Home / Srbija medj' šljivama / Advokati kao oči i uši slepe i gluve Pravde…

Advokati kao oči i uši slepe i gluve Pravde…

pravda  kostaPravda je gluva i slepa. Dokazano. A koliko je uz sve to i bezobrazna još nije dokazano. Šuška se po kuloarima i šuškaće se sve dok neko ne stisne petlju i ne progovori, a ovo samo ako je spreman na to da ga optuže da je lud i neuračunljiv jer, gde bi pravda…

Sećate li se kad su uvedene fiskalne kase? Obuhvatile su sve i svakoga sem onih koji naplaćuju svoje usluge toliko da vam se zavrti u glavi. Njima je zakon omogućio da nikad ne možete da dokažete ni koliko ste im platili a ni da ste im uopšte platili. Među te privilegovane spadaju advokati. Oni, kao, imaju tarifu. Ali imaju i svoj advokatski rečnik i advokatski rokovnik gde vam sve pedantno vode i naplaćuju svaki izlazak, neizlazak na ročišta, pa kad obračunaju vi samo možete da sednete da kukate. Corpus delicti tj. priznanicu za bogatstvo koje ste im dali nemate. Pojeo vuk magarca!

Danas je objavljeno da su advokati Srbije definitivno izuzeti od obaveze uvođenja fiskalnih kasa.

‘’Kao glavni argument protiv fiskalizacije isticana je mogućnost mešanja izvršne vlasti u rad advokata, kao i da bi poreski inspektori pod izgovorom da proveravaju ispravnost fiskalnih računa mogli da imaju uvid u predmet klijenata.’’

Ako još niste čuli – ‘’ Advokatske usluge sada spadaju u stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, a ne u komercijalne, kako je to do sada bilo.’’

Dakle, kad vas od danas advokat bude branio on vam pruža naučnu, inovacioni ili tehničku uslugu. Valjda. Po ‘’šifri 6910 koja označava naučne i stručne delatnosti, što je u skladu sa evropskom nomenklaturom delatnosti.’’ Uostalom, kompletna vest ovde.

Inače, prvo što će vam jedan advokat, kome se obratite ne za pomoć nego za zastupanje, reći je da ne smete da ga lažete. Pri tom vam nikada ne kaže da ni on vas neće lagati. A sve to što vas bude slagao će vam debelo naplatiti. Zahvalite zakonu, Ustavu, pravdi, kome god hoćete.

Prosečno dobar advokat će vam govoriti o članovima u koje se uopšte ne razumete, dobro će vas uplašiti a onda preći na pripremanje odbrane. Od sudije koji predsedava vašim slučajem će napraviti kombinaciju dželata i neumoljivog sadiste, od javnog tužioca takođe samovoljnog sadistu a od obojice čudovišta koja su vas se dočepala i jedva čekaju da vam presude ne obazirući se na zakon jer, oni su zakon, jelte! U slučaju da vam zapadne javna tužiteljica vaš advokat će vas ubediti da je ona jedna seksualno isfrustrirana osoba koja samo čeka nekoga na kome će iskaliti bes tako da vi možete samo da je žalite i da drhtite od, opet, njene samovolje koja sa zakonom nema nikakve veze. Kako ćete proći ne zavisi kazne predvidjene za delo koje ste učinili već isključivo od baksuzluka, seksualne frustriranosti i nesrećnog detinjstva onog ko se vama bude bavio.

Prosečno nabedjeno dobar advokat će vaš slučaj razvlačiti godinama, povremeno vas pozivati na kafu da vam objasni kakve su propalice njegove kolege a onda vam unapred tražiti novac za neka buduća ročišta jer njegovoj ženi treba kožna jakna. Ili joj se ide u Austriju na skijanje.

Kad vam svega bude preko glave vaš nabedjeni advokat sa imenom, jelte, će preko veze uz pomoć čarobnog štapića zakazati završno sudjenje na kome ćete dobiti kaznu. Uglavnom zatvorsku čim je umešan javni tužilac tj. tužiteljica. I naravno, vi se ne bunite jer od početka znate da vaš advokat nije tu da ne bi ste dobili zatvorsku kaznu nego da bi ste dobili što manju.

A onda kao u svakom dobrom trileru sledi kulminacija. Dobiste presudu, čekate pečat o izvršenju al’ njega nema. Počinje progon advokata da to treba platiti. Ni manje ni više nego u hiljadama eura da se javni tužilac/tužiteljica ne predomisli. Može mu se. To je izgleda moderno u poslednje vreme.

I eto. Mito je kažnjivo davati još kažnjivije primati. Da li je kažnjivo iznuđivati mito to izgleda pojedinim advokatima nije poznato. Oni će vas proganjati i proganjati i pretiti i ’’iskreno vam reći’’ kome idu te hiljade eura koje iznuđuju od vas a vi čik idite da pitate tu osobu da li je to tačno. Dovoljno vam je da znate da je iznuđeni novac stigao u prave ruke. Možda su ruke sudije ili javnog tužioca/tužiteljice sa kojima vaš advokat ima dil a možda i nisu. Sve će biti da su u rukama vašeg advokata.

Advokati su Pravdi dodali još jednu manu. Malo joj je što je gluva i slepa. Ona narodna ’’I nad popom ima pop’’ ih očigledno ni malo ne plaši. Nisu pobožni. Al’ advokatsku slavu slave čisto da se jednom godišnje pomole da im se gresi oproste.

Osuđeni grehe okajavaju u zatvorima. Uz izdržavanje kazne.

Zatvori su, odavno je poznato, pravljeni za sitnu boraniju.

U tu boraniju ne spadaju advokati iznuđivači mita koji jednom kriminalcu nije pao na pamet. Ima da ga da, takav je red!

Al’ to vam je život, dragi moji.

I nad kriminalcem ima kriminalac! Zaštićen velom Pravde.

Slika preuzeta odavde.

Pročitajte i

Kako nas je zajebala nepismena Srbija

Osvanulo postizborno jutro u Srbiji. Sunčano. Atmosfera međ’ intelektualnom elitom (bokte!) zgusnuta do pucanja. Juče …

3 komentara

  1. b

    Не баве се сви адвокати само кривицом, напротив, веома мали број се бави кривицом. У очима јавности адвокати бране убице и то је све. 🙂

  2. U čemu je razlika između advokata i spermatozoida?
    U tome što kod spermatozoida postoji, makar i najmanja, verovatnoća da jednom postane ljudsko biće.

Ostavite komentar