Home / Srbija medj' šljivama / Pasoš naš nasušni…

Pasoš naš nasušni…

… daj nam danas. I ne promeni ga sutra!

Stari pasoši važe do kraja godine. Taman dovoljno vremena da ovi što ih izdaju ukapiraju kako se to radi.

Sledeće, pisano ćirilicom, kopirala sam sa sajta MUP-a.

За издавање БИОМЕТРИЈСКОГ ПАСОША потребно је:

– важећа лична карта – на увид;
– извод из матичне књиге рођених – не старији од шест масеци, оригинал – на увид (само код истовременог подношења захтева за издавање личне карте и захтева за издавање пасоша );
– уверење о држављанству (не старије од шест месеци, оригинал – на увид, само код првог издавања путне исправе;
– НИЈЕ ОБАВЕЗНО, али по жељи грађана може се приложити и фотографија величине 5х5цм („en face“, на једнобојној сивој позадини)
– путна исправа чији је рок важења истекао или не може служити својој намени – на увид;
– доказ о уплаћеној накнади за образац пасоша:
О захтеву за издавање пасоша надлежни орган је дужан да реши у року од 30 дана од дана подношења захтева.

Molim vas, obrtite pažnju na ovo НИЈЕ ОБАВЕЗНО – ako se sećate novim zakonom vas slikaju u MUP – u, nema veze što na tim slikama izgledate kao kreten. Ako se sećate zbog ovoga su pobesneli fotografi pa da se ne bi bunili negde vam kažu da morate da donesete slike. A negde da nije obavezno. Zbog ovoga da nije obavezno al’ da po želji može lepo mi dodje da se slikam, odem na šalter, predam dokumenta za pasoš a onome ko radi na šalteru dam sliku i zamolim ga da je turi u novčanik i da me ubuduće nosi gde god krene. I kad god me poželi da otvori novčanik i pogleda me ‘’en face’’. I da slobodno onaniše ako mu dodje!

No, to i nije važno.

E sad ovako. Ćerka ljubimica planirala da ide u Tursku u drugoj polovini jula. Prvo je htela u Grčku. Ali… u ovoj zemlji svako putovanje ima svoje ali, jelte. Apartman u Grčkoj 200 eura po osobi. Rekli joj ujutru. Po podne otišla da uplati rezervaciju i gle čuda, ono što je ujutru koštalo 200 popodne je koštalo 300. Ja odma’ odustalaumesto nje, nije što košta trista nego ne mogu, bre, više da se akam sa kretenima.

Našla drugu agenciju i drugu destinaciju. Danas joj drugarica javlja da MORAJU da izvade nove pasoše i nove lične karte, biometrijske, traže Turci. Odma’ sam svim Turcima jebala mater i za pasoše i za onih 500 godina, i za Boj na Kosovu, i što su orali drumove Marku Kraljeviću, more za sve. I što postadoše turistička zemlja.

Udahnula duboko i tražila od ljubimice obrazloženje. Ona prepričala. Ja pokušala da budem pametna. Kažem, čekaj, bre, ne izdaju nama pasoše Turci. Drugo, šta će ti lična karta kad imaš pasoš, ličnu kartu ni do sad nisi nosila u inostranstvo. Koji, bre, Turci!

Opet udahnula duboko i tražila broj agencije. Ljubimica prvo tražila da obećam da ću da budem fina pa dala.

Opet udahnula i okrenula broj. Javila se neka fina. Mora da je i ona udahnula pre nego što se javila. I objasnila. Ma jok! Nisu tražili Turci nego Bugari. Imaju pravo kao tranzitna zemlja. Al’ popustili da ne bi pao promet po njihovim bugarskim putevima, odnela ih poplava dabogda, pa to ne važi u naredna tri meseca. Pitam ja – Gospodjo, je l’ to normalno! Gospodja kaže – Ne znam šta da vam kažem! Znači nije.

Opet ja pitam – Je l’ te gospodjo, ako moja ćerka ode u Tursku pa se Bugarima u medjuvremenu digne da ponovo traže Srbima biometrijske pasoše preko koje zemlje moja ćerka da se vrati i ko će da joj nadoknadi troškove. Gospodja opet kaže – Ne znam šta da vam kažem!

Jedino što mi je preostalo je da naučim ćerku ljubimicu da se posere u Bugarskoj gde god može. Mislim tokom tog tranzita, kad god autobus napravi pauzu.

I uopte me ne interesuje obrazloženje. Ko mi rek’o da do kraja godine mogu da putujem sa ovim pasošem ima da mi obezbedi da putujem!

Kako sam ukapirala fora je u sledećem – kad ti lupe vizu, pasoš mora da važi još tri meseca. Mojoj ljubimici kao i svima ostalima važi od danas još šest meseci. Njoj bi važio još šest godina al’ ovde su pasoši k’o jednogodišnje biljke. Svake godine mora nov. I pitanje je da li će se primiti.

E, i da… Kad bi ja sad bila pametna pa poslušala i izvadila ćerki ljubimici pasoš, čisto da budemo poslušne, procedura traje najmanje mesec dana jerbo mi ćerka nije brazilska manekenka pa da ga dobije po skraćenoj proceduri, što je dovoljan razlog da se upitam gde smo obe gubile vreme.

Lepo sam mogla da je učim il’ da bude manekenka il’ pevaljka

Tranzitno sluđena Mahlat biometrijski neobrađena, još uvek bez slike ‘’en face’’ na jednobojnoj sivoj pozadini…

Pročitajte i

Kako nas je zajebala nepismena Srbija

Osvanulo postizborno jutro u Srbiji. Sunčano. Atmosfera međ’ intelektualnom elitom (bokte!) zgusnuta do pucanja. Juče …

9 komentara

 1. S

  More, jebem li im sve bas! 👿
  Najvise se iznerviram kad mi traze izvod iz maticne knjige rodjenih „ne stariji od sest meseci.“ Ja nikako da ukapiram sta se to menja u podacima, da l’ ce drugi otac da mi pise, il ako pocnem da krijem godine da ih ne zajebem… I onda moram da cimam ljude (ko tebe ono tvoji :mrgreen: ) da dzedze po opstini, il da molim „dobre tete salteruse“ da mi posalju postom. U eri kompjutera! Ko da odavde ne mogu da ukucaju podatke i provere sve sto ih interesuje, pa da mi lepo odstampaju isti za tri minuta. Uh!!!!!!

 2. Sanja
  Idem da glumim salterusu, dodji da iskomentarises !!! 😛

  Izvini Mhalat, vidim da si se ponovo iznervirala, bezim sad, jer ako se i ja iznerviram mahinalno palim dve a ne jednu cigaretu…

 3. More, a sto prosto kad moze komplikovano, sa’ce moci izvod da se dobija bilo gde u zemlji al’ onda ce da pada sistem :mrgreen:

  Deda, si ti lud, ne zanosi se, moze da pocne da te pljuje 😆

  kako bre da se ne nerviram kad moram da radim kako Turci kazu 😕

 4. Ej, mene zvali Francuzi, Nemci i Taljani da letujem kod njih besplatno :mrgreen: Dakle, sve je plaćeno, kažu daće mi njihove pasoše da koristim onih mesec dana dok se budem baškario :mrgreen:
  I onda ja njima kažem – more marš u maminu, ovde mi uginule ribe u Palićkom jezeru i sada ja da idjem kod Vas BRE! Majku vam onu besplatnu 8) Još mi fali da me pozovu Rumuni da odem na par besplatnih nedelja 🙄 mamu im onu 👿

 5. Ja se vec spremam za ludaru jer moram da vadim nov pasos. Koga cu sve poubijati pri tom poslu ne znam. mozda mi posle i ne bude trebao, oduzece mi ga dok camim u corci.
  Krv im jebem svima odreda!

 6. Stevo, mene niko ne zove, u stvari zvali me u Dominikansku republiku da kupim nesto na 999 godina, sve se mislim da nisam pogresila sto ne prihvatim ponudu 😯

  Elektra, sakrij stari pasos, moda se vraca 😆

 7. Ja ne ‘srecu’ nigde ne putujem, nemam vremena, pa se ne nervoziram oko tiju situacija :mrgreen:

 8. A sta ako izmisle pasos za ostanak ovde? Ne bi me cudilo! 😯

 9. Sta da dodam 😯
  Brat ne moze da dodje kod mene , jerbo mu pasos ne vazi dovoljno dugo 🙁

Ostavite komentar