Home / Politika je kurva / Abortirale ste! Koja prava vi tražite?

Abortirale ste! Koja prava vi tražite?

ID-100138575Danas je osvanula vest da država pravi registar žena koje su abortirale, specijalan registar, po najnovijem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja koji je usvojen prošle nedelje. Iz Ministarstva zdravlja, kao ni iz RFZO, te famozne institucije koja ničemu ne služi, isto kao ni ministarstvo, odgovora čemu to, nema.

Pa da krenemo od početka.

U Srbiji je abortus legalan. Odete, kažete da ne želite da rodite i urade vam abortus. Ponekad žene moraju da ga urade i iz medicinskih razloga. Žene su se decenijama, širom sveta, borile da ne budu mašine za rađanje, u nekim zemljama im to još nije uspelo i tamo je smrtnost žena ogromna, baš od posledica nelegalno i nestručno obavljenih abortusa.  S vremena na vreme neko potegne pitanje legalnosti ove intervencije pa zatraži da se isto odobrava samo od strane stručne komisije koja bi ne znam kako procenjivala koja žena može da ode na abortus a koja ne.  Na osnovu broja dece? Godina? Potreba države? Crkve?

Abortus je stalno na meti crkve a žene su od strane te iste crkve anatemisane i proglašavaju ih čedomorkama. Malo, malo, pa u uskršnjoj poslanici, patrijarh ne propusti da žene koje abortiraju nazove ubicama. Čak  izjavi i koliko se godišnje abortusa obavi u Srbiji, negde oko pola miliona, on zna iako zvanična statistika ne postoji, biće da mu je dojavio neko odozgo. Tako smo patrijarh i ja završili priču pre nego što smo je i započeli, s bogom nemam problema. Mislim, crkva bi strašno volela da joj se stado stalno povećava pošto živi od gluposti tog istog stada. Država bi takođe volela da ima što više ljudi, njoj su i te kako potrebni.

Abortus je trauma za ženu, i kada ne želi da rodi i jedna od najkomplikovanijih hirurških intervencija s obzirom da je lekar  obavlja u totalnom mraku, po osećaju.

Koliko se u Srbiji godišnje abortusa obavi je podatak kojim se manipuliše i koji se samo pretpostavlja jer se oni obavljaju u državnim i privatnim klinikama, pa iako su sve ordinacije dužne da dostave podatke kako bismo znali između ostalog i na kom je nivou svest žena kada je planiranje porodice i kontracepcija u pitanju. Njih naročito nećemo dobiti iz privatnih ginekoloških ordinacija, nisu blesavi da ih daju.

Jedna od mnogih stvari pred kojima država zatvara oči su i ti abortusi u privatnim ginekološkim ambulanatama, obavljaju se danju, noću, pod totalnom anestezijom, cena im varira od starosti trudnoće, tajnosti, hitnosti i slično. Šta znači uvesti ženu u totalnu anesteziju van potpuno opremljene klinike, ako nešto krene po zlu, bolje da ne pišem.

Zato se i pretpostavlja da ih u Srbiji godišnje ima oko 200.000. Mnogo, ali tako je kako je, niko se ne bavi edukacijom žena, koga briga, važnije je koje su se dve posvađale oko istog dečka, što Ekrem ne zna da čita, Ceca puni stadione i ko je koga u kojoj pozi.

I, od sutra, kad zakon stupa na snagu, imaćemo nov registar žena koje su obavile abortus, usred RFZO, to je znate ona institucija koja mnogo voli pare, ali ne da ih da, zbog koje je humanist ovog naroda stalno na ispitu i koja radi sve da ne snosi nikakvu odgovornost za lečenje ovog naroda. To je ona institucija koja nema registar retkih bolesti jer bi to značilo da te iste bolesti mora i da leči, ona institucija zbog koje roditelji teško bolesne dece moraju da mole, prose i veruju u čudo. Ona institucija koja se stalno igra sa lekovima na pozitivnoj listi. Može joj se.

Ubuduće, kad budete abortirale, što može biti vašom voljom, jer morate, desi se da trudnoća ugrožava zdravlje, ili da s trudnoćom, odnosno plodom nešto nije u redu, čak i kad se desi da dete bude mrtvorođeno, vaši lični podaci biće upisani u specijalan registar, vaše ime, prezime, godine starosti, zanimanje, broj telefona i ko zna šta još. Više nećete biti samo statistički broj već neka vrsta  kriminalca.

Ako je verovati povereniku za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljubu Šabiću, a i on, zbog nepreciznosti zakona, pretpostavlja, to bi moglo da znači da ste kao žena koja nema pravo na zdravstvenu zaštitu a stekli ste je ostajanjem u drugom stanju, tog trenutka kad uradite abortus, dobijete spontani ili, dalekobilo, se trudnoća završi smrću ploda, gubite pravo na zdravstveno osiguranje. Svojom voljom ili voljom prirode.

A sve to može, u ovoj ludoj državi, da znači da nikada više ne možete da ostvarite pravo na zdravstvenu zaštitu. I ko zna šta sve još znači što normalnom čoveku na pamet ne može da padne, ali onima koji sede u skupštini i zajebavaju se može.

Sve što za sada znamo je da će registar postojati, da će u njemu biti imena žena koje su uradile abortus ali ne i šta će raditi sa tim podacima. Dakle, sve žene koje budu abortirale će za ovu zemlju ubuduće biti kriminalci, osobe koje, ma zamisli, žele da se leče u ovakvoj zemlji,  sa ovakvim zdravstvom. Pa da ih slučajno ne prevarite.

Malo će vam biti što ste možda izgubile bebu, nego će vas i obležiti.

Da ponovim, mislila sam da mi je mržnja nepoznat osećaj, ne mrzim nijedno ljudsko biće, ali ovu državu mrzim iz dna duše.

Molim vas da pročitate ova dva teksta:

Sramni žig u ime vere

Država pravi registar žena koje su abortirale?

Update 04.12.2013.

Da li se država igra pravom na abortus?

Kad nekog svrbe prsti

Novac zadire u privatnost žene: Država beleži sve abortuse

I molim vas da tražite odgovore, čemu ovaj registar?

Ko je ovaj član zakona predložio?

Dokle će se koplja lomiti na ženama, trudnicama, porodiljama, deci?

Ne ćutite!

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Pročitajte i

Spomenik Juriju Gagarinu – veliki postament, mala glava – sve isto kao u Srbiji

Sve ovo sa ovim spomenikom podsetilo me na to šta nam sve promiče, šta sve dozvoljavamo, za šta sve mislimo da ne možemo da promenimo.I kako razum građanima Srbije već par godina maše i govori – pa, pa... a građani odmahuju i ispraćaju ga sve misleći da će sedeći i zezajući se po mrežama nadjebati ovu ogromnu marketinšku mašinu. Dok im se bolji život smeši samo ko zna koji put kao repriza.

63 komentara

 1. Samo ću prekopirati moj komentar koji sam ti već ostavila na fejsu uz ponavljanje – Ovo je uvođenje čistog fašizma na mala vrata
  Ceo dan pizdim od kada sam videla ovu vest, a onda pizdim još više koliko ljudi mlako reaguju na ovu vest. Ovo je toliko loše i maliciozno da ne znam odakle da krenem i toliko mogućnosti ima za manipulaciju da nisam sigurna da to mogu da obuhvatim. Prvo – pare. Žene koje abortiraju gube pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu. U kom univerzumu je ovo normalno i ko je odlučio i po kojim kriterijumima da je prekid trudnoće (ili mrtvorođeno dete) uslov za prekid zdravstenog osiguranja? Hoću da mi to neko argumentovano objasni. Drugo, ovo sa registrima – jedinstvenim spiskovima je čist fašizam. Podaci o tim procedurama već postoje u svakoj ustanovi, ne razumem potrebu za “jedinstvenim registrom“, čak i kada bi mogli da garantuju bezbednost podataka, a ne mogu. Treće, ceo, da ga nazovem psihološki faktor – kao da nije dovoljna već večita kontraverza oko abortusa, ovo će unazaditi ženska prava do kojih je itekako teško doći. Opet će se abortusi vršiti po mračnim klinkimama i ko zna kakavim uslovima. I zašto? Opet se vraćam na moje pitanje? Ko je odredio taj kriterijum? Hoću da mi se obrazloži zašto, a ne uvlači na mala vrata, podmuklo kroz neki zakon

 2. I

  Pa ovo je skandalozno!!! Gde ima da se potpise neka peticija protiv?! Dokle vise, umesto da idemo napred sto se tice ljudskih prava i zdravstvene zastite zena mi se vracamo u neki srednji vek. Muka mi je.

 3. B

  ne verujem da postoji bilo kakav loš plan iza ovoga, već da država želi da stane na put prevelikom broju abortusa. broj je veliki jer tako ginekolozima odgovara, tu zarađuju. zarađuju na neinformisanosti žena…jer su oni ti koji treba da informišu žene. ako se razumemo…abortus treba da bude legalan, a i da se prijavljuje, kao i sve druge dijagnoze i intervencije u medicini, svaki slučaj raka, bilo koje bolesti. sve se sliva u Batut podatke.

 4. Blondi, ovako se ne staje na put prevelikom broju abortusa, nego edukacijom o kontracepciji, planiranju porodice i opasnotima koje svaki pa i najstručnije urađen abortus sa sobom nosi. Ili misliš da će na put tome stati tako što će tamo neko znati da sam ja imenom i prezimenom, i svim ostalim podacima, imala abortus?

 5. P

  jako zanimljivo… ljudska prava…. a sta je sa ljudskim pravima deteta? dete ne postaje svesno tek kada se rodi nego mnoooogo ranije…. posle 7 nedelje embrion postaje ljudsko bice!!!! jako je lako suditi po tudjim ledjima… to je velika istina… ne zelim da branim nikoga i daleko od toga da mislim da zene nemaju prava na abortus… ali to NIJE PITANJE SAMO NJIHOVIH PRAVA!!! ne uproscavajte temu, ovo je ozbiljno… deca nemaju nekoga ko ce govoriti u njihovo ime!!

 6. Ja nisam potegla pitanje prava začetog deteta, opravdanosti ili neopravdanosti abortusa, da jesam, svakako bih za svaku trudnoću i svaki abortus prozvala i muškarce, jednako su odgovorni ako dođe do neželjene trunodće a posledice i fizičke i moralne i društvene i emotivne, snosi samo žena. Ovde se radi o drugim stvarima.

  Ne radi se ovde o pravu na abortus nego o nečemu što nije jasno ni onima koji će sprovoditi ovaj zakon, a da ne govorim o svima nama.

 7. Petra o čemu pričate? O kakvim pravima deteta? Pričate o zametku, embironu o višećelijskom diploidnom ekariotu, on ne misli, ne oseća i definitivno nije u stanju da praživi izvan majke. I to jeste samo pitanje ženskih prava, prava da same odlučuju o svom životu. Telo žene, njene emocije, ličnost i život su samo njeno vlasništvo i niko ne sme da odlučuje u njihovo ime osim njih samih. Nametnuta trudnoća ili primoravanje na ilegalni abortus nedvosmislen je pokazatelj mizoginije, patrijarhalno-nacionalističke ideologije i teokratizacije društva. Pravljenje ovokvog registra je, ne samo skandalozno, već kao šro neko pre mene reče, čak i uvođenje fašizma na mala vrata.

 8. @Blondi Zaista mislite da ovde nema zle namere? Ovo nije pitanje abortusa, a i da jeste, abortus je legalan. A kao što je Mahlat već rekla ovo nije način na koji se staje na put abortusu. Ako je do statistike, zašto mora biti ime i prezime svake osobe tj u ovom slučaju žene? Zašto se samo ne dostavlja broj, kao statistički podatak. Ja mislim da ovde itekako ima zle namere, koje sa sobom nose stigmatizaciju žena koja, iz nebitno kog, razloga abortiraju, uskraćivanje prava na zdravstveno osiguranje – na koje još uvek nemam odgovor po kom kriterijumu. Žena nije tu samo da rađa i ovaj zakon unazađuje svako pravo za koje su se žene izborile. A da ne pominjem kako je ovakav presedan opasan – ako ovo prođe (a najverovatnije će proći) ko sutra garantuje da se neće, recimo, pušačima uskratiti pravo na zdravstveno osiguranje, ili alkoholičarima? Pa kada to prođe, možda onima obolelima od raka – preveliki su teret za budžet. Svako pravljenje spiskova po kome se katogorišu ljudi po bilo kom osnovu je opasna. I previše opasna

 9. Ф

  Петра, пре него кренеш да причаш о развитку плода, информиши се! Згадило ми се више да слушам како жене, чија се права директно угрожавају овим законом, саме себи подмећу ногу.

 10. T

  Ovo je užasno…još i na lomaču da nas stave i da zvršimo !!!! M a odakle im bre pravo…to je samo loš način da se poveća natalitet…a sramotan način da se žena tako ponizi! Ma sram ih bilo da nas tako žigošu, upisuju i otpisuju kako im se hoće! Ne mogu da verujem da žene ćute na sve ove užasne nepravde..ma na sve nepravde!!!!! Ma vratite nas u ne znam ni sama koji vek pa nas ubite radom i porodom!!!!!!!!! Užas!

 11. B

  ja mislim da se to i do sada prijavljivalo, možda ne u RFZO, već samo u Batut…kapiram sad da se ovde radi o nečem drugom…ako žena nije imala osiguranje, pa ga stekla sa Dg trudnoće, a onda istu prekinula, onda nema više osiguranja, nije više trudnica..znači namera je da ta osoba izgubi kratkom trudnoćom stečeno zdravstveno osiguranje…?
  što se prijave abortusa tiče, treba da se prijavljuje Batutu kao i do sada, (a sada se ne prijavljuje baš) jer kako bi onda znali veličinu problema?
  privatnici ne prijavljuju sve intervencije i preglede, jer kako bi onda stavili malo od poreza u džep…
  o edukaciji žena nema ni govora, tu te zbrzaju da ništa ne valja i čekaju da dođeš „na kanal“ a onda „na kasu“…čast izuzecima, ima ih…
  uvek sam na strani žena a i sama sam žrtva i nosim posledice neinformisanosti tačnije pogrešnog savetovanja u mladosti. toliko.

 12. D

  Ja ne zelim da verujem da se ovo radi… Registar sam po sebi je skandalozan, ali ne verujem da bi neko, makar i do pola normalan, pravio spisak kako te zene ne bi imale pravo na zdravstvenu zastitu… ako je zaista tako – onda je ova zemlja pala najnize ikad… a i nije neki pad, posto je i ovako bila na dnu…

 13. R
  Ranko Mitrov Ruko

  > spisak žena koje su uradile abortus je spisak kriminalaca (parafr.)

  Non sequitur, draga Mahlat. Inače, ostrašćen tekst, prepun iracionalnog straha o tobožnjoj ugroženosti žena, na nivou Kurira, samo dijametralno suprotno na političkom kompasu.

  Btw, logično je da, ukoliko žena uradi abortus van određenih vremenskih granica koje medicina ali i prava smatraju za relativno bezbjedne – ostane bez prava na medicinsku zaštitu. Namjerno izazivanje štete svom tijelu bez medicinskog opravdanja uz moguće tragične posljedice je za svaku osudu bilo da ste „pro-choice“ ili „pro-life“. Podržavanje takvog modela ponašanja je nelogično i u najmanju ruku neozbiljno, da ne ulazim u spekulacije kako bi moglo biti i nedobronamjerno.

  Znam da je danas popularno i u trendu napadanje religije (ni sam je ne volim) ali evo, igraću se malo đavoljeg advokata. Možete li, Mahlat, da navedete neke konkretne dokaze ili bilo šta vjerodostojno što bi konkretno ovaj zakon povezalo sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, kojoj ste posvetili dobar dio ovog teksta?

 14. M

  U ovoj državi, a pogotovo u glavama njenih stanovnika, i pritom u konkretnom slučaju koji sam iskusila govorim o glavi jedne osobe s diplomom neuropsihijatra, dakle nije neko ko nema ni četiri razreda osnovne škole, sve ono što ima veze s nemanjem dece i abortusom izuzetno je obeleženo. Prisustvovala sam jednom privatnom telefonskom razgovoru novosadskog neuropsihijatra kod kog sam čekala red da obavim redovan pegled radi produžetka vozačke dozvole kad sam ga čula kako govori nekome s druge strane žice doslovno: „Ne, taj je alkoholičar, a ovaj drugi nema dece“. Dakle, ljudi bez dece i žene koje abortiraju postavljaju se na stub srama, obeležavaju kao manje vredni, i onda je isto tako neki dr, kao ovaj nesrećni neuropsihijatar, smislio da se napravi registar žena koje su abortirale.
  Treba se boriti protiv zatucanosti u bilo kom smislu, samim tim biće i manje abortusa. A ovo je dokaz da diploma doktora ili neposedovanje ni osnovnoškolskog svedočanstva mogu biti na istom nivou zatucanosti. Samo je pitanje ko je na položaju da donosi diskriminišuće ili nediskriminišuće uredbe.
  Srbija je jedna velika sramota!

 15. Ranko Mitrov Ruko, ja uglavnom vrlo jasno pišem ali hajde:

  napisala sam – neka vrsta kriminalca, povežite sa tim – žena je dobila zdravstveno osiguranje, zbog abortusa, pobačaja ili mrtvorođenog deteta ga je izgubila (pretpostavke), znači država je tretira kao neku vrstu kriminalca koji hoće da je prevari, jadnju nju.

  Ovo drugo, nigde ovaj zakon nisam ni povezala sa SPC, samo sam navela stav crkve prema ženama koje urade abortus a on je uvek – ubice, čedomorke.

  Ja, konkretno, nikada ne napadam religiju, ne napadam nikoga, kritikujem samo one koji se kriju iza božijeg imena i rade vrlo nedozvoljene čak i kriminalne stvari, propagiraju mržnju, pedofilija u svešteničkim redovima i tako dalje što ovde nije tema.

 16. U Srbiji se može svakako samo ne kako valja! Ovo je sramno za sve nas! Ubeđena sam da žene neće ćutati o ovome i da će se ujediniti protiv ovakvog glupog i „nema poente“ potezu naših visokoobrazovanih ministara!

 17. Pretpostavljam da bi nešto bilo drugačije ili jasnije da znamo čemu ovaj registar a očigledno je da niko ne zna, to već otvara prostor za mnogo pretpostavki, kak rekoše, zakon oko toga je neprecizan a to ostavlja veliki prostor za manipulacije. Živa nisam.

 18. N

  Iako se u potpunosti slazem sa Vashim stavom, moram napomenuti, da ovo nije fashizam, vec neljudska racionalnost. Dakle, da pogledamo stvari iz njihovog ugla:
  -U slucaju abortusa: Neces da pravis potomke? Sta ces nam?
  -U slucaju mrtvorodjenceta je zena, koliko god to zvucalo odvratno, statisticki manje sposobna da rodi – neki razlog za mrtvorodjeno dete postoji ocigledno. Da li je izazivac hronican ili jednokratan, to je vec detaljisanje. Ako uzmemo to u obzir, opet isti odgovor: Sta ces nam?

 19. M

  *Ako je nekome „stalo“ da poveca natalitet u Srbiji, postoje mnogo bolja resenja za to! Bilo bi lepo dati malo bolje beneficije trudnicama i porodiljama kao i za nove male ljude!!!

 20. P

  Citam prvo tekst, a onda komentare i ne verujem koliko ima ostrascenosti. Ljudi zaboravljaju da licno iskustvo ne znaci da je to univerzalan stav i da je to jedino ispravno ili moralno. Tema abortusa je jedna od najkompleksnijih tema koje postoje danas, a ovde niko nije odvojio ni 30 sekundi da razmisli o tome da li su njegovi stavovi ispravni. Svi samo gledaju da brane prava (uglavnom ona koja se njih ticu) i ne zanima ih da li postoji druga strana. Za ove koji bi da se ja informisem, ne postoji ni priblizna saglasnost o tome kada je embrion postao ljudsko bice, tako da to uprostiti ovako je krajnje zatucano. NIsam nista rekla ni za ni protiv prava zena na abortus i mislim da ga nikome ne treba uskratiti, ali isto tako mislim i da ne treba uskratiti ni pravo embriona na zivot i da ni jednom ne treba biti uskraceno. Ocigledno da je to tesko pomiriti, zato i trazi ozbiljnu diskusiju. A After Eight i Fenris, fasizam pocinje od zanemarivanja tudjih sloboda. Da li propovedate da je samo svest definicija zivota? Po vama je verovatno u redu muciti zivotinje, one nisu svesne…
  PREDRASUDA JE MAJKA POGRESKE!

 21. S

  A jesi li ti sigurna da je to baš tako… mislim, da će biti jedinstvena baza podataka i da će žena gubiti pravo na zdravstvenu zaštitu?
  Da se razumemo, od ovih budala ništa nije nemoguće, samo… nisam siguran da je baš tako. To bi onda najdublje zadiralo u ljudska prava, pa bi onda takav zakon pao na ustavnom sudu. Padale su i mnogo bezazlenije stvari.
  Što se tiče emocija prema državi moje dno je još dublje, ubeđen sam.

 22. B

  Koja drzava? Da li treba jos da je nazivamo drzavom? Ovo je smesno i tuzno. Zar oni nemaju hiljadu drugih problema da resavaju u toj „DRZAVI“? Kako neko da rodi dete, ako nema iz cega da ga izdrzava i othrani? Prvo neka svima obezbede pristojna primanja, dostojna jednog coveka. Narod zivi kao poslednja stoka, pa sad jos zele i da osudjuju i uskracuju pravo na ionako mizernu zdravstvenu zastitu. Stvarno smo kao stoka. JADNI I BEDNI? I pitam se dokle cemo da cutimo?

 23. Petra, životinje su svesne, samo malo drugačije od ljudi. Da ne ulazim u diskusiju oko prava embriona, prvo i osnovno što treba da se reši kada su takve stvari u pitanju je dokle će
  žene snositi odgovornost i moralnu, i društvenu, i svakakvu, već rekoh to, kada je to u pitanju, a muškarci ostajati po strani i moralno i pravno i svakako kao da u tome nisu učestvovali. Ne ostaju žene u drugom stanju sa duhom svetim a od kad je sveta i veka to je njihov problem i proganjane su na raznorazne načine zbog toga.

  Sindžo, nisam sigurna, tekst je baziran na tome što ne znamo čemu služi i onome što je rekao Rodoljub Šabić i što je vrlo moguće, mi prvo uvodimo pravila pa se onda prilagođavamo, nažalost.

 24. Da vas podsetim još jednom – Srbija još uvek nema registar retkih bolesti a pretpostavlja se da 500.000 ljudi živi sa nekom retkom bolešću. što znači da oboleli od rektih bolesti zvanično nemaju ni dijagnozu a sve to, tera te ljude, najčešće roditelje da se na milion mogućih i nemogućih načina snalaze kako bi svoju decu održavali u životu i košta ih da ne možete ni da zamislite.

  Zar to nije bilo preče? Izglasati zakon po kome taj registar konačno MORA da postoji. Problem je što bi to RFZO mnogo, mnogo koštalo, a ta institucija gleda kako da je mi što manje koštamo i moguće je da je ovaj registar samo uvod u otkačinjanje jednog po jednog. Videćemo čemu služi, pametnom se ne nadam.

  Zar nekima od vas nije čudno da ovo bude izglasano tek tako, za razliku od mnogih drugih stvari?

 25. Mislim da su ovde mediji kao i obično naduvali stvar. Molim Vas, pročitajte zakon i nadjite gde se pominje registar? Abortusi su se i do sada prijavljuvali, Batutu, statistički, ovde je problem što zbog evidentnog prestanka osiguranja mora se dostaviti puno ime i prezime žene koja je abortirala. One svakako mogu po nekom drugom osnovu overiti knjižicu i ostvariti pravo.
  Tako da tumačeći Zakon ja sam došla do zaključka da je poslodavac napisao loš, dvosmislen zakon, što ne znači da je zlonameran (a ne znači ni da nije).
  Napisala sam malo ovde o tome, http://piskaralo.com/2013/12/igra-li-se-drzava-sa-pravom-na-abortus/ nadam se iskreno da sam u pravu. Ako nisam, opet se nadam da im neće proći tako lako.

 26. V

  Ovo je jedna od najvecih gluposti koje sam u zivotu procitala. Prvo, Srpska pravoslavna crkva ne moze donosenje zakona jer je u cl.11. Ustava RS propisano da je RS svetovna drzava- prema tome crkva je odvojena od drzave. Drugo, slobdno odlucivanje o radjanju je takodje ustavna kategorija u cl. 63.st.1. Ustava propisano je da svako ima pravo da slobodno odluci o radnaju dece.“ . Pravo na zastitu podataka o licno je takodje propisano u cl.42. Ustava Republike. Ovo su ciste gluposti, zakon koji biti usvojen jer bi bio neustavan i svako pravno i fizicko lice bi moglo da pokrene inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti takvog propisa. Toliko od mene.

 27. @Piskaralo, i sama kažeš da je to dvosmislen zakon, da li je zlonameran videćemo, lično mislim da ovo neće biti prvi zlonameran zakon i ako bude, pa ako predlagaču to i nije bilo cilj, nađe se uvek neko. Ni sada nije lako overiti knjižicu ako nisi po „ukusu“ države, da napomenem.

  I da je neko dao smislenu izjavu čemu taj specijalan registar, pretpostavljam da bi smo imali drugu ili pravu sliku, ovako iz RFZO su rekli da oni nisu predlagači zakona pa čemu će služiti nemaju pojma. A navodno se zakon tiče baš tog dela da RDZO ne bude oštećen.

  Naše novinarstvo jeste tabloidno i tako mi i ozbiljne stvari posmatramo kao – gle ovi ala lupetaju. Generalno, često mi to pada na pamet.

 28. Vinka, svi znamo šta piše u Ustavu, a i svedoci smo kako „na terenu“ sve to nije tako i da se crkva debelo meša u sve što može da se umeša i pokušava da utiče, oko ovog zakona konkretno, ja nigde nisam napisala da crkva ima veze sa tim, već sam dala objašnjenje u jednom od komentara, pomenula sam stav crkve.

  Slobodno odlučivanje o rađanju pada u vodu onog trenutka kad ženu na intervjuu za posao pitaju da li planira da rađa u skorije vreme i proglase je nepodobnom ako je odgovor da, isto kao i kad trudnica ili porodilja dobije otkaz.

  Ovaj zakon je već usvojen, nije neustavan.

  Problem je što nema objašnjenja čemu služi.

 29. Molim vas, ako ste muškarac i želite kao neki da ostavite komentar, držite se teme.

  Uzdržite se od moralisanja jer ste aktivni učesnici u procesu stvaranja novog života, samo neke od vas nisu naučili da u vezi toga imate i odgovornost nego da je žena sama kriva.

  Ne čupaju vama utrobu na sve moguće načine na ginekološkom stolu i ne lupetajte o životu, kucanju srca, ručicama, nožicama, najlepše vas molim!

  Lepo me je sramota dok čitam vaše komentare, među kakvim neukum i zatucanim muškarcima živim, jadne vaše žene.

  I naravno, te ogavne komentare na račun žena neću da pustim pa se ne trošite uzalud.

 30. R

  Čemu ti registri? Meni to liči da posle registara te žene idu u gasnu komoru. A šta ćemo sa onom decom koja su rođena a nemaju minimum uslova za život? Zašto se tu ne prave registri? Molim muškarce da zapuše usta jer za nastanak trudnoće nije potrebna samo žena. Kada se beba rodi muškarac nestane u vidu lastinog repa i niko se ne pita šta je sa njegovom odgovornošću.

 31. I

  Koje besplatno zdravstveno osiguranje? Uopste nije besplatno! Velika suma novca se svakog meseca od moje i vase plate odbija kako bismo ja imali to zdravstVeno i socijalo…a onda odes u dom zdravlja prvo se sestra izdrnda na tebe sto si bas sad morao da se razbolis…osecas se kao poslednji idiot. Jer kada jednom u godinu ili dve odes lekaru…jer ti je zaista potrebna pomoc…niko nece ni da te pogledA…a tek doci do doktora…to je vec procedura. I treba da ukinu „besplatno osiguranje“ i da nam ostave nas novac da sami odlucimo gde cemo da se lecimo…i onako nas za polovinu nalaza i analiza salju na privatne klinike…jer se u drzavnim ceka po nekoliko meseci ono sto kod privatnika moze da se uradi za nekoliko sati.

 32. Izjava Rodoljuba Šabića koji sada tvrdi na Twitteru da nikakav registar ne postoji.

  OBRADA PODATAKA O LIČNOSTI TRUDNICA I PORODILjA

  tvit

  Registar je „uredba o sadržaju podataka, načinu popunjavanja obrazaca, načinu dostavljanja i obrade podataka“, prema tome, ovde se radi o registru, kako god pokušavali da ublaže tu reč kao strašnu.

 33. A

  Draga Mahlat, hvala na obaveštenju koje mi je promaklo usled obilja vesti. Ukoliko vlada na svoj funjarski način počne da diskriminiše žene predlažem sledeće mere kolektivnu emigraciju u neku skandinavsku zemlju svih koji sed nalaze pogođenim ovakvim fašizmom (valjda nam neće licemerno osporiti azil) pa neka se primitivci zajedno kuvaju sa svojim naprednjacima i ostalima. Ukoliko ospore „tim čedomorkama“ pravo na lečenje da solidarno insistiramo na obustavi plaćanja doprinosa za zdravstvenu zaštitu, kao i povraćaj sredstava predhodno uloženih u isto uz odbitak novca za predhodno ostvarene zdravstvene usluge. Cenim da će svaka od nas koja ima posao i uplaćuje doprinose dobiti novca makar za garsonjeru. Mene srce redovno zaboli kada vidim sa platne liste koliko novca bacam na državni sistem zdravstvene zaštite s obzirom da se i deca i ja lečimo uglavnom privatno a dom zdravlja služi za doznake i opravdanja. Ako budu organizovani protesti obavesti me preko e-mail-a. Još jednom hvala i sve najbolje za tebe i tvoje

 34. M

  A da im ne sluzi ovo da posle onemoguce tim zenama vestacku oplodnju o drzavnom trosku?

 35. R

  Znate li koliko se abortusa dogodi zbog trgovine bebama? Poznaje li neka osoba koja prtai ove portale o tome nesto? Ja znam nesto o mtom, jer drug iz osnovne skole usvojeno djete. Ovo je u jednom uzrok posledica kriminalu , jedna odluka da se nesto promeni. Svedno abortirace u privatnim poluklinikama. Ovo je jedna dio vece agende koja vec traje preko 20 godina. Ovo nema veze direktno sa sprecavanje tzv abortusa. Inace ima dosta slucajeva kada bebe navdono nisu prezivjele porodja.Ali 99% majki nije nije vidjelo dijete. Slobdono koristite durex kondome sa triptofan tecnostima. Vi ste svi deo nepismene agende i trgovine ljudksikm pravima. Inace govorim 4 strana jezika, poreklom sa Balkana, ali smatram da djevojke i zene pojme nemaju o medicini, pravima pogotovo gfarmaceutskoj industriji.Prijatan pozdrav,

 36. A

  Strasno je sta rade, da li oni imaju neko pravo da donose takav zakon. Da li su se setili da kazu da za svako dete rodjeno, roditelji imaju tu i tu pomoc, finansisku, materijalnu ne bitno. Ja sam majka koja ima tri deteta, nemam prava ni nakakvu vrstu pomoci niti koliko toliko siguran posao, i ako ostanem opet trudna ja sam prinudjena da abortiram jer necu imati odakle da prehranim svoju decu. I sada da li je bolje abortirati ili roditi dete koje sutra mozda nece imati sta da jede,ili biti boso i golo jer su cene decije garderobice i obuce podigli iznad svacijeg budjeta.Povracaj PDV za bebe, to je takva laz…I postoje jos hiljade i hiljade stvari koje treba prvo promeniti, kao sto je uvodjenje po skolama obavezan predmet SEKSUALNO OBRAZOVANJE jer deca ne znaju nista o tome strucno nego preko prica „rekla-kazala“ i na kraju „beba“. Kad se sve te hiljade stvari promene u nasim zakonima tek tada mozemo da pricamo o “O TAKOZVANIM KAZNAMA ZENA KOJE SU URADILE ABORTUS“ ,mada to je moje licno pravo da li cu abortirati ili ne, posto raditi abortus u drzavnoj instituciji (bolnici) ili privatnoj klinici pacijent placa tu intervenciju, pa ne vidim zasto bi to trbalo da zanima drzavu, Umesto toga neka vide kuda da zaposli ovaj narod sto je na ulici i neka se bavi pitanjima koja su stvarno nama bitna. I jos jedna stvar sto onda ne stave u zakonu da i muskarac snosi iste takve posledice, jer za bebu je uvek potrebno dvoje. A da i drzava bi onda imala itekako pune ruke para, onda bi imali duple registre i jos manje ljudi na tom spisku “BESPLATNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA“!

 37. S

  Ama ljudi, nema ovde ništa dok se ne dohvatimo bejzbol palica i masovno upadnemo u sve institucije redom, od opštinskih skupština do republičke. U svaku kancelariju svake državne ustanove.
  Kada počnu da pucaju lobanje i krv pršti po zidovima počeće da misle.
  Gotovo je… ovo je zaista dotaklo dno.
  Pozivam na nasilje?
  Da, pozivam!
  I boli me kurac šta će oni reći na to. Neka dodju i neka hapse… slobodno.
  Ne zna Srbin drugačije da sjaši s drugoga.

 38. N

  Ovo je muski svet, zakoni jaceg i moralne norme koje ih oslobadjau i pravdaju za sva njihova dela i nedela. Religijske dogme, socijalno pravni statusi i sabloni vaspitanja u porodici dovoljno kazuju na kom nivou prava i postovanja se nalaze zene. Da li je to genetski kod koji ni evolucija nije mogla promeniti, bez obzira na navodno razvijanje svesti kroz civilizacijski uspon LJUDI. A konkretno za ovaj zakon , ZENA ce biti provlacena kroz blato bilo da rodi “kopile“ (oprostite mi i ja se sama gadim ove reci ) ili abortira. Stub srama je ceka vec na samom rodjenju kad OCU cestitaju recima ICI CES NA POPRAVNI , bice musko da osvetlas obraz. E, takvi odlucuju sta je pravo raditi sa zenama !

 39. B

  Ne vidim problem u pravljenju registara abortusa, i potpuno mi je sumanuto da je neko pomislio

  1. da će taj registar biti javno dostupan
  2. da će biti zloupotebljavan

  ako već tako mislimo mogli bi da batalimo i registar donatora organa, pošto on može na mnogo gore načine da se zloupotrebi, pa neka pocrkaju svi kojime treba bubreg ili koštana srž, jer pobogu, neki fašista može da se pojavi i ubije čovjeka odgovarajuće krvne grupe, i onda mu uzme bubreg, zar ne?

  Dakle, hajde dosta tog histerisanja.

  Šabić je bio vrlo jasan, ali izgleda da niko ne zna da čita

  1. Registar nije protivustavan, dakle ne krši ničija prava
  2. problem je što još nije riješen problem zaštite podataka

  a to nije isto što i suludo prozivanje države za fašizam zato što ima podatke o abortusima. I treba da ih ima.

 40. V

  Da li vi znate zbog cega crkva ima takve stavove? Pa zato sto smatra da je abortus zrtvovanje dusa djavoli iz prostolog razloga jer nisu krstene i nisu primili pricest niti Hristovo telo i smtra da njihove duse ne mogu zbog toga u raj vec se razvijaju u mraku. Drugo, taj Zakon je usvojen i mozete ga procitati ovde :
  http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/zakoni/2013/3739-13Lat.pdf
  Kritikujete Zakon koji niste ni procitali.

 41. Konačno dobismo odgovor čemu će to što „nije registar“ služiti – da žene slučajno ne prevare RFZO i leče se besplatno a nisu ni trudne niti su rodile živo dete.

  Ova tema će se tretirati još par dana u medijima, onda će sve biti zaboravljeno dok ne počne da se dešava u praksi a onda ćemo videti kako funkcioniše i šta će ovoj državi još da padne na pamet.

  RFZO se zaštitio, isto kao i od dece koja boluju od rektkih bolesti a za šta registar ne postoji i neće skoro postojati jer se to državi ne isplati.

 42. N

  Ima tu nesto sto bas nije interpretirano onako kako je receno. Evo citiram iz teksta ciji je link postavljen:“…pretpostavljam da je svrha ove odredbe da se ženama koje NISU imale pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, a dobile su je kad su zatrudnele, ona oduzme nakon prekida trudnoće“, kaže Šabić.“ Koliko sam ja to razumela ovo se radi samo da bi se sprecile neke zloupotrebe jer te zene svojom ili Bozijom voljom nisu vise trudne i nema ni logike da se tako tretiraju. To nikako ne znaci da se zdravstvena zastita uskracuje zenama koje su na nju imale pravo i pre trudnoce.

 43. Vinka Macura, trebalo je i to da obrazlažem? Šta ako sam ja ateista i baš me briga šta crkva misli o tome? Strašno me interesuje kakav je stav crkve prema pedofilima u njenim redovima, oni idu u raj ili u pakao?

  I rekla sam da je zakon usvojen, ne pročitaste?

  Pitanje celog mog posta je bilo čemu ovaj zakon?

  Dobili smo odgovore sa raznih strana, ako se bavite čitanjem i ako Vas interesuje koliko ovim zakonom može da se manipuliše i da nije precizan, to je jedna od mnogih stvari koja se u Srbji „lomi preko kolena.“

  Navela sam, takođe, izjavu poverenika koji je danas na neki način, kada se javnost uzburkala, povukao i priča malo drugačije ali i dalje tvrdi da se njemu ovaj zakon ne dopada, iako je ustavan.

 44. Ljudi, hajde još jednom, da ne bude zabune, neću puštati komentare na koje ste stavili te lažne mejlove, pa makar Vi još sto puta pokušali, neću puštati uvredljive, ni za mene ni za žene, ukoliko bilo šta hoćete da kažete, držite se teme i stanite iza svojih reči, ne izmišljajte te mejlove i nikove, ja vam svakako neću pisati.

  Mišljenje je dobrodošlo, ali mišljenje, svako pomaže da nam bude jasnije, ovo drugo… pa moj vam je savet da odete u teretanu li na trčanje i izbacite iz sebe taj otrov, ako je moguće.

 45. K

  http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/3739-13%20Zakon.pdf
  Iz predloga i obrazlozenja,koliko sam ja shvatila,namera zakonodavca je da se trudnicama,porodiljama i deci obezbedi zdravstvena zastita i ako nemaju overenu zdravstvenu knjizicu,a ako su na osnovu ovoga stekle zdravstveno osiguranje,usled prestanka trudnoce na bilo koji nacin,mrtvorodjenceta i smrti deteta do 1 godine gubi se pravo na zdravstvenu zastitu koje se steklo po ovom osnovu, s tim da je izuzetak taj sto ukoliko je dete mrtvo rodjeno,pravo na zdravsteno osiguranje traje jos 3 naredna meseca.Ne stvara se nikakav jedinstveni registar ali se Fond obavestava o ovim slucajevima,po mom misljenju, da bi se obustavilo osiguranje s obzirom da je osnov otpao. Procitajte sami pa donesite sud,mozda ja gresim.

 46. To je otprilike to. I danas smo na to dobili odgovor, ne znam koji put ovo pišem 🙂

  Još juče, nikome nije bilo jasno čemu služi, vidi se iz tekstova koje sam linkovala.

  Problem je u tome što, ponavljam, stručnjaci kažu da je ovaj zakon podložan manipulaciji. Kojoj, ne znam, mogu samo da pretpostavljam.

  Ceo moj tekst baziran je na jučerašnje pisanje medija, to je bilo ono do čega sam došla.

  Danas, kada je stvar ublažena, svi su srećni i presrećni, ma kakvi da se neko sutra time poigrava.

  I tako, kao što rekoh, čekamo da se ovo ostvari u praksi pa da vidimo kako funkcioniše.

  U prilog temi, država se uvek obezbeđuje da ne bude pravarena, čak i u situaciji kad treba da isplati dečiji dodatak u neverovatnom iznosu od 2.964 dinara. Fotografija koliko je ženi dokumenata potrebno za to preuzeta sa sajta telegraf.rs

 47. M

  Drage moje,statisti;ki podaci postoje u svakoj zdravstvenoj ustanovi za potrebe rfzo/batuta a svaki karton predstavlja sudski dokument koji ni pacijent ne moze da dobije na ruke vec’ se salje sluzbeno.Svako javno iznosenje podataka iz zdravstvenog kartona pacijenta predstavlja krivi;no delo za koje se u pravno uredjenoj zemlji odgovara.Sto se tice ovog zakona mislim da nije dobro prezentovan u javnosti,ako dodje do toga z.ene treba da se udruze i da zastite svoja ustavom zagarantovana prava.Sto se tice naseg zdravsva ,nikad gore nije bilo.Kancelarije prepune nemedicinskog osoblja ,drzavava nista ne cini da spreci lekare da rade istovremeno i u privatnom idrzavnom sektoru ,dozvoljena prekfalikacija u med.sestre za 6 meseci u privatnim skolama.zavrsavanje medicinskog fakulteta preko mama i tata*cast izuzecima dobijamo kadrove kakve srecete po svim zdravsvenim ustanovama.Covek nije masina pa da mu zamenimo deo kad se pokvari,tu greske ne sme da bude.Smuce mi se svi lekari koji ne gledaju pacijenta kao ljudsko bice vec u njima vide samo profit,opet kazem cast izuzecima ,malo ih je.Nego imam predlog za gospodu u mjnjstarstvu zdravlja>da ponude dr. koji rade na dva radna mesta da se odluce ili ili,da se zdravstvo prepusti struci bez ucesca politike,da se napravi paket usluga na koje pacijent ima pravo od strane drzave.Posto para nema za prijem dr, i med. sestara da se uradi interna sistematizacija radnih mesta pa da se vidi ko prima platu za svoj rad a ko za nerad.Umorih se,sad mi bar malo lakse a mozda ovo i procita neko ko treba sve ovo da resi u interesu pacijenata i zaposlenih u zdravstvu prima platu ,DA LI JE ZASLUZUJE-?

 48. Ne znam samo da li će predložiti i registar za muškarce koji su nagovarali žene na abortus. Da li onda žena treba da ode u zdravstvenu službu i fino registruje čoveka koji ne želi dete i vrbuje je na abortus? Šta ćemo s tim? Ova država ima rupu u mozgu!

 49. B

  aha, znači ja sam taj koji se ne drži teme i sa lažnim mejlom, osim što na svakom forumu i na svom blogu imam taj isti mail i taj isti nick

  ali jasno mi je, napisao sam da je gornji post sumanuto histerisanje, a sad je i RFZO potvrdio da je histerisanje – nema zloupotrebe, nema javno dostupnih podataka, nema fašizma, gle čuda država ne radi ništa sporno

  nemam namjeru da ponovo pišem ono što sam jasno i taksativno naveo, neka to služi na čast onome ko odlučuje o životu i smrti komentara na ovom blogu, po vrlo čudnim kriterijumima, naime, ne da li sam rekao istinu nego da li sam uvrijedio pisca

  Zamislimo da se Dačić bavi “brisanjem“ kad ga neko uvrijedi… ne bih takvom dao državu da vodi sa takvim “principima“

 50. S

  A da ipak neko od pravnika malo rastumači zakon.
  Koliko sam ja shvatio, žena nakon abortusa će ostati bez prava koje ostvaruje PORODILjA, a ne bez zdravstvene zaštite.
  Ili se varam?
  Ma jebe im se… mogu šta hoće.
  Kada uvedu kaznu šibanja po leđima možda ćemo najzad ustati protiv žgadije.

 51. Bato, ne, Vi niste taj, Vaš prvi komentar mi je sam promakao između tih komentara koje neću da pustim i koji veze nemaju sa temom. Evo vam ih.

  Utsak na Vaš komentar – histerisanje.

  Kako bismo pomislili? Eto tako što se u ovoj zemlji često dešavaju raznorazne zloupotrebe. Prosto.

  A da ne bimo mislili, ja pitah čemu. Čemu, piše u linkovanim tekstovima i ti odgovori nisu svuda isti. Nažalost, to već budi sumnju.

 52. V

  Ja sam ostavila teskt Zakona o kome pisete a da ga niste ni procitali a kamoli komentarisali, ko Vam je rekao da sirite neistine i obmanjujete javnost, jel ste Vi svesni da Vase izjave podlazu materijalnoj odgovornosti.

 53. V

  Vi ste jedna glupaca koja nema niti pojma niti bilo kakve argumente za to sto pricati, pazite da Vas ne prijavim nadlezim organima za obmanjivanje javnosti i sirenje lazi i neistina.

 54. i

  Lutah i naiđoh na ovo…I zainteresovala me je tema.Ali čitajući komentare postadoh zbunjen…Neverovatno koliko mrzite muškarce.Prijatno ćaskanje.

 55. Vinka Macura, šta čovek da Vam kaže? Samo Vi radite svoj posao. I pozovite se za svedoka.

  Doviđenja.

 56. e

  Zelimo imena onih koji su glasali za ovaj zakon, i onog ko je ovaj zakon predlozio. da napravimo registar poslanika koje treba skinuti sa platnog spiska jer mu te majke ili zene ili devojke plaćaju tu platu. znači njima nije mesto u parlamentu!!!

 57. B

  Ma ne dešavaju se zloupotrebe. Koje zloupotrebe? Uzmite lični primjer, da li su ikad vaši lični podaci zloupotrebljavani? Ja bih volio da čujem kada je ova država vas direktno imenom i prezimenom zloupotrebljavala.

  Jedno je što kradu i obmanjuju, što svi živimo loše, ali to nije ni protiv koga lično upereno već svi trpimo, sem jedne specijalne manjine naravno. Baš njih briga za ovog ili onog, za njih smo masa. Nismo ni u kakvom registru pa i nismo baš najsrećniji.

  Svi mi mislimo da smo važni, ja mislim da sam prelijep i prepametan, ali državu baš briga, sve je to obična statistika koja nema ime i prezime

  Ovakva skepsa prema registrima uopšte ne pomaže uređivanju ove države. Posebno kad niste naveli konkretan primjer kako to taj registar može biti zloupotebljen. Ja sam naveo šta bi moglo da se desi sa registrom donatora organa, da neki tajkun naruči tvoje ubistvo jer mu treba tvoj bubreg, a zna da imate istu krvnu grupu.

  Sve može da se zloupotrijebi. Takav način razmišljanja nas može odvesti samo u anarhizam

  Pročitao sam ja i ostale tekstove, npr slažem se potpuno sa Selakovićem samo priči dajem drugačiji, pozitivan predznak. Apsolutno su potrebni i registri narkomana, dilera, silovatelja itd… samo što, po svemu sudeći, ti registri su mnogo manji i sadrže mnogo manje imena nego registar abortusa. I nije to pitanje da su žene postale kriminalci jer ni narkomani nisu kriminalci.

  Ali svi oni jesu problematične društvene skupine, valjda je to jasno, zašto bi bilo koja država na planeti osobe koje se drogiraju ili abortiraju iz neznanja, gluposti i sličnih bezveznih razloga, zašto bi država te osobe smatrala nekim uzorom normalnosti. Želi da zna koliko ih ima, i da se pozabavi kriznom situacijom, šta je tu problem.

 58. M

  sustinsko pitanje i poenta ovog teksta je: zasto? koja je poenta tog cina? ukoliko govorimo o statistici postoji nesto sto se zove cuvanje licnih podataka i anonimnosti, zbog cega se npr. uzimaju svi demografski podaci koje zelite ali ne i identifikacioni licni podaci, ukoliko bi bila poenta statisticko samo statisticko belezenje zarad “bavljenja kriznom situacijom“ i problemom, ne bi bili potrebni licni podaci zena.
  takodje mislim da je pomalo licemeran stav, kako npr. u drugim zemljama postoje posebni zdravstveni registri u koje se upisuju “rizična deca“ odmah po rodjenju, kako bi bili ubelezeni jer postoji rizik u njihovom psihofizickom zdravlju, kod nas ovaj registar ne postoji. svako ko se iz nekog razloga bavio faktorima rizika kod novorodjenčadi zna da je ovo mnogo vece pitanje i mnogo veca krizna situacija i bez statistike

 59. Objašnjena zašto, čemu i ostalo su vrlo suprotstavljena i nejasna. Čekamo da zaživi pa da konačno vidimo čemu će to služiti.

 60. R

  Ja ne zivim u Srbiji, zasto drzava pravi takav registrar? Sta ce sa tim informacijama?

 61. B

  Nema povećanja nataliteta, ako ako se muškarci ne ponašaju odgovorno prema ženi kad joj naprave dete. Svi bi da jebu, a kad devojka ostane trudna, svi je napuštaju. A kako da muškarci budu odgovornii i da vode brigu o porodici kad nemaju nikakve šanse da dobiju posao. Sami smo krivi za situaciju u kojoj se nalazimo. Mi smo birali lekemude koji nam sada zavrću muda.
  Branko Mićić, nezaslužni građanin kraljevske republike Srbije.

Ostavite komentar