Home / Politika je kurva / Mahlat kao Lukrecija Bordžija

Mahlat kao Lukrecija Bordžija

Pre par godina, kad smo rešili da udjemo u Evropu, počela je ona kampanja o zabrani pušenja na javnim mestima. Ne možeš da pušiš i ideš u Evropu. Pušački narod Srbije koji ima neki posao naš’o se u dilemi gde da puše i kako da puše u radno vreme. Jedno dva meseca nigde nikoga nisi mogao da pronadješ. Svi su bili u nekim prostorijama za pušenje. Ko je šta radio čekalo se da službenici negde ispuše.

Govorilo se da će restorani biti podeljeni na deo za pušače i deo za nepušače. I napravili to u jednom restoranu. Deo za pušače u dnu prostorije, deo za nepušače pri vratima. Problem nastao jer je dim glup, po prirodi, ne ume da stoji tamo gde ga izduvaš nego se vije okolo s’ tendencijom da izadje na svež vazduh pa sve išao preko noseva onih nepušača, umal’ se nisu podavili u onom restoranu. Žardinjere sa zimzelenim sobnoenterijerskim cvećem koje ne obavlja fotosintezu a koje su postavili izmedju pušačkog i nepušačkog dela uopšte nisu umele da ga zaustave. Znači, zakon odma’ imao rupu – nigde nije bilo uputstva za obuku duvanskog dima, kako, kuda i gde da izadje a da ga niko ne primeti.

Po čekaonicama raznoraznih službi lepili su one nalepnice da je zabranjeno pušenje k’o saobraćajne znake. Ispod svake pepeljara puna opušaka. Valjda zaboravili da ih isprazne i sklone. Pored svake je stajao bar po jedan čovek i pušio, onako k’o partizan na čeki da ga Nemci ne primete. Pušači su čudna vrsta, čim vide pepeljaru njima se puši. Logično.

Kreneš u butik, radnica stoji na vratima i puši. Ti, jadan, i nju sačekaš da ispuši, gre’ota da gasi na pola. Tako smo morali da trošimo mnogo više vremena za raznorazne poslove čekajući, kako rekoh, da svi ispuše.

Udješ u ordinaciju, lekar stoji na prozoru, puši i gleda sa koje strane više ljudi prolazi. Dok sačekaš da ispuši i okrene se dobiješ inspiraciju da ga naguziš na onom prozoru.

Problem Srba koji puše kao Turci postao nekako nerešiv, i pojeo vuk magarca. Rešeno kao i sve ostalo – Ma, ko će da mi zabrani da pušim, nek’ dodje da mi naplati kaznu.

Zadnjih dana ponovo aktuelan zakon o zabrani pušenja na javnim mestima. Prazna državna kasa, zdravlje ugroženo (ne pušača nego jadnih, ni krivih ni dužnih, nepušača), akcize male.

Cene cigareta su kudikamo manje nego cene u Jevropi i Amerikama! – kažu oni koje smo izabrali kao najpametnije. Sramota. Odma’ to mora da se dovede na svetski nivo. Što Srbi da plaćaju cigarete manje od celog sveta! Al’ nije to zbog para koje nedostaju nego zbog zdravlja! Povećanjem cena cigareta će se smanjiti broj pušača a zdravlje povećati. I pušača i nepušača. Eto, da znate.

Ja, kao pušač, sam mnogo veći, zlotvor, trovateljica, Lukrecija, dušmanin omladine koja je rezervisana za sport i zabavu, gde god stanem ja ih trujem, od dilera, što sitnih što krupnih, svih onih koji prodaju, preprodaju i švercuju drogu uz blagoslov države. Pušenje je trovanje a dilovanje drogom je biznis. Valjda. Mnogo sam gora i od svih onih koji ne smeju da prodaju alkohol maloletnicima pa prodaju. Pitaju – Koliko imaš godina? Ovaj kaže – 18! – a prodavac se nasmeši, kaže – Ajd’ da ti verujem i tutne mu flašu u ruke. Idu pare u državnu kasu. Od poreza. Ostatak ide u džep onom finom gospodinu što od Beograda ’oće da napravi Dubai.

U stvari, cigarete su luksuz. A ko hoće da se luksuzira kao ja mora da plati, jelte!

Oni automobili, uglavnom marke Audi u kojima se voze lideri i poslanici nisu luksuz. Oni moraju da se voze u takvim automobilima u interesu naroda. Kad narod štrajkuje, oni moraju brzo da stignu ispred njih da im kažu kako štrajk nije rešenje i da se razidju mirno i demokratski. A kako će nego Audijem. Neće valjda Puntom. Bilo bi sramota, svi bi znali da su menjali staro sranje za novo pakovanje. Ne ide uz titulu.

Ti luksuzni automobili su nekako preka potreba, hleb nasušni, isto kao i popovima. Kakav, bre, luksuz! Je l’ ide da pop izadje iz Yuga i stane da mu celivaš ruku? Pa ne ide.

I sad, kad uporediš poskupljenja u Srbiji je sve, od mleka do mesa je čist luksuz. I još treba da poskupi. Prvo, ne treba da jede svako, kad je to bilo, drugo mnogo se gojimo u zadnje vreme. Lepo neka spiče porez na hleb u interesu zdravlja da im živimo po sto godina.

Kako god obrneš ja sam opasnost po državu. Ubačeni element. Strani plaćenik. Ne mogu mi oprostiti što moje cigarete koštaju euro i po a iste te samo mnogo boljeg kvaliteta u Evropi koštaju 5 eura. Ima ubuduće da pušim kao Evropljanka a da živim k’o Srpkinja. I da pitam je l’ treba još.

Pročitajte i

Pet litara mleka

Ne radite ono zbog čega će vas se deca stideti, naravno, ako vas prevaziđu, ako ne uspete i od njih da napravite uplašene klimoglavce koji će biti statisti u ovoj državi koja za narod ne  mari. Ukoliko i od njih ne napravite beskičmenjake. Biće i toga, neka deca neće znati za bolje, neće videti dalje od vas, ali i to treba da je vaša lična tragedija i sramota jer normalan roditelj ipak teži da ga dete prevaziđe.

10 komentara

 1. Ja kad god vidim te anti – pušačke kampanje meni dođe da zaplim 20 cigareta od jednom! Idioti glupi!

  A što se tiče non-smoking prostora, jednom uđemo drugar i ja u neku pivnicu, sednemo za astal, povadimo cigarete, i konobar nas uredno obavesti da je to zona za nepušače i da ako hoćemo da pušimo, moramo da se premestimo. Mi kažemo, okej, gde?, a on nas premesti za sto pored.

  Idioti!!!

 2. Ispusih jednu, citajuci te :mrgreen:

 3. S

  I mi u skoli podeljeni tako, pa nas nabili u jednu sobicu, a u nastavnickoj kancelariji se sire njih tri, bleje i svaka cuti u svom cosku, Al nama super, dobro se CEDEVITA 20 minuta, izadjemo izdrogirani i sve nam lepo. A kad mi neko nesto zabranjuje, ja bas volim. 😈

 4. Š

  Ja volim da pušim! Eto.
  I ću da platim ako treba, sve u interesu države, jer ja sam patriota. Kome još nismo popušili, da čučnemo?!? 😯
  Kod mene u firmi svi pušimo. Zinat. Osim u foajeu. Tamo zabranjeno pušenje, pa publika ‘oće da nas rastrgne i pre i posle predstave…al’ ko ih jebe, ja odem u moju kancelariju pa pušiiiiim…. 😆
  Mahlatićka, sve se slagam s tebe, al’ mi seks u glavi od jutra zbog one zelene, pa mi pušenje dodje nekako ekološki prihvatljiva aktivnos’. 😆

 5. Š

  I moram pod hitno didem duradim ono što mi Šuškava rekla, da skinem ovog jednookog rugobana odavle i da turim moju macu, stvarno nema smisla ovak’a u narod dizlazim! 😕

 6. aj da zapalimo po dvije cigarete:)

 7. Z

  kao bivsem pusacu ne smeta mi kad neko pusi u mom okruzenju a glupe su te podele 🙂 Ko voli nek pusi

 8. …prestacu da pusim a dotle ima da placam sve sto moram i ne moram !

 9. Ja prestala…
  U interesu drzave i svih nepusaca koji su se gusili oko mene.
  P.s. Ako ove godine prezivim alergiju, mozda i propusim ponovo :mrgreen:

 10. I ja prestala. Al’ volim kad neko pusi, sve idem za njim i njuskam dim. Po mom misljenju prica o pusacima je cista diskriminacija,ali ko mene sta pa pita.

Ostavite komentar