Home / Некатегоризовано / Prvi mobilni novčanik

Prvi mobilni novčanik

Planirala sam dugo nešto da kupim, sela jednog dana i potražila na netu, našla, uparadila se i krenula u kupovinu. Tamo porzgovaram sa prodavačicom, izaberem šta sam htela, ona otkuca račun, ja otvorim novčanik, nema kartice! Istog trenutka mi je pao mrak na oči. U novčaniku ni dinar! Izvinim se, izađem napolje i pozovem muža da dođe s karticom, da ću ga čekati u obližnjem kafiću.

Uđem, naručim kafu i počne da teče vreme, usporeno kao i uvek kad nekoga ili nešto čekate. Pokušavala sam da budem mirna, ali sat pokazuje da je mom mužu s karticom potrebno više vremena nego obično da dođe do ovog kafića. Pijem onu kafu, pije ona mene, šta ću, jadna, ako se negde zaglavio, nije normalno da više od sat vremena pijuckaš jednu kafu, pogledam da se u novčaniku nije rodio neki dinar u međuvremenu, nije! Pojavio se kad sam bila na ivici histerije, bio neki udes pa se nije moglo proći.

Par meseci pre ovoga sam otišla u radnju iz koje su me zvali jer sam tamo naručila neke cipele i desilo se isto. Otvorim novčanik, niti para niti kartice. Vraćaj se kući, uzimaj karticu, vraćaj se u radnju, trajala mi kupovina puno radno vreme.

Ovakve stvari se dešavaju, kao što znate. Da me pitate zašto nisam pogledala u novčanik pre nego što sam pošla, pojma nemam.

Kad god izlazim iz kuće proveravam da li sam u tašnu stavila tri stvari, novčanik, ključeve i telefon. Nažalost, kad mi se desi, kao u ova dva slučaja da sam karticu ostavila van novčanika, keš najčešće nemam, ni telefonom ni ključevima ne mogu da platim ono što sam htela da kupim, ne primaju.

Tako je bilo do sad, ključevima još uvek ne može da se plati, ali kako živimo u vreme visokih tehnologija, digitalno je vreme, digitalni smo ljudi pa, evo, i plaćanje postaje digitalno – sad se može plaćati i mobilnim telefonom!

Banca Intesa je ovakvima kao što sam ja, koji umeju da zaborave karticu, ali nikada ne zaborave telefon, kao da je deo tela, ili za one koji neće da ponesu novčanik, recimo kad idu na trčanje pa posle toga planiraju kupovinu, ili ne nose tašnu a ne bi da napune baš sve džepove, uvela Wave2Pay – uslugu beskontaktnog plaćanja mobilnim telefonom. Ovo je prvi „mobilni novčanik“ na domaćem tržištu i dostupan je svim korisnicima Banca Intesa Visa Inspire i Visa Elektron platnih kartica, a koji koriste Android telefone novije 4.4 verzije ili sa novom NFC tehnologijom, a na ovaj način je moguće plaćati na svim POS terminalima sa opcijom beskontaktnog plaćanja.

Da mi je ovoga bilo u slučajevima koje vam opisah, em se ne bih brukala, em ne bih kidala živce bespotrebno.

Da biste počeli sa ovom novom vrstom plaćanja, potrebno je da sa Google Play Store-a preuzmete Wave2Pay mobilnu aplikaciju, a zatim da odete u banku kako biste je aktivirali. Znam da niko ne voli da ide u banku, ali jednom se mora, pomislite samo koliko puta nećete morati da stojite u redovima. Tamo, isto kao i u slučaju aktiviranja E banking- a, nakon kreiranja MPIN-a, a on je isti za sve kartice u aplikaciji, možete da počnete sa plaćanjem mobilnim telefonom, potrebno je samo da zadnju stranu telefona prislonite na terminal za plaćanje, a za ovo vam neće biti potrebna internet konekcija, ni više od par sekundi. Ukoliko telefon nije povezan sa internetom, moguće je obaviti do 10 plaćanja u roku od 7 dana.

Naravno, sve bi ovo bilo nepotpuno da posle plaćanja nemate uvid u izvršenu transakciju tako da odmah možete dobiti informaciju o iznosu, vremenu i mestu izvršene transakcije, kao i o statusu, odobreno, rezervisano, proknjiženo, odbijeno, ali da biste dobili ovu informaciju moraćete da se konektujete na internet. Ako vam ova informacija nije neophodna odmah, onda kad stignete kući, uz kaficu natenane prečešljajte koliko ste potrošili i čime raspolažete.

Na kraju, nama se danas sve, skoro čitav život, paralelno odvija i u mobilnom telefonu, u njemu su nam kontakti, fotografije, vesti, sve moguće aplikacije koje nam pomažu da se lakše snalazimo i brže obavljamo poslove, brže dolazimo do informacija, pa zašto ne bi bio i novčanik. Naravno, sa ovom aplikacijom možete plaćati i u inostrantvu, isto kao i u zemlji. Limit za beskontaktno plaćanje, bez unosa PIN-a u Srbiji iznosi 2.000 dinara a u inostranstvu ovaj limit varira od zemlje do zemlje.

A sad, iz prve ruke kako ovo funkcioniše na terenu, to jest, prilikom plaćanja.

Već znate kako ide sa plaćanjem, naročito kad su svakodnevne kupovine u pitanju, u kasama nikad nemaju sitno, više čekamo kusuranje nego sve ostalo, uvek sam preferirala plaćanje karticom, nikome ne ostajem dužna par dinara, niti mi ostaju dužni, platim taman onoliko koliko iznosi račun. Sa beskontaktnim plaćanjem mobilnim telefonom sve traje kraće nego i plaćanje karticom, samo jednu sekundu. Zaista sekundu. Prislonite, čujete zvuk koji označava da je transakcija obavljena, gotovo.

Malo vas čudno pogledaju kad u trenutku kad prodavačica digne pogled da vas pita keš ili kartica, vi pokažete mobilni telefon i obavite njime plaćanje. Odlepršate i ostavite je da odgovara na začuđenje poglede. Šalim se naravno, odgovorim kad me pitaju – sve svoje nosim u mobilnom telefonu.

Ova post je napisan u saradnji sa Banca Intesa.

 

Ostavite komentar