Home / Izgubljena u prevodu / Arhivski post zaboravljen na nekom tamo mestu za nostalgično jutro po sred nedelje

Arhivski post zaboravljen na nekom tamo mestu za nostalgično jutro po sred nedelje

Onda se zvao “Ne daj se Ines“ a zove se i danas jer još niko nije pogodio stvar uz koju bih poželela da plešem.

“Ne daj se, Ines, ne daj se godinama, moja Ines. Drukčijim pokretima i navikama, jer još ti je soba topla, prijatan raspored i rijetki predmeti…”

Raspolažem sa milion nežnih i bezobraznih trenutaka moje mladosti… koje neko ne može da zamisli ni u najluđoj mašti…jer, jednostavno… ne postoje više ta mesta. A trenuci su se zaustavili i postali uspomene.

Za sve one koji su rođeni u onoj bivšoj zemlji, onima koji su se rađali kao Jugosloveni i koji su negde duboko, unutra, to i ostali, bez obzira na sve…

Evo vam trenutaka koje sam najčešće skupljala noću ili pred zoru, pokušajte da ih omirišete.

Nedostaje mi…

da u pola noći, smrznuta, neispavana, pijem kafu na Tjentištu…

da u podne prodjem kroz Mostar dok vazduh užareno titra iznad asvalta…

da mi sa leve strane, nekako je uvek bila leva, ostaje Trebinje kao mala oaza u pustinji…

da ručam u Višegradu, uz samu Drinu, i gasim cigaretu u žutoj, poluizbledeloj, limenoj pepeljari. I onda pešice, ritualno, pređem most pa nastavim dalje…

Nedostaje mi zora posmatrana kroz prozor kupea malo pre nego što ću omirisati Split i popiti espreso na Rivi zagledana u brodove koji odlaze… i u tom istom Splitu koncert “Azre” tri večeri za redom…

I ono kloparanje voza koje je ostajalo u meni čitav dan dok pevušim: “Selma… na ulasku u voz…”. Upozorenje da se ne naginjem kroz prozor a previše sam se naginjala… I, eto, zbog tog naginjanja i zapamtila. Mnogo predela i mnogo mirisa i te pune vozove u kojima i pored svih mogućih rezervacija , jednostavno, nije bilo moguće pronaći svoje mesto jer ti vozovi su bili prepuni. Više ne idu. Bar ne tim prugama.

A živelo se u komunizmu… Sistem k’o sistem. Lažan.

Nema vozova. Nema te zemlje. Nema više jednostavno ničega.

Sve se svelo na pašaluk. Duhovni.

A u tom pašaluku ja moram da dozvolim svakome da me “voza” sa nadom da će me i provozati.

Moram da pišem balade o praziluku i da slušam genijalne ideje mnogobrojnih genija. Pitam se kad li se samo rodiše i gde su do sad bili. I da li im je ta genijalnost zapisana u genskom kodu ili su to postali onako, sami od sebe.

Moram da se osećam nižim bićem jer nisam u trendu. Da zavidim svakoj fotošopiranoj silikonskoj lepotici čiji muž ima dovoljno para da plati baštovana da mu kreše živu ogradu. I nju. Dok on u statusno dobrom automobilu hita ka Evropi. Brzo i genijalno.

Moram da ustupim svog muža nekoj drugoj ženi na par dana, da stvorim jedanaest pilića od deset jaja, da se porađam bezbolno i brzinski u zemlji koja već godinama trpi porođajne bolove a niko da se odluči na carski rez.

A ako ne uspem reći će mi da sam deo tranzicije i da nisam dobro razumela “nadolazeće promene društvenog sistema”. Neće da može.

Jer, razumela sam ja savršeno dobro da je došlo do promene. I da će se menjati i dalje. Al’ to je jedino što razumem. Kao i onih ostalih 5 % koji teško prihataju ovakvu tranziciju, koji su ostali na obali koju su neki genijalci “napustili i predali bezvoljno”.

Jedna od malobrojnih Ines.

Ostaću da se nadam da su genijalci u ovoj zemlji ipak benigna pojava.

I da će neko ustati da promeni ploču…

S nadom da to neće biti ni jedan genijalac koji dobro voza. Takvi se uglavnom besciljno vozikaju. U krug. Pa kad god se spremaju da obrnu još jedan, nekako stalno izgovaraju istu rečenicu:

Lets’ talk about sex, baby!!!!

Dosadilo malo. Te isprazne priče o seksu.

Vreme je da stigne neko ko ume da vodi ljubav.

Sa svima nama.

Pa da konačno počne da se razlikuje boja papira onih pisama…

Današnji dan se zove – Gutam knedle, bolje to nego govna.

Pročitajte i

Ispovest: Moj muž – najveći zločinac na svetu

– Pričaj kako si me rodila. – Rodila sam te kao da sam sanjala. – Koga …

11 komentara

 1. Blesavice jedna! Sada cu da placem odavde do tamooooooooooooo…

 2. S

  I ja cu da placem, kud me podseti… 🙁

 3. M

  Ma, nema nista od nostalgije. Prilagoditi se uslovima. I sad mozes na tu kafu na Tjentistu i u Mostar i u Dubrovnik. Btw. ni oni ga vise ne dozivljavaju k’o nekad, sad je sminka neka, jeftina a za lepe pare.
  Godine koje su prohijale su u pitanju a ne mesto ili sistem.
  Treba se posluziti prostim trikom i stvoriti iluziju (jer mi zivimo u iluzijama koje smo stvorili sami il’ su nam ih organizovali). Raditi stvari koje tada nismo mogli i ici na mesta za koja tada, mozda, nismo ni znali. Onda si na pravom mestu i u pravo vreme.
  Nostalgicna mesta ionako postoje samo u nasim glavama, u realnosti su vec nestala.

 4. M

  Sad idem da placem! :mrgreen:

 5. Nostalgija je jedno od osecanja a ja ne zelim da je se odreknem kao ni jednog drugog osecanja da bi bila prilagodjena novom vremenu.

  A ni secanja.

  Ajd’ i ja cu da placem :mrgreen:

  mislila sam da ostanem kod knedli 🙂

 6. Eh….odoh da placem i jedem govna!

 7. Dovoljno je, bre da places :mrgreen:

 8. nedostajemo mi kakvi smo bili, dosta toga je i dalje tu…

 9. ali ipak šmrc 🙁

 10. Putovala sam vozom Beograd-Venecija…preko Zagreba, Ljubljane, Trsta i sve vreme se pitala, razmišljala i pričala o tome kako je nekad bilo i zašto nije moglo ostati tako? Jebem li ga…šmrc.

Ostavite komentar