Home / Izgubljena u prevodu / Koji te roditelj rodio, onaj muški ili onaj ženski?

Koji te roditelj rodio, onaj muški ili onaj ženski?

mama i tata Ili – može biti da novorodjena deca više nemaju mamu i tatu nego samo roditelje.

Odavno znamo da su muškarci i žene polno različiti ali to nije dovoljno, mora da se zna koji pol kosi a koji vodu nosi i tako se došlo do termina – seksizam. Seksisti su oni koji zagovaraju teoriju da su žene manje vredna, niža, gluplja i nužna ljudska bića, tek zbog toga što pomažu produžetku vrste inače da muškarci to mogu sami ‘ladno bi moglo da nema žena. Svet bi bio kudikamo lepše mesto, ne bi se toliko vojevalo a muškarci bi sami, valjda, uspeli da uspostave poredak koji im odgovara.

Sve to – ovaj kosi a ova vodu nosi je bilo vekovima normalno, žene su spaljivane, kamenovane, bičevane, proglašavane prljavim u vreme menstruacije, da ne nabrajam, sem u ratnim uslovima, tad su bile dobre radnice u fabrikama oružja gde nisu mogle u mirnodopskim uslovima ni da ‘’prismrde’’, a boga mi bile su dobre i na bojnim poljima. Kad ponestane muškaraca dobre su i žene.

Posle vekova i vekova došlo se do epohalnog saznanja da su i žene ljudi pa u većem delu sveta žene danas mogu isto kao muškarci. U nekim zemljama ne mogu još uvek.

Ali šta god da mogu žene su i dalje podložne seksizmu, od najbanalnijih stvari – vidi ovog kako vozi, mora da je žensko, do onih koje ostavljaju traga:

žene su kurve što se usudjuju da menjaju partnere, muškarci su kurvari, prvo pogrdno, drugo pohvalno;

žene su radodajke, muškarci su dobročinitelji, valjda;

žene su prostitutke, muškarci su žigolo muškarci, jedno s drugim nema veze, prostitutka izaziva gadjenje, žigolo divljenje – snaš’o se čovek kako da zaradi na matorim kurvama;

žene domaćice – nikad ništa nisu radile, samo kafenišu i ogovaraju, muškarac domaćin je dobar ekonom, roditelj & suprug;

nevaspitanu decu su vaspitavale majke, vaspitanu očevi;

ćerke su kurve na majke, sinovi su švaleri na očeve;

žene u zrelom dobu ulaze u klimaks, muškarci u drugu mladost;

starija žena i mladji muškarac su kurva i budala, stariji muškarac i mladja žena su gospodin, doduše i on budala, i fufica;

žensko društvo u kafani je – kome ove slavski kolač da prave, muško društvo – društvo za stolom;

žene uvek mogu, moraju da budu raspoložene za seks jer treba samo da rašire noge, muškarci moraju da imaju optimalne uslove jer njima mora da se digne da bi došlo do seksa a ako se ne digne kriva je žena;

itd…

Da se ne lažemo, i muškarci su žrtve seksizma samo malo manje od žena i teško priznaju da ih neko tretira kao niža bića zato što su muškarci. Seksizam je nekako rezervisan za žene.

I ženama se smučilo.

Dosta, bre!

Ima žene da budu iste kao muškarci. Pošto žene ne mogu biti iste kao muškarci isto kao što muškarci ne mogu biti isti kao žene, to nije normalno, žene treba da imaju drugačiji, bolji, tretman nego što su ga imale do sad.

Tretman se ogleda samo u govoru, jelte, onako kako se u govoru odnose prema ženama, kako se stvarno ponašaju nema veze.

Kako javljaju naši mediji Savet Evrope preporučiće vlastima 47 zemalja članica da u svojim uredima i dokumentima više ne koriste „seksistički jezik“ i time da doprinesu ravnopravnosti žena i muškaraca. Tome će doprineti nov jezik, šta će on sve podrazumevati tek ćemo videti, ali…

Pošto ništa na ovom svetu ne može da se uradi samo za žene nego tu moraju malo da se umuvaju i muškarci, novojezik, politički korektan, rodnosenzitivan, da nikoga ne uvredi, će preporučiti da se izrazi ‘’majka’’ i ‘’otac’’ zamene rečju roditelj!

Ne ukapirah zašto? Je l’ majka seksistička reč? Ili otac?

Je l’ ćemo ubuduće malu decu učiti da na pitanje – ko te rodio – ono kad tek progovore a mi jedva čekamo da nam odgovore – mama, odgovore – jedan od roditelja! Koji? Nemam pojma, nisu mi rekli!

Vekovima, jedna jedina reč – kurva – nije uspela da bude zaboravljena, odoleva emancipaciji muškaraca, vekovima, društvima, položajima, svemu. Šta god neko da radio, koliko god da upozorava, još uvek postoje oni muškarci koje sve žene ovog sveta, sem svoje mame, opisuju jednom rečju – kurva. I tako će i ostati.

Tradicionalne ‘’vrednosti’’ su tradicionalne vrednosti. Gotovo.

Pošto sam ja mama i istovremeno roditelj i pošto nemam nameru da više ne budem mama već da budem samo jedan od dva roditelja – svečano izjavljujem:

Ostajem mama.

Istovremeno pristajem da budem i kurva. Toliko sam često bila, kad sam ostavljala, kad nisam htela, kad nisam razumela, kad god nisam bila na izvol’te, kad sam bila tvrdoglava, kad sam mislila kako sam mislila, ništa mi ne fali da budem i dalje.

Hoću da me moje dete zove mama po cenu toga da me ceo svet naziva kurvom.

Ovo prvo mi je važnije.

Pročitajte i

Ispovest: Moj muž – najveći zločinac na svetu

– Pričaj kako si me rodila. – Rodila sam te kao da sam sanjala. – Koga …

18 komentara

 1. s

  Pitali mene negde sta sam po zanimanju, a ja sa bebom u narucju, a drugom rukom pridrzavam malo vecu bebu od godinu i po, odgovoriha kao iz topa: MAMA! Dobro, kaze on meni, znaci domacica.
  Ma mama, kad’ ti kazem, vec trecu godinu(racunala i trudnocu) sam bre mama i to radim dan, noc, ne spavam, dojim,presvlacim, kupam…radim covece kao crnac, kakva domacica…Gleda me covek bledo, pa napisa uz domacica i majka dvoje dece. E tako je, rekoh ja zadovoljno, ja sam mama i vrlo ozbiljno shvatam svoj posao, i mogu ja jos mnogo toga da uradim, ma skoro sve sto Vi mozete, ali vi nikada necete moci da uradite ovo sto ja trenutno radim.Sve sam ovo izgovorila dok sam prtljala dvoje dece, naravno sama, sa sve kolicima punim raznih namirnica, pelena, maramica (isla mama na pijacu), dok nam je drugi roditelj bezbrizno bio na poslu, uveren da mama drzi sve pod kontrolom.

 2. Jao bre, odakle ima više te budalaštine!?
  Kome i zašto nekome padaju te stvari na pamet, meni nikad neće bude jasno.

  I baj d vej, meni kurva uvek nekako bilo lepše od prostitutka. Prostitutka mi nekako mnogo zvanično i hladno, distancirano, kurva obećava bolji provod :mrgreen:

 3. P

  Seksizam i toboze ugnjetavanje zenskog pola se istura kao trenutno lakse probavljivo objasnjenje.
  Ustvari, opet se tu muva gay lobi.
  Forsiranje gay porodica sa decom, bazira se na usvajanju. Ako se zeli privid da tu nista ne fali, potrebno je da se oba partnera zovu roditelj. Onda je,kao, sve tu.

 4. Sandra, ne bih ja to baš nazvala zanimanjem nego životnom ulogom, recimo, u odnosu na sve ostale lakom i onom koja nosi zadovoljstvo. Treba da nema veze ni sa čim drugim, odavno znamo da je svaka žena, uz sve što radi i domaćica, na raznorazne načine, prema tome to se ne može upisivati kao zanimanje. Neko zanimanje imamo svi, mogu samo da nam upisuju – trntutno radi tu i tu ili ne radi.

  Ivana, jes! Kurve, sram ih bilo, dozvoljavaju sebi da i same uživaju u svim oblicima života, prostitutke čista profesija – ajd’ da odradimo pa kud koji mili moji :mrgreen:

  P. Stanković, saglasna i besnela sam zbog toga još kad se Švarceneger pokazao kao izuzetno tolerantnim.

  Nemam ništa protiv gay osoba ali prosto je priroda uredila tako da svako dete, sa kim god da živi mora da ima mamu i tatu koji su ga stvorili, na drugu stranu što mnogi ne mogu da se nazovu mamom i tatom jer nije dovoljno samo stvoriti, odnosno, roditi.

  Ako ja mogu da živim a da mi ne smeta ničije seksualno opredeljenje i način života tražim i da se meni ne osporava pravo da budem mama.

 5. Nažalost, meni sve ovo nekako deluje kao lobi homoseksualnih grupa… jednostavno, ako ne mogu da budu mama i tata već samo mama i mama ili tata i tata, forsiraju se da budu roditelji. A ako oni već mogu da budu „samo“ roditelji, onda i mi moramo da budemo samo roditelji. Nemam ni ja ništa protiv njih, ali sve deluje isuviše providno da se sakriva iza seksizma, a ustvari da je makar meni toliko očigledno da je to samo paravan…

  Meni se sviđa i želim da budem tata (što ću i biti za koji mesec) a supruga da bude mama. Ništa mi nije lepše od toga. „Roditelji“ je za mene imenica u množini što teško kada može da se kaže u jednini… eventualno samo kao „jedan od roditelja“ ali opet, tada je imenica u množini. Roditelj mi je nekako – zvanično, hladno, daleko… ne mogu ni da zamislim da nas jednog dana deca zovu „Hej, roditelju!“ (koga zove inače, nju ili mene?). Ništa lepše od toga da me dete nazove „tata“ a svoju majku „mama“…

 6. Pa kad nisu uspeli da “ukinu“ toliko ružnih i nepotrebnih reči ne moraju ni dve najlepše na svetu.

 7. Koji normalan čovek ili žena može da insistira na tome da bude roditelj, a ne mama ili tata??? 😯 Nisu tu čista posla, kao i u mnogo čemu drugom.

  Mojoj Ani je iz čista mira palo na pamet da kada je pitaju „ko te rodio“, odgovori kao iz topa „deda“. 😀

 8. Z

  Upropastice nam psovke! 😉

 9. Ja saglasna sa Ivančicom, taj mi se provod sviđa. :mrgreen:

 10. Posto sam vec kurva i to niko ne moze da izbrise, jel, onda hocu da budem mama.
  Mene moje dete zove svakako. Imenom, nadimcima, pridevima………ali kada mu neko pomene mamu razbija noseve i lomi kosti. Kako sada ja njemu da objasnim da sam mu roditelj a mama nikako?

  Boze, budalastine li?!
  Besno to i zaludno.

 11. s

  Joj, ja sam ti bona alapaca bez dlake na jeziku i lupim ja svakodnevno stosta, jer prosto ne mogu da ostanem imuna na gluposti i nepravde sa kojima se svkodnevno susrecem. Naravno da majcinstvo nije zanimanje, nego nesto sta sam ja zelela, sto me ispunilo i u cemu beskrajno uzivam.Ali bila sam iziritirana komentarima kao: Vidi je, rodila sebi dvoje dece, dotera se, decu u kolica pa u setnju, a onaj jadni covek se ubi od posla! Pa cekaj bre, zar sam losa i zato sto sam mama?Jel’ ja to nemam pravo da budem majka, a da pri tome nikoga ne ugrozavam, u ovom slucaju mog supruga, odnosno tatu?
  Eh, a kada sam se zaposlila onda su mi govorili: Vidi je, molim te, ostavila sitnu decicu dadilji (nisam dobila mesto u vrticu, jer nisam bila u stalnom radnom odnosu), ma ti to hoces samo od kuce i dece da pobegnes! I jebes ga onda Mahlat…kako zeno da reagujem? Da cutim, ne mogu. Da odbrusim, mogu. Ne ocekujem od svoje porodice da mi dizu spomenik zato sto sam mama…to mi je fuj, bljak kada cujem zene kako kukaju na decu, muzeve, kuvanje, spremanje, pranje…Znas ono DA TI ZNAS KAKO JE MENI!!!! Jok, ne znam, jadnice jadna, jebem te u glavu!
  Ali zelim i hocu da svaka zena ima pravo da uziva u svom majcinstvu onoliko koliko hoce, zeli, moze, da bude lepa i doterana, vesela i nasmejana, a da pri tome ne bude okarakterisana kao razmazena snajka, koja je zajebala necijeg sina jedinca i „uhvatila“ ga na dete…
  E jbg, znas sta hocu da kazem…

 12. s

  Kurve smo, razmazene, nesposobne, prefrgane…e jos da ne budemo mame..pa gde ide ovo sve u pm?

 13. Pa i ne treba da ćutiš, nikako.

  Uloge, moraju biti podeljene, neko je nekad izmislio, valjda još onda kad je odredjeno ko će radjati decu, sad bi neko to da promeni, žao mi je, ne može sve dok odluka o radjanju ne bude mogla da se donese u fazonu – ajd’ da se dogovorimo ko će da rodi ovo sledeće…

  Dotle, neko nekad uživa, nekad “pati“… tako je

 14. kako ne kapiraš?
  nisi savremena bona 🙂
  ako dvije žene ili dva muškarca u bračnoj zajednici imaju dijete onda dolazi do zbrke. Ne zna se ko je ko. Roditelji su, dabome :mrgreen:

  mi normalni bićemo nenormalni.
  samo polako….

 15. B

  Meni je vrlo „zanimljivo“ kad žene sebe smatraju manjevrednima, posebno mlade žene; da ne govorim o neznanju i zabludama na tu temu svake moguće vrste…
  Odvalila sam se od smeha kad je jedna ćerkina drugarica napisala (za fakultet) ceo elaborat o tome kako je Oskar Vajld – muški šovinista :):).

Ostavite komentar