Home / Politika je kurva / Moje pametno dete opšte ne čita novine

Moje pametno dete opšte ne čita novine

Iako se priprema za bavljenje časnom novinarskom profesijom.

Ja strasno čitam i uglavnom imam potrebu da ih spalim, sve do jedne. Razlozi razni.

Kad sam ja bila njenih godina moja majka je isto tako strasno čitala, kupovala je Ženu, Nadu, Bazar, Ilustrovanu politiku, Dugu, TV reviju, Start, Svijet, NIN… Neki od tih časopisa više ne postoje, neki više nikada neće biti ono što su bili do devedesetih. Jednostavno ne umeju da se oporave.

Sećam se da sam u Svijetu pročitala prvi intervju sa lezbejkom i kako je na pitanje novinara – Ko je u vašem odnosu muško a ko žensko, odgovorila – Niko, obe smo žene, da želim da budem sa muškarcem bila bih. Imala sam 15 godina i tad se u mojoj glavi iskristalisalo to da postoje svakakvi drugačiji i da drugačiji uvek moraju da odgovaraju na glupa pitanja istih koji vole da misle mozgom stada.

Nekako  u to vreme sam u Dugi pročitala pismo uznemirenog Beogradjanina u kome apeluje da se svi koji su opseli Beograd svojom nekulturom, naglaskom i lošim zadahom vrate na svoje planine jer Beograd je, zaboga, rezervisan za Beogradjane. Skoro sam pročitala ali se ne sećam gde – Svi putevi vode za Beograd, ni jedan iz Beograda. Šta ste sve nabili u Beograd nije ni čudo. Rasporedite pravilno pozorišta, fakultete i ostalo po Srbiji pa ćete se rasteretiti.

Svih ovih godina Beograd je ličio na velegrad a ostatak Srbije na turska naselja. Ostatak Srbije je bio osudjen na tiho umiranje u svakom smislu a najviše u kulturološkom. Ostatak Srbije je Beogradu bio potreban samo da ubira harač.

Današnji stav Beograda se ogleda u onoj izjavi članice G17 – Nije vlast u Prokuplju isto što i u Beogradu, izvint’e molim vas! Izvinte gospodjo, prokupačka vlast je Prokuplju isto što i Obama onim silnim Amerikama.

Od devedesetih godina Srbija je bezborazno raslojena na Beograd i seljačku Srbiju kojoj ništa nije potrebno sem hleba i igara.

Istovremeno, dok Beogradjani naveliko pričaju da Beograd ima dušu, ostatak seljačke Srbije je uspeo, kako tako da sačuva duh. Razlika izmedju duše i duha je prilična, duša Beogradu izbija na nos, provincija pulsira nekim drugim ritmom.

Sve što je devedesetih krenulo da zamlaćuje Srbe krenulo je iz Beograda. Silikoni, pevaljke, dizelaši, kontroverzni biznismeni, splavovi, urbanistički haos, rušenje svih tradicionalnih vrednosti. Putem medija.

Obrazloženje da su taj pelcer u Beograd doneli provincijalci je samo slaba odbrana Beogradjanima. Doneli su ga jer se u ostalom delu Srbije taj pelcer nije primao. Obrazloženje da je Beograd velegrad gde mora da se zapati svako čudo takodje ne pije vodu. Nije moralo. Režimski mediji su to dobro zalivali i pokušali da raseju po čitavoj zemlji.

Od devedeseti na ovamo, do pre tri godine sam živela u Kragujevcu. Svih tih godina su neke folkoteke zatvarane pre nego što su otvorene. Ideja da se Šumaričko jezero preplavi splavovima pa da Kragujevac bar malo izgleda kao Beograd nikada nije uspela. Nisam videla ni jednog dizelaša. Šezdesetogodišnje žene nisu kolektivno šetale frizuru Viktorije Bekam, nekoliko kretena koji su uspeli da se izbore za titulu kontroverznih budala se druže medjusobno i ne izazivaju zavist i želju da im budeš ortak. Sve ono što je u Beogradu must, u Kragujevcu i ostaloj Srbiji može da se nadje u tragovima.

Kakva god nakaza u vidu nekog umetnika da se dočepala Beograda mediji su se dobro potrudili da njene ’’prave vrednosti’’ življenja nametnu kao pravilo.

Mi smo sedeli u provinciji i čudom se čudili – jebote, šta je ovo, gde je taj Beograd, koji smo seljaci, jebote, vidi tamo život, pa bogatstvo, pa ribe, pa ovo, pa ono…

Sve ovo gore što sam napisala mogla sam da napišem mnogo drugačije, ozbiljnije i mnogo više analizirajući, nadam se da ste razumeli šta hoću.

Nadam se da ne treba da pišem o manipulaciji medija, kome i čemu današnji mediji služe, o spinovanju, svemu što rade ovom narodu da bi se održalo postojeće stanje a narod sa amom iako govore da je taj am skinut.

Povod za ovo – u zadnjih mesec dana pročitala sam dva teksta o raslojavanju Srbije, onom najniže vrste mada je svako raslojavanje tragično. Jedan je bio o tome da deca moraju da imaju patike od neznamkolikopara!, original Turske a drugi o teroru koji je trpela devojčica od svojih drugova jer nema fensi patike.

Pojava iz devedesetih. Moje dete je išlo u dve osnovne škole, nikada nije izgovorila da je neko manje vredan zbog onoga što ima na sebi, niko od njenih drugova nije tako pričao, nikada niko nije histerisao zbog patika, postojalo je samo – svidja mi se i ne svidja mi se. Niko iz njenog društva nije izopšten, svi danas studiraju, svi su isti, retke primerke seljačkog noblesa su uspeli sami da dovedu u red – Femo, šta lupaš gluposti! Kako je to njih zaobišlo?

Možda sam ja samo paranoična ali stvar gledam ovako –

u zemlji je haotično stanje

problem hleba može uvek da se preusmeri na patike

granice su otvorene

vrlo moguće da će mnogi prodavati automobile da bi švercovali ponovo sve ono što se švercovalo devedesetih i prodavalo na ulicama na šta je vlast žmurila jer se tako čuvao socijalni mir

dok je radnicima zamandaljenih fabrika  vlast dozvoljavala da na ulicama prodaju benzin, cigarete, bugarske lekove i madjarski kačkavalj niko nije protestovao

protesti su krenuli tek kad su počeli da ih rasteruju sa ulica

o velikoj raslojenosti Srba se par godina nije pričalo

sad je vreme.

Razmislite o tome.

Pročitajte i

Metro će biti tu dok kažeš – metro! Rekoh i ništa.

Pa čoveče, kad mogu da prodaju karte za Mars koji je, po slobodnoj proceni naučnika, od zemlje udaljen 54,6 miliona kilometara i do kojeg bi put trajao oko devet meseci, pa šta je čudno ako mašu kartama za metro u čiji temelj se još nisu zapljunuli, svi ovi koji smatraju da mogu da naprave metro u zemlji u kojoj vozovi idu sporije nego pre Prvog svetskog rata, odmah treba da kupe mašinice.Za šišanje ovaca.Srećni vam izbori.

11 komentara

 1. Odlican post, po meni. Ali, ili ga ja nisam dobro shvatila ili nisu ostali, jer ne vidim komentare, nikakve. Da li to znaci da mozda nije istina ovo sto si napisala, ili te mozda cita navise Beogradjana koji se ne slazu ali ne zele to javno da kazu.
  Uglavnom, mislim da je istina sve sto si napisala i da nije takav slucaj samo sa Beogradom. Identicna situacija je ovdje sa Sarajevom.

 2. Uh. Sve sto si pisala je tacno. Sigurno. Ali mislim da se „provincija“ (zvuci ruzno, znam. mislim na manje gradove) dosta promenila. Dosta toga sto ne valja se „primilo.“

  „Skoro sam pročitala ali se ne sećam gde – Svi putevi vode za Beograd, ni jedan iz Beograda. Šta ste sve nabili u Beograd nije ni čudo. Rasporedite pravilno pozorišta, fakultete i ostalo po Srbiji pa ćete se rasteretiti.“

  Amin! :kiss:

 3. Beogradjanka sam i slazem se sa vama, valjda zato i prve bombe padaju na Beograd, uvek.

 4. Znas da je moj rodni grad u blizini tvog i da je jos manji, cini mi se i na zalost otpisan na svim kartama…dok je moglo od „Gose“ da se zaradjuje bilo je super, sada propada sve.Citala sam ovih dana o tom vracanju na trenerke i patike i zaboleo me zeludac 🙁
  Zivela sam u Bg-u , do devedesetiprve.

 5. C Bosanka, verujem ali to ne vidim pa ne mogu da pisemo tome. Verujem da si dobro shvatila.

  Alta, ne nazivam ja manje gradove provincijom :undecided: da, prima se sve i svasta, napisah zbog cega.

  Zelena, ako mislis bukvalno na bombe, kad su prve pale na Beograd istovremeno su pale i na Kragujevac, Cacak, Nis… da ne nabrajam.

  Ako mislis na figurativno bombarodavnje, kako rekoh, da nije sve centralizovano u Beogradu bio bi malo rasterecen od nas dodjosa, provinicijalaca i inih koji atakuju na beogradski pedigre. Nemoj molim te ovo licno da shvatis jer ovo nije licno.

 6. Sara, pa koga ne bi zaboleo zeludac :blush:

  ko je obecavao da nas nece vratiti u devedesete grdno je lagao!

 7. Stra’ me ‘vata od otvorenih granica.

 8. Figurativno sam mislila, i nisam shvatila nista licno.
  Samo sto ni mene kao ni vas niko nista ne pita nego radi ko sta hoce i kako hoce, a mi narod ostadosmo da ovako pricamo. Tacno je da bi pravi raspored svega doneo rastrecenje i olaksanje svuda.
  A za trenerke i patike cu se ubijem majke mi! >:<

 9. Dobro, ja sam pod blagim stresom da ne skočiš kao za one provincijalke. :kiss:

Ostavite komentar