Home / Politika je kurva / Braća, demokratija, bolji život i žirafa

Braća, demokratija, bolji život i žirafa

Ovaj tekst sam pisala u vreme kad je Crna Gora priznala Kosovo, dakle u oktobru 2008. Godine. Od tad se ništa nije promenilo samo je laž ostala konstantna i žirafa stiže u Jagodinu. Na pomolu je bila svetska ekonomska kriza za koju su govorili da nema šansi da nas dotakne a koja je postala opravdanje za sve… Uostalom, pročitajte pa sami prosudite.

‘Besna sam. Taj osećaj mi se javlja vrlo često zadnjih godina i znam da je samo posledica nemoći ali šta ću, gajim taj bes kao da mi je najdragoceniji na svetu.

Crna Gora priznala Kosovo! Svi mogući mediji nas udaviše ovom vešću. Zamlaćuju nas pitanjima na koja nemaju odgovor – kako su mogli, kako ih nije sramota, neustavno, ustavno, bratski narodi, Srbi i Crnogorci k’o dva oka u glavi, biće referendum, neće biti referendum, Srbija hranila i gradila Crnu Goru… Pa šta?!!!

Gde, bre, postoje bratski narodi i dokle će da tupe o bratskim narodima? Nemojte da zaboravite da su sadašnja Srbija i Crna gora nastale od majke Jugoslavije. Braća da budu ne mogu. I dosta je bilo da ova vlast zamlaćuje narod. I u životu su ćesti slučajevi da se braća zavade oko pola ara dedovine, ili ne govore ili pada krv ili deci u nasledje ostavljaju parnicu. I zašto bi bilo drugačije u diplomatsko-političko-medjususedskim odnosima.

Crnogorska ambasadorka proglašena nepoželjnom! Tri dana vrteše ovu vest kao da se sprema sudnji dan.

Dosta mi je i Kosova i dobrosusedskih odnosa, pravde i nepravde, ovi što predstavljaju vlast ove zemlje ne bi smeli da izgovore reč ’’pravda’’. Samo nam skreću pažnju sa egzistencijalnih stvari.

Srbija će zaobidje svetsku ekonomsku krizu. Ma kako da neće! Srbija je inače stabilna država. Ništa ne može da je uzdrma. Te krize… ma može to tamo po Amerikama, Srbija sama od sebe egzistira. Ako je u Srbiji nešto stabilno to je ekonomija. Ako je negde štednja sigurna to je u Srbiji.

Benzin poskupljuje i pojeftinjuje jednom nedeljno – prati svetske trendove. ’Ladno mogu da prestanu da ga uvoze, još malo pa neće biti potreban. Kakvi su nam putevi čim sednete u automobil i krenete negde uključili ste se u ’’ruski rulet’’.

Gas poskupeo. Telefonske usluge takodje. I cigarete. I gradski i medjugradski prevoz. Da ne nabrajam šta je sve poskupelo od početka godine. I koliko je poskupelo. Na kraju godine će objaviti a je inflacija jedno 2%!

Penzioneri ne mogu, ni pod razno, da dobiju penzije u visini od 70% prosečne plate. A verovali su da mogu. Većina njih, inače, veruje svemu što ’’kaže televizor’’. A bolje im je i da ne dobiju. Valjda znaju kolika je prosečna plata.

Nekoliko nepredvijdenih miliona Srba koji su upisali besplatne akcije čekaju k’o ozebo Sunce da dobiju tih 1 000 eura. A ide zima. Sunca sve manje. Ako ga i bude bilo biće zubato. Dok grane ponovo, tamo negde na proleće, već će u ovoj zemlji biti mnogo većih problema nego što su besplatne akcije. Ko se ikad ovajdio od nečega što mu je obećano. Pa još besplatno.

I onda je stigla žirafa. Da li je stigla u jagodinski ZOO  vrt još nije sigurno, biće tek kad joj glava proviri. Na novinske stranice je stigla. Manipuliše se koliko je koštala, da l’ jagodinci mogu da žive bez žirafe, koliko će to da digne turistički rejting Jagodine, najposećenijeg turističkog mesta od kako je izmišljen turizam i kome će Palma da je ostavi u nasledstvo – unucima ili jagodincima. Udarna vest. Da izvinete j***** ih žirafa, onako dugovrata na gomilu. Sve. Kako ih nije sramota da nas zamlaćuju sa žirafom. Ako im je kupovina žirafe ušla u budžet ma neka su je kupili. Živa im bila.

Vlada uspešna. Prvih sto dana provela radno! Ma jel! Jes’ vodili su se kao da su radili. Mislim kad pogledate salu ima poslanika. Svih vrsta. Najviše onih za koje ne može da se utvrdi kako stigoše tamo. Što se mene tiče ništa nisu ni radili ni uradili. Ako ne računam svadje, klevete, telefoniranje, šetanje u mini suknjama k’o na najgorem splavu, klevete i kuknjavu. E da, položili su i zakletvu. Za mene je zaklinjanje časna stvar pa mi nije jasno kako su se neki od njih uopšte usudili da se zaklinju. Trebalo je, dok su se horski zaklinjali, čitati izmedju redova.

Dakle, razmišljala sam kako se Crna Gora usudila da prizna Kosovo, koja mafija je najaktuelnija pošto vam je bavljenje mafijama u ovoj zemlji sezonska stvar, ko je čija ljubavnica, ko je potentan a ko nije, šta poslanici misle jedni o drugima i je l’ žirafa dotrčala do Jagodine ili nije.’

Danas pored ovoga razmišljam kako su Hrvati bili tako drski da na inauguraciju predsednika pozovu srpski nepriznatog predsednika Kosova a Slovenci isto to samo malo drugačije.

Mart je leta 2010.

Da li se bilo šta promenilo?

Još verujete?

Pročitajte i

Metro će biti tu dok kažeš – metro! Rekoh i ništa.

Pa čoveče, kad mogu da prodaju karte za Mars koji je, po slobodnoj proceni naučnika, od zemlje udaljen 54,6 miliona kilometara i do kojeg bi put trajao oko devet meseci, pa šta je čudno ako mašu kartama za metro u čiji temelj se još nisu zapljunuli, svi ovi koji smatraju da mogu da naprave metro u zemlji u kojoj vozovi idu sporije nego pre Prvog svetskog rata, odmah treba da kupe mašinice.Za šišanje ovaca.Srećni vam izbori.

Jedan komentar

  1. Znas sta, Palmi svaka cast. Jagodina i jagodinci imaju sve, i ma koliko on bio smesan, nazovi cak i glup, covek se snasao i ja bih nam svima dala po jednog Palmu. Njegovi gradjani gledaju u njega kao u Boga, i neka, imaju sve, a zirafa je samo sprdnja.
    A za ovo drugo, nisam nikada ni verovala, pa sam cutala, a svi me pitaste zasto i kako, pa sta dzabe da pricam i trosim energiju kada se nista nece promeniti, trudim se da ne vidim, da sto manje znam, cuvam zeludac i zivce, trebace mi/nam jos ❗

Ostavite komentar