Home / Izgubljena u prevodu / Moja je Srbija Švicarska ili ružne stvari se uvek dešavaju drugima

Moja je Srbija Švicarska ili ružne stvari se uvek dešavaju drugima

Nina i Leka odložili letovanje!

Seve vozila avion!

Nives: Za seks uvek imam vremena!

Ceca obožava Noleta!

Leontina izgazila cveće u ambasadi SAD!

Kim Katral se oseća usamljeno

Ovo vam je samo delić jutrošnjih naslova koji treba ekspresno da probude još krmeljive Srbe pa da skuvaju kaficu i laganica uvide da njima nije najgore.

Onda mogu da pređu na b92 i u rubrici Život pročitaju da je život uglavnom seks, sudeći po naslovima:

Dobra veza ili dobar seks?

Šta usrećuje muškarce?

Kako doživeti višestruke orgazme?

Inače, juče su svi preneli agencijsku vest da je Apelacioni sud jednom silovatelju smanjio kaznu, to jest, preinačio presudu Vrhovnog suda od 20 godina  u kaznu od 14 sa obrazloženjem da silovanje nije izvršeno na “ponižavajući način” već na običan. Možete pročitati ovde i ako malo obratite pažnju videćete da je to ukupna kazna za  krađu, dva pokušaja silovanja i jedno dokazano silovanje. Pretpostavljam da je za ovo dokazano silovanje kazna nekih godinu dana do dve. Krađa je ipak krađa.

Ono što me uznemirilo je da su svi preneli vest a da se niko nije osvrnuo na nju i dao bilo kakav komentar, pa bih da pitam:

Koja je razlika između običnog i neobičnog silovanja, to jest, tog ponižavajućeg, i zar sam čin silovanja nije sam po sebi ponižavajući jer je to delo koje se sprovodi uz pomoć sile i protiv volje silovane osobe, da nije to bi bilo vođenje ljubavi?

Kada  će žrtve silovanja u ovoj zemlji prestati da budu krive za to što su se u određeno vreme našle na pogrešnom mestu što može da bude i stan, lift ka stanu, radno mesto, ulica, na putu nekom siledžiji?

Zar to “obično” silovanje nije dovoljna trauma posle koje žrtva svakako više neće imati isti život već dodatno treba da je siluje i sudstvo?

Kada  će pijanstvo prestati da bude olakšavajuća okolnost?

I glavno pitanje, da li oni koji donose ovakve presude ikada razmisle da to i njima može da se desi? Mislim, da li bi onda razmišljali o olakšavajućim okolnostima i da li bi i onda donosili presude – najniža zaprećena kazna ili bi to bile kazne kakve treba da budu?. Čemu najviše propisane kazne kad ih još niko nije dobio, olakšavajuće okolnosti su uvek jače.

I kakvo silovanje treba da bude da bi neko dobio punu kaznu?

I da vas podsetim – pre par godina je sudija u Valjevu za silovanje dečaka presudila – tri godine zatvora. Obrazloženje, silovatelja je izazvao šesnaestogodišnji komšija tako što je urinirao uz drvo, silovatelj je udovac, što je valjda trebalo da znači da mu je možda nedostajao seks i ima osmogodišnjeg sina o kome nema ko da vodi računa pa je, eto, kazna mala, da .što pre izđe da bi vodio računa o svom detetu. Čovek koji je silovao drugo dete.

U normalnoj zemlji bi mu bilo oduzeto roditeljsko pravo. Ali i to dete i silovani dečak su tuđa deca, nažalost…

Žrtve silovanja su uvek višestruke žrtve – siledžije, društva, sudstva…

Meni je to strašno.

Pročitajte i

Ispovest: Moj muž – najveći zločinac na svetu

– Pričaj kako si me rodila. – Rodila sam te kao da sam sanjala. – Koga …

8 komentara

 1. S

  Ovakve stvari me uvek iznova izlude. Neću ni da se zamaram vestima kojima nas zatrpavaju svakodnevno, razmišljam o presudama od kojih mi se diže želudac i uvek se pitam kako te sudije spavaju, kako ustanu i pogledaju se u ogledalo, pomisle li nekad „šta da je to bilo moje dete?!“ Ma ne mora ni da ima dete, kako kao čovek donese takvu odluku?! Pazi, obično silovanje, jebem te državo da te jebem! 👿

 2. То је то. Баш данас читам Прес, Блиц, Б92, као јутарњи ритуал, и не верујем на шта је новинарство у Србији спало. Секс у здрав мозак. А бај д веј, у међувремену се десио тај блам праводуђа са силоватељем, па Велики Вођа у преговорима с косовом скоро па и признао исто. Ма, нема везе, битно је да се овце замајавају Северином и саветима за оргазме.

  Ајмо сад сви да обично силујемо државу. Пу, лицемери једни ретардирани .

 3. S

  Ja ne znam sta da radim da se ne osecam vise ovako bespomocno, dok citam ovakve vesti. U braku sam dve godine, jos uvek nemam decu, a kad pomislim kako bi mi bilo tesko da ga odgajam u ovakvom okruzenju, pocnem da razmatram varijantu da decu uopste i nemam. Prihvatim to sto nam je finansijska situacija takva kakva je, ako dobijem dete, prihvatim to sto znam sta mi sleduje od strane poslodavca kod koga nisam prijavljena, ali da imam toliko zeljeno dete koje bih podizala uz toliko ljubivi i truda, a da mu se ovako nesto desi, ne znam sta bih sa sobom. Da se razumemo uvek postoji mogucnost da se nekome desi nesto tako strasno, ali u doba ovakvog prevosudja, drustva i drzave, takva mogucnost se svakim danom povecava…
  Zelim da delam nekako, a ne znam kako, gde da potpisem, gde da se uclanim, sta da radim da bih kao pojednac doprinela necemu, da bar „nasu decu“ zastitimo, ako odrasle ne mozemo?…

 4. Drago mi je da si pokrenula temu o fleksibilnosti našeg pravosuđa, kad je izricanje kazne u pitanju. Za većinu stvari koje se navode kao olakšavajuće okolnosti pravda bi trebalo da bude slepa. Stanja izmenjene svesti koja su posledica neodgovornog ponašanja (pijanstvo, uticaj narkotika) bi morala da budu otežavajuća okolnost, i da se dodatno sankcionišu u sklopu kazne za izvršen zločin. Porodična situacija izvršioca zločina (samohrani roditelj, hranitelj porodice) je isključiva odgovornost pojedinca o kojoj je trebalo da razmišlja kad je odlučio da grubo prekrši zakon.

  Mislim da su ove olakšavajuće okolnosti predviđene za slučajeve kada je krivično delo izvršeno iz nehata, bez predumišljaja počinioca. Ukoliko se primenjuju na okorele kriminalce, ubice iz besa, silovatelje i vandale, one predstavljaju ruganje pravosuđu.

 5. Odavno je u našoj državi važno ono što nije važno, a nevažno ono što je važno. Žalosno je da ljudi jednostavno preskaču takve vesti, baš u skladu s naslovom „ružne stvari se događaju drugima“.
  U većini slučajeva kažnjavaju se oni koji ne treba da budu kažnjeni i za šta ne treba da su kažnjeni, a oni koji treba da su rigirozno kažnjeni ostanu nekažnjeni ili s umanjenom kaynom. Strašno za sve nas!

 6. Između svega što je strašno, nekako mi ipak bode oči ovo obično silovanje i silovanje na ponižavajući način, u tome se krije, kako vidimo čak i u pravu, odnos prema ženi, kao da smo predodređene za ta obična silovanja i kao da to bar malo ne može da se koriguje drakonskim kaznama…

  Nekako mu dođe logično da budemo silovane, to postoji od kako je sveta…

 7. Naravno da ne postoji razlika u silovanju, silovanje je silovanje!
  „Nekako mu dođe logično da budemo silovane, to postoji od kako je sveta…“ nažalost mnoge žene osuđuju silovane žene, jer su izazvale silovatelja, a od zakona mi je muka…
  Još mnogo vode će proteći dok mi stignemo u 21. vek…

 8. Uvek smo bombardovani nekim informacijama o poznatim licnostima.Obicno preko Tv-a saznamo sta se desilo ko je koga poljubio,ko se razveo a ko se smuvao.
  Tracevi i price za poznate samo pune tabloide i onda sto je najgore mlade devojke se ugledaju na neke negativne pojave tih desavanja,sto ih odvodi od realnosti.Nadam se da cemo uskoro shvatiti da se ne vrti svet oko poznatih nego i oko nas nepoznatih*. Xd

Ostavite komentar