Home / Googlovanje / Bloger je svako ko ima blog

Bloger je svako ko ima blog

Ja vam u ovo, iskreno rečeno, uopšte ne verujem.

Moj blogerski kredibilitet, jelte, dozvoljava da kažem da se većina onih koji imaju blog ponaša kao slon u roze čarapicama koji je pošao da bere jagode, gde su jagode totalno nebitne, važne su čarapce, roze pa lepe, one žute su mu na pranju. I sad to žuto, to vam je kao da stojite na semaforu, gde si Mahlat videla roze svetlo na semaforu, tamo ima samo žuto, zeleno i crveno gde je žuto najvažnija boja, moraš da znaš kad da staneš a kad i da kreneš, znači stanje pripravnosti. Ako pomešate il’ vas preteknu il’ vas udare straga što vam daje mogućnost da budete nevini, nemate oči na dupetu, u saobraćaju ste uvek nevini kad vam pridju straga, a boga mi i u životu. Ona roze, nebitna, boja vam je lajtmotiv življenja u Srbiji a samim tim i blogovanja.

Nego, ponovo se prikazuje moja omiljena serija i tu malo povedoše priču o blogerima i blogovima, poenta te priče je  – ako vam se ovoga dočepaju blogeri – obrali ste zelen bostan.

Da se ne uzbudjujete, to je tamo u belom i dalekom svetu sa kojim smo mi povezani internetom i mentalno, gde blogeri imaju kredibilitet kome ja ne mogu da pridjem jerbo se ovde blogeri još uvek vode kao zaludne asocijalne budale. I medju onima koji o blogovanju nemaju veze a i medju samim blogerima.

Prosto mi je fascinantno kako ovde uspevamo toliko da zanemarimo mogućnost pružanja i primanja informacija, ono akcija – reakcija što blogovanje i te kako dopušta. Informacijama na netu još uvek vladaju naručeni novinarski tekstovi i blogeri su još uvek niža vrsta u odnosu na te novinare.

Elem, u tom dalekom svetu koji svi mi koji se bavimo internetom imamo u sopstvenoj sobi – ako o nečemu nisu pisali najpoznatiji blogeri to isto se nije ni desilo. Dotle je stiglo blogovanje. Dokle je ovde stiglo blogovanje ne mogu da provalim a mesecima pokušavam da nadjem neku smislenu crtu.

Nikako da shvatimo da nije važno samo koliko već šta i kako.

Ako je tačno da je bloger svako ko ima blog onda imamo blogere, blogere i blogere.

Blogeri sa velikim B su oni koji su shvatili značaj blogovanja i da je blogovanje davno izašlo iz onih početničkih okvira kad niko živi nije znao kako će to izgledati i koji imaju želju da nešto pokrenu, ako ništa veliko onda proces razmišljanja koji je ovde prilično kolektivno zakržljao,opustio se narod i prepustio pametnijima da misle. I smisle, naravno.

Blogeri sa malim b su oni koji još uvek lutaju, blogovanje im baš nije najjasnije ali oni imaju šansu, medju njima ima fenomenalnih ’’komentatora’’ ali očigledno još nisu dovoljno opušteni da iznesu svoj stav na svom blogu, računaju valjda da je u grupi lakše i tako će biti sve dok ’veliki’ ne prestanu da potcenjuju ’male’ što je lepo opisao Poslednji Skaut.

I povodom tog njegovog teksta, to jest, reakcije Dragana Varagića na sve to i njegovog pominjanja autocenzure – e to mi se prilično smučilo. Kod svih a najviše kod mene. Nisam ni bila svesna toga dok on nije napisao, strašno koliko sam sebe cenzurisala, mora da sam se nesvesno plašila nečije reakcije od čega mi ne zavisi ni život ni blogovanje, baš ništa. Zbog toga će odavde, sa mog bloga, konačno otići oni koji ne zaslužuju da budu ovde. To nema nikakve veze sa tim da sam ja kao dobra blogerka, kakva god da sam, koliko god mala bila, neću više da reklamiram one koji ili ne pišu mesecima ili koje držim zarad dobrih blogerskih odnosa a koje više uopšte ne čitam. Ko god smatra da ja ne treba da se pojavljujem na njegovom blogu, iz bilo kog razloga, neka uradi isto. Ovde će ostati samo oni koje zaista želim da preporučim drugima kao one koji imaju šta da kažu, o ćemu god da pišu. I naravno naći će se novi, nepravedno zapostavljeni s moje strane jer sam bila ovca i povela se za opšteprihvaćenim blogoponašanjem.

Treća grupa blogera, to su vam oni što imaju ime i prezime o kojima se priča, znate ono – slavni a nemate pojma zbog čega su slavni, koje je neko angažovao da piše, negde pročitah – bloguje za vas… i prenerazih se. Blogovanje ne može da bude naručeno, sem kad se radi o usko stručnim stvarima. E od tih imena i prezimena sam se načitala gluposti i gluposti.

Dakle, samostalni blogeri, oni u koje svrstavam sebe, su se ’’navukli’’ na blogovanje se dele u dve grupe – one koji neće mrdnuti od ličnog što je sa psihološke strane fenomenalna stvar, znam po sebi kad iz sebe izbacim nešto što me muči i suočim se sa svojim dilemama i strahovima ili jednostavno sebe i ono okolo sagledam iz nekog drugog ugla. Druga grupa su oni koji reaguju na situacije koje nemaju nikakve veze sa njihovim intimnim i životnim situacijama, odnosno pokazuju da su svesna bića u svetu i ludilu koje ih okružuje, pokazuju da imaju stav, kakav god.

Ako blogovanje posmatram prosto a makla sam se odavno od ličnog mada je svako moje lično bilo usko povezano sa društvenim, blogovanje pruža priliku da reagujete, da budete aktivni, blogovanje je akcija. Mogućnost komentarisanja je reakcija, blogovanje je jednostavno tako osmišljeno. Već dugo gledam kako akcije nema, o reakciji da ne govorim. Neko je nekad pokrenuo ono da komentari nisu važni. Da nisu važni ta opcija ne bi ni postojala.

Što bi rekao Dostojevski – daj slobodu slabome narodu, vratiće ti je nazad. Daj blogovanje nezaineresovanima, neće znati šta sa tim da rade.  Neću da se mešam – je nešto što me užasava. Ko neće da se meša neće ga umešati ni drugi. Takav vam je život a blogovanj je samo deo toga, ko priča  da odvaja blogovanje od svog života a bloguje već par godina, stvarno lupeta gluposti. Kad nešto radite dugo, bilo ono offline ili online – to je deo vašeg života pa se prema jednom treba ponašati odgovorno isto kao prema drugom.

Živimo u svetu informacija i komunikacija.

Stvarno je vreme da se to pokrene.

Ko misli da je pokrenuto, grdno se vara, pokrenuto je možda na odredjenu temu u uskom krugu ljudi, to je ništa.

Udahnite duboko i blogujte, osećam se usamljeno.

Blogovanje je reč u koju je stalo toliko drugih reči – mislim, kažem, reagujem, tražim, odbacujem, pulsiram, rastem, širim se, stvaram, menjam, hvalim, kritikujem…

Nadam se da ste me razumeli, nemam živaca za preteranu blogokampanju – blogujte kad ste već krenuli u blogovanje, život će vam biti lepši, neke stvari ćete postaviti na svoje mesto –  to mogu samo političari i samo u predizbornim kampanjama kad vas ’nateraju’ da pomislite da vaš glas čuda čini u tom jednom trenutku a samo vas nateraju da ponovo pogrešite ili da ne reagujete zbog prethodnih grešaka.

A sve ovo napisah jer poslednjih dana naveliko razmišljam kako su me ‘upropastila’ tudja nepisana pravila onih koji napadno šire svoje ideje, koliko sam sebe autocenzirisala po raznoraznim ‘pitanjima’ vodeći računa da se neko ne nadje kao što ume a da mi na pamet nije pao.

I još nešto – svima onima koji mi ostavljaju poruke po FB o tome šta misle o mom pisanju i šta im to znači – ja nisam od onih blogera koji od toga rastu, savršeno sam svesna kako pišem i o čemu ću da pišem, ovo što sam pomenula da mi se desilo i čega sam postala svesna je samo prolazna ‘slabost’, hvala Varagiću što me je “opomenuo“.

Ja rastem od vaših reakcija, bilo kakvih, da pomenem još jednom -koje su očišćenje od vredjanja jer sve može da se kaže i bez toga. Ne reakcija na moje pisanje već reakcija na ono o čemu sam pisala.

Kad mi već ostavite poruku da vam je drago što niste u nečemu usamljeni, dajte i meni mogućnost da mi to isto bude drago.

Ja ne ujedam, ne delim ni ljude ni blogere na velike i male već samo na one koji vladaju razumom i one koji ne vladaju. Ovo drugo možda ije politički korektno sa moje strane ali svi smo imali iste mogućnosti. Uopšte više nemam živaca za one koji tu mogućnost nisu iskoristili.

A kad budem skupila svoje živce napisaću i post o onima koji zaista vrede a koje su blogougušili raznorazni koji postavljaju pitanja – ko si ti.

Ako vas interesuje šta ću sledeće pisati, biće to post u stilu #pratipetak koje piše Verkic, ne #pratpetak već čitajte ove blogove, zaista vrede ali imaju manu – nisu histerični da se umuvaju u društvo blogovodja.

A ako vam je ovaj tekst višak, znate već sam pisala ono o razlozima zbog kojih blogujem, ma nije, ja sam još vrlo pristojna u odnosu na neke druge koji vode raznorazne lažne kampanje. Od offline do online.

Pročitajte i

Mame, blogovi, uticaj i marketing – slučaj “pašteta” i malo statistika

Mame blogerke su na balkanskom delu Interneta potpuno skrajnute i nezanimljive onima koji se bave …

19 komentara

 1. Blogujem zato što volim da pišem. Pišem od malih nogu. Pesme, priče, eseje, aforizme, pripovetke… Međutim, za godinu dana koliko blogujem (kao Reminder i kao Exxx) toliko sam uznapredovao u pisanju da sam se gotovo iznendio. Ta inerakcija blogovanja naterala me je da više obratim pažnje na mnoge aspekte u svom pisanju. Upoznao sam mnoge drage ljude, koje poštujem iz dubine duše. Tebe (daću sebi pravo da ti se obraćam sa ti) sam i lično upoznao što mi predstavlja posebno zadovoljstvo. Sa druge strane tvoji tekstovi su nešto nesvakidašnje, netipično, originalno…. Bloger kome skidam kapu i kažem RESPECT. Samim postojanjem bloga http://www.mahlat.rs, Srpska blogosvera može da kaže da je uspela…
  Sad neću da se opterećujem zašto nisam u tvom blogrollu, to je tvoje mišljenje i tvoja stvar. Voleo bih ali šta sad ? To me sigurno neće ometati u mojoj misiji i mom eXperimentu koji sam pokrenuo. Hteo sam da ti kažem samo da sam tvoj blog uvek čitao i pratio i ako tako nastaviš i dalje ću. Na Blogopediji 2009 u Nišu rekao sam ti da me tvoj stil pisanja podseća na Vedranu Rudan. Izvini na toj uvredi. Ti si Mahlat. To je unikat i original.
  Da više ne bih kenjao, puno pozdrava i samo napred. 😉

 2. Bogami ti ovo napisa 😉

 3. Ama, Mahlat, meni je npr. Varagić bio jedno vreme u Google Readeru, ali kada sam primetila koliko me nervira njegov „marketing“, napucani stav i koliko mu se svi klanjaju kao da je uvatio onog sa nebesa za muda, lepo sam ga izbrisala. Komentare nisam ostavljala, jer bi time samo doprinela značaju napisanog, a to mi nije bila namera.
  Dalje, ako nekog ne puca autocenzura, onda si to ti. Podržavam zaista sve što si napisala i sa većinom konstatacija se slažem. Tvoje pisanje, uostalom, nije za svakoga, a pogotovo ne za narrow minded likove kojih kako u stvarnom, tako i u ovom virtuelnom životu ima na izvol’te.
  Kapiram da ne treba da postoje niti pravila, niti podele, neka čita sestro slatka ko koga hoće i neka piše ko šta hoće. 🙂 Ogromantni pozdrav od mene i surdukni i dalje perom, kao što si i do sada. 😀

 4. Da budem iskrena, svaki blog koji ima cisto politicku konotaciju, ne zelim da citam, kao ni strucne blogove o temama koje me ni malo ne zanimaju.
  Ne znam pravila blogovanja, ni ko ih je izmislio, citam sta mi se dopada, komentarisem ako imam sta, madaaaa priznajem da ima par blogova na koje idem zbog te osobe a ne pisanija koja tamo citam, jednostavno tako se natrcila situacija.
  Volim blogove koji imaju dusu jer to, po meni, znaci da i oosoba koja ih pise je ima, a sture informacije o bilo cemu me zaista ne zanimaju.
  Ne trazim smisao svega, delim misli, kao i ti i mnogo i ako me neko komentarom prodrma, hvala mu… i sta sam ustvari `tela da kazem, znas li ti? 😀

 5. Exxx, jesi me, vala uvredio 😀
  a sto te nema napisah gore, ti se bar ne ljutiš, mnogi se ljute, postavljanje po blogovima mora da bude uzročno posledični odnos, za taj odnos svi znaju

  Milko, ja napisa štošta, kad krenem da objavljujem :mrgreen:

  šta fali?

  Retka zverka, Varagic je to klanjanje najverovatnije zaslužio od većine mada ima tu i licemernog klanjanja kao i svuda. Ne razumem se u njegov posao pa ne znam da li je njegov marketing preteran ili ne, moje lično mišljenje – on i zaslužuje za razliku od mnogih drugih, zna šta hoće a i o čemu piše a i bavi se poljem koje traži neprekidnu aktivnost, ne mogu da sudim o onome u šta se ne razumem.

  Autocenzirušem se prilično i vrlo sam zahvalna Varagiću što je napisao onaj post koji me je malo ‘osvestio’.

  Zelena, pa ni ja ne čitam stručne blogove, ne znam o čemu se radi, oni koji ih pišu imaju ciljnu grupu, nisu zainteresovani za to da privuku one koji su van te uske ciljne grupe tako da se tu slažemo. Ni ja ne znam ništa o pravilima blogovanja, jedino što znam da se oni koji najviše pričaju o pravilima najmanje istih i pridržavaju pa mi bude smešno.

  Briga mene za pravila, meni je bitno ono o čemu sam pisala gore.

 6. Stvarno sjajna stvar kod interneta je mogucnost izbora. Obozavam sto ima jaaaako puno razlicitih blogova, i svi mi mozemo da biramo sta cemo da citamo ili ne. Mene mnogo vise „diraju“ blogovi koji su nekako „licni“, i uostalom kad biram i knjige, biram one u kojima su se pisci nekako „ogolili“.. Malo zato sto im se divim zbog toga, a mnogo vise jer me takvo pisanje ostavi bez daha. Pa i kod tebe, kad god procitam neki „licni“ tekst, zanemim.

  A sto se tice podizanja drustveno-politicke svesti, i uticaja koji blogovi imaju tamo „Negde“.. sve si fino objasnila. Samo sto, da budem najiskrenija, ja sam potpuno oguglala na situaciju u nasoj zemlji, i mogu samo da konstatujem – da to je tako, i da trebalo bi ovako, i to je sve. Ne znam kad je tacno prestalo da me „dira“, ali sam potpuno ravnodusna. Priznajem. I nekako tih sat ili dva na internetu, najmanje zelim da pisem o tome kakva nam je svakodnevnica…

 7. ‘Vala jes ga napisa tako, da se ja, ovako egomanijački odma’ uplašila da si nešto ljuta na mene. Znam da je rano za bračne scene, ali evo ja se pravdam, mnogo radim, neam kad da pišem :kaonekismajlial’poluozbiljan:

  Elem, ja sam plačipička. Čitam one na koje imam emocionalnu reakciju. Mora ja da plačem, il’ da pobesnim il’ da umrem od smeha. Il’ takotonešto.

  A jes’ autocenzurišem se. I pizdim zbog toga.

  A rekla bi svašta. Poimence!

 8. Alta, nisi oguglala i to vidim kad pročitam ono što si napisala, sećam se i tvojih ranijih postova kojih sada nema, šta li si uradila sa njima, ti odlično primećuješ. Ne dozvoli sebi da oguglaš, previše si mlada da bi se prepustila i pustila da stvari idu svojim tokom koje je odredio neko drugi.

  Najzad, i ako ne pišeš o tome jer ne voliš, ti čitaš i reaguješ, to puno znači.

  Ivana, nisam ja ni na koga ljuta, samo čitam okolo i posmatram.

  Ovo oko pisanja, stvarno postoje oni koji mesecima ne napišu ni reč, ja ne mogu nikoga naterati da piše niti mi pada na pamet, samo ne vidim svrhu da ih držim ovde a kad neko ‘udje’ nailazi mesecima na isti naslov.

  Samo mislim da se mogućnosti blogovanja ne koriste.

  Recimo da kod mene komentari nisu proporcionalni broju koliko je puta pročitan post, tamo gde sam mislila da će mnogi reagovati – nisu. I ne radi se o tome da mi fale komentari nego – gde je reakcija?!

  Nije tačno da ono što nećeš da vidiš i ono o čemu nećeš da pričaš (uslovno) ne postoji.

  U stvari mi smeta ta nezainteresovanost, kako rekoh i online i offline.

  I da, nije potrebno poimence, dok neko baš ne pretera u nečem neprihvatljivom ali je potrebno ukazivati. I na dobro i na loše. Tako se razvijamo i ne stojimo u mestu. O čemu god da se radi.

 9. Kada sam počela da čitam tekst slušala sam neki radio, pa sam ga na pola teksta ugasila, jer me je dekoncentrisao u čitanju. Već duži period pišem blog/ove i primjetila sam da se ipak nešto mrvicu promijenilo, u smislu samog poimanja bloga. To da blogeri „tamo negdje“ mogu da animiraju širu društvenu javnost je nešto što će „kod nas, sa zakašnjenjem doći“, a što je to tako ne znam. Posljedica nekog straha od „ogoljavanja“ i „prepoznavanja“, iznošenja mišljenja ili potreba za tapšanjem po ramenima i bildanjem ega – ne znam. Ako ništa drugo počelo se sa bar humanitarnim akcijama na blogovima ili sa mogućnošću da znaš kakvo je vrijeme u kojem gradu trenutno 😛

  Milion puta nemam šta da dodam na tekst, jer je sve rečeno i mogu samo da klimnem glavom, ali isto tako milion puta, tjerana vlastitim zaprekama odćutim iako bih rekla. Svašta bih rekla. Al ne mogu. Pa se ujedem za jezik.
  Skoro sam prošla kroz jedan veoma težak i neprijatan period, ma ne znam jesam li ikada imala teži i bilo mi je žao što sam i tada imala zapreke da reagujem i osjećala sam se kao govno.
  Zato se i autocenzurišem maximalno. Valjda ću jednom i to prerasti. Đekna još nije umrla, a ka’ će ne zna se… 😛

 10. Ne da ne fali ništa, nego samo rokaj 😉 😆

  Pa ja, kao vjerna mušterija na ovom blogu, i hoću da ujutro, kad srčem ovu kiselu kafu (ova mala u kancelariji me mrzi :mrgreen: ) da pročitam nešto mahlatski 😉 Ono, tipa šta su sad tamo neki smislili da se ženama naiebu keve, i tako to 😛 Šala mala, najviše te volim kad planeš (iako mislim da to nije dobro za tvoje zdravlje 😉 Onda se zavalim u stolicu, zapalim cigar i smijem se toliko da mi kez ostane nekoliko dana 😀

  Ma ja sam tvoj fan 😀 😉

 11. Kad planem :mrgreen: ja buktim odavno, to je kod mene konstantno stanje

  a kad si fan da nosiš majicu, obaveznio nešto ‘vako

 12. m

  Relativno sam nova blogerka, tako da možda i ne spadam u ovo društvo, ali sam čitač blogova sa podebelim stažom – valjda se i to računa.
  U potpunosti se slažem sa: „Recimo da kod mene komentari nisu proporcionalni broju koliko je puta pročitan post, tamo gde sam mislila da će mnogi reagovati – nisu. I ne radi se o tome da mi fale komentari nego – gde je reakcija?!“, jer zaista mi se svi javljaju telefonom da su čitali to i to, slažu se sa tim i tim, misle da sam poludela što sam napisala to i to… tako da sam poodavno digla ruke da ću imati pisane komentare makar približno nabijene energijom kao usmene. O broju neću ni da govorim.
  Međutim, na neke postove, one koji se tiču jezika, bilo je žestokih reakcija, ali na forumima nekih grupa na fejsu gde su me jedni žestoko napljuvali, a bilo je i onih koji su me branili, mnogo manje žestoko, u stvari – jadno. Kod mene u komentarima nema ničega od toga, tako da sam bila prinuđena da sažmem kritike koje su mi uputili i sama sebe „prokomentarišem“. Naravno, i ovaj put su usledili brojni telefonski pozivi. Dakle, reakcija postoji, ali je nevidljiva, bar u mom slučaju.
  Ima i postova koje niko nije ni primetio, a baš mi je bilo stalo do njih… Ima i anonimnih… Ima svega.
  A pišem iz najsebičnijih mogućih razloga – da se rasteretim. Plus i volim da pišem. Kažu i da znam.

 13. Miljo, kao što rekoh ne priznajem to – ovde ti je mesto, ovde nije, o reakciji rekoh, to je kod nas još u domenu naučne fantastike – da l’ da kažem, možda neču preživeti.

  A oko tvojih sebičnih razloga, sve što radimo radimo iz sebičnih razloga, to jest, zbog sebe i na prvom mestu zbog sebe, tako da razlogu ne fali ništa.

  I da, znaš da pišeš, bar se meni svidja, ne znam koliko sam merodavna da to kažem.

  I dobrodošla i ti 🙂

 14. Nekako mi tvoj avatar priča ovu istu priču već dugo (samo sa mnogo manje reči). Možda bi stvarno mogla da odštampaš (i prodaješ) majice? Ja bi kupio jednu…

 15. O’ š s primatima il’ s guzom 😀

 16. Ukusi su razni, rece djavo i sede u trnje.

 17. Sad bi rek`o da si stalno vatrena, al` bilo bi dvosmisleno :mrgreen: 😆

  Super majica btw 😀

 18. Ma kaži pa nek ide život :mrgreen:

Ostavite komentar