Home / Izgubljena u prevodu / Ko hoće da proživi najverovatnije da ne ume da živi

Ko hoće da proživi najverovatnije da ne ume da živi

Kad sam rodila svoju ćerku, posle jedno tri meseca, gledajući u nju kao u čudo, da ponovim, za mene je nov život i dalje najveće čudo a bebe najsavršenije ‘’stvari’’ na svetu, i reagujući na prva ‘’gugutanja’’ kao na otkrivenu formulu za sreću, pitala sam se šta li sam ono beše radila dok nju nisam imala  i čime sam popunjavala dan. Tek sam zakoračila u dvadeset petu godinu i život ‘’pre nje’’ mi je bio vrlo bogat i dinamičan, kako to već ume da bude u tim godinama i kad nemaš nikakve finansijske probleme pa, na primer, možeš sebi da priuštiš odlazak u inostranstvo, na jedno tri meseca, tek tako, da upoznaš neku zemlju. Ili da tek tako rešiš da za vikend skočiš do Dubrovnika ili Splita, ili da garažiraž kola na aerodromu i sa drugaricom ‘’odletiš’’ do Pule, usred novembra…

I onda je stigla ona. Biće da sam to oduševljenje i tu zaljubljenost smestila u to – šta li sam radila do  ‘’juče’’.

Sećam se kako sam onda razmišljala o upozorenju svih komšijskih ‘’robinja’’ – e, što si živela – živela si, sad kad se budeš zarobila… pa dodajte šta kome padne na pamet od svega što ne možeš kad imaš dete.

Poslednjih godina živimo u vreme ‘’karijere’’, to je strašno moderno, čudo jedno šta se sve naziva karijerom dok ‘’karijera majke’’ izumire, o domaćicama da ne govorim, to je već sramotno, domaćica je uvek izjednačavana sa neobrazovanom, tako reći  lenjom, parazitom koji živi na tudjoj grbači.  I sad je strašno moderno pitati sve te žene u usponu i fazi gradjenja karijere da li planiraju decu i kada. Upitana potanko odgovori nešto u fazonu – naravno, samo još da završi započeti projekat, jer kad bude rodila dete želi da bude časna majka posvećena svom detetu a ne da joj dete bude žrtva te karijere, bla, bla. A i mlada je, da proživi pa će videti, zavisno od proživljenog, ako joj se osladi možda odloži još malo.

I meni je, iskreno da vam kažem muka. Mislim, u redu, ko se oseća nespremnim, neka sačeka da bude spreman, ali ovo – da proživim – mi diže kosu na glavi.

Posle porodjaja sam prvi put izašla  u ‘’večernji provod’’ kad je moja ćerka imala dva meseca. Nikada nisam izašla a da ona prethodno nije zaspala. Sve do njene dvanaeste godine. Tih dvanaest godina nisam otišla u bioskop na projekciju od dvadeset sati ali to ne smatram nekom žrtvom.  ‘’Baka servis’’, moja mama, je samo bila tu za ‘’ne daj bože’’.

Sve ostalo – nisam se odrekla ni jedne jedine stvari, živela sam najnormalnije, kao i pre nje, samo što je raspored bio podredjen njoj. I radila od jutra do sutra, većinu godina od osam ujutru do osam uveče.

Kad je moja ćerka počela da izlazi, padajući u nesvest od umora, navijala sam sat na petnaest minuta pre nego što ona treba da se vrati i dočekivala je budna, da pretresemo veče. Uverena sam da ona misli da mogu da živim bez sna. Ponekad sam u devet uveče počinjala da kuvam supu da bismo je jele oko ponoći.

Čim se ‘’učovečila’’, ušla u onu fazu da ne plače i ne zanoveta, vodila sam je sa sobom gde sam stigla, na koncerte, u pozorište, na književne večeri, svuda.

Iz ove perspektive – niti me je zarobila, niti sam se, kako rekoh, nečega odrekla, živela sam punim plućima, stigla da uradim svašta, samo sam, ponekad bila malo neispavana ali nisam umrla niti mi je to poremetilo život.

Te godine kad sam je rodila, jedna od mojih drugarica je ostala  u drugom stanju. I pitala me je šta da radi? Normalno, pitanje je bezvezno, to se postavlja sebi, ali olakšava ‘’dušu’’ onome ko pita,  rekla sam joj  da ja ništa drugo ne mogu da joj kažem sem da rodi. Niti da mogu da joj opišem. I da mi je žao što nisam rodila i ranije, ali nisam znala koliko je lepo imati dete. Odgovorila je da nije imala uslove za život kao ja, da želi još malo da proživi.  Ni danas nema decu, valjda još proživljava.

Srela sam mnogo ‘’namučenih’’ žena, očajnih što su pored toga što su morale da rode, morale i da brinu o deci ali šta ćete, one su naučene da su deca robija koja ti sledi u ‘’normalnom’’ životu, nisu umele drugačije.

Da naglasim – poštujem da neko ne želi da ima dete, da se ne oseća spremnim za ulogu roditelja, poštujem i to što je neko doneo odluku kad će postati roditelj. Samo me nervira to – da proživim.

Živi se uvek.

Ko misli da je život do odredjenih godina za uživanje a od odredjenih za teško podnošljive obaveze, taj ne ume da živi.

Za decu je strašna tragedija kad im se majke odreknu života onog trenutka kad ih rode.

SREĆA

Hajde da zovemo mamu. Budi se mama!

Kroz san čujem kako se moja ćerka kikoće. Baka je vodi za ruku, tek prohodava, i  kaže:

Hajde mami da čestitamo rodjendan!

Moja ćerka trapavo tetura i prosipa po sobi buket od dvadeset šest lala.

Srećan rodjendan!

Daaan! – ponavlja moja ćerka.

Srećna sam.

(Crtica iz moje knjige)

Srećna sam i danas, zadovoljna i potpuno ispunjena. Ne žalim ni za čim.

Pročitajte i

Ispovest: Moj muž – najveći zločinac na svetu

– Pričaj kako si me rodila. – Rodila sam te kao da sam sanjala. – Koga …

12 komentara

 1. Čudili se meni tako kad sam dete vodila u pozorište sa tri godine, u bašte kafića je zalazila sa šest meseci, i zapitkivali me: „Pa je l’ nema ko da je čuva?“. Pa ima bre. Ja čuvam. Kao kengur, sve svoje sobom nosim. I niš’ mi nije falilo. Ni njoj. Ne dosećam se da sam išta propuštala. A slušala sam i: „Zarobila si se breee“ (izvini, je l’ se porodica računa u robiju?) „Mlada si, proživi još malo“ – a šta ne mogu da proživim ako imam dete, to mene zanima?
  Niko nije uspeo da mi odgovori dva’es godina na to pitanje. Šta ne može da se proživi s detetom a može samo i isključivo bez njega?
  Ko neće obaveze ne treba ni da radi, ni kućnog ljubimca da ima…ama, ni da živi.
  ‘De me nadje…

 2. S

  Počeh malopre da pišem, pa me prekinuo telefon i sad ne znam šta sam ‘tela! :silly:
  Uvek mi padne na pamet jedna mamina poznanica koja nikad nije rodila dete jer „ne voli decu.“ Kako bre?! Mislim, poštujem to, bolje je tako, nego da pati jer nije voljeno, ali ne razumem. Meni već muka što ovaj „veliki“ nigde neće da ide sa nama, „smor mu“! :blink:
  Uostalom, ti si to već sve lepo rekla. :cheerful:

 3. Sve, ali sve se slažem! Uz dobru organizaciju se ništa ne propušta. A ko roditeljstvo shvata kao robiju, naravno da će mu tako i biti. Tu mi je samo žao dece.
  Ja kao relativno mlađa mama, sa 26 god. prvo i sad sa 28 će pristići drugo, mogu da kažem da jeste u neku ruku teško u današnje vreme kada su svi već direktori i šta ti ja znam na kakvim pozicijama do 30-te, a ja ću tad da se vratim na posao i da krenem maltene od početka. Ali svesno sam donela takvu odluku. I ne osuđujem drugu stranu, imamo različite prioritete u datom trenutku.
  Osim toga (karijere), da li ja nešto propuštam? Ništa! Sve što sam želela sam i radila. U prvoj trudnoći sam bila na jedno 7 koncerata, sa detetom do godinu dana 2 puta išli u inostranstvo (i ne, nismo prebogati, nego nismo promenili svoja interesovanja i ljubav prema putovanjima za koja štedimo). Tada sam upisala i Master koji narednih meseci završavam. A da, na početku druge trudnoće sam volontirala na BlogOpenu.
  Ali bez obzira na sve, nema ništa lepše od vremena provedenog sa detetom. Osmeh, poljubac, zagrljaj to je ono što treba „da se proživi“.

 4. I ja sam svoje prvo dete rodila sa 25 sa svojih 27 smo već bile same i ne postoji mesto gde je nisam vodila sa sobom. Sednemo u autobus i „trknemo“ čas do Bečeja iz Kraljeva u neko zezanje.

  Kragujevac, Niš i Beograd su nam tada bili pred nosem. :silly: … a kad krenemo na more, bude mi malo da vodim samo nju, pa povedem i sestriće. Svi kažu, „…ti si luda, kako možeš, kakav ti je to odmor sa decom?“, a mi se provedemo ko niko, nikada. Na plaži gospođe koje „nisu ništa proživele“ me gledaju i krste se, „Što li ih mama pušta same da idu na plažu?“ :tongue: Moji sestrići i ako sada već „gotovi! momci i dalje bi najviše voleli da samo sa tetkom idu na more. :biggrin:

  Šta li tek sada misle sve one „gospođe i gospođice“ kada krenem negde sa svima njima + ovo dvoje najmanjih i Edi? :w00t: Serem im se svima u nategnute karijere, jer jedino što mogu da kažu je da ja živim i uživam, a da ono što oni „proživljavaju“ može da se svede samo na puko životarenje.

 5. Sjajan tekst!
  Ja nemam dece, ali sam nedavno počela zajednički život sa dečkom i jedan prijatelj mi je na tu temu rekao: ,,Nemoj još da se udaješ, proživi malo“, na šta sam ja bukvalno odlepila i pokušala da mu objasnim da udaja nije isto što i smrt. Nažalost, moja generacija nije imala tu sreću da bilo šta proživi osim inflacije i sličnih gluposti, pa se mnogo teže odlučujemo za decu u ovoj nemaštini – nije sve jedno kada čovek sam ne zna kako će opstati.

 6. Ja samo ne znam kako ovi što „proživljavaju život“ uopšte mere vreme? Ovako lepo znaš: kad je onomad Ema imala 4 godine, ili pre nego što je Nidža krenuo u drugi razred, i sve tako..Sve ono posle školovanja, a pre dece mi je nekako isto, kao iz istog filma. Ne kažem da je bio loš film, ali ipak postane malo monotono posle nekog vremena…

 7. Šaptava, odgovora nema, leži negde duboko zakopan, niko ne zna zašto ali svi znaju zašto, Čudo :shocked:

  Ninurina, nema ništa lepše, što bi rekao gos’n Duško Radović, deca mirišu na život i teraju da se živi, uz njih je sve lakše. Ko ume, naravno. Ko ne ume, kako rekoh, ne ume nikako.

  Čarobna, neko se na tim odmorima provede igrajući se sa decom, neko igrajući se svake noći sa drugim muškarcem, svako bira svoju igru, šta ćeš… mislim, mladost očas prodje, posle kad ostare da se kukavne ne kaju kad ih starost pita…

  Dženita, ok, druga je stvar kako “podići“ dete, ovde su se potrudili da nam to dobro otežaju, ali da su deca i brak robija – nisu.

  M. Ristić, jes, bre :cheerful: dodju nam kao kalendari

 8. Mene ovo podseti na najidiotskiju recenicu koju neko moze da izgovori – idem u zivot! To mu dodje izlazak. Kao da kuvanje rucka, tusiranje, plakanje ili citanje nisu zivot? Naslov je genijalan. I ja sam imala kosopadicu kad su mi govorili – e,sad si se udala, sad ces da vidis, nikad vise miran, devojacki san.

 9. Jebi ga ne dade mi se nesto malo zeleno, sad bi bilo sigurno veliko zeleno i zapiceno.
  Ne znaju majke koliko su privilegovane i srecne!

 10. Sta da kazem, kada sve znas?
  Pre njega, zivela sam punom nogom. Sa njim, s obe noge. Moje cedo.
  Jeb’ga, neko ne ume nikako.
  A ima i onog u mentalitetu: udala si se i izrodila decu? E pa sada – braon povezacu i ziva u grob!
  Malo oprem!

Ostavite komentar