Home / Izgubljena u prevodu / Strategija razvoja ili školuj dete pak šalji na zapad

Strategija razvoja ili školuj dete pak šalji na zapad

trazim posaoA i na istoku mu neće biti loše.

Medjunarodna godina mladih počela je na Medjunarodni dan mladih, 12. avgusta i u svetu će trajati godinu dana a kod nas najverovatnije tri, kao i svako čudo. Od koga je dosta je.

U jeku trajanja čuda, odnosno na Dan mladih, pročitala sam da u Srbiji mladi od 15 do 30 godina čine 20% stanovništva. Kad bih bila srpski realna i, oh, bezobrazno skinula ružičaste naočare koje moram da nosim da ne bih bila proglašena domaćim izdajnikom i stranim plaćenikom – ako u mlade ubrojim one koji imaju preko 30 godina, nemaju posao, još uvek žive kod roditelja i samim tim nemaju osnova za osnivanje porodice, ima ih bar 50%. Da ne paničimo.

Prema podacima nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji 41 386 ljudi, što do trideset godina, što preko 30, čeka posao. U Srbiji se sve čeka, vozovi, plata, bolji život pa i posao. Ova dva poslednja naročito. Oni koji na vreme shvate da je čekanje uzaludno i da će se u Srbiji neke stvari promeniti kad Dunav počne da teče uzvodno i vraća se ne Švarcvald a da krive Drine ne mogu da se isprave, da im prestareli eksperti neće ustupiti mesto jer ovde u svetlu budućnost mlade vode starci u penziji bez čije pameti se ne može, odlaze iz ove zemlje.

Procene su da od 2 000. godine oko 4 000 diplomaca godišnje napušta Srbiju. Je li to tragedija? Jeste? Šokantna vest, kako objavljuju mediji nije. Može vas šokirati samo nešto neočekivano, nesvakidašnje i nikad vidjeno.

Od te čuvene 2 000-te godine, kad smo mislili da će Srbija napraviti taj korak ka zdravom razumu i samim tim boljem životu prošlo je deset godina. Punih deset godina smo u 21. veku. Godinama posmatraš jedno te isto a onda se setiš da se šokiraš jer je takav red. Sve zemlje sveta su rekle nešto o mladima pa ajd’ i mi.

Na konkurs za zapošljavanje lekara u Nemačkoj, do juče se prijavilo nešto preko 100 kandidata. Srpska javnost ponovo šokirana. Kome pada na pamet da napusti raj na zemlji sad kad krupnim koracima grabimo ka Europi od čega nema ništa (’’Mi smo išli putem i put beše dug al’ prekasno shvatismo da to beše krug’’). Pa to manje-više, mediji su preplavleni naslovima tipa Srbija školuje lekare za Nemačku.

Pa školujte ih za Srbiju. Mislim, u čemu je problem? Istovremeno sa ovom vešću obaveštavaju nas da Srbiji nedostaju kardiolozi i bogtepita koji još specijalisti.

I tako se pred srpsku javnost postavio problem školovanja, odnosno toga da mi školujemo kadrove koji nam ne trebaju. I da imamo mnogo fakulteta. „Svetski standardi kažu da na milion stanovnika dolazi jedan univerzitet, a samo u Beogradu postoji sedam – dva državna i pet privatnih“.

Stvar vam stoji ovako – majka Srbija darežljiva kakva jeste svakome daje mogućnost da se školuje. Kasnije vodi evidenciju o nepotrebnim kadrovima. Nacionalna služba za zapošljavanje vam je nešto poput Republičkog zavoda za statistiku, bavi se ljudima bez perspektive. Problem leži u tome što ‘’država nema definisanu strategiju razvoja, sa procenom koji kadrovi su potrebni i u kom broju.’’ Kažu stručnjaci. Ja pa mislim da Srbiji treba mnogo stučnjaka svih kadrova i da problem leži u tome što Srbiji nedostaje ono što je ova vlast uspela da zatre kao nepotrebno – privreda i vanprivreda. Dakle – sve. Da Srbija funkiconiše kao uredjena zemlja, da se bilo šta razvija imalo bi mesta za sve kadrove. Dobro, za većinu, nikada svi i nisu imali posao.

Kako stanje trenutno stoji, Srbija mora da definiše strategiju razvoja a naročito to koji su joj kadrovi potrebni. Stvarnost nam govori da bi trebalo da je definiše kao u ‘’Balkanskom špijunu’’ – njima prvo obezbede radno mesto pa ih onda prave. Dakle, trebalo bi da se školuju samo deca tajkuna, stranačkih lidera, i raznoraznih dinastija. Ostali nemaju šansu pa je glupo da se država troši na njih, državni budžet je zlata vredan kad je narod u pitanju.

‘’Srbija je mala i siromašna zemlja da bi školovala kadrove koji će sutra tražiti posao u inostranstvu’’ – pročitah ja.

Očigledno niko od statističara koji brane sistem nije upućen u to da ti kadrovi traže posao i ovde. I da će pre naći iglu u plasu sena.

Dakle, na Medjunarodni dan mladih se u Srbiji postavio problem – mladi i šta sa njima. Em smo ih iškolovali em hoće i posao. To, bre,sve besno.

Najbolje da prestanemo da ih radjamo dok ova zemlja ne odluči šta hoće i napravi strategiju razvoja.

To htedoh da kažem – ja problem vidim u strategiji. Razvoj ne vidim uopšte. Ne možete vi razvijati strategiju razvoja, šta to znači, mora se razvijati strategija koja će dovesti do razvoja.

Mislim, Nemci su nešto razvijali i došli do zaključka da im trebaju lekari. Nemaju svoje pa pozvali naše. Sigurno nisu razvijali strategiju – zaposlimo srpske lekare.

Prema tome, što se mi šokirasmo što se neko dosetio da mi imamo ono što njima fali za izvoz.

A isto izvozimo već deset godina, udarnički.

Znači strategija je zakazala, treba je menjati.

Onaj ko u najproduktivnijim godinama ukapira da je u ovoj zemlji nerešiv problem koji je država sama stvorila treba da ode tamo gde ga neće tretirati kao problem.

Ponudio se svojoj i njoj ne treba. Srećan mu put.

Savet srpskim dušebrižnicima – tražite da vam Nemci nadoknade troškove. Prosto.

(Slika preuzeta sa kljuc.ba)

Pročitajte i

Ispovest: Moj muž – najveći zločinac na svetu

– Pričaj kako si me rodila. – Rodila sam te kao da sam sanjala. – Koga …

11 komentara

 1. na zalost to je problem odavno!
  samo sto nam je privreda kako-tako funkcionisala pa su se i mladi zaposljavali, a ostatak, ukglavnom visoko obrazovani kadar je odlazio, a sada je potpuna katastrofa…
  a da gi menjamo ?!
  mislim politicare?
  😆

 2. Ma jok, bre, to je nemoguće.

  Startegiju, mislim da ih namolimo….

 3. U par „tura“ mogu nas dve hiljade lekara da rasprodaju čas posla. Pa će posle kao Česi da uvoze kadar „dajštadaš“ jer su se njihovi razbežali po Evropi.
  A prava je istina da kad bi ne mali broj ljudi prestao da sedi na po 3 stolice, da radi na 4 „klinike“, nas dve hiljade ne bismo mogli da zadovoljimo potrebe srpkog zdravstva. Ovako imamo fiktivnog doktora zapošljenog na nekoj državnoj klinici, kojeg u radno vreme možeš da nađeš u nekoj od privatnih klinika gde radi „konsultaciju“, a tebi u državnoj objasne da ćeš na njega morati da sačekaš jedno 2 meseca. Normalno da ćeš čekati, pa niko ne može da krši zakone fizike i da u isto (radno) vreme bude na mestu na kome navodno radi i na mestu gde ne bi smeo da bude.
  I šta radi nesrećni pacijent kome pomoć ne treba za dva meseca, nego ako može odma’?! Otrči do privatne ordinacije i tamo nađe onog kojeg nije mogao da dočeka u državnoj ustanovi. I kome se isplati da se to vrzino kolo rasplete. Meni da, al’ ovom dvoglavom doktoru i ministru nikako.
  Velika je to mafija, nema nama leka.
  ‘Ajde odoh da razmotrim kako na brzaka da savladam nemački.

 4. A da mi promenimo strategiju? A? 👿

 5. koliko neprospavanih noći, truda, straha, brige, koliko godina nade da će dobiti posao kad završe studij i… ćorak.
  I ondao frka što idu. Ne, nego treba da ih dovijeka izdržavaju roditelji.

 6. Strane kompanije posećuju naše fakultete i vrbuju najbolje studente da po završetku fakulteta rade za njih tamo negde u lepom svetu. To se zove berba slonova. Ja sam to čak učio na faklutetu. Koliko košta da se odškoluje jedan stručnjak, fakultetski obrazovan, da ne kažem master. Pa po nekoj gruboj računici od 50000 -100000 eura (škloraina i drugi troškovi školovanja+stanarina+troškovi života…). Čega sve treba da se odrekne jedna tipična srpska porodica pa da pošalje svoju decu na fakultet i za to odvoji, u najmanju ruku 50000 eura, sa prosečnim primanjem od 200-300 eura (puta 2 ako oba roditelja rade) ? Da li je to uopšte izvodljivo i da li država razmišlja o tometo je veliki znak pitanja.
  Što se tiče privatnih fakulteta sada ih ima gotovo u svakom gradu, da ne kažem, selu. Menadžerske i poslovne škole niču kao pečurke posle kiše. Roditelji upisuju svoju decu na te kvazi fakultete jer deca ne mora da idu van svog mesta boravka da studiraju, mnogo lakše se završavaju (99.99% u roku) tako da ne mora da plaćaju još stan i odvojen život, narednih deset godina. Kriza je naterala roditelje da upisuju svoju decu na takve škole samo da bi uštedeli neku paricu i preživeli a da ujedno deca mogu što lakše da završe studije (ako to tako možemo nazvati). Ali takvim školama je jedini cilj da zgrnu lovu, što i rade i to mnogo dobro… Po završteku tih tzv studija deca su nesposobna, nestručna i nekvalifikovana za svoje zvanje ali zato imaju diplomu. Imaju diplomu ali nemaju znanje i stručnost. To je cena studiranja na takvim fakultetima. Jedno je sigurno, njih neće vrbovati te strane kompanije da rade tamo negde daleko. Te kadrove ostaviće nama da rade i rukovode našom privredom, ekonomijom, državom…

 7. U pravu si samo kad je moje dete upisivalo faluktet privatni i bogtepita koji drugi fakulteti nisu dolazili u obzir. Znam mnogo dece koja nisu uspela na državnim i koje su roditelji prebacili na privatne, dobiće diplomu na kraju i najverovatnije pre posao nego moja ćerka i mnoga druga deca koja uče, usput idu na mali milion nekih kurseva, seminare, tako je to ovde.

  No, kad sam ovo pisala mislila sam da ova zemlja zaista ne čini ništa za svoju mladost, da ne nabrajam, ti to znaš, svi dobro znaju i objasnih to gore u jednom pasusu.

  I kao što rekoh sa strategijom nešto nije u redu. Uopšte sa strategijama.

  Dakle, prorediti i pokušati da studiraju samo “pedigrirani“ kako god, politički, mafijašk, lopovski, novac je svakako prljav, svejedno je odakle je.

  U vezi svega ovoga, kako funkcioniše državno i privatno. Moja ćerka je ovog leta morala da obavi praksu na nekoj televiziji. Bezbroj mejlova je poslala RTS-u, samo je tako mogla da ih kontaktira, nemaju vermena da komuniciraju sa budućim novinarima, radinicma… Na kraju je pozvala i rečeno joj je da se ne nada da će joj se iko javiti a ni da može tamo da obavi praksu. Na kraju je otišla na b92.

  I dalje sam mišljenja da je trebala praksu da obavi na nacionalnoj televiziji, šta god ja o njenoj uredjivačkoj politici da mislim, iz mnogo razloga.

  I tako će biti ubuduće, u vezi svega.

  Prvo naprave planove pa decu, neki tamo…

 8. Znam da moj komentar i nema baš mnogo veze sa postom, ali mene je jednostavno tekst inspirisao da napišem to što sam napisao. Slažem se sa svim što si napisala. U našoj državi se sve izgleda radi stihiski i bez plana i strategije i samo sa jednim ciljem: što veća lična korist… Ustvari, postoje stategije ali samo za ostvarivanje lične koristi i interesa. Ukoliko se narod uklopi u celu tu priču onda super, ako ne, ko još mari za narod. Parola: „daj što više da se ugrabi, mandat brzo prođe“ se primenjuje godinama unazad, na žalost i na teret svih nas…

  Sa druge strane možda se nastoji da narod u globalu bude što neobrazovaniji jer je mnogo lakše manipulisati sa prostom, primitivnom i neobrazovanom ruljom… Intelekt je štetan po vladare zato se i uništava i degradira školstvo. Zato se niko i ne trudi da zadrži sve te mlade obrazovane ljude u ovoj prokletoj avliji jer to im ne odgovara. Ako ti mladi, pametni, kreativni i stručni ljudi dođu do izražaja oni će biti prošlost jer ne mogu nikako da im pariraju. Zato ako ne mogu da ih pobede, oni će raditi na tome da oni odu što dalje odavde…

 9. a da ipak MI promenimo strategiju ?! ❗

 10. Exxx, nema veze, mislim na šta god da te je post inspirisao ako si rekao 🙂

  sve je povezano

  Nedodjija, da menjamo ali kako, ja sam “stručna“ da primetim, kako ne znam 😯

Ostavite komentar