Home / Izgubljena u prevodu / Sloboda burkama i mini suknjama

Sloboda burkama i mini suknjama

Mini suknja – revolucionaran izum u istoriji mode koji je milione muškaraca učinio srećnim, mnogo srećnijim od onih koji su imali čast da vide ženski članak u modi nošenja suknji koje su istovremeno služile i kao metle.

Ova žena iza monitora voli da vidi drugu ženu u mini suknji a boga mi ume i da se okrene za njom i da kaže – jeboteee, kako joj dobro stoji. Samo ne zvizne jerbo ume da zviždi samo kao da doziva ovce, ne ume onako jebozovno. Pri tom, ova žena misli da nije dovoljno imati lepe noge i dvadesetak godina da bi se nosila mini suknja, to treba umeti. Isto kao i sve ostalo.

Ovoj ženi, to jest, meni, se gade dopičnjaci, ono suknja i čežnja za dužinom, isto koliko mi se gade one farmerice sa niskim strukom i rajsferšlusom od dva i po santimetra u kojima svako, i najbolje dupe, izgleda kao bivši SSSR. No, moda ne pita za pamet. Niti je ikada. Možete da vidite na svakoj modnoj reviji, ono kad šetaju modele koje posle niko ne obuče. Razumem visoku modu taman isto kao Milisav zašto je Pikaso na autoportretu Dore Mar naslikao dva nosa ili nos smestio na dupe. Objašnjavati meni čemu model ispod koga se vide sise kao da preko ne postoji tkanina je isto kao Milisavu objašnjavati da umetnici imaju svoje vidjenje sveta, brate, to ti je kubizam, ako razumeš, razumeš, ako ne razumeš, ko ti kriv. No, to vam je umetnost, i golosisa manekenka i dvonosa Dora Mar.

Nasprot mini suknje stoje burke i nikabi, tradicionalne muslimanske ženske nošnje. U Francuskoj zvanično zabranjene sa obrazloženjem boraca za ravnopravnost polova da je to jedna vrsta zatvora za žene a koja hoće da se emancipuje i integriše u sve ludje evropsko društvo ima da je skine. Napredno evropsko društvo zanemaruje da su burka i nikab deo tradicije i vere već smatraju da one krše osnovna ljudska prava. Zajedno sa burkom i nikabom, pod ruku ide i burkini, muslimanska varijanta bikinija, to je ono kad emancipovani Evropljani pomisle da je žena pošla na skijanje a ona u stvari pošla na kupanje i zabrane joj da udje na bazen da ne bi ugrozila pogled emancipovanih Evropljana. Desilo se u Italiji koja se sprema da podje francuskim stopama sa obrazloženjem – otkud mi znamo ko je ispod nikaba, mož’ biti terorista opasan eksplozivom.

Dakle, užasava me zabranjivanje burki i nikaba jer to je u stvari kršenje ljudskih prava, ne može neko da emacipuje žene jednog društva nego mora da “emancipuje“ kompletno društvo i da im objasni zašto je njihova tradicija ‘’nametanja’’ ženama da nose burku ili nikab loša. Što će teško da uspe.

Izmedju emancipovanih Evropljana i ‘’zatucanih’’ muslimana postoje kulturne, tradicionalne, razlike pune nerazumevanja i sa jedne i sa druge strane, mogu biti pomirene samo uz obostrano poštovanje. Po meni Evropa krši ovim zabranama ljudska prava muslimanki. Ako uzmete u obzir poštovanje ljudskih prava pedofila, siledžija i raznoraznih drugih ludaka kojima treba oduzeti ljudsko pravo i osuditi ih na neki robinzonski život, bez Petka koji bi ih naučio kako da zapale vatru, teško da će ovo uspeti. Evropa vam je malo pobrkala lončiće.

Muka mi je od emancipacije, integracije, tranzicije, evropskih vrednosti, ljudskih prava, što ih više propagiraju sve smo zatucaniji i gori.

E sad, u jednom italijasnkom gradiću se spremaju da izglasaju zakon do zla boga glup isto kao onaj u jednoj od Amerika da je nekim danom u nedelji, sredom ili petkom, zabranjen oralni seks. Dakle, zabraniće nošenje mini suknji, to podvode pod antisocijalno ponašanje! Antisocijalno ponašanje vam je, grubo rečeno, ponašanje koje iskače iz opšte prihvaćenih normi i praćeno je agresivnim i izazivačkim ponašanjem. Zabranom mini suknji će em sačuvati socijalne norme u okviru – ako i nisi bio budala ima da postaneš, i smanjiće seksualna napastvovanja.

Mini suknja nije agresivna, uglavnom stoji na dupetu koje je nosi, a da li je izazivačka nemam pojma, jerbo, kako rekoh, volim da vidim al’ mi se ništa ne diže i ne dobijam nagon da je rastrgnem i povalim onu koja je nosila.

Normalno, odmah sam uočila problem. Od pećine do danas nikada nije bio kriv onaj koj je napastvovao već ona koja je napastvovana. Kad dodje do seksualnog napastvovanja, ako se žena odvaži da isto i prijavi i zanemari da će da je olajava celo ‘’selo’’ jerbo da ‘’kučka nije mrdnula repom…’’ , na sudu je uglavnom ispituju zašto se šminkala, kad je izgubila nevinost, koliko je muškaraca imala, da l’ misli da je u redu da mesi slavski kolač a nije nevina, što je izlazila iz kuće u sitne sate, što je treptala trepavicama ispod obrva, morskih pijavica, što je nosila mini suknju ako nije planirala da bude silovana i sve tako. I na kraju je pitaju – je li, a što ti lepo nisi skupila noge, a?

E, pa da si skupila…

Mislim da će najnovijim zakonom ukinuti ženski rod. Logično je. U moru nelogičnosti. A mož’ nam i amputiraju sise kao antisocijalni problem.

Neću u Evropu. A ni dalje. Odlično mi je ovde gde jesam. U prilog tome prilažem dva teksta, o protezi za vaginu i o tome da je reč mama seksistička reč.

Nek propadne, nije šteta.

Smrt fašizmu, sloboda narodu.

Sloboda burkama i mini suknjama.

Jeb’te se. Emancipovano, politički korektno i socijalno.

Pročitajte i

Ispovest: Moj muž – najveći zločinac na svetu

– Pričaj kako si me rodila. – Rodila sam te kao da sam sanjala. – Koga …

17 komentara

 1. D

  Nisam upoznata sa sastavom parlamenta tog italijanskog gradica,ali sam sklona da pomislim da ga cine oni kojima se vise ne dize i debele zene! 😀

 2. Vidiš, sve si u pravu. Ali, htio sam nešto drugo da kažem 😀

  Ja mlooooooogo volem mini suknje 😀 Ti pojma nemaš koliko mi znače. U pitanju je jedna od rijetkih blagodeti na ovoj kilavoj planeti. Satima, ma ne, godinama, do kraja života mogao bih gledati fine none i fine minjake. Jebi ga, kad sam esteta. Vlasnica istih možda nekad misli da sam ja manijak, ili bar nepristojan. Ona pojma nema da ja zurim u nju, jer poštujem ljepotu. K`o Al Paćino u Mirisu žene.

  Ehh..

 3. …“Jeb’te se. Emancipovano, politički korektno i socijalno.“

  Dabome.

 4. r

  burka stop.
  stretch pants stop.
  papilotne stop.
  papuche na ulici stop.
  prljava kosa stop.
  cigara u ruci stop.

  ochi napred.
  osmeh napred.
  gola kolena napred.
  dodir stopalom ispod stola napred.
  samo hrabro 🙂

 5. Ne znam kome sve treba da se zahvalim za: uloške sa krilcima, tampone, tange, miniće, dopičnjake, helanke, farmerke sa niskim strukom i rajsfešlusom od 2cm :mrgreen: . Sve koji se smatraju odgovornim za ove izume smatram svojim ličnim spasiteljima. Burku još nisam „otkrila“, a i bila bih malo hospitalizovana kad bih rešila ovakva pravoslavna da se šećem unaokolo sa burkom, ali mislim da je super stvar koja čuva vašu kosu od isušivanja usled svakodnevne upotrebe fena ili prese. Jednostavno, frizura može i da omane, sve će to burka da zakamuflira.
  Inače, veliki sam hejter dress kodova.

 6. M

  „a i bila bih malo hospitalizovana kad bih rešila ovakva pravoslavna da se šećem unaokolo sa burkom“ – Ne, ako bi upotrebila domaću verziju iste, tj. monašku odoru. :mrgreen:

 7. M

  „Muka mi je od emancipacije, integracije, tranzicije, evropskih vrednosti, ljudskih prava, što ih više propagiraju sve smo zatucaniji i gori.“

  Potpisujem! I meni je muka od svega toga. Mrzim rijec „integracija“. Ko je to mjerodavan da odredi koliko je neko negdje integrisan? Po kojem pravilu i shemi?
  Integracija je jedan od mnogih vidova (u)vjezbavanja moci jaceg prema slabijem. Pa eto, ono kad si fin, kulturan, obrazovan i „dosljedan“ stanovnik/ca jednog drustva onda si naravno dobro integrisan. Jer, nikako nije moglo da ti se desi da to poneses od kuce. To si samo mogao da preuzmes od onih kojima si dosao… Bljak!
  Iz principa i ubjedjenja, jer 15 godina ne zivim tamo gdje sam se rodila, obiljezavam sebe uvijek kao NEintegrisanu. Razlog: Ne dopada mi se nacin razmisljanja (ogranicenost i moc) onih koji nas integrisu.
  Mozda i burka-zene razmisljaju slicno. Na masama je valjda da ih klasifikuje po svojim predrasudama, kao i sve ostale. Pa ko prezivi!
  Divan tekst, kao i svi drugi 😉

 8. r

  jbg francuska i nije neka drzava za primer. francuska je vise ‘uber alles’ nego nemachka shto je. u stvari sve drzave evrope su slichne. nema tu mnogo mesta ni za integraciju, ni asimilaciju, ni multikulturizam. uvek cesh da budesh stranac u svakoj drugoj evropskoj drzavi osim u svojoj.

  a to koliko ko uspe da se integrishe u drushtvo u kojem je svojevoljno odluchio da zivi je lichna stvar pojedinca.
  neko hoce. neko nece.
  neko ume. neko ne ume.
  neko se trudi. neko se samo zali.
  sve je to ljudski i nije to do drushtva/drzave da sankcionishe niti kontrolishe.

  potpuna zabrana burki je preterana, ali odobravam selektivnu zabranu u posebnim situacijama.

  ——————————-
  podrzavam i zabranu mini suknji u posebnim situacijama.
  na primer, mini suknje ne bi smele da se nose u blizini raskrsnica i na peshachkim prelazima.
  ozbiljno. zivoti su u pitanju 😀

 9. M

  Zakonska zabrana nosenja burki nacelno jeste, ugrozavanje ljudskih prava proisteklih iz tradicije i kulture.
  Da ostavimo po strani argument sa terorizmom kao ekstremnu situacija protiv sa kojom se danas treba izboriti prevencijom, tehnologijom, politikom i sl.
  Da li to ugrozava zene koje ih nose ili ne, morali bi najpre one da pokrenu i resavaju ljudi unutar islama, najbolje podstaknuti inicijativom samih zena.

  Mi koji smo van te religije treba da se drzimo prakticnih pitanja.
  Kako utvrdjivati identitet? Citaci otisaka? Posebna ovlascenja za podizanje burke od strane organa reda?
  Svaki takav metod je komplikovaniji i represivniji.
  Da li zene sa burkama mogu bezbedno da voze kola, gledajuci kroz ono prozorce? Ili one mozda ni ne smeju da voze?

  Burke su nastale i propisane u nekom drugom vremenu. Dolazimo do pitanja civilizacijskog progresa.
  Trebalo bi videti kako su zagovornici obaveznih burki zamislili da taj progres isprate, pa onda videti kako se moze kompromisom izbeci zabrana pri sudaru sa drugim verama i civilizacijama.

 10. Sve što je napisao Milko potpisujem kao svoj komentar… 😉

 11. samo navratih da te vidim…. tekst odlican, po obicaju….. 🙂

 12. D

  Burke su izmiljene još u 3 veku pre Hrista, tako da nema govora da su islamsko nasledje, tad definitivno nije bilo Islama. Burke treba ukinuti. pozzz 🙂

 13. Dajana, gradonačelnik im lep i zgodan, koliko je polno sposoban ne znam 😉 ostale nisam videla

  Elektra, nego šta 🙄

  Rade, i, šta bilo 8) normalno da je pogrešno sve što se svodi na zabranu, bar ovih stvari, objasnih gore.

  Dijica, ništa te nisam razumela 😆

  Mimoza, hvala, kako rekoh, nerazumevanje vlada sa obe strane, misle sigurno.

  MilosV, ne mogu da sudimo tome da li žene koje nose burke smatraju da su ugrožene, one rastu sa tim, tako su vaspitavanje, većini je, najvrovatnije to prihvatljivo i najnormalnije na svetu. One kojima nije su je skinule, ima slučajeva.

  Milko i Exx, pa volim i ja :mrgreen:

  Nedodjija, pozdrav, takodje 🙂

  Dragana, kad god da su izmišljenje našle su svoje mesto u toj kulturi, veri, šta god i traju vekovima. Kako ih tek tako zabraniti?

 14. D

  Mahlat, radikalno, kako su i uvedene.
  Do dolaska muslimanskih fundamentalista na vlast žene Avganistana, Jordana…se nimalo nisu razlikovale od Evropskih žena, nosile su „normalnu“ odeću,
  radile su u prosveti, zdravstvu…
  pohadjale su školu, fakultete…i nisu morale da traže dozvolu muških srodnika za bilo šta. Fundamentalisti su im sve to uskratili, stotine hiljada žena je ostalo bez posla,
  umotane su u burke koje im ne dozvoljavaju osnovno ljudsko pravo-slobodu kretanja, jer im je vidno polje tako malo da im je potrebna tudja pomoć da se kreću, stradaju u saobraćaju jer ne vide čak ni ulicu bezbedno da predju, ne mogu da podoje svoju decu i ostvare kontakt kožom sa svojim bebama, a ukoliko ne nose burke bivaju kamenovane do smrti.
  Zato sam za radikalna rešenja iako sam generalno pacifista u duši. Međutim u ovom slučaju gde žene tretiraju gore nego pse u pojedinim zemljama onda ne znam šta da ti kažem osim „klin se klinom izbija“ 😕 😥

 15. Sve ja to znam, radi se o tome što je to posle toliko vremena toliko ukornjeno da teško može da se reši tek tako, radikalnom zabranom.

  Njihovi mozgovi tako funkcionišu.

  Sad mi pade na pamet ona pozorišna predstava “Bće, biće“, ona beži od muža, vraća se majci koja joj kaže: “Crna ti, što pobeže, šta ćes sad od sramote…“

  “Tukao me“ – odgovara joj ćerka.

  “A šta misliš, da rahmetli babo nije imao tešku ruku…“

  Uostalom, hajde da krenemo od onoga za šta su nas, ovde, ubedili da je normalno, svi se ponašamo kao da jeste a savršeno dobro vidimo da nije.

  To je to.

Ostavite komentar