Home / Srbija medj' šljivama / Humulus lupulus

Humulus lupulus

Hmelj u prevodu.

Biljka penjačica.

Koristi se za svašta pa i za proizvodnju piva tako da ima osobinu i biljke pevačice. Ko pije pivo – peva.

Noćas sam bunarila po ministarstvima, interesovalo me šta će nam ova nova komisija koja će da prati cene kad već imamo ministarstvo trgovine, ministarstvo ekonomije i zavod za statistiku. E sad oformiše novu komisiju sastavljenu od članova ovih ministarstava, tek da zarade još neku paru. Mi odma’ možemo da prestanemo da pratimo cene, sve će ovi da urade umesto nas, mislim pratiće cene u cilju pervazilaženja krize, tako rekli.

Sva sam se istraumirala čitajući biografije državnih sekretara, pomoćnika ministra i ostalih, sve do mladjih referenata, ja mislila mladji referenti postoje još samo u ‘’Tesnoj koži’’.

Ako ste življenjem u ovoj zemlji postali blago depresivni sa samoubilačkim idejama posetite sajt nekog ministarstva. Bilo kog. Odma’ će vam biti bolje kad vidite kakve uspehe postižu i koji su im ciljevi.

Većina pomoćnika ministara i državnih sekretara su poliglote. Govore tečno do dva do pet jezika. Sve sem srpskog, da se ne začudite što ih ne razumete kad progovore.

Al’ da ne dužim mnogo, gledam noćas taj crtani film i dodjoh do Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Jedan od četiri državna sekretara tog ministarstva je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu, magistir’o, doktorir’o, pisao naučne radove, radio kao stručni saradnik u inostranstvu na „Výskumný a šlechtiteľský ústav chmelařství“ i ‘’Deutsche Gesselschaft für Hopfenforschung Hans-Pfült-Institut’’. Šta ovo znači nemam pojma pošto ja nisam poliglota al’ tako piše u njegovoj biografiji. Čovek govori pet jezika al’ ovo nije mogao da prevede, ovako deluje na nivou.

Izmedju ostalog je, za svoj doprinos u naučno i stručnom radu na razvoju hmeljarstva, odlikovan medjunarodnim ordenom i proglašen vitezom hmelja u Canterbury-у.

Odma’ mi došlo da popijem pivo iako ga ne pijem.

Mis’im, svaka mu čast što se toliko posvetio hmelju, i na pet jezika pomoću kojih nije mogao da prevede ono Výskumný a šlechtiteľský… i na ordenu viteza hmelja, impresivna mu je biografija, vrlo sam ponosna što imamo takvog čoveka.

Samo, kakve veze ovaj čovek ima sa ljudskim i manjinskim pravima.

Sem političke…

Može neko da mi kaže?

Pročitajte i

Kako nas je zajebala nepismena Srbija

Osvanulo postizborno jutro u Srbiji. Sunčano. Atmosfera međ’ intelektualnom elitom (bokte!) zgusnuta do pucanja. Juče …

3 komentara

  1. Na zapadu nista novo, na istoku stare price….

  2. D

    E, Mahlat hvala ti do neba za ovog čovu poliglotu, sto si ga izbunarila, jer da sam juče pandrknula bila bih osakaćena za ovu informaciju. Ne znam samo da li hmelj zna za njega? Ih bin Vin etu der hojpingen apačen! I ja sam poliglota! Evo još: Historia est magistrae vite! (Ne zameri sto ne znam bas tacno da napišem, ali jesam, mame mi poliglota, a onaj iz ministarstva neka ti prevede) 🙂

  3. Ništa ne mogu da ti kažem. Nemam pojma.

Ostavite komentar