Home / Tesno mi ga skroji nane / Rodno senzitivna blogerica

Rodno senzitivna blogerica

Pre tri godine me poslali na seminar o rodno senzitivnom jeziku. Taj seminar je bio još jedno ’’dešavanje’’ na kom su mi otvarali oči i obaveštavali me kako sam diskriminisana i u životu i u jeziku zbog čega treba svoj život da posvetim ljutoj borbi da budem ravnopravna sa muškarcima ako ne i da se izdignem iznad njih. Pa onda eventualno da diskriminišem ja njih.

Za polnu ravnopravnost se izborismo još nam je ostala samo jezička pa da zapevamo.

Odmah da vas obavestim da sam posle tog seminara, nevezano za to, napisala čitav rad o ženama u medijima što je iziskivalo da pročitam tone i tone literature a sve to je pomoglo da mi se priča o diskriminaciji žena u medijima na odredjen način smuči. Uopšte me nervira to ubedjivanje da sam diskriminisana al’ nesvesna svog ponižavajućeg i beznačajnog položaja iako se ne osećam tako.

Elem, seminar držale dve trenerice. Tako su se predstavile. Taman kao da neki muškarac drži predavanje o cepanju atoma i predstavi se prisutnima kao trener. Da je srpski jezik rodno senzitivno uredjen ovde dve bi valjda bile predavačice, pošto nije trenerice su iako nismo ništa vežbale. Mislim čak je i instruktor joge – instruktor a ne trener.

Obe obučene da ne možeš da provališ kog su pola, da ne rekoše da su trenerice ja bih sve vreme pogadjala jesu li žene ili muškarci ali to je valjda bilo u duhu seminara – nisu ni one, ni oni nego su obe ono.

To je bilo prvo iznenadjenje. Drugo je stiglo u vidu objašnjenja da smo mi žene izmanipulisane u medijima, podeliše nam novine, što domaće, što strane i upozoriše nas da obratimo pažnju kako su na prvim stranama svih novina muškarci sa tašnom i mašnom, a na poslednjim dekoltirane žene u raznoraznim pozama nezavisno do toga da li su političarke, pisci, pevačice. Kako moja mala pamet shvata, krivi su mediji što su objavili sliku gospodje koja ozbiljno priča ali se neozbiljno oblači što dovodi do toga da je, jelte, neozbiljno i shvatamo, po onoj – odelo čini čoveka, to jest, ženu.

Odmah sam stavila primedbu, pošto sam ja odavno shvatila da me čovekom čini ono što govorim a ženom ono što sam obukla, na sve razgovore, pregovore i ostala dešavanja idem zakopčana do grla da bih akcenat stavila na reči a ne na dekolte. Valjda to mogu i ostale žene, ako neće, ne može biti kriv muškarac koji obraća pažnju na ono što mu upada u oči, ponajmanje fotograf koji usnimi dvadeset santimetara suknje pa onda mediji koji se drznu da to objave.

Tema čitavog seminara je bila muška dominacija u medijima, politici i bogom danih muških zanimanja, za šta su žene nesposobne i zbog čega su muškarci sve više mizoginični što ja uopšte ne primećujem pa opet uložih primedbu. Objasniše mi da sam modelovana tako da ne vidim kad muškarci žele da me potisnu i obezvrede kao ljudsko biće. Možda sam naopako modelovana, ali ja nikada nisam imala ni jedan jedini problem u komunikaciji sa muškarcima dok sam sa ženama, koje su pokušavale da me nauče – iskoristi bre, što si žensko – imala milion.

Na kraju se nekako dohvatismo i teme seminara – diskriminacije žena u jeziku i totalne rodne neravnopravnosti.

Muškarci su, bezobrazno, svim titulama i većini zanimanja dali muško ime koje nema svoj parnjak u ženskom rodu. Nažalost, posledica viševekovne tradicije koja je ženu držala uz šporet uzima svoj danak.

Pobuna! Rat muškarcima!

Mi hoćemo i možemo da budemo ravnopravne u jeziku!

U mozgu mi se već ozbiljno kuvalo s tendencijom da proključam jer me silovanja bilo kakve vrste izbezumljuju.

Elem, sve reči moraju da dobiju ženski rod. Teko onda će muškarci priznati da nas priznaju kao ravnopravne. Je l’ ima neko nešto da pita? Imam ja. Što, bre? Zato što je glupo i zatucano da stojim ispred ordinacije, da mi sestra kaže da udjem kod ginekologa, ja udjem kad tamo nije muškarac nego žena a ja psihički nepripremljena. Ma, ’leba ti! Uvodnjenjem rodno senzitivnog jezika ulaziću kod ginekološkinja, dermatovenerološkinja, psihološkinja, urološkinja i neuropsihijatrica. Kao da ulazim kod čudovišta a ne kod stručnih osoba. Sudiće mi sutkinje, taksiraće me vozačice, taksistkinje (valjda), i sve tako jezik da polomiš sa željom da ogluviš i ne slušaš ove veštačke rodno senzitivne reči.

Žene moraju da se ’’utope’’ u muškarce i da postanu vidljive. Vidljivost je inače gorući problem! A to ćemo uraditi pažljivim ’’planiranjem i rukovodjenjem’’ jezikom! Pa će jednog dana možda biti gotov taj rodno senzibilan rečnik (ako nije, ne pratim više situaciju) koji će me postaviti gde mi je mesto.

Je l’ ima neko pitanje? Imam ja.

Šta će biti sa svim onim rečima koje postoje samo u ženskom rodu, hoće li i muškarci biti rodno ravnopravni u jeziku? Eeee, Mahlat, glupa li si, pa to ne postoji! Jel? Kurva, radodajka, raspuštenica, prostitutka…

Dobih objašnjenje da postoji reč kurvar pa ja njima objasnih da je kurvar dasa, mangup, muško sto posto, i da nema ni približno tumačenje kao reč kurva.

Ako nekog muškarca nazovu radodajko što zvuči blesavo isto kao otorinolaringološkinja, misliće da je galantan a ne da deli celom selu svoj polni organ kao radodajka.

Raspuštenica bi bio raspuštenko a reč raspuštenica je inače reč koja je neprevodiva na druge jezike jednom rečju. Moraš da se polomiš da objasniš kakva je to razularena životinja koja se najzad oslobodila bračnih okova na radost opet celog sela a na mržnu svim ostalim ženama koje su garant’, nema sile da nije, izmislile ovu odvratnu reč. Govorim odlično jedan strani jezik i sva sam se uplela u moral, predrasude i balkansku kuturu i čoveku kome sam objašnjavala nije bilo jasno.

Hoćete ravnopravnost, dajte ravnopravnost. Zahvališe mi se i rekoše mi da sam izminirala seminar i da više nikad neće da me zovu. Ne bi vam ni došla. Neće da mi da muž! Dominiraće mojim životom a smislićemo nas dvoje već reč pa ćemo vam proslediti predlog da je uturite u rečnik!

Sledeća tri meseca sam pod prinudom (nema tu laganog prilagodjavanja, ravnopravnost je u pitanju) pisala rodno senzitivnim jezikom da ne bi nikoga uvredila, izmišljala reči, krstila se samoj sebi i na kraju rekla – ja ili pišem, kao i do sad, ‘’muškim’’ jezikom il’ odustajem. I da urednica, moja silovateljica, jelte, piše kako ‘oće, ja ne umem!

Na kraju, meni je svejedno da li se osoba koja me na nešto primorava zove silovatelj ili silovateljica a ja sam sasvim zadovoljna kako me muškarci rabe kroz rečeničke konstrukcije. Kako rekoh, žene su te koje onu drugu a onda i same sebe diskriminišu, statusno, životno, jezički, kako god hoćete. Ne potiskuju nas muškarci nego smo ih, svojim ponašanjem naterali da nas potiskuju sve zbog one – iskoristi, bre, što si žensko! Ne može i jare i pare.

Žene će morati da se odluče.

Napominjem da ovaj tekst nema nikakve veze sa stvarnom diskriminacijom žena u svetu o čemu sam već pisala, ima iskljčivo veze sa trenutnim sprskim trendom – tranzitirajte ka Evropi uz pomoć raznoraznih NVO koje će vas ubediti da vam se dešava i ono što vam se ne dešava.

U prilog rodno senzitivno prilagodjavanju, natpis iznad kase u jednom mini marketu: Robu kupljenu u drugim prodavnicama pokažite kasirici.

Pročitajte i

Ono kad mi je bilo veliko dupe i kad sam bila mlada i blesava

Bivše je bivše bolelo uvo za mene, oni su gledali u potencijalne buduće, a buduće bolelo uvo dal sedim ili igram, oni su uglavnom mislili kako da me bace u horizontalu, ali da se ja ne dosetim nego da mislim da me vole, umiru od ljubavi. Drugarice, kao što biva, uvek imale komentar, naročito s tendencijom da mi useru respoloženje s obrazloženjem da su iskrene, jebote. Kako god, garant sam izgubila par godina dobrog provoda misleći šta će ko da misli.

36 komentara

 1. žigolo? (za onu mušku kurvu…)

 2. Ako sam diskriminisana, potisnuta, skrajnuta, neravnopravna…ja odlucila odma’. Necu da lomim jezik i mozak. Trebaju mi.

 3. Jebote, ala sam nenormalna. Cim cujem -zigolo- ja pomislim na Ricarda Gira i odma’ ovlazim.
  Zigolo ne moze da znaci da je muskarac kurva. Nije po srpski. Moze da bude engleski kurvar, ili francuski, azarbejdzanski…srpski – jok.

 4. Zna se čija su klijentala žigoloi 😯 , ‘bem ti kako ide množina od reči žigolo 😯 😯 😯
  to je viši oblik elitne prostitucije, veze nema sa kurvama a naročito sa kurvama proglašenim od strane žena, to su obično žene s mozgom i bez dlake na jeziku, što većina žena, honorarnih časnih sestara ne prihvata ni pod razno.

  Reč kurva su izmislile žene!

  Preostitucija ze zanat.

 5. l

  Ja ne zelim da budem ravnopravna s muskarcima! Zelim da budem zena, lepa kada treba, pametna uvek, odgovorna i multitasking mama, zelim da budem sve sto mogu, a znam koliko mogu i da ne moze nijedan muskarac da mi izadje na crtu. Jebe mi se kako ce da me zovu!
  Sva ta usrana terminologija je prazna ljustura koja zenama ne donosi nista osim uljuljkivanja da pogled preko nisana s muskarcima treba da im donese jedan novi, bolji svet. Neka hvala.
  Napominjem da su mi NEKE feministicke ideje vrlo bliske, ali nacin na koji se ovaj zenski zivalj bavi njima mi je blago receno opskuran.
  Mahlat, sestro, svaka ti je na mestu. Kao i obicno 😀

 6. Z

  Terapija zivotinjama se preporucuje deci sa odredjenim mentalnim smetnjama. Ja, bez tih smetnji, imam potrebu da imam neku zivotinjicu da pricam sa njom, mazim je… Onim stvorovima iz NVO preporucujem istu terapiju ali iskljucivo sa frustriranim delfinom u tesnom bazenu… 😀
  Elem, pricu o ravnopravnosti su na svetlo dana izneli lenji muskarci i zene sa viskom muskih hormona. Prvi su lenji da rade „one stvari“ a drugi nemaju cime a bas bi volele. Oni treci, koji su nesto trece, oni ce da imaju paradu… Al’ smo ga najebali…
  Dr.J.Tosevski prebroja primarne instikte kod zena i kod muskaraca i tu prica pocinje i zavrsava se. Kakva ravnopravnost?! Zene su te koje kontrolisu stvar. Imaju rep i njime kriju spolovilo a mi, muski, samo obilazimo, njuskamo i cekamo dobru volju. A da bi bilo dobre volje treba da fasciniramo zenku, da ulovimo ono sto ona voli, da obezbedimo dobar brlog, da umlatimo konkurente, dokazemo da imamo zdrave gene za potomstvo i da im obezbedimo rodno senzitivnu komunikaciju. E ovo poslednje nece moci!!!
  Ima da budete ZENE i da ne budete ravnopravne sa muskarcima. Jednostavno, ne mozete da budete ravnopravne, izgubicete tajnu koju nosite a koju mi treba citavog zivota da otkrivamo. Ne treba nam ravnopravna Zena, za to imamo drugare sa kojima pijemo pivo, psujemo na utakmicama i gledamo za drugim Zenama… To ima smisla, sve drugo jok. 😉

 7. Dolazi komšinica i kaže: „Pustila me šefovica ranije sa posla, pa sam bila kod lekarke.“ 🙄 Srećom nije išla na neki specijalistički pregled. Vidiš ti to, već počelo da se koristi i u svakodnevnom jeziku. :mrgreen:

  Kako god da kažemo za muškarca, ne može da bude kurva da jebe oca. 😀

 8. Linga, kako rekoh, sve to je još jedno zamlaćivanje, valjda svako mora da zaradi svoj deo, rogobatno, izveštačeno, nametnuto. I ja sam sasvim zadovoljna i svojim položajem i svojim statusom. I ne pada mi na pamet da ratujem sa muškarcima a ponajmanje da ih menjam, valjda sam imala sreću da ih pravilno shvatam a ne kao vrstu koja me ugrožava i koja će me na kraju istrebiti kao sebi nepotrebnu.
  I meni su neke feminističke ideje bliske, uglavnom one izvorne, sve ono u čemu se skrenulo pod okriljem feminizma me udaljava.

  Zeko 🙂 s obzirom da je J. Tosevski nesporno utvrdio da je ženski mozak manje zapremine od muškog a da samim tim ne može da ima funkciju kakvu i muški, nisu mi baš bliske njegove ideje mada mi je udelio “kompliment“ da sam opasna žena sa sve pohvalom mog dugačkog jezika. Ja bih da moja uloga u životima muškaraca ostane ovakva kakva je bila i do sad, uopšte mi nije bliska ta ideja o totalnoj ravnopravnosi, bolje reći utapanju, koja ne sme da zaobidje ni jedno polje. Kog smo djavola onda rodno i polno različiti!

  Čarobna, to su reči koje su se same, spontano, “integrisale“ u jezik pa mi ne smetaju ali ove silovane mi lepo paraju uši. Ne snalazim se.

 9. Jeste zanat, za postovanje kao i svaki drugi. Muka je sto se sve to trpa u isti kos.

 10. Znaš, teorija je da je svaka vrsta prostitucije, od one ulične do visoke, jedna vrsta zlostavljanja u kojoj su žene obespravljena bića i u koju su uvučene mimo svoje volje. To jeste, uglavnom kad je ulična prostitucija u pitanju, već sam pisala o tome.

  Ali nije pravilo. Stoga smo tranzitirajući dobili i reč sponzoruša oko koje se uglavnom čudim, jer ne vidim nikakvu razliku izmedju prostitutke i sponzoruše, obe vrste do ciljeva dolaze istim putem, s tim što prostitutka navodno mora a sponzoruša je evoluirano žensko koje to radi iz čistog zadovoljstva. Jelte?!

  Koja je razlika izmedju one koja prstitucijom zaradjuje hleb, bukvalno, i time prehranjuje svoje dete i one koja time zaradjuje dobar komad garderobe, parfem i slično.

  Neka me neko edukuje.

 11. Zaboravih da dodam, jeste zanat za poštovanje, i čim se bude glasalo za legalizaciju eto me. O razlozima, kako rekoh, već pisah ovde.

 12. B

  Ako nešto može da me iznervira to je prihvatanje stranih reči kao da su naše (menadžer i sl.) kao da mi nemamo dovoljno bogat jezik da iste prevedemo. A još više me nervira izmišljanje ženskog roda za reči koje su vekovima bile a po meni treba i da ostanu u muškom rodu. Kad bi se sva ta energija usmerila na neke druge bitne stvari a ne na „jezičku ravnopravnost“ gde bi nam bio kraj?

  Što bi rekla moja mama: „Zovi me lonče ali nemoj da me baciš niz stepenice“ 🙂

 13. s

  kasirica? Jebo te, kako ja to kazem?Hm…ma ja kazem, idem na kasu i robu pokazujem na kasi.Valjda!!!Sada si me zbunila skroz.Nego nasmeja me pravo.Predstavila sam sebi kako je izgledao taj seminar sa trenericama i tvoje ubacivanje svaki cas.hahahahaha
  A to sa kurvom….ma cesce ja cujem tu rec od zena, nego od muskaraca…to ti dodje kao epitet za svaku lepu, doteranu, uspesnu zenu. VIDI KURVU STO SE DOTERALA, BAS IMA DOBAR POSAO, A ZNA SE BRE KAKO TAKVE KURVE DOLAZE DO RADNOG MESTA!!!!! Majke mi, ovo cujem skoro svaki dan, cak i kada se radi o zenama majkama,suprugama….uzas!!!

 14. s

  evo sada sam skroz u haosu…ja sam bre prevodioc, ali kako se to onda kaze? ja sam zena prevodioc ili prevodioc zena ili kako vec??Ajd Mahlat pomagaj…sada se setih da u nemackom jeziku sva zanimanja imaju i muski i zenski rod
  Prevodioc* – Uebersetzer, Uebersetzerin(ovo sam ja )

 15. Bebika, o’š u Jevropu il’ ne’š 😀 potpuno je suludo da pričamo o bogatstvu našeg jezika, bogat je i prebogat samo ga treba znati koristiti.

  Sandra, majke mi mi rekli da više neće d ame zovu i nisu :mrgreen: hvala na dodatku za objašnjenje ko izmisli reč kurva 🙂

  a ti si prevodilica, prevoditeljica ili prevoditeljka, pojma nemam, iskreno da ti kažem :mrgreen:

 16. Pa, ja bih i dalje da Ženama otvaram vrata i pridržavam stolicu. Ne znam šta bi Žena dobila time da meni pridrži stolicu (ravnopravnost?), ali ja bih se definitivno osećao glupo. No, ako bi se bolje osećala, može da plati svoje piće, a može i moje. Al´ sledeća tura je onda moja ;). Ne, stvarno, mislim da žene treba da budu ravnopravne u svemu, ali da pri tom ostanu Žene.

  A činjenica je da postoje „rodno senzitivne“ reči, bile one „spontano integrisane” ili ne – npr. postoji posao sekretara i posao sekretarice. Kad žena kuva kafu, javlja se na telefon i piše dopise, ona je sekretarica, a kad vodi računa o poslovnim sastancima i, uopšte, poslovnom životu svog direktora, ona je poslovni sekretar, ne poslovna sekretarica. Muškarac je sekretar čak i kad kuva kafu… 8)

 17. Činjenica je da postoje i neka ih, neka se same i dalje radjaju iz jezika, ne mogu da prihvatim veštačke reči samo zato da me drže na nivou, ravnu međ’ muškarcima.

  Imamo sekretarice i poslovne sekretarice ali nigde ne videh podelu sekretara na sekretare i poslovne sekretare, kako reče, muškarci su uvek sekretari. Još ni jednom nisam popila kafu koju je doneo sekretar zbog onoga da to nije muški posao sa čime se već ne slažem ali nije tema 🙂

  Žene vole da budu ravnopravne al u slučaju da zaboraviš da pridržiš stolciu odmah će napomenuti da su dame a ti jedan običan prostak koji ni prošao nije pored džentlmena. Pa sad ti vidi. Sve po potrebi, kako kad odgovara.

  I sad se setih u vezi podele posla, žene nepopravljivo cvile što muškarci ne kuvaju, ne peru, i ne rade sijaset svakodnevnih gluposti zbog kojih sebi zagorčavaju život ali se neće ponuditi da unose drva. Ipak su slabiji pol.

 18. S

  E, uze mi rec iz usta. Taman tako-zene bi da budu ravnopravne u svemu, ali se to ipak svede samo na ono sto im odgovara.

 19. Krajnje nehigijenski postupak, al´ uze i meni. Iz usta…

 20. genije – jos jednom! 🙂

  mnogo te pozdravljam!

  btw, danas me neko pita – kako da prevedem rec feedback? ne bih znala… ponekad mi je lakse da upetljam po koju stranu, nego da prevodim sa 5 nasih…. a te lomilice (?!) jezika… uhhhhh… da nije smesno, bilo bi tuzno….

 21. @ Mahlat – Množina od žigolo je žigolosi!
  Na primer: I prođoše žigolosi kraj direktorice idući kod psihološkinja na seansu! (Žigolosi ne idu kod jedne psihološkinje, mora ih biti više!)
  Moj pradeda je uvek tako govorio, pa vi sad ako hoćete verujte, a ako nećete šta vam mogu što odbacujete drevne jezičke tekovine! 😀

 22. S

  Izraz koji mi definitivno najvise para usi koristi moja koleginica, bar tri puta dnevno – PEDAGOGINICA!? 🙄

 23. S

  Kad mi mis brzi od pameti, moram opet. Htedoh da pitam jel pises recnik, il’ opet spremas neke pizze, vidim utakmica na prvom. :mrgreen:

 24. Sanja, Pedya, sam pametna a :mrgreen:

  Nastasja i ja tebe, drago mi je da te “vidim“ 🙂

  D. RAdovic, posle psiholoskinja obavezno da svrate i kod ove Sanjine predagogice :mrgreen:

  Sanja, nista nisam mesila, bila sa Elektrom 🙂 i uzivala, nit’ manje zene nit’ vise energije 😀

 25. S

  PEDAGOGINICA!!!!!!!! Ne citaj napamet. Ovo u sredini GOGINICA je najvazniji deo. :mrgreen:

 26. S

  PEDAGOGINICA!!!!!!!! Ne citaj napamet. Ovo u sredini GOGINICA je najvazniji deo. :mrgreen:
  Ti i Elektra se vratile u 10h kuci?!

 27. E vala glupo i jedno i drugo, jel moze samo GOGICA, da se ne mucimo 😛

 28. Pa vratile se, ja pod lekovima a Elektra mora da cuva dedu :mrgreen:

 29. Nema sanse da izgovorim dermatovenerološkinja (ovo sam copy/paste). Pokusala sam dva puta i odustala. 8)

 30. :mrgreen: vezbaj, vezbaj

 31. D

  E, onog, Srbina ili Srpkinju, koji je izmislio reč RASPUŠTENICA, ja bih obesila za onu stvar jer, ne mogu da zamislim šta ona u stvari treba da predstavlja! Razularenu krmaču cim je muž otpustio ili ona njega? Ja sam se razvela ali se nisam raspustila. U svaku rubriku u koju treba da upišem BRAČNO STANJE, ja napišem. SLOBODNA! Treba da vidiš reakciju! Zabezek i tajac! Pa mamicu vam pokvarenu, da neću napisati RAZVEDENA, možda. Pa kakvo je to stanje RAZVEDENA! Bilo je trenutno!
  A to za ravnopravnost i diskriminaciju? Da nisam fina, rekla bih: SERU PA SE MAŽU,ali fina sam pa neću! 😉

 32. P

  Šta ti bi da uopšte ideš na taj semiran. Valjda ti je odmah bilo jasno o čemu se tu radi.

  Tu „rodnu ravnopravnost“ u jeziku zagovaraju totalne analfabete za srpski jezik.

 33. Š

  ja još vežbam ovo što „zadala“ rainbowica :mrgreen: ja bi onda trebalo da se zovem whispererica? 😯

  Slušaj, ja da ti nešto rečem: pun mi je kurac (bez zvezdica, sorry mrsimud) „ravnopravnosti“…na papiru. Možda ja serem iz svoje perspektive, skoro sam s bubazlaticom pričala o tem, možda nemam iskustva u tome kako izgleda kad te neko tretira drugačije, ali moje mišljenje se slaže s tvojim k’o cigla na ciglu: same sebe tretiramo drugačije…sam zamenik? neću bre da budem zamenica! Ko je onda imenica? I te trenerice…il’ trenerke…misliiim… :mrgreen:

 34. A

  Moram reći da se ne slažem.
  Često iz tvojih redova izbije ono što se zove (verujem da ćeš ovde poludeti kad vidiš) na engl. „internalizing“ a kod nas bi se moglo prevesti terminom „preuzimanje uloge“. Meni je lično draže da ga nazivam Stokholmskim sindromom. U principu to znači da su, žene vremenom, budući potčinjene muškarcima, same preuzele ulogu održavanja reda međusobno, jer one koje su to radile, tj koje su prihvatile pravila muškaraca su prolazile bolje. Zato su žene gore prema ženama nego muškarci, zato će žena slobodnije i glasnije prokomentarisati bezobrazno izložene grudi, noge… šta god druge žene i lakše će je osuditi zbog toga. Zato ti predlažeš da žene ukoliko žele da učestvuju u muškom poslovnom svetu zakopčaju bluze, jer zaboga muškarac mora da gleda kad su ispred njega. (BTW to je jako uvredljivo i za muškarce što se mene tiče)

  A što se tiče jezika, predlažem da svako odradi mali test.

  Zamislite nekoga ko je potpisan kao istoričar A. Jovanović.

  Čisto sumnjam da je bilo ko od vas zamislio ženu… Zato što je to tradicionalno „muško“ polje, ali neke od nas (i to je cilj rodno senzitivnog jezika) žele da pokažu da ne postoje muška i ženska polja interesovanja, a to se između ostalog može pokazati tako što će se uvesti kao praksa da titula označava da u toj profesiji već postoje i žene kao i muškarci stručnjaci.

  I samo još jedna napomena. Borba za ženska prava je u istorijskom pogledu tek u fazi odojčeta… A to ću ilustrovati činjenicom da na našim prostorima žene dobijaju pravpo glasa tek 1945 godine!!! Nema ni ceo ljudski vek. Za to vreme je malo toga moglo da bude postignuto da se duboko uvrežena mišljenja promene (patrijarhat nije nastao juče pa da ga danas obaramao. On je dominantno uređenje od praistorije).

  Pozdrav
  Istoričarka A. Jovanović

  P.S. Pominješ da eventualno, kada, je li, feminizam pobedi, žene diskriminišu muškarce. Kada se traži jednakost onda to podrazumeva da svi budu jednaki, zar ne? Niko ne traži dominat i niko razuman se ne bori za to.
  P.P.S. Porazmisli koje imenice su isključivo ženskog roda a koje muškog i porazmisli zašto je tako. Odličan primer (ne moramo se čak ni mašati kurva i žigoloa) – zašto je po default-u (TAJ) lekar, a (TA) medicinska sestra, a kada je prestalo da bude „sramota“ da i muški budu „sestre“ bez problema je među zanimanja uvršten i medicinski brat.

 35. Nisam uošte poludela. U većini se slažem sa tobom, ne čitaš moje tekstove, da ih čitaš primetila bi gde ja karikiram.

  Radi se o sledećem – ni jedna borba, ovakve prirode ne sme da bude agresivna toliko da me učini žrtvom onoga ko se navodno bori za moja prava. Drugo, ona/j ko želi da me obučava mora da mi “otvara“ oči a ne da me siluje da nešto prihvatim sa – to je tako i gotovo.

  I treće – ja i jesam obratila pažnju na neke reči koje se nikada neće iskoreniti i koje dodju sasvim normalne, mi ćemo postati doktorke, istoričarke, psihološkinje, poslanice, šta god ali ćemo ostati kurve. Vrlo često pišem o tome.

  Oko dekoltea… žene umeju jako dobro njime da se služe ili nekim drugim “adutima“, prosto je tako normalno, primećuješ li koliko članaka ima koji “edukuju“ žene da koriste male ženske trikove i prednost toga što su žene kad zakaže sve drugo.

  Problem je u tome što žene žele da budu ravnopravne a opet da ne budu… I jare i pare kako rekoh. Ne ruše se barikade samo sa jedne strane, moraju se rušiti i sa druge.

  Da ponovim – ne mislim ništa drugačije od tebe samo ne mora svaki “put“ da mi se svidi, ne mora svačiji nastup da mi se svidi naročito ako taj neko/neka to radi samo zbog toga što nema šta drugo i što suštinski nije upoznat sa problemom.

  Ako te ne bude mrzelo, ovi moji tekstovi se svode na isto… stav mi je svuda isti o tome šta su žene u svetu muškaraca:

  Koji te roditelj rodio,
  onaj muški ili onaj ženski?

  Perilica dulje živi uz calgon!

  Šta će ženama orgazam…

  Prođi se kučke koja ne ošteni i žene koja ne rodi

  Le voix de femmes

  itd…

Ostavite komentar