Home / Tesno mi ga skroji nane / Čobani budale

Čobani budale

Čobani budale – filmska i životna pojava. To su vam oni koji vam upadnu u kadar ili život kad ste se najmanje nadali i kad ste bili potpuno sigurni da čobani ne postoje a naročito ne čobani budale. To njihovo upadanje je direktna posledica toga što nisu našli svoje mesto u životu.

Čobani budale su u stanju da te merkaju mesecima, da te sreću i presreću i na kraju da ukapiraju da imaju sa tobom neku tajnu vezu o kojoj ti pojma nemaš. Ta tajna veza se uglavnom sastoji od slučajnih susreta i još slučajnijih pogleda. Zbog ovoga sam u strašnoj dilemi da li ubuduće da gledam u ljude dok hodam ulicom ili u zemlju pa da se sudaram sa njima. Ili u nebo pa da se opet sudaram.

Posle intenzivne višemesečne analize čovanin budala se ohrabri da saopšti sve detalje tajne veze dok ti preko puta njega stojiš totalno posramljen što o tome nemaš pojma i što nikako ne možeš da se setiš kad ste ono beše stajali na istom semaforu i sa kim si u tom trenutku pričao telefonom dok je čovanin budala razvijao tajnu vezu.

To je ona bezazlena vrsta čobana budala.

Ona mnogo opasnija su čobani budale sa kojima već odavno imate neku vezu, uglavnom nametnutu rodbinskim odnosima i tako nekim glupostima, oni prema kojima ste, opet iz nametnutih rodbinskih razloga, ljubazni i zbog kojih se, kad god ih sretnete pitate – ko je, bre ovde budala.

Takvih čobana budala je vazda bilo a i biće ih. I ne upadaju samo u moj život. To su oni koji inače pokušavaju da obogalje sve čega se taknu. Pred njima ne smeš ništa da kažeš jer ti odmah isporuče svoje vidjenje stvari i prigodan savet kako dalje da živiš. Slike u stanu ti uopšte ne stoje na mestima gde oni misle da treba, nove sandale su ti pogrešne boje, fotelju bi mogao a pomeriš malo ulevo – otvoriće te u struku a gibanicu spremaj po njihovom receptu, prste da poližeš. Jeste i tvoja dobra ali njihova…mmmmmm… ma poješćeš te prste ako ikada budeš imao prilike da je probaš pošto čobani budale vole da te iznenadjuju al’ sami ne vole iznenadjenja i ne podnose nenajavljene gose.

Čobanin budala tačno zna što ste ljuti i vrlo obazrivo, zna da nije njegova stvar al’ eto da vam pokaže da se sekira za vas, pita da se niste svadjali sa mužem. Sekira se kako vam dete prolazi u školi, od koje joj je sorte dečko i kakav mu je pedigre i da li ste zaslužili odmor ili ćete i dalje biti budala kojoj sutra niko neće reći hvala. Ispravljaće na vama sve sosptvene nepravde sa kojima nemože da izadje na kraj. U stvari, čobani budale imaju idealan život popunjen idealnim ljudima.

Čobani budale su jedna vrsta parazita. Paraziti su oni koji se zakače za nekoga i pokušavaju da mu piju krv, da mu uzmu kičmu jer sopstvenu nemaju i da žive tuđ život jer svoj nemaju. Simptomatično je kako parazit koji opseda moj život, ili vaš, kaže da ima svoj život i savršeno dobro zna ko su čobani budale u njegovom životu al’ sebe ne vidi tako nego kao neku vrstu najboljeg prijatelja, ulazi u tuđ život redovno, kao da za to dobija platu.

Čobanin budala se vremenom osmeli da vam šapne da mu se nešto kod vašeg muža/žene ne svidja, da bi on popizdeo da je njegov takav, da se čudi kako to dozvoljavate, da bi svom jebao mater i da se čudi i krsti hobiju vašeg supružnika a još više koje su tu pare bačene.

Čobanin budala ume za vas da izabere savršen provod ili neku kombinaciju a onda da ne prihvati ljubazno odbijanje – Ne mogu, nemam vremena… Otvoriće radni sastanak na temu kako nemate vremena, kako ne mislite na sebe, da vam život uzalud prolazi, da ste ovca (normalno kad je on čobanin, što li se čudi) sve dok ne poludite i ne kažete – Neću, bre, to me ne interesuje. Tog trenutka čobanin budala zaključuje da nije da nećete, hoćete sigurno ali ne smete od muža/žene, jebe vam život takav i vas glupe. Muž/žena koji ćuti iz prikrajka se pridružuje stadu, i sam postaje ovca i kaže – Pa idi ako ti se ide. Čim ode čobanin budala bračni par ovca + ovca počinje da se svadja zbog toga što su em ovce, em budale, što ne mogu da se oslobode čobanina, nametnut je. I nije zlonameran. Samo je budala.

Sve se svede na to da sediš i nadaš se da će čobanin budala srediti svoj život. Ako javi da je našao dečka/devojku radujemo se k’o da nam se ženi sin. Problem je što čobanin budala odmah hoće da vas upozna sa vama.

E onda pludiš! Pobesniš! i dočekaš čobaniba budalu jednog dana i kažeš mu i da je čobanin budala i da ti se smučio i da je jedan običan magarac!

On preneražen, nije mislio da si takav. Naš mu lepo bilo da ti jede život i vreme. Uvredjeno pita a što je magarac.

Magarac je domaća životinja! Pitomi magarac vodi poreklo od somalijskog magarca koji je podvrsta arfičkog divljeg magarca, liči na konja ali za razliku od njega ima više izražene ušne školjke što ne dokazuje da bolje čuje. Od koga vode poreklo životni magarci nije dokazano.

Bije ga glas da je tvrdoglav. Ukopa se negde, pusti korenje, ne možeš ni da ga makneš ni da ga zaobiđeš.

Čobanin budala sa titulom magarca odlazi. Uvredjen. I prelazi u fazu ogovaranja. Prepričava sve, do najsitnijih detalja a naročito voli da prepričava svoje vidjenje stvari.

A vi dišete i s radošću otvarate vrata.

Sve dok se čobanin budala ne javi da vam saopšti da razume što ste mu rekli da je magarac, bili ste nervozni, mora da vas je muš nervirao, zna on kako vam je razmaženo dete, PMS je čudo, možda nemate para. I oprašta vam.

Vi slušate i meračite prozor…

Da l’ da skočite kroz otvoren il’ ipak kroz zatvoren…

Pročitajte i

Ono kad mi je bilo veliko dupe i kad sam bila mlada i blesava

Bivše je bivše bolelo uvo za mene, oni su gledali u potencijalne buduće, a buduće bolelo uvo dal sedim ili igram, oni su uglavnom mislili kako da me bace u horizontalu, ali da se ja ne dosetim nego da mislim da me vole, umiru od ljubavi. Drugarice, kao što biva, uvek imale komentar, naročito s tendencijom da mi useru respoloženje s obrazloženjem da su iskrene, jebote. Kako god, garant sam izgubila par godina dobrog provoda misleći šta će ko da misli.

13 komentara

 1. „Čim vidiš da neko, u razgovoru, bez potrebe tumači tuđe postupke, ili reči, ili čak samo namere, i izvodi samovoljne zaključke i donosi stroge sudove, koji su u stvari presude – znaj da nije dobar čovek ni na dobrom putu. I kloni ga se kad god možeš.“
  I.Andrić

 2. S

  Dakle, ne mogu da verujem! 😯
  Napisla sam komentar od kilometar, istresla se, a njega nema. Ubaci mi pejdz load eror, resend, ja lepo resendovala i jok!
  Kako si me ubola nisi ni svesna.
  Do sad sam penila po kuci, jer mi se najavili moji cobani-budale, a ko slag na tortu zvao „najdrazi tata“ da se zali kako je sam i tamo i vamo, valjda treba i on da dodje da mi presedne zivot jos vise nego sada.
  Obozavam kad mi drugi organizuju zivot, vreme, odmor… 👿 👿 👿 👿 👿

 3. „Moji“ cobani budale, me smatraju asocijalnom, neljubaznom a jedna od njih je konstatovala uvredjeno da sam patrijahalno vaspitana… 😯 Inace se trudim da budem ok prema ljudima, ali sam stvaaaarno prema takvoj sorti posebno drska…i boli me cosak. Za „kaznu“ cujem da mi pricaju iza ledja to da sam asocijalna…a ja ih jednostavno ne zelim u svom prisustvu i tacka.

  Sa rodbinom je posebna prica… Ako su stariji, moram ih postovati, kakvi takvi, ali moji su…pa.. Mada znam hiljadu i jedan nacin da im „lupam kontre“ i volim da ih gledam kad flipnu zbog toga… :mrgreen:

 4. Puna mije kuca cobana.Ne znam odakle ti inspiracija, ali ja imam cobana vise nego ovaca.
  Ustvari, izgleda da sam ja jedina ovca!

 5. mi je…Unervozila sam se jos dok sam citala.

 6. Pa sad ovako i ovaj, šta ja znam… odje kod nas ima čobana koji ovce čuvaju, ali… mislim, nemoj tako… u ovoj državi čobana nema, treba da ih uvozimo, one visoke, zgodne i učene čobane, kulturne čobane koji će svoje bogato znanje i iskustvo preneti na ove naše još nečobane, bre 🙄 Ako sam nekoga uvredio da nije dovoljno čobanast taj ili ta neka mi se jave u kancelariji na sedmom spratu, radim puno radno vreme :mrgreen:

 7. D

  Siroti pravi cobani, jer nisu zasluzili da ih samo „recju“ poredimo sa debilima koji treba da nam „kurtoazno“ ulepsaju zivot!. Sve sam ja to odjebala, tako da mi ostali samo pravi „cobani“, da se pored njih osecam kao prava ovčica, pažena i cuvana! 🙂

 8. Aha. Razumeju oni sto se nerviram sa mojom decom, stvarno su nemoguci, ali procice to,pa ce biti ovako sjajni kao njihovi. I zasto necu da prodam svoj stan i kupim plac u pizdincima tik do njihovog, trebalo bi da mislim na krizu… Mis’iiim :mrgreen: Odjebi bre! Vise se ne javljam na telefon, ma moze da mi bude rodjena majka,a ne familija i neki vajni prijatelj 😎 Nego me podstaknu da mislim dal’ nas neko naziva cobanima? 😳

 9. …ma napisah svašta i iznervirah se. Bolje da obrišem i da ćutim. 😐

 10. S

  Najgora vrsta ljudi je ona, koja pozove telefonom, pa pošto vidi da se ne javljaš – dođe na vrata.

  Posle razgovora obavezno sebi postavljaš pitanja da li si psihijatar, se to vidi na tebi …?

  Ufff …

 11. d

  Nisam pastir.. po potrebi se maskiram u budalu..

 12. V

  valja povremeno otkloniti energetske pijavice, cobane budale ali i one koji isisaju sve nesto lepo, okrenu se i odu nasmejani i puni sebe…
  Moramo da mislimo ponekad na sebe!. Valja se 😛

Ostavite komentar