Home / Srbija medj' šljivama / Kragujevac će se od Djurdjevdana zvati Krstojevac

Kragujevac će se od Djurdjevdana zvati Krstojevac

U Kragujevcu će do Djurdjevdana, na ulasku u grad iz pravca Beograda nići krst nebu pod oblake na kome će sa jedne strane biti raspeće a sa druge Sveti Georgije kako probada aždahu. Zašto? Zato što je gradonačelnik Kragujevca tako rešio jer je  krst simbol Kragujevca! Stoga ja ipak mislim da umesto Georgija treba da bude gradonačelnik, il’ kako se aka sa aždahom, il’ kako kao srednjevekovni ktitor drži krst u rukama, ili nešto slično. E, u vezi toga a i  ove vesti i sličnih, u vezi odgovora kragujevačkog gradonačelnika – šta će Kragujevcu krst nebu pod oblake i kako to može u bilo čemu da pomogne Kragujevčanima, kako je najavio, a odgovor je bio – Pomoći će im prvenstveno da budu ljudi, ko nije znao kako se postaje čovek,  eto – staneš ispred krsta, prekrstiš se i postao si Čovek, hoću nešto da kažem.

U Kragujevcu nešto novo,  mnogo je  više starog.

Autobuska stanica ista. Nikako da se načudim kako još nije stigla ponuda za snimanje nekog horora u kome bi svi putnici koji su bili toliko hrabri da putuju autobusima ’’Autosaobraćaja’’ mogli da statiraju kao zombiji.  Posle čuh kako je u planu nova autobuska stanica pa mi pade kamen sa srca. Sad će pored onog planiranog zatvorenog bazena i stanica biti predizbornoobećavajuća šarena laža.

U porti Saborne crkve nikao zamak. Ne verujem da se bog obradovao niti da će češće svraćati samo će onima koji rade u ime boga i koji su zaduženi za širenje božjih ideja o skromnosti, odricanju i uzdržavanju, biti udobnije. S obzirom da oni uvek znaju šta bog misli i radi mora da su to videli od njega. Da li je za ovaj zamak bila potrebna ona tona administracije ne znam, moguće i da nije, svako kupuje kartu za raj na svoj način. Neko radi po pravilima službe, neko žmuri na oba oka, neko je skroman a neko raskalašan, sve zavisi od ličnog poimanja boga.

Igralište iza Medicinskog fakulteta u ulici Milovana Gušića pretvoreno u parking! Najvažnije je da automobili budu zdravi i zaštićeni, deca se ionako sve manje igraju napolju a sve više sede uz kompjutere, tako kažu statistike.

Zgrade su nikle kao pečurke posle kiše, tamo gde je bila zabranjena gradnja ili je bila dozvoljena niska spratnost, gde nema teorije da  dobijete dozvolu da u sopstvenom dvorištu napravite garažu jer to ruži grad, nikle su četvorospratnice. Pomoću kojih trikova ja samo mogu da pretpostavljam.

Uz korito Lepenice kod pijace parkirani automobili i ova slika zaista izgleda neverovatno ali za to valjda niko nije zadužen a i parkiranje je u Kragujevcu odavno po sistemu ko se kako snašao bez obzira na broj parkinga.

Semafori uredno rade, saobraćajci i dalje uredno stoje i proveravaju da l’ ste na vreme da li žmigavac ali ih tamo gde treba da ih bude kao po običaju nema tako da od Parka ka Erdogliji možete da razvijete brzinu koju god hoćete, to je normalno za naseljena područja. Tu inače mnogo duva vetar a i nema nekih kafana pa je stvarno glupo stajati na ulici.

Kontejneri se u centru održavaju, iz onih van uskog centra grada djubre i dalje neposlušno izlazi napolje ali ne mogu svi u gradu biti privilegovani da se kontejneri prazne svake noći.

Ni za šta nema novca sem za krst od 110 000 eura!

Kragujevčani se izjašnjavaju da se u rodjenom gradu osećaju kao stranci. Nisam iznenadjena  što se tako osećaju nego što ih je taj osećaj tek sad ’’stigao’’.

Iznenadilo me je i to što se mnogo njih posvadjalo sa gos’n Verkom. Ne što su se posvadjali nego što to njemu nisu rekli nego čovek tamo u svojoj Zgradi grada misli da Kagujevčani žive sa njim u ljubavi.

Pa, dragi moji Kragujevčani, nad propuštenim prilikama se ne nariče. A i šta to još zamerate gradonačelniku?  Što hoće da rasparča Veliki park i deo pokloni Novaku Djokoviću?  Kako reče gradonačelnik, vi uopšte ne shvatate kakav je brend mladi Djoković. Nek mu pokloni šta god hoće a vama će jednog dana možda biti jasno. Uostalom, ako je država mogla da pokloni Emiru Kusturici celu planinu sa sve putevima za koje su svi izdvajali novac pa on sad na tim putevima naplaćuje putarinu, e, vala, može i gradonačelnik Kragujevca Djokoviću parče zemlje.

Uopšte ne shvatam u čemu je problem. Nije ovo prva genijalna ideja gradonačelnika. Ima ih on i te kako, sve u dosluhu sa bogom preko vladike koji blagosilja gradonačelnikove ideje.

Kad je ovo nicalo svi ste ćutali. I uopšte, mnogo ćutite.

Koliko ja vidim one se uopšte nije promenio. U ovom mandatu se ponaša isto kao i u prethodnim. Radi šta hoće i ponaša se kao da je Kragujevac njegova dedovina.

Promenile su se neke druge stvari.

Dakle, prestanite da krivite čoveka zato što se ponaša isto kao u svim prethodnim gradonačelnikovanjima, imali ste priliku sad samo možete da čekate novu. Ako nekad budete naučili da gledate malo dalje od ličnih interesa možda će se neke stvari  promeniti.

Nikada samo jedan čovek nije kriv za sve sem ako sve ne stavite u njegove ruke.

A posle sutra postoji i prekosutra.

Na sve to se misli danas.

Ili izgubite rodni grad samo zato što neko hoće sebi spomenik za života…

Pročitajte i

Kako nas je zajebala nepismena Srbija

Osvanulo postizborno jutro u Srbiji. Sunčano. Atmosfera međ’ intelektualnom elitom (bokte!) zgusnuta do pucanja. Juče …

21 komentara

 1. G

  I tako, ništa novo u tvom zavičaju… „blato do kolena i seljaci se bodu noževima” (Radovan III) 🙂

 2. Ma ne mogu se načuditi onoj kugli i keru 🙄 pa još i krst o’zgo. 😯

 3. Goran K, nemoj ti meni da se bodu noževima 😉 ja o svojim bivšim sugradjanima mislim sve najlepše dok se ne setim koga su izabrali za gradonačelnika i kako ga brane 😈

  Carobna, taj spomenik je, ako sam dobro ukapirala, spomenik palim borcima iz ovog poslednjeg “bratoubilackog“ rata koji je vodio ka tome da vise nikad ne budemo braca…

  Sta su hteli njime da kažu nikako da dokućim…

 4. To za Krstojevac (tacnije Krstovac) sam pre neki dan predlozio na FB grupi posvecenoj ovoj krstaci iz naslova. Interesantno je kako tamo pored antihrista poput mene postoje i likovi koji to podrzavaju uz izjave tipa „Kako mozete biti protiv krsta casnog vi %$$^%#$&%“ 🙂

  Elem, ja sam rodjen u Zemunu ali u Kragujevcu sam od kad znam za sebe, ali se vec odavno osecam strancem ovde. Stavise ne uklapam se u koncepciju zivota majcice Srbije pa zasto bi Kragujevac bio drugaciji. A realno nemam ni razloga da se osecam domacim ovde, na vodecim pozicijama vec odavno su ljudi koji nemaju nista sa Kragujevcom, moja draga i vecina njenih kolega sa faxa putuje svaki dan u lokalne vuko*ine na posao dok se likovi iz Zubinog Potoka (to mesto mora da ima stanovnika bar kao New York) baskare u KBC-u i slicnim ustanovama u koje ne zelis da svracas 🙂

  Elem, kaze se prema svecu i tropar. Vecina normalnih tu krstacu naravno ne zeli, kao sto ne zeli ni da se veliki park srusi da bi se pravili teniski tereni. Takvi su ovde verujem u gadnoj manjini. Bucni smo u cyber life-u ali u RL smo veoma tihi ili i ne postojimo.

  Just my 0.02$

 5. Znaš kako, svi se žale da u javnim i drugim službama ima sve manje Kragujevčana a sve više Srba sa Kosova. E, pa to je složen problem. Čuh nekoliko priča da su pojedine ljude posle dvadeset godina rada digli sa stolica na kojim su sedeli da bi seo neko drugi a oni moraju da sede na klupi za stranke, izgleda da je Srbima sa Kosova dosadilo da primaju plate a da ne rade pa eto, snašli se ljudi. A znali i na čija vrata da zakucaju.

  Kako čujem zadnjih godinu dana, Kosovo je srce Srbije a kad srce počne da preskače daju se raznorazni lekovi da bi se održavalo u koliko toliko radnom stanju. Država se, ipak, bori dipomatskim putem i svim mirnim sredstvima za 15% svoje teritorije a šta će joj teritorija ako ne vodi računa o narodu. Ovo je jedna od metoda. Samo fali da u svetu čuju kako su Srbi sa kosova diskriminisani pa nikad da nam ne vrate Kosovo. Prema tome… patetika na kvadrat a i kosovski lobi.

  O krstu časnom šta više reći, zna se ko trubi o krsnu časnom i slobodi zlatnoj a i o svijetlom obrazu.

  Računam na onu šačicu normalnih, to jest antihrista 🙂 da će se čuti kad tad, ako se ne čuje valjda sve to zaslužujemo…

 6. N

  Ziveo Kragujevac, to je jedini grad za koji znam da se u njemu osecam ko kuci. Ko domorodac. I ja se tamo osecam isto kao oni, kao stranac!

 7. Budibogsnama! Tj.s vama, da ne dozvolite ovaj greh.

 8. Ja razmišljam o nekoj FB akciji (fan pejdž, pošto je grupa loše rešenje), ali je pitanje ako se Verko ne obazire na prozivke po štampi i televiziji šta bi neki geekovi preko FB mogli tu da promene?!

  Čovek je jednostavno odlepio, tačnije nikada nije ni bio normalan, al smo eto nekada svi glasali protiv Slobe pa su i ovakvi uspeli da se domognu vlasti.

 9. Kragujevčani volite i čuvajte svoj grad
  i ne dajte to…makar šta!
  doduše te nove vlasti interesuje samo gradnja banaka i tržnih centara, spomenici i „spomenici“, estetika, uopšte ih ne zanima, zato četvoro očiju otvarajte, da ne prođete k’o mi u NS 2002, dok smo se probudili iz sna, neko digao sebi spomenik za života, uz malu pomoć svojih prijatelja
  propas’…
  http://img160.imageshack.us/img160/6996/trg2ti1.jpg

 10. S

  I ja se već neko vreme pitam kakva ih to sila tera da dižu sebi spomenike, od čega boluju bog te, svuda isto. 😯
  Da će narod da se digne prestala sam da se nadam, neće.
  Zamisli bre da ti deca bolesna cele zime, smrzavaš se na poslu, kod kuće, svuda, nema para ni za šta, al’ za Dide čarolije, „besplatne“ koncerte, Gaga fordove i sl. ima. I svi ćute, čemu onda da se nadaš?
  😥

 11. Elektra, dve godine tupe o toj krstači, malo se ćuti pa čim Dinkić navrati u Kg i objavi da će Kg za sto godina da bude centar nečega oni ponovo pokrenu ovo pitanje, valjda u nadi da će bog da ubrza proces!

  Mileusna, mislim da uvek nešto može da se uradi.

  U pravu si, samo mnogo dugo se on provlači.

  Mislim da treba vikati na sav glas i svuda.

  Makarone, u Kragujevcu su več svi objekti pretvoreni ili u banke ili u kladionice. Nekako stoje zgrada suda i Prve kragujevačke gimanzije ali pitanje je dana kad će nekome sinuti neka ideja.

  Još malo pa kad odem neću imati ispred čega da se slikam.

  A šta predstavlja pokušaj ove “Trijumfalne kapije“?

 12. Sanja, boluju od vlasti protkane gluposcu! čudan je to spoj…

 13. Mahlat, sam bog zna 😆
  meni liči na predvorje neke china pagode
  a neki analitičari i poznavaoci kažu da su detalji poput vrata masonska obeležja, al’ ja se u to ne razbiram
  a jel da da liči na china town!? 😆 😆

 14. K

  U zadnje vreme ima puno ovakvih sociopatskih komentara na webu!? Tuzno koliko ne volite i ne poznajete Kragujevac! Ali to je Vas izbor i Vas gubitak!
  Ali pored toliko mrznje i zavisti, to je grad sa najbrzim razvojem u Srbiji i tu nikakvi zli jezici nece nista promeniti, na srecu! U zadnje dve godine u grad od 200000 stanovnika je doslo oko 2milijarde evra investicija.
  Obidjite nekad Kragujevac, iako ste otisli iz njega, ili niste nikad bili u srcu Sumadije ne budite zajedljivi i sa predrasudama.
  Nesto ne vidim da nekome smeta npr Avalski toranj i sl.
  Najveci problem danas u Srbiji jeste sto mnogi trose reci kao u vreme Slobe; sve je lose samo smo mi u BG najbolji! Ponavljate istu gresku ponovo. Ima nesto i van BG dobro-SRBIJA je i van BG.

 15. U moru neverovatno glupih komentara koji umeju da niknu na mom blogu ovaj je jedan od najglupljih, prvo zato što nema veze sa onim o čemu sam pisala, baš bih volela da znam u kojim se to rečenicama vidi mržnja prema MOM gradu, a drugo zato što je očigledno da ga piše neko kome je Verko bog i batina čim može da trabunja o investiicijama, prilivima i slično a da zanemari realno stanje to jest da je grad bankrotirao kao i većina gradova. Ali politika je kurva, zar ne, i ko voli može da se prostituiše na najprljvaviji način sve dok ima onih koji to “kupuju“.

  Ovo što sam ja pisala nema veze sa mržnjom nego sa ljubavlju, ko ne razume žao mi je.

  Avalski toranj mi smeta isto kao što mi smeta ta krstača!

  U jednom se slažem, nije Beograd Srbija, ima Srbije i van Beograda, da umete da čitate i da čitate znali biste da ja mnogo i često pišem baš o tome. Jok, ovako je najbolje, pročitati se jedan post koji vredja Vašeg idejnog vodju i Vaša pravoslavna osećanja koja se ogledaju u džinovksoj kristači pa onda mene i tih mnogo drugih optužiti da smo sociopate.

  Da li Vam je uopšte jasna ta reč?

  Najveći problem danas u Srbiji je plitkoumlje.

 16. Postovana Mahlat (ili kako kod se vec zovete), hvala sto ste svojim “lepim”, “tolerantnim” recima u prvoj recenici vaseg odgovora potvrdili moje sumnje o Vasoj “socijopatskoj” usmerenosti u pisanju ka Vasem nekadasnjem gradu.
  Moram da priznam da se slazem sa Vama da je “politika kurva”, zato me i ne interesuje. Ja sam komentar napisao, u zelji da predstavim i drugu stranu, onu koja ne zali za “dolinom gladi” (iz koje ste predpostavljam i Vi pobegli). Takodje mislim da mi je dozvoljeno da slobodno iznesem svoja verska ubedjenja, i u tom smislu, citajuci jos jednom moj komentar, ne videh gde sam to izneo moja verska uverenja. Sto samo moze da znaci da ste ste u necemu “pronasli”. To ponovo ide u prilog moje teze da ne pisete o ljubavi (bar u ovom tekstu), vec da ste arhitipski ovaj tekst napisali sa negativnim predubedjenjem.
  Iako nisam video da ste negde dali argument(koje sam ja naveo u mom komentaru, ipak ste se usudili da u Kragujevcu i jos nekim gradovima Srbije “proglasite” bankrot. Vidim da Vas to ipak najvise boli sto Kragujevac brzo napreduje, i to je cinjenica koja ne prozilazi iz toga da li ja imam “idejnog vodju” (iako ga nemam; i mislim da je to jedna uzasno glupa floskula).
  Zao mi je ste dali sebi za pravo da me ovako uvredljivo komentarisete. Ako sam Vas necim licno uvredio zao mi je, ali ne mogu da shvatim zasto Vas necije razlicito misljenje pogadja.
  Iako ja nemam licno nista ni protiv Avalskog tornja, vidim da Vam je i on “trn” u oku, pitam se da li uopste postoji nesto sto Vam ne smeta u Srbiji!?
  Ipak mi je drago sto postoji nesto oko cega se slazemo. Srbija je i van Beograda(i nema niceg sovinisticnog u tome).
  I za kraj da Vam objasnim rec koju ne poznajete. Sociopate su osobe koje pate od antisocijalnog poremećaja licnosti. Oni nisu psihicki ili fizicki bolesni, ali imaju pogresna moralna i druga uverenja. Nepoznat im osecaj krivice, saosecanje, kajanje, itd. Oni su dobri glumci, oni ne postuju zakone i moralne standarde…
  Dakle, “plitko” Vam je ovo Agrat Bat Mahlat

  Poštovani KGBlog (ili kako se već zovete), nema na čemu, evo i drugi put.

  Prvo, Vaš komentar nisam pustila nego kopirala samo zbog toga što se javljate sa druge mail adrese, odlučite se za jednu.

  A sada, pošto se pozivate na svoj prethodni komentar i kažete da ste samo hteli da predstavite i drugu stranu, molim Vas objasnite mi šta ste to predstavili. Svoje razloge da na ulasku u grad nikne krst niste već ste samo izložili da je moj tekst jedan od ‘’sociopatskih komentara na webu’’, i da ja mrzim Kragujevac, da sam zajedljiva itd. Šta ste Vi meni predstavili izuzev mene same?

  Niste morali nigde da navedete da za nešto jeste, ako ste protiv onoga što ja pišem, logično je da ste za ono drugo.

  Vama je žao što sam uvredljivo komentarisala!!! Hajde lepo Vi pročitajte svoj prethodni komentar pa mi recie ko je uvredljivo komentarisao i da li ste Vi izneli svoje mišljenje na koje sam ja mogla da budem politički korektna, to jest, da ste napisali neko svoje mišljenje mogli smo da ‘’razgovaramo’’. Došli ste da mi objasnte kako sam jedan od mnogih sociopata i sad Vam nešto nije jasno.

  Uopšte Vam ne branim da stanje u Srbiji i taj napredak Kragujevca gledate kroz ružičaste naočare, to je Vaša stvar ali mi nije jasno otkud Vam ideja da se na takav način bunite protiv onoga što pišem a onda da još i budete uvredjeni načinom na koji sam vam odgovorila. Akcija izaziva reakciju, ako Vam nije poznato. Nije mene pogodilo različito mišljenje nego Vas.
  Uopšte, sve Vam je dozvoljeno dok to ne prelazi granice koje ste prešli u svom prethodnom komentaru.

  Smeta mi Avalski toranj ako vas interesuje razlog – zbog toga što u Beogradu, u samom centru stoje porušene gradjevine koje će, naravno, biti dobro unovčene, već jesu u stvari, i što je od toga da grad bude sredjen važniji neki toranj jer je, simbol, jelte. Mnogo se mi bavimo simbolima dok mnogo važnije stvari stagniraju. Što se tiče onoga da li postoji nešto što mi ne smeta, naravno da postoji ali to ne znači da ne treba da se bunim protiv onoga što mi smeta i da želim da te stvari budu bolje.

  No, da ne dužim mnogo, pronadjite mi jedan pametan razlog kojim ćete potkrepiti to da me boli to što Kragujevac napreduje i ja ću priznati da me boli.

  Dakle, moj stav u odnosu na ovaj Vaš komentar je isti kao u odnosu na prethodni.

  Gde Vam je mišljenje o onome o čemu sam pisala? Izneli ste mišljenje o meni, svaka Vam čast.

  I hvala na objašnjenju sociopatskog ponašanja.

  Komentar vam je od prvog do poslednjeg slova zajedljiv, ne očekujte da budem korektna, korektna sam samo kad neko zaista iznosi svoje mišljenje o onome što pišem, bez obzira da li se sa tim mišljenjem slažem ili ne, a ne o meni, to je prehrabro.

  Ako želite da vodite bilo kakvu polemiku oko onoga o čemu pišem izvolite, manite se toga kako se zovem, googlanja i završnice sa Agrat Bat Mahlat, tek je to glupo. Isto kao ono o mom begu iz Kragujevca.

 17. K

  Hvala, iako sam Vam ga poslao sa drugog email, sto ste ipak objavili moj odgovor.
  Vidim da sam Vam dirnuo sujetu, i da me, naravno, ne razumete (us vojoj „politickoj korekektnosti“). Nisam to od Vas ni ocekivao.
  Dakle nastavite Vi da se „hrabrite“ na svom blogu, a iz svog „pisanja“ ponekada izadjite i pogledajte realnost, mozda ce te i Vi videti kroz „ružičaste naočare“.

 18. Nema na cemu, samo Vi nastavite da kopkate po mojoj sujeti i gledajte na nju i sve okolo kako najbolje umete, ja cu onako kako ja umem, mirna backa.

  Mislim, sve besmislenije od besmislenijeg.

 19. @KGBlog
  A jel mogu ja kao covek koji zivi u Kragujevcu (koji jos uvek niste preimenovali u Krstojevac iako Kraguja odavno nema a Krstove postavljate na svakom koraku) da dobijem te vase ruzicaste naocare ili na cemu god da ste. Mozda bi mi zivot u ovom gradu nakon toga lakse pao.

 20. S

  Ako za komentar već nikada nije kasno:

  Ja čoveka mogu u nekoj meri da razumem… Shvatite ga, ljudi, on ima fetiš. To je jače od osobe. Znate, ono, kad nešto voliš pa nikako ne možeš da odoliš. Aj’ taj fetiš i krstače nekako i da progutam. Ovaj najnoviji giga-mega primerak nam bar nije posađen u centru grada da nam bez prestanka bode oči. Ali ako već ima fetiš po pitanju krstača (trudim se da nađem neko opravdanje, ali ne ide), ne znam čime da objasnim onaj buzdovan ispred Robne Kuće… Ne znam kako funkcionišu kanali kojima se piše peticija, ali onog monstruma koji navodno ulepšava trg treba ukloniti sa lica zemlje.

  Više nema veze ni da li je u pitanju krst, ili neka druga sumanuta izraslina, ali grad počinje da liči na jako lošu šalu.

  (Ali moram da kažem da ga i pored svega volim više nego bilo koji drugi grad, ne zato što nisam videla bolje/gore, nego zato što sam malo pritupava, pa se vežem za ono što smatram svojim.)

Ostavite komentar