Home / Izgubljena u prevodu / Podstrekivanje na konzumiranje alkohola kao podstrekivanje na ubistvo

Podstrekivanje na konzumiranje alkohola kao podstrekivanje na ubistvo

Sećate li se histerične sreće kad je usvojen najnoviji Zakon o saobraćaju? Umal’ nas ne ubediše da više neće biti saobraćajnih nesreća a samim tim ni žrtava. Onda su objavljivali neke statistike o smanjenom broju nesreća što je trajalo kao i svako čudo, jedno tri, četiri dana. One odredbe o kojima su najviše trubili, poštovanje brzine, zabrana telefoniranja i doručkovanja tokom vožnje i zabrana upravljanja vozilom u alkoholisanom stanju, niko živi ne poštuje, samo obratite pažnju. Gine se na sve strane, u gradskim, prigradskim i seoskim naseljima, na otvorenim putevima, u špicevima, na praznim putevima, nema pravila. Razlozi su uglavnom – brzina neprilagodjena uslovima europskih puteva i alkoholisanost.

Zakon tu ne može ništa. Ko ima dobar auto voli i da ga ’’tera’’, rašta ga je kupio, a onaj ko je pijan postaje istovremeno lud. E vidite, to pijan = lud, ja nikako ne priznajem. Činjenica je da alkohol utiče na ponašanje ljudi ali ako si pametan čovek ne možeš baš da se opustiš toliko da bi bio lud. Da neko ne zna šta radi kad se napije, priznajem samo ako se otrovao alkoholom – ’’Bako, jesmo mi noćas…?’’ – pa ako baka odgovori – ’’Tri puta’’ – neka crkne. Ne baka nego otrovani.

Praznici prodjoše, kao što se dalo videti, žrtava na sve strane. Da se naježiš. A pošto imamo mnogo ludih, stvar ćemo rešiti tako što će oni malo pametniji odgovarati za te lude. Njima neće oduzimati dozvole, neće pooštriti zakon, neće se više dešavati da policija zaustavi pijanog vozača pa kad primi svakodnevni, skoro pa ne računa se, mito od dvadesetak eura, zalupi vrata i kaže – polako i pametno, nemoj da javim kolegama da te sačekaju. Ne, ne, odgovaraćemo mi. Za društvenu neodgovornost, tako nešto.

Sledeće nedelje, Ministarstvu pravde, Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu unutrašnjih poslova biće upućen Predlog za izmene Krivičnog zakonika, Zakona o bezbednosti saobraćaja i Zakona o prekršaju.

Po tom predlogu, za izazivanje saobraćajne nesreće neće biti kriv onaj koji je bio pijan i vozio, nego onaj ko ga je podstrekivao da pije, ko ga je video da pije a potom ga nije sprečio da sedne za volan i ko nije pozvao policiju da ga tuži.

Dakle, dodju vam gosti, vi ponudite piće, oni nemaju mere, našljemaju se i onda ne treba da ih pustite nego treba da ih zadržite na konaku, a ako su baš bandoglavi da pozovete policiju, opištete vozilo i tužite budalu.  Policija će, valjda, po zakonu, krenuti u filmsku poteru za pijandurom. Kako da neće!

Reagovaće isto kao kad dobiju prijavu da muž tuče ženu, odu a ovi kažu kako neće više nikad, vrate se i sutra čuju kako je tu bilo neko ubistvo. Dešava se. Ili kad pozovete da prijavite da vam neko preti. Gde su vam dokazi? Eeee, pozovite kad vas bude ubio.

Ako usvoje zakon, ja ću, ako mi se desi da mi se gost napije, morati da se ubedjujem sa njim (kumo, kaži mu ti, tebe će da posluša), da se rvem, gutam ključeve, svadjam I na kraju tako histerična zovem policiju da tužim rodjenog gosta. Ne uradim li tako a ovaj napravi neku glupost, ili, nedajbože, pogine, preti mi 12 godina zatvora. Istraga će rekonstruisati dogadjaj i doći do toga da  je sve krenulo kod mene. Isto će proći i konobari što nisu, kad su naplačivali račun pijanduri oduzeli  ključeve, vozačku i saobraćajnu i strpali ga u taksi. Ako ga ovaj ne nokautira.

I tako… pijani će biti zaštićeni, trezni će odgovarati.

Ja imam nekoliko mogućnosti, da prospem sav alkohol koji imam u kući, da proberem prijatelje ili ne primam nikoga, da kupim ‘’balon’’ i svakoga ko dodje teram da ‘’duva’’ iI pri dolasku i pri odlasku, kupim lisice i onoga ko se eventualno napio prikačim za radijator, a ako mi sve to ne uspe mogu da berem kožu na šiljak. A moraću i svoje goste da teram da daju časnu pionirsku reč, zakunu se u Tita, da neće nigde ići kad odu od mene, jerbo ja mogu da nastradam. U rodjenoj kući, od tudje gluposti.

Nikada mi se nije desilo da mi se gost toliko napije da ne zna šta radi, more ni da se napije, bez obzira što je pio. Desilo mi se da budem tamo gde se neko otrovao. Kome se to takodje desilo zna da je takve nemoguće savladati, ni verbalno, ni fizički, možeš samo da ga opališ nečim u glavu da bi ga smirio. Većina njih govori da bolje voze pijani nego trezni.

O pogibijama da ne govorim, to je strašno, ko god da pogine, pijan ili trezan.

Umesto da od svih nas prave budale mogli bi malo da rade na pravim i potrebnim zakonima. Prvo i osnovno, da lekari koji izdaju  lekarska uverenja ne izdaju ista kao tačan odgovor na pitanje – Jesi zdrav?! Ovaj odgovori –  jesam – i to vam je pregled. Uzimala ja tu potvrdu nekoliko puta i svaki put me pitali isto i verovali mi. Ja znala odgovor na pitanje.

Ludaka ima koliko hoćete, nisu samo pijani krivci za saobraćajne nesreće. Šta treba ja da radim, kad ispraćam gosta da ga upozoravam kojom brzinom sme da vozi, da mu uzimam porodičnu anamnezu, šta bre? A sve zbog nesposobne i korumpirane države. Kad bi počeli da sprovode zakone drugačije bi bilo. Što se ovoga tiče, da malo povedu računa o svojim službenicima, policiji, da manje cepaju prijave po prijateljskim vezama, ima načina. Jok, najbolje da odmah pronadju krivca, preventivno, kad već ne umeju preventivno da sprovode zakon.

Kakva smo zemlja, sutra ću ja, možda, završiti u zatvoru zato što je neko pijan seo za volan. Očas će pornaći dokaze da mi je još u vreme prohibicije pradeda doneo flašu viskija iz mrske i imperijalističke Amerike.

Što se ubistva Brisa Tatona  Tiče, kako juče čuh, slabi dokazi. Advokati će se izboriti da dokažu kako se Bris sam udarao bejzbol palicom u glavu sve dok sam sebi nije polomio lobanju a onda skočio niz stepenice, da se dokusuri.

Da sam ja društveno nedogovorno posmatrala kako neko pije i ništa nisam preduzela, ih,to će se odmah utvrditi.

Tekst o najnovijem – čime danas da zajebavamo ovaj narod – ovde.

Pročitajte i

Ispovest: Moj muž – najveći zločinac na svetu

– Pričaj kako si me rodila. – Rodila sam te kao da sam sanjala. – Koga …

7 komentara

 1. m

  To su, pretpostavljam, usklađivanja sa EU zakonima i propisima. 🙁

 2. S

  Ako sam do sad milion puta rekla da više ništa ne može da me iznenadi, oni me milion i prvi put zajebali! Dakle, jebem te državo da te jebem! :blush:

 3. I ja zabezeknuta i, dabome, jebem li ti semencicu udvoricku nazovi drzavo!

 4. To što vi ne vidite korist od novog zakona u najavi ne znači da je loš.
  Hipotetička korist bi izgledala ovako:
  Našljemaš se kao stoka, napraviš neko omanje njesra, a kao krivca za svoje alkoholisano stanje prijaviš nekog od svojih dušmana, šefa, nadrnd komšiju, svekrvu, bivšeg muža/ženu… pustiš mašti na volju.
  Dok se oni pred zakonom opravdaju da te nisu maliganski gostili i dokažu svoju nevinost ti se sit na tuđoj muci zabaviš.

 5. pomislila sam da se zezaš, pa pročitala članak u Politici
  mislim da je to nevjerovatna budalaština u pokušaju i
  iskreno se nadam da neće proći

  ako prođe, onda će biti svašta
  neću biti kriva što sam neuračunljiva u trenutku, bit će kriva moja pokojna čukunbaba od koje sam „povukla“ gen
  mislim… dokoni ljudi, izmišljaju toplu vodu

  bolje bi im bilo da zakrpe rupe na cestama, provjere da li putari sipaju po cesti kamenčuge ili abraziv, da poprave vertikalnu i horizontalnu signalizaciju… u Srbiji možeš da se voziš jedino ako napamet znaš put, inače si ga brajko najebao ako se osloniš na to da pratiš table…kojih uglavnom nema

  nego
  bit će lisice deficitarna roba, deder kupi nam po jedan alkometar i par lisica, zlu ne trebalo, ako se ovo usvoji 😀

 6. Elfish, ne pade mi na pamet, fala ti od srca, sa’ću počnem da pravim spisak ko mi je nagazio na žulj 😆

 7. Dolly, jok, bona, biće sad novi zakon, vozači moraju da imaju kutiju za prvu pomoć sa kojom ne znaju šta će a mi koji primamo goste ćemo pre toga morati da kupimo te lisice, ima da oforme komisiju od vrata do vrata, pa ko nema ne sme ni da prima goste, slavi rodjendane i tako to 😮

  nabaviće oni dovoljnu količinu, samo da napune kasu, ništa ne brini 😆

  a ja kad budem kretala kod tebe ima da ponesem svoje, da ti dam da imaš ako poludim 😀

Ostavite komentar