Home / Izgubljena u prevodu / Mali rečnik naopake današnjice

Mali rečnik naopake današnjice

UntitledBez reda. Nastao pažljivim posmatranjem.

BRAK – Ako ste dobro zapamtili na venčanju, brak je dobrovoljna zajednica mušarca i žene (dok ne ozvaniče – dvoje ljudi). Nepoznato je kako se pretvorio u situaciju najvećih muka i trpljenja, kao ni kako niko ne zna kako treba da funkcioniše a svi znaju da ne treba da bude onakav kakav već jeste.

RAZVOD – ono što svi mazohistički izbegavaju, muškarci jer nemaju snage, žene da ne izgube identitet i status poštene žene. Inače teška matematička operacija kojom se dele deca, rodbijna, kumovi, sve ono što je inače nedeljivo.

ORIJENTACIJA – određivanje svog položaja u odnosu na neku tačku. Žene se uvek određuju prema muškarcima, bićima prilično dezorijentisanim u vremenu i prostoru. Mušakrci još nisu priznali prema čemu se orijentišu.

HOROSKOP – položaj planeta u trenutku kad se neko rodio. Svakome se blesavo namestili, zato mi stalno psujemo Mesec, Sunce, sve po spisku, jer da su oni umeli da se skockaju kako treba, bilo bi nam mnogo bolje u žviotu. Venera, planeta ljubavi se kod svakoga nalazi u pogrešnoj kući. Trinaesta kuća pod nazivom „Idiot“, još nije ubačena u horoskop, da jeste, mnogi bi imali opravdanja za sranja koja prave.

GODIŠNJI ODMOR – mesto na kome se petnaestak dana svađa, vade oči i međusobno optužuje ko je odgovoran što su deca nevaspitana. Sa tog istog odmora uredno se na društvene mreže postavljaju fotografije koje dokumentuju rajski provod i ljubav do groba.

AKCENAT – stalno ga na nešto stavljaju i, kao po pravilu, uvek na nešto nevažno. Kad god neko nešto naglasi izgleda kao onaj ko se zagrcnuo i da mu treba veštačko disanje.

ALUDIRANJE – Misliti jedno a pričati drugo. Ekstra popularno na društvenim mrežama. Oni što aludiraju imaju jednu falinku – misle da su svi ostali glupi.

MORAL – imao smisla kad je ljudsko pokušavalo da se organizuje. Danas je relativna kategorija, odnosi se samo na ono što se vidi. Zavisi od količine novca, popularnosti i društvenog položaja.

NORMALNO – „ono što odgovara pravilu i propisu, prirodno“. Takođe relativno. Zavisi od čoveka do čoveka.

DIJALOG – razgovor između dve osobe. Svaki se pretvori u monolog ili svađu.

MONOLOG – govor jednog lica. Preporučiljiviji od dijaloga.

INTUICIJA – predosećanje. Nešto čime se svaka žena ponosi a što u najvažnijim trenucima zakaže. Opravdavase sa – Nisam ni slutila.

OPROŠTAJ – zanemarivanje greške. Situacija praćena suzama, zaklinjanjima, obećanjima i u braku – divljim seksom.

ORIGINAL – retkost. Svako svakoga kopira. U životu, izjavama, umetnosti…

PIJEDESTAL – podnožje skulpture. Nema ih dovoljno za sve one koji misle da ih tamo treba smestiti.

NEZAVISTAN – ne postoji. Svako od svakoga zavisi.

POKRASTI – nekada su žene krale pelcere verujući da samo tako mogu uspeti. Danas kradu tuđe muževe iako oni retko ili nikada ne uspevaju. Na Internetu se krade sve – tekstovi, izjave, statusi, tvitovi, fotografije, biografije.

RAŠČISTITI – razjasniti, raskrstiti. Uvek se odlaže na neodređeno vreme. Raščišćavanje uspešno zamenjuje prilagođavanje.

U OČI – otvoreno. Ne postoji. Čak i kad neko insistira, pretvori se u pepeljaru, u prazno, u uši, ali nikako u oči.

FATAMORGANA – optička iluzija u pustinju. Vrlo prisutna u pustinji u kojoj živimo, svakome se nešto pričinjava.

FOLIRATI –varati. Svako svakoga. Na društvenim mrežama sami sebe s nadom da će prvi poverovati a za njim/njom i drugi.

DISKRECIJA – umerenost i obazrivost u govoru i ponašanju. Proterana.

BONTON – fino ponašanje i lep način izražavanja. Retkost. Ako nekoga upozorite na ponašanje u odnosu na mesto i ljude u čijem društvu se nalazi, odgovoriće, u zavisnosti od mesta i drutštva – Nisam u crkvi, nisam u kafani…

ČINI, ČARI (iz grupe – zatucanost) – zvanično u ovo niko ne veruje. Nezvanično, odnosno, samo najbolje drugarice koje već imaju iskustva znaju kad se primenjuje ova tehnika, obično se primenjuje kod prevara i prestanka ljubavi. Nijedna žena neće priznati ni samoj sebi da više nije voljena, obično su čini neke druge žene u pitanju.

MAĐIJE (iz iste grupe kao gornje) – predmeti kojima se vrši gornja radnja. Uključuju stvari do kojih je lako doći – krila slepog miša, kornjačina jaja, kitov zub, testise lava i jedan do koga je najteže doći – gaće ciljanog muškarca.

BAKSUZ – ono što donosi nesreću. Većini je to bivša ljubav, ili aktuelna devojka bivše ljubavi, ili sadašnja žena bivšeg muža. Ko god da je, potpuno uništava dan.

BEZNAČAJNO – trebalo bi da bude nešto što je bez vrednosti ali se pominje toliko često da dobija izuzetnu vrednost koja raste s pokušajem da se objasni koliko je beznačajno.

OTREZNITI – od alkohola, loših i pogrešnih misli. Ljudi imaju neverovatnu želju da trezne druge što je pogrešno i opasno. Pijani su agresivni a ovi počnu da mrze „otreznitelja“ što uopšte primećuje da ga treba trezniti.

LAGANJE – zamena za istinu jer manje boli.

Foto: rendite-vitalizie.com

Pročitajte i

Ispovest: Moj muž – najveći zločinac na svetu

– Pričaj kako si me rodila. – Rodila sam te kao da sam sanjala. – Koga …

Jedan komentar

  1. B

    Brak bez ljubavi ne znači ništa, a ljubav je čir koji raste na srcu a puca među nogama.

Ostavite komentar