Home / Izgubljena u prevodu / Prođi se kučke koja ne ošteni i žene koja ne rodi

Prođi se kučke koja ne ošteni i žene koja ne rodi

Na dan 8. marta, pre sto godina, 15 000 žena je u Njujorku marširalo tražeći kraće radno vreme, bolje uslove za rad i bolje plate. Sledeće godine, 8. marta, žene su u Čikagu demonstrirale iz istih razloga a 1910. godine, na inicijativu Klare Cetkin, nemačke revolucionarke, ustanovljen je praznik Dan žena koji se u Srbiji prvi put proslavio 1914. godine.

Stogodišnja borba žena da ne budu diskriminisane zbog svog pola i rodne uloge, na žalost još nije privedena kraju pa muškarci dominiraju u svim sferama društvenog života, predrasude su ostale, seksizam je jako izražen, žene su, jednostavno rečeno, diskriminisane ne zato što manje vrede već što pripadaju drugom polu. Još uvek onaj fizički jači pol, dominantniji u predrasudama, čvrst u očuvanju stereotipa, smatra da je prirodnom podelom pola i uloga na stepenici više.

Češki naučnik Niderle je pisao: “Ni u familiji ni van nje čovek i žena nisu istog prava. Samo je čovek uživao sva prava zajednice. Odnos izmedju čoveka i žene je onakav kakav je izmedju suverena i podanika.“, a Vuk Karadžić je zabeležio: “Kad Srbin pred kakim uglednim čovjekom mora pomenuti svoju ženu, to najčešće reče: S oproštenjem moja žena.“

Promenilo se jeste, najviše u načinu na koji se govori, unutra, u mnogim muškim glavama, žena je ostala ono što je i bila – niže ljudsko biće.

Pa, s oproštenjem, volela bih da znam šta proslavljaju svi oni koji proslavljaju 8. mart. To “Dan žena“ šta znači?

Većina žena je 8. mart proslavila 6. i 7. Sa svojim kolektivom, u nekom restoranu gde im je uručena poklon čestitka. Jelo se i pilo, delili lažni komplimenti, počelo je, garantujem, valcerom, a završilo se kolom koje traje “letnji dan do podne“’ posle čega su oznojeni i baldisali otišli svojim kućama. Naredne nedelje će se ogovarati ko je koga pogledao, ko je kako bio obučen, ko pristojan a ko nepristojan i ko je bio na tom Danu žena najpijaniji. Scenario se ne menja nikada, ni zbog čega. Menja se samo žena koja će biti izabrana da otvori ples i to najčešće bude najnovija i najmladja koleginica. Danima će se po gradu prepričavati koja se firma koliko isprsila, upoređivaće se vrednost koverti, odnos te vrednosti prema platama, i prema tome će se odredjivati proporcionalna vrednost poštovanja koje žene imaju na svojim radnim mestima. Ovom procenom se isključivo bave žene i zavisno od toga do kakvih informacija i zaključaka dodju osećaće se jako ponosno ili jako poniženo. Smatraće da su potcenjene ne shvatajući da su same sebe najviše potcenile prihvatajući ovaj cirkus od 8. marta.

I ovog 8. marta, oni nemaštoviti muškarci tipa ‘’daj da otaljam i ovo’’ će ženama, i svojim i tuđim poklanjati karanfil na koji je prikačeno “Srećan 8. mart“. Oni malo maštovitiji i malo galantniji će se isprsiti nekim lepšim buketom cveća i skupim a glupim poklonom. Sve žene koje 364 dana u godini ne dobiju ni jedan cvetak imaju 364 razloga, a ove prestupne godine imaju još jedan, da ovog osmog marta i cveće i poklon, kakav god da je, otreskaju pažljivom muškarcu o glavu. Nažalost, neće to uraditi, ponosiće se tim glupavim cvećem umesto da se osećaju poniženim jer je to samo poklonjeno jer tako treba, bez srca i bez duše. Pažnji i poklonima iz srca ne trebaju povodi. Naročito ne ovako glupi. Jer, kad je onih 15 hiljada žena krenulo u marš nisu marširale da bi žene danas dobijale cveće, radile su to iz nekih sasvim drugih razloga.

Drage moje žene, sledeće izjavne, neopozive i neoborive tvrdnje je zabeležio Vuk Karadžić družeći se sa narodom i slušajući narod, znate već kako je on skupljao narodne umotvorine, ako ovo može da se pripiše umotvorinama:

Gori je ženski jezik, no turska sablja.
Opasala se jezikom ko kuja repom.
Prođi se kučke koja ne ošteni i žene koja ne rodi.
Podrta kabanica i lijepa žena svuda zapnu.
Devojka nije drugo do tudja večera za sudjenu kuću.
Ne vjeruj letini dok je ne metneš u ambar, a ženi dok je ne metneš u grob.
Ta je pa besnica od muškarca na muškarca.

I naravno, jezik se promenio, ovo se sve izgovara malo drugačije. I morala sam da vas podsetim na ovo.

Ako medju vama ima onih žena kojima muževi govore debela kravo, brži ti je jezik od pameti, glupa si kao noć, od tebe čovek ništa pametno ne može da očekuje, gde te nađoh, drži jezik za zubima, pazi šta radiš, nemoj da me brukaš, ista si tvoja majka, nisi znala ni decu da vaspitaš, ti si jedno obično… reč dodajte same, nemam toliko mašte, i ako vas muž ponekad, ne daj Bože udari, nemoljte primati to cveće. Nemojte jer to nije cveće iskupljenja i izvinjenja i ne obećava da neće nikada više. Takvi muškarci pojma nemaju što vam ga poklanjaju. I kao što rekoh ovakva proslava 8. marta nikakve veze nema sa razlogom zbog koga je ustanovljen ovaj praznik.

Ako vas neko ne poštuje, ne kao ženu, nego kao čoveka, ako nemate neka prava to se neće desiti ni ovog jedog dana u godini.

Nemojte, bar, same sebe da ponižavate i, ako niko drugi neće, a vi poštujte same sebe.

Prosto mi je žao cveća.

Pročitajte i

Ispovest: Moj muž – najveći zločinac na svetu

– Pričaj kako si me rodila. – Rodila sam te kao da sam sanjala. – Koga …

21 komentara

 1. Lepo ti ovo napisa, samo si malo zaboravila da nisu svi muškarci ko iz tvoje priče. Ili nisi imala sreće da upoznaš takvog, ali ima muškaraca koji poštuju žene 366 dana u godini 🙂

 2. M

  odlicno napisano… duga je borba pred nama i mora se nastaviti. Uradjeno je ponesto ali nedovoljno da bi se stvari brze menjale. Hvala ti.

 3. Poslednji Skaut, naravno da nisu svi takvi i nisam nista vise kritikovala muškarce nego žene u ovom postu, Imam muškarca koji me tretira kao čoveka, time sam zadovoljna. ne ludimo zbog sutrašnjeg dana, ne očekujem ništa i ništa neću dobiti, dovoljno mi je ono što dobijam svakog dana.

  Ako se meni nešto ne dogadja ne znači da ne postoji i da ne treba da ga pomenem.

  Mlos, nema na čemu, dosta je uradjeno ali uglavnom u priči. Ovo je vreme priče. Hvala i tebi.

 4. Na zahtev gos’n Sampjer ,retkog muškarca koji je primetio – izjava gos’n Tesle – ‘‘Nikad ne vjeruj sjaju u očima žene! To je vjerojatno svjetlo što prodire kroz njenu šuplju glavu“

 5. Ajoj, „s oproštenjem moja žena”… 🙁

 6. Veliki aplauz za tekst. Bravissima!

  Svake godine kad dođe vreme tom jadnom i izlizanom Osmom (*ebenom) martu, naleti mi prvo val mučnine, a onda se setim moje pokojne Bajke (tako smo zvali babu). Rodila je i odgajila troje dece, diplomirala Istoriju na beogradskom univerzitetu, posle toga bila treća žena u Kraljevini Jugoslaviji koja je završila Višu sportsku školu (današnji DIF), dobila mesto profesora u 6. beogradskoj gimnaziji i podigla tri profesorska kredita da sazida kuću sa mužem koji ju je do smrti neizmerno poštovao. I sve to do pre nego je u svojoj zemlji imala pravo glasa. Zakonom je tretirana kao „stariji maloletnik“ (deda morao sve da potpisuje), a u kući je bila mali bog.

  Batalite, ljudi, zakone, borbe za jednaka prava i izlizane proslave, cvećke i poklone. Sve se zasniva na međusobnom poštovanju, a to se zaslužuje i poklanja ceo život, a ne jedan dan u godini.

 7. Goran K mož’ misliti, neprijatno čoveku 🙄

  NikiBGD, što nam više odnose (svakakve) uredjuju zakonom to su sve više nikakvi.

  Hvala.

 8. m

  hmmm, omrzo mi u 1. razredu osnovne škole zbog bubanja o Klari Cetkin, a da nismo ni kapirali ko je ona. Mučenje se nastavilo do kraja tog školovanja. Da ne pričam o jurnjavi da se učiteljici kupi poklon kakav dolikuje… Zato moja porodica nema takav problem, 8. mart NE POSTOJI kao nekakav praznik. Uostalom, moj stav nije usamljen.
  Zašto se onda praznuje, pitaćeš?
  Pa, da se nadje kakav-takav razlog da se o sindikalnom trošku zasedne u neku kafanu, zapeva i zaigra… sa sve novom haljinom i šminkom, pa nek košta šta košta…

 9. Pa tako je, rekoh 🙄

  niti znaju zašto niti ta proslava sa nečim ima veze… ali kao da je povod bitan!

 10. s

  Tebi zao cveca, a meni zao mene :mrgreen:
  Nista necu dobiti, jer moj muz smatra da ti 8. martovi, kojekakve godisnjice, dani zaljubljenih, rodjendani ne predstavljaju ama bas nista u nasem braku, jer on svaki dan zeli da mi svojim trudom, radom, paznjom dokaze i pokaze koliko me voli, ceni i postuje. Majke mi, doslovce sam ti napisala sve onako kako on kaze.
  A meni bona krivo, jer bih ja u suprotnom iskamcila sutra jos jedne cizme (moze i one na snizenju), a ovako cu sama da ih kupim, pa mi bezveze. A moj dragi kaze: E luda zeno, jebale te cizme, pa zar nije bolje da ih sama biras? Nikada ti nista nisam prebacio, iako ih imas i previse 😳
  bas mi zao mene, da znas….Hocu cizme!!!!!!!!!!!

 11. Pa kupi 😀 i teraj ga da ti pravi društvo, kaži – Danas je divan običan dan, k’o stvoren da kupim čizme 😆

  Lepo ti, bre, čovek rekao!

  I šta će ti čizme, sa’će proleće :mrgreen:

 12. 8.mart – fuj!

 13. S

  Volim 8.mart od moje dece, kad se sve uzmuvaju, suskaju i ustanu pre mene da mi prirede „iznenadjenje.“ 😛
  A u skoli… Cujem da nam nevladina organizacija poklanja po jedan sampon. 😯 Valjda cene da treba se plaknemo malo,pojma nemam. Toliko o postovanju. 😕

 14. Sanja i ja imam čitavu kolekciju čestitiki koje mi je pravilo moje dete u obdaništu, to je nešto drugo, sve ostalo mi se gadi.

 15. Bravo Mahlat, odličan post! 😀 A posebno mi se sviđa ova rečenica koju si napisala:

  Jer, kad je onih 15 hiljada žena krenulo u marš nisu marširale da bi žene danas dobijale cveće, radile su to iz nekih sasvim drugih razloga

  Žene se ne bore za jednakost, jer jednakost ne postoji, bore se za ravnopravnost polova i to nije borba protiv muškaraca, već borba za sopstvena prava. 100 godina posle, rezultati su poražavajući. Meni je osim cveća, žao i dece koja su još uvek „primorana“ da svojim učiteljicama nose kite istog ili pak saksije. 😮

 16. Feminizam je, pored onog suštinski važnog i dobrog, a to je pravo na mnogo toga, doneo ženi nešto što joj uooopšte ne treba: preopterećenost. (ovde sad sledi salva sočnih psovki zabranjenih na forumu na kom sam ovaj tekst napisala, a isti komentar ostavila i kod @NikiBGD)
  I umesto da uživa u nekim stvarima koje su, po mom mišljenju, apsolutno neophodne svakoj ženi, da bi se osetila kompletnom i kao supruga, i kao domaćica, i kao majka (ona koja naravno ima to zadovoljstvo da gaji decu), primorana je da sve radi polovično jer od posla ne zna kud će pre da se dene. I nit’ gaji decu kako treba, nit’ uživa u braku, nit’ u poslu, nošta bre.
  Radi kao mazga na poslu, dođe kući i nastavlja se, deca traže svoje, muž traži svoje…ona izgubi pak svoje vreme koje bi trebalo da ima, utopi se polako, postaje nezadovoljna sobom, to potom prenosi na druge….i začarani krug.
  Ovde, naravno, govorimo o ženama koje ŽELE da budu u braku.
  Retki su danas slučajevi gde su partneri zadovoljni brakom. Nekom je uvek nečeg premalo. Ili previše. Premalo novca, prevše obaveza…utiče na brak kao takav. Iz ma kolike ljubavi da je sklopljen.
  Jedino neizmernom količinom tolerancije brak danas može da opstane. Jer za razvod je lako naći razlog.
  Idealno bi bilo da živimo u društvu u kom je ženi omogućeno da bira hoće li raditi ili isključivo brinuti o porodici, a muškarcu omogućeno da zaradjuje dovoljno da može od toga da izdržava svoju porodicu. Njima uooopšte nije lako. Naprotiv, mislim da im je danas teže: mora da se bori za svoje mesto pod suncem (posao kakav god), mora da gleda ženu sa kojom mu uooopšte nije jasno šta se dešava jer se maaalko zamenile uloge, mora pri tom da pokuša da bude alfa mužijak, jer, po prirodi stvari, biologija nalaže da samo takvi opstaju međ’ ženama, je l’…Da je na ovim prostorima moguće da muškarac bude pater familias a da ne grize goozicu što od svoje plate ne može deci užinu da kupi, a žena mu zarađuje, primera radi, tri puta više od njega, svima bi nam lakše bilo. Ne zbog para, već zbog osećaja. Kako da se on oseća kao muškarac ako ne obavlja funkciju koju mu je dao Bog/Darvin, svejedno?
  Tada bi se i mi osetile više kao žene, i oni više kao muškarci.
  Ovako nastaju generacije kod kojih se, lično mislim, ta svest o primarnoj muško/ženskoj ulozi u hetero zajednici u potpunosti gubi…devojčice postaju agresivnije, dečaci povučeni…nešto debeeelo ne valja.

 17. Možda nekom ne zaliči ovaj moj komentar kao nešto što ima veze sa osmim martom, ali ovo su moji stavovi o ravnopravnosti i „ravnopravnosti“, so that’s it.

 18. A ovaj Vuk Karadzic kao i Njegos, skorpije prave, pa opleti po nama, pa nisam ja trazila da se rodim kao zensko majku mu 🙄

 19. D

  Još par minuta je praznik i zato SREĆAN VAM 8. MART, jer on je to što jeste, priznavale ga mi ili ne.

  Ja sam srećna, čestitali mi, setili me se, dobila sam i cveće bez kite i poklone!

  Eto, nek crknu dušmani!

 20. Šaptava, ima veze i te kakve, nemam šta da dodam a ni da pitam.

  Zelena, i da jesi, što je l’ to nešto loše 🙄

  Dudo, ne moram da priznam ništa što jeste.

  Ne vidim ja prednost cveća jednom godišnje u odnosu na 364 dana. ni svrhu. Baš ništa.

 21. d

  e bas se nasmijah da znas …
  pitanje zenskih prava uvijet ce biti tema o kojoj ce se pisati prije ile poslije 8 marta … a ja savoju djevojcicu ucim da : postuje samu sebe , da radi da se skoluje da se oblaci, da misli svojom glevom

Ostavite komentar