Home / Googlovanje / Da li biste pomislili da će vas pokrasti Tanjug?

Da li biste pomislili da će vas pokrasti Tanjug?Kao što sam objavila, moj tekst objavljen na Tetki – Kišobran od statusnog simbola do modnog detalja, objavljen 08.10.2011, pronađem objavljen danas na Tanjugu – Kišobran – statusni simbol i modni detalj –  nije naveden izvor.

Napišem im mejl i zamolim da ili uklone tekst ili da navedu izovor, istovremeno ih prozovem na Twitteru. Na Twitteru dobijem odgovor da je u pitanju tehnička greška koja u ovom trenutku, posle pet sati nije otklonjena jer se radi o krupnoj stvari, jelte. Na mejl mi nisu odgovorili.

Napravim malu predragu i nađem da su moj teksto objavili na:

Savremena žena – Kišobran, statusni simbol i modni detalj, naveden Press kao izvor;

b92 , bio je na ovom linku – http://www.b92.net/zivot/moda.php?yyyy=2011&mm=10&dd=12&nav_id=548932 , poslala sam im mejl, vidim da teksta nema, znači uklonili su ga. Naveden je bio Tanjug kao izvor;

Brodarevo. net, naveli su izvor RTV Vojvodina koji su naveli Tanjug;

Press, naveli su Tanjug kao izvor;

Mondo, takođe naveli Tanjug;

Vesti news –Kišobran – statusni simbol i modni detalj –  nema izvora, znači i oni su ukrali a nema ni kontakta na sajtu.

Normalno, tekst se našao na Naslovi.net, Aladin, Poslednja vest, eNovine.info, ex-YU-Novosti.com, mjalo.net, Dejt, Total Portal… nisam više imala živaca.

I, šta ja sad da radim?

Da ćutim?

Update 1: Jedini koji su obavili taj „veliki“ posao – uzvratili mi mejl i pravilno linkovali tekst Savremena žena

Update 2: Iz RTV Vojvodina je stigao profesionalni i ljubazan mejl sa objašnjenje i izvinjenjem iako nisu krivi, vest koju su preuzeli sa Tanjuga su uredno linkovali jer je to za njih bio izvor.

Update 3: Peđa Supurović – Velika pljačka medijskog Rajha iz teksta:

Međutim, novinari izgleda blogere smatraju toliko bezvrednim i nebitnim da sebi daju za pravo da svako svako malo nešto uzmu od blogera. Kao da blogeri nisu autori i nemaju autorska prava na ono što objave. Kao da uzimanje od blogera nije krađa.

Novinari u velikom broju na pomen Interneta odmahuju glavom i imaju prilično unižavajući odnos prema ljudima koji bilo šta rade ili objavljuju na Internetu. Osim, kada im zatreba neka fotografija, ilustracija, tekst, ideja, podatak. Tada nemaju nikakav problem da uzmu šta im treba i ne pitavši za dozvolu.

Do sada su ovakve stvari prolazile bez dizanja velike prašine. Tu i tamo neki bloger se požali da su ga pokrali ali retko kad stvar ode dalje od toga. Možda je ovo prilika da  blogeri, pa i oni pošteni pravi novinari, kojih hvala bogu ima dosta, naprave neku akciju i zajednički se usprotive ovakvom ponašanju novinskih kuća, makar i samo nastupima u javnosti i medijima?

16.10.2011 u Jutarnjem programu RTS-a ispričana priča  o kišobranu…

Update 18.10.2011 Bedno piskaralo „Kopi pejst“ novinarstvno na delu

 

 

Pročitajte i

Mame, blogovi, uticaj i marketing – slučaj “pašteta” i malo statistika

Mame blogerke su na balkanskom delu Interneta potpuno skrajnute i nezanimljive onima koji se bave …

44 komentara

 1. Kao prvo, ko sto rekoh, da nabacis osmeh na licu. E sad obzirom da si im skrenula paznju i da ti nisu uslisili zahtev, treba da ih postavis na http://www.kradimamu.com/ i da nam pustis da se malo zabljavamo. Inace, stvarno su dundjeri i ja da sam tamo neki sef, pala bi odbijanja od plate, nazalost nisam. Ti im trazi da ti plate veceru ili makar karte za pozoriste. Usput im ponudi obuku za zaposlene, kako da tastaturu koristite za nesto drugo osim Copy Paste.

 2. L

  ja sad dosla da ti javim da sam videla i na mondu, ali vidim da se stvar prilicno zahuktala
  nemam nista pametno da ti savetujem :/ nebojsa je sve rekao…..

 3. p

  Ne bi valjalo previse ocekivati od agencije koja je nedavno objavila da nas „vanzemaljci napadaju“ i da je to otkrio „malo poznati SETI program“…

  Podrzavam predlog g-dina Pantica…

 4. Ti da ćutiš??? Daleko bilo, još bi sarkofazi padali sutradan. Viči, Mahlat, viči. I što rekoše momci gore, sa baseball palicom i usput i jebi mater. Za nedajbože, da te zapamte.

 5. kakvo ćutanje?! pa ček bre, jesmo mi tebe uzalud izabrali za najuticajniju?? ima da laješ sad, zato što si naša i najgrlatija 🙂
  ne, ozbiljno, kakvo ćutanje?!

 6. Evo, povratih se.

  Mahlat,
  pitaj @pedja_supurovic i @ptiki – Peđa ima mnogo iskustva sa svojim blogom oko toga, a Ptiki je advokat kojem je to posao.
  Srećno.

 7. S

  ‘de da ćutiš?! Da vičeš da svi čuju!

 8. Ne treba da cutis. I mi ostali na tvojoj strani moramo da se ukljucimo.
  DALA SI dovoljno podataka da se nesto konkretno ucini. A to nesto, upravo pocinje ovim tekstom, nasim komenatrima i velikim buzom na drustvenim mrezama.
  NEko cee da obere bostan zbog ovoga…
  Budi ponosna!

 9. P.S. Ako treba mi svi da prenesemo ovaj tekst, biće, samo kaži.

 10. Ja onomad lepo rekoh, svaka šuša danas sebe naziva novinarom. Degradiraju prave novinare. Ovi opet, ne raguju, naravno zbog političkog pritiska.
  Krupne su to igranke. Na nivou.

  Nema druge nego ‘vataj za rogove, a mi ćemo da pomažemo. Uništavaju nas sistematski. Red je da im se odužimo.

 11. Poštovana,
  Prvo i pre svega obezbedite dokaze. Može snimak sadržaja ekrana, ali ipak savetujem da stranu „odštampate“ u PDF-u. Takodje sačuvajte svu mail korespodenciju.
  Drugo, pošto su se već izjasnili da je tehnička greška u pitanju, tražite da je isprave, i da vas navedu kao autora teksta, sve u roku od tri dana.
  Ako ovo ne isprave, red je da im se pošalje Opomena pred utuženje. Povredjena su vam moralna autorska prava, a imate i pravo na deo zarade jer je vaš tekst upotrebljen u komercijalne svrhe.
  S poštovanjem,
  Žarko

 12. U vezi vaših predloga da se obratim Kradi Mamu, već su mi rešavali probleme sa krađom ali sa njima, svaka čast na brzini, sve što se dešava nekako prođe u tišini. Onda se desi ponovo, ne samo meni nego i drugima, nekome od vas i tako u krug.

  Krađa je nedopustiva i o tome treba da se govori.

  A posebno me nervira to što se toliko polemiše o novinarima vs blogerima, što novinari na sve načine blate blogere, što će retko koji medij da napiše nešto o nekom blogu ili blogeru, gde da nam se da na značaju, videlo bi se koliko stojimo iza svojih reči jer nam nijedan urednik vođen palicom stranke ne dahće iznad glave, koliko smo ozbiljniji kad objavljujemo informacije i koliko temeljnije sagledavamo probleme koji muče ovo društvo.

  U ovom tekstu se radi o kišobranima, ali ja sam ga napisala, ja sam potrošila svoje vreme, ne dozvoljavam da se neko „kiti mojim perjem“.

  I šta da kažem o tome što su time što nisu naveli izvor a svi ostali njih naveli kao izvor, doveli do toga da sam ja na začelju kolone, i da su ovakvim postupkom sprečili da se zna ko je napisao tekst, i naravno sprečili da se čuje da postoji neki sajt na kome može da se pročita ovakav tekst.

  Smatram da su mi naneli nenadoknadivu štetu.

  I još jedna stvar, prosto ne mogu da poverujem da u eri elektronskih komunikacija neko ne može da vam odgovori na mejl u roku od odmah, u nekom prihvatljivom vremenu.

  Na spornom tekstu su u međuvremenu kao naveli izvor što izgleda ovako

  Kišobran je dokaz da postoji Marfijev zakon jer vrlo često ne padne baš onog dana kad mislimo da će padati, a pada onda kada mislimo da neće, pa kišobran nismo ni poneli, piše web portal www. tetka. rs.

  i što ja ne smatram ni linkovanjem ni navođenjem izvora, zna se kako se navodi izvor, na početku ili na kraju teksta.

 13. @Ptki dokaze sačuvala, nije me mrzelo, sa svih portala koji su preneli tekst i naveli Tanjug kao izvor.

  Mejl prepiska još uvek ne postoji, odnosno, nisu mi odgovorili.

  Kako sam u prethodnom komentaru napisala oni su u međuvremenu dodali „kako piše webportal…“ no, svuda, na 5, 6 strana na Google, koliko sam imala živaca da gledam, su oni navedeni kao izvor, ja stvarno mislim da su mi naneli štetu i da jesu povredili moja autorska prava.

  Hvala

  I da, mislim da nije tehnička greška u pitanju jer je tekstu dodato par rečenica, to je uređeno svesno.

 14. c

  Ma tekstovi sa Interneta se kradu svakodnevno…koliko puta su samo nama pokrali tekstove sa sajta…po meni to je borba sa vetrenjačama…

 15. P

  Pre nego to si bilo šta preduzela trebalo je da snimiš strane sa svih veb sajtova na kojima je tvoj članak objavljen da imaš jasne dokaze za tužbu.

 16. Snimila sam. Imam 13 slika, dovoljno?

 17. N

  e pa Mahlat, ja sam uvek u takvim situacijama pisao dalje i smeskao se. sizio sam tek pre nekih dvadesetpet godina kada me jedan pesnik pokrao. a onda je moj stric rekao: – pa ako te neko krade znaci da valjas.gledaj to s te strane. a ja bih sad jos dodao da ako te toliki prenesu ili ukradu onda si opako dobra :-))))) pozdrav veliki tebi!

 18. P

  Pa dobro, Mahlat, potpisali su portal, šta hoćeš više? 🙂
  A da! Još samo treba da isprave tehničku grešku što nisu platili naknadu.

  Ili nam poručuju da možemo da uzimamo besplatno sve njihove vesti i kopiramo ih, samo treba da navedemo „Kako Tanjug prenosi…“?

  A da napravimo sajt kakotanjugkaze.rs pa da prenosimo sve vesti sa Tanjuga? 🙂

 19. P

  Super, ako imaš sačuvane snimke, glavni posao si završila. Sad bi Ptiki trebalo da preduzme dalje korake. Ovo su obično tako čisti slučajevi da advokati prihvataju da ih obave a da nadoknadu naplate od druge strane.

 20. Iako se ovakve stvari dešavaju svakodnevno i mnogi ih smatraju za kompliment (U, jbt, preneo me Tanjug!), što u suštini i jeste (ne bi oni uzimali nešto bezvredno), uvek se iznenadim kao da to vidim i čujem prvi put.
  Jednostavno, ne mogu da se naviknem na toliki bezobrazluk. Bezobrazluk je najslabija reč za ovakav slučaj. Verovatno su u Tanjugu sad ljuti što su razotkriveni, a ne što su počinili kriminalno delo. To JESTE kriminalno delo!

 21. Razmisljam kako uopste verovati bilo kom novinskom izvoru kad se ne zna odakle je ‘uzeo’ clanak.

 22. Što se Naslova tiče, Naslovi.net automatski indeksiraju članke sa informativnih izvora pa tako i pomenuti članak. Naslovi, pored izvora (sajta) odakle je članak skinut, navode i „izvor izvora“ ukoliko takav podatak postoji uz tekst, tako da, da je neko naveo Tetku kao izvor to bi se takođe videlo na Naslovima, ali na žalost nije. Uz to naravno, Naslovi ne prikazuju tekst u celini i svakako linkuju sajtove odakle članci potiču jer to i jeste poenta servisa, tako da nezasluženo pominjemo ovde. 🙂 Isključivi krivac koliko ja vidim je Tanjug.

 23. Eee, nekad su se naši kleli u Tanjug, a sad Tanjug da se kune u Tetku. 😀
  Znaš ono: „Kako „Tetka“ javlja….“ 🙂

  Šalu na stranu, i kao novinar i kao bloger smatram da je neprofesionalno i nedopustivo prekopirati nečiji tekst i potpisati ga kao svoj. Naročito kada je u pitanju agencija koja je decenijama gradila svoju reputaciju i stekla poverenje građana zbog svoje autentičnosti, ažurnosti, aktuelnosti…očito da u Tanjugu duvaju neki novi vetrovi, a ovim što je napravljeno ne nanosi se samo šteta „Tetki“ niti Tanjugu, već se degradira čitava profesija, unižava se vrednost velikog broja novinara koji svoj posao obavljaju pošteno i odgovorno.
  Poenta: jebi im mater.

 24. sramota!
  udariti ih gde najviše boli – po džepu!!!!

 25. Ovo treba isterati na čistac!
  Nije prvi put da se kradu tekstovi, ali se nadam da će blogosfera da podigne kolektivni glas i da se već jednom stavi tačka na tu priču.
  ž
  Ako li redakcije imaju nekvalitetne novinare, pa oni jadni moraju da kradu, da bi nešto pametno bilo napisano – neka se jave blog zajednici, pa se može dogovoriti sa redakcijama oko ciJene i uslova rada, te zameniti te lopove (da, lopov je svako ko nešto ukrade i online i offline).

 26. C

  Mozda da promenis ovu recenicu iz „O meni“ sekcije: Mahlat je uvek je smatrala da baš i nije važno ko je rekao, da je mnogo važnije to što je uopšte rečeno nešto o čemu se inače ćuti.
  Prakticno si im dala dozvolu 🙂

 27. Od sad, cim vidim smislenu recenicu u nasim stampanim medijima- udaram search, jer sva je prilika da su je od nekog ukrali.
  Znala sam da taj resor sarlatanski posluje, ali ovaj neslavni putopis tvog teksta je pokazao da je i gore nego sto izgleda.
  Kao familija pantljicara, bokte !

 28. N

  „Šalu na stranu, i kao novinar i kao bloger smatram da je neprofesionalno i nedopustivo prekopirati nečiji tekst i potpisati ga kao svoj“.

  „Od sad, cim vidim smislenu recenicu u nasim stampanim medijima- udaram search, jer sva je prilika da su je od nekog ukrali“.

  Ovo je redovna pojava u tekstovima koje navodno pišu novinari u medijskoj kući za koju radim, bez imalo srama ni blama kopiraju čitave pasuse bez ijedne promenjene reči, verujem da je ponekad i ceo tekst u pitanju (u vreme kada se tim tekstovima bavim nemam vremena da istražujem detaljno, a i ne želim da mi se razbiju baš sve iluzije).

  Mahlat, nadam se da ćeš ovo isterati do kraja, jer dok pamet i poštenje ne pokaže bezobrazluku zube, bezobrazluk će da tera po svom. Što bi rekao narod: „Obraza nema, guzici se ne boji“.

 29. Videćemo, javiću vam šta sam odlučila i kako se odvija stvar.

  Ako ćete verovati, ovog trenutka, 36 sati pošto sam Tanjugu poslala mejl, još uvek me nisu udostojili…

  Buni se tamo neka blogerka, ha!

 30. Napisah i na twitteru i ovde ću. Lepo su ti iščitali tekst na RTS1 o kišobranu od statusnog simbola do modnog detalja. Morala sam da utrčim u sobu, zgranuta potpuno time što slušam. Ovo je stvarno sramota.
  Napiši upozorenje, koje će biti umetnuto u sam template, pre i posle svakog teksta, da vide, i da ti bude lakše da ih posle ganjaš.
  Ako im mislim padne na pamet da kradu opet, a dešavaće se, neki novinarčići tek sad otkrivaju čari interneta i smatraju da to niko nikada neće saznati gde oni pokupljaju informacije i gde nalaze ideje za pisanje članaka.

  Kao da smo dva sveta, mi koji koristimo internet i oni koji žive u ko zna kom veku, bez morala i odgovornosti 🙁

 31. AAAa upravo citam, jer su mi linkovali da treba hitno da procitam. Pomazem kako znam i umem!!!
  Sramota!!! Bezobrazluk!!! ali bas!!!!!!!!!!!
  Pa tvoje tekstove poznaje toliko ljudi, ti imas stil!!!!
  Na tviteru ili bilo gde tu sam uz tebe, javite ako se nesto organizuje!!!!!!!!!!!

 32. Heh, sve nas pre ili kasnije čeka slična sudbina

 33. P

  Neverovatno. Kakve lopovcine. Bar da su izvor naveli.
  Nemam reci.

 34. U nedostatku sopstvenih priča redakcije su prinuđene da kradu strane priče (što nije podložno preispitivanju nikada) ili da iste dobavljaju od agencija. Tanjugu se za tu uslugu plaća pet glava mesečno i u ovom slučaju tebi je tekst maznuo neki novinar Telegrafske Agencije Nove Jugoslavije.
  Bezobrazluk jeste, lenjost jeste, ali ne i toliko širok lopovluk.
  Sve te redakcije očekuju originalne tekstove od TANJUG-a, ali evo primera da to ne ide baš tako.

 35. Nisam razumela, odnosno, nisam napisala da su me svi pokrali, većina njih su linkovali jedni druge, Tanjug me je pokrao i Tanjug je jedini krivac.

  Mada, neki ni Tanjug nisu naveli kao izvor, što ih svrstava u grupu lopova.

 36. Ma ja to više zbog duha linča u nekim komentarima 🙂
  U suštini, i to potpisivanje izvora zavisi od njihovog međusobnog dogovora.

 37. Draga Mahlat, ovo treba da isteras do kraja. Bas! Sramota me je nekad da kažem da sam novinarka, sad znaš i zašto.
  Evo mog malog doprinosa, jer se pre neki dan nešto slično desilo Udruženju RODITELJ: http://piskaralo.com/2011/10/kopi-pejst-novinarstvo-na-delu/

Ostavite komentar