Earth Hour

Pre tri godine, kad je pokrenuta akcija ‘’Sat za planentu Zemlju’’ što je podrazumevalo gašenje svetla tokom sat vremena da bi se privukla pažnja na problem globalnog zagrevanja, u njoj je učestvovalo više od 30 miliona ljudi.

Mnogi spomenici kulture kao što je opera u Sidneju, Tivoli park i gradska kuća u Kopenhagenu, londonska gradska kuća, Vinčesterska katedrala u Londonu, Nijagarini vodopadi, Golden gejt most u San Francisku na jedan sat su ostali u tami. U čitavom svetu svetla su gašena u šoping molovima, na bilbordima… Oni koji su se priključili akciji večerali su uz svetlost sveća, organizovali zabave ili izlazili na ulice da gledaju u zvezdano nebo.

Te godine, Zelena omladina Srbije i Skupština Beograda priključili su se ovoj akciji pa su na sat vremena isključili osvetljenja  u prostorijama Zelene omladine i zgrade Skupštine grada Beograda. Sve ostalo je blještalo, i u Beogradu i u ostatku ruralne Srbije,  za svaki slučaj ako slete vanzemaljci da mogu da nas nadju.

Akciji se svake godine priključuje sve više učesnika.

Ako ste pomislili da  ovo gašenje svetla, jednom godišnje, na sat vremena, utiče  na globalno zagrevanje, to jest, na smanjenje globalnog zagrevanja – ne utiče.  Akcija služi  kao upozorenje i test koliko su ljudi svesni problema globalnog zagrevanja imajući u vidu do čega ono može da dovede.

To što u ovom veku prosečna globalna temperatura može da se poveća od 1, 4 do 4 stepena Celzijusa ovde kod nas nikoga ne zabrinjava nešto preterano. Niti ga interesuju posledice. Od ovog veka je ostalo još 90 godine pa kad se budu sumirali rezultati niko od nas neće biti tu, šta nas briga. To što će iza nas ostati naša deca i njihova deca, i deca njihove dece, nas ne zabrinjava nešto preterano, važno je da im ostavimo kuće k’o manje osnovne škole, komad zemlje oko koje će se najverovatnije krviti sa nekim od rodbine, uglavnom ono što bi i sami mogli da stvore mnogo bolje jer se roditeljske i dečije želje i ukusi uglavnom ne poklapaju.

Našem narodu je usađeno to – Da stvorim deci! – što dovodi do one čuvene – Zar mije to hvala što sam ceo život rmbačio da bih tebi stvorio… U medjuvremenu, većina tih koja je stvarala desetosobne kuće kao da istovremeno može da se spava u deset soba su nekako zaboravili da se ne ostavlja samo materijalno, da je deci mnogo više potreban roditelj, toplo krilo, nežna reč ili bajka pred spavanje. Godine prohuje a onda dodje do toga da u jednoj kući žive najmanje tri generacije, svi potpuno otuđeni jedni od drugih, uglavnom se svadjaju oko toga ko će obrisati prašinu sa svih televizora koje imaju u kući. Zaboravili su da se druže, pričaju i vole, osnovni porodični zadatak im je da održe zidove u stabilnom stanju. Zbog krvi i znoja koji su se prosipali da bi se ti zidovi stvorili.

Uveče, kad pogase svetla, ne zato da bi smanjili globalno zagrevanje već što štede struju, svako sedne ispred svog televizora da odgleda svoju omiljenu emisiju tipa ‘’Menjam ženu’’, ‘’ Trenutak istine’’, da odgledaju neki porodjaj,  uopšte da zavire malo u tuđ život što mu dodje hobi na ovim našim prostorima. Kad nemaš svoj daj tudj, nužda stvara čudne životne kombinacije. Da se neko potrudi da obogati svoj život – neće, nije tako naučen, nije moderno, kako bi i bilo!

Ono što može da se desi zbog globalnog zagrevanja nas uopšte ne zabrinjava. Kako stvari stoje nećemo ni primetiti pošto uvek imamo preča posla. Ako vas ne bude mrzelo i ne budete imali onaj osećaj – jes’ kao da ću ja nešto da pomognem, uključite se u akciju i u subotu ugasite svetlo u 20:30. Tih sat vremena pričajte deci bajke, ćutite, ljubite se, gledajte u nebo i razmišljajte o tome da globalno uvek ima veze sa lokalnim.

Ko misli da nema veze sa globalnim neka radi ono što inače radi subotom uveče.

Ali, kad može Google, tih sat vremena, mogu svi.

Pročitajte i

Ne morate ništa i možete sve čak i ako nije društveno prihvatljivo i bogougodno

Radiš ono što ti se ne radi, kao želiš ono što ne želiš, misliš što ne misliš, samo zbog toga da bi te voleli. I mrziš sebe, a ne provaljuješ zbog čega.

18 komentara

 1. Evo ja svecano obecavam da cu u subotu uvece da ugasim sva tri svetla koja imam na poslu. Mojim „klijentima“ i onako ne treba svetlo 🙄

 2. m

  Globolno zagrevanje je izmišljotina, kao i sve ostalo što je globalni problem.

  A tek ta potrošnja struje: udaranje na savest raje, dok industrija krka li krka struju.

  Zaključak: jedini razlog zbog kojeg isključujem svetlo je da bih platio manji račun. Ionako radim samo za račune.

  Za vikend dremku preporučujem http://www.youtube.com/watch?v=kS3A4l8G5TE

  P.S. Pazite da se u mraku ne zbunite.

 3. To kao neki 8. mart za Planetu?
  Sorry, ali ja sam te zajebancije izbacio iz kalendara.

 4. G

  Evo, ja svečano obećavam da ću u subotu uveče da uključim sve četiri sijalice u stanu. Možda i onu u špajzu. Ma, ima i muziku da pustim. 🙂

 5. milis, sve je izmisljotina cak i ti veliki racuni zbog kojih ces ugasiti svetlo, mi u stvari nikad ne postrosimo onoliko koliko nam naplate, to je ipak sedenje u mraku bez smisla, ovo bar ima neki smisao.

  Rain, zast sorry, necu ja tebe a vucem u mrak pa da mi se izvinjavas 😛

  vi koji cete u svecanoj atmosferi provesti tih sat vremena javite kako je bilo, jal na svetlu jal u mraku.

 6. D

  Kad sam bila mala, bile su svakodnevne restrikcije po 2-5 sati. Jaooo što sam volela kad je naša smena popodnevna. Pada mrak, cap – nestaje struja. Iako smo znali tačan raspored, nakon nestanka struje sledilo je polusatno izbezumljenje u kući – saplićemo se jedni o druge, kaplju one sveće na sve strane, jedan gladan, drugom se piški, trećem već dosadno… Posle sat vremena smo se već svi provikli na situaciju, cela porodica je u istoj sobi što se inače retko dešavalo, i kreću kojekakve priče, igrice, smeh. Dolazak struje je za mene bio kao kazna. Sva čarolija nestane u tom trenutku. Raspršivač porodice. Svako svojim putem opet…

  Ugasiću 💡 u subotu.

 7. Jel’bre, jel smem i nesto drugo da radim il’samo da se ljubim?
  Gasim, dabome. 😆

 8. m

  Mahlat, računi za struju nisu izmišljeni, ipak rintam 10 sati dnevno da bih mogao da ih platim i da imam da jedem.

 9. K

  Pridruzujemo se i mi projektu i u potpunosti podrzavamo ovu inicijativu 🙂

 10. Pa jeste..bješe sinoć taj Earth hour i u Banjoj mi Luci..Svojima sam eksplicitno naredio da za tih sat vremena uključe sve električne uredjaje, da ih odvrnu i pojačaju do maksimuma, da se ne bi, zlo ne čulo, nešto struje uštedilo..to bi izazvalo pad akcija Elektroprivrede, i samo nam još to fali u ovoj teškoj godini recesije… 💡

 11. Je li MIlko, a u kom si ti mraku bio u toj tvojoj BAnjoj ti Luci dok su tvoji ukućani svetleli sa aparatim u znak podrške Elektroprivredi, a :mrgreen:

 12. Sto da gasim kada zivim u mraku 🙄

 13. Bolje sama da ga gasiš nego da ti ga gase drugi!

 14. Gasice ga ako hoce bez da ja bilo sta hocu ili necu, odavno nas niko nista ne pita.
  A da, kuvam posle ponoci,perem vesh posle ponoci i sve radim nocu da bih stedela struju koja je skupa i gori mi samo jedna lampa.
  I briga me pravo da ti kazem za sve te debilne Americka fore!
  „Zivim“ nocu jer nemam pare da zivim nocu i necu da gasim nista i nista nisam gasila, kud cu vise!!
  Ala sam se naljutila a 🙄

 15. Eto i pogresih, jer nemam para da zivim danju je trebalo da pise.

Ostavite komentar