Home / Srbija medj' šljivama / Ne ’vataj konobaricu za dupe!

Ne ’vataj konobaricu za dupe!

Dobro, naslov je mogao da bude i – Ne pljuj po podu! – ali znate kako je, naslov mora da privuče, videla ja od ovih magova novinarstva.

Ne sećam se da sam skoro videla da negde piše ovo o pljuvanju po podu, neko je valjda skontao koliko je glupo jer kad čoveku dođe da pljune on to može samo na pod, ne može u vazduh, eventualno može da lobuje ali za to već mora da trenira.

Danima (lažem, godinama ali zadnjih dana onako intenzivno, da spavam ne mogu) razmišljam zašto smo tako nekulturni i zašto neka pravila kod nas nikada nisu zaživela.

Gde god piše – Ne gazi travu! – neko je utabao stazicu-prečicu do kontejnera ili nečeg sličnog na šta ne može da gubi vreme.

Gde god piše – Zatvaraj vrata! – ima neki dežurni koji svakog drugog pita – Si rođen u čamcu?! Neverovatno, ali svako ima obrazloženje oko tog čamca, ako niste znali – niko nije rođen u čamcu, to bi već objavile sve novine, ali svi imaju obrazloženje zašto se ponašaju kao da jesu.

Gde god piše – Zabranjeno parkiranje! – neko se uparkirao i to popreko, znate ono kad jugom hoće da zauzme mesto kao da vozi mercedes. Samo negde da trkne.  To objasni svakome ko ga pogleda, onako neverbalno, udari se po satu, provrti rukom tamo-vamo što znači – idem samo da kupim tetki lek i odma’ se isparkiravam. Ostali mogu da osede dok se on vrati.

Gde god piše – Nezaposlenima zabranjen ulaz! – neko pokucao, odškrinuo vrata i izbezumio sve zaposlene u prostoriji. I one nezaposlene koji tu piju kafu.

I tako, gde god piše da je nešto zabranjeno, neko krši zabranu. Da bilo koga pitate – što bre, jel umeš da čitaš, vidiš šta piše ovde, odmah ima spremo obrazloženje – ko će njemu da kaže šta sme ili ne sme, njegov je, bre, deda, na belom konju dojahao sa sve slobodom a pradeda mu se istim tim ulicama na koje on kao ne bi trebalo da pljuje, vozio fijakerom, u jednom on a u drugom štap, ovo je, bre, njegova zemlja, ima da pljuje gde on ’oće! I da baca đubre. I šta god mu padne na pamet.

Davnih godina je Andrić napisao da u svim zemljama sveta piše – Molimo vas zatvarajte vrata, samo u seljačkoj Srbiji – Zatvaraj vrata! Stoko! Dobro, ovo stoko ne piše al’ lebdi tu negde, osećaš se kao stoka.

I eto, potpuno sam sigurna da tajna leži u toj maloj ali tako teškoj reči – molim. Ili bar u obrazloženju zašto nešto ne treba raditi.

Sećate se kad je krenula kampanja o zabrani pričanja mobilnim telefonom u toku vožnje i ono da pešaci ne smeju da prelaze ulicu prikačeni na gajtane ko vanzemaljci, da izvade slušalice iz ušiju. Kompletna kampanja je bila fokusirana na to koliko će vam para izbiti iz džepa uhvate li vas da pričate u vožnji ili da slušate muziku dok prelazite ulicu. Ne čuh nikoga da je rekao  – volan je predviđen za dve ruke, ubićete nekoga i čamićete u zatvoru, ili izvadite slušalice iz ušiju čisto da čujete dal neki ludak koji vozi jednom rukom ima nameru da pređe preko vas.

Isto bilo za pušenje, svi smo uredno obavešteni da ćemo popušiti zakon uhvate li nas da pušimo.

Kod nas vam je sve – zabranjeno, inače ima da gulite krompir umesto onih koje smo abolirali jer nemamo mesta u zatvorima.

I tako, u krvi našeg naroda je da se najdebava sa zakonom, da pokušava da doskoči, kako god, da ima šta da priča kad prisedne uz kavicu jer mu je život inače nezanimljiv. Kad god vidi znak da je zabranjeno skretanje, ulevoiliudesno, samo pomisli – ma ko ga jebe! – i skreće kako mu volja.

To što ih gledaju deca kako pljuju po podu, bahato parkiraju, gaze travu, pretrčavaju ulicu gde god im padne na pamet i ko zna šta još, po njima ne spada u vaspitanje. Jer naš narod isto tako vaspitava decu – Ne smeš! Zašto? Zato što ja tako kažem! Ende.

I tako, vreme je da neko najzad kaže – Ljudi, nemojte ko boga vas molim, ne mogu više da čistim bunar!

A konobaricu nije lepo ’vatati za dupe.

Da je lepo, ’vatali bismo i konobare, jel da?

 

Pročitajte i

Kako nas je zajebala nepismena Srbija

Osvanulo postizborno jutro u Srbiji. Sunčano. Atmosfera međ’ intelektualnom elitom (bokte!) zgusnuta do pucanja. Juče …

4 komentara

 1. Ne vjerujem da je bilo koji narod kulturan od postanka. Mrzim na koristim termin „na Zapadu“, ali moram, dakle na Zapadu, su takve stvari iskorijenjene u glavnom zbog primjene starog dobrog sistema nagrade i kazne (čitaj: kazne).

  Trenutno sam na postdiplomskom studiju u Ljubljani i ne mogu se čudu načuditi drakonskim kaznama. Npr. prolazak kroz žuto svjetlo je 250€, crveno 550€, pojas 120€, parkiranje na zabranjenom mjestu 140€, itd. Ako šetate psa bez plastičnih vrećica kojim ćete pokupiti ono što pas ostavi iza sebe 200€, itd.

  Ne puše gdje je zabranjeno zbog visokih kazni, ne prelaze pješački gdje ne treba zbog visokih kazni. I tako je svugdje, u Austriji, Švajcarskoj, Njemačkoj (ali ne u Francuskoj i Italiji, gdje su dosta niže kazne).

  Iz discipliniranosti koje je posljedica poštovanja zakona i drakonskih kazni, oni razvijaju osjećaj poštivanja i ostalih pravila koje ste naveli u svom tekstu.

  Samo drakonske kazne mogu da utiču na kolektivnu svijest naroda, ništa drugo. Dok god budemo mogli „završiti“ stvar sa policajcem koji nas zaustavi za 10-20 KM, nećemo se ni vezati, ni poštivati saobraćajne propise, a tek nećemo zatvarati vrata i tako dalje.

 2. N

  Sve ono što, oduvek, pokušavam da objasnim ljudima oko sebe, ali nikako da nađem odgovarajuće reči, kad me, svaki put, pitaju zašto čekam zeleno svetlo kad nema nikoga i kad mi se smeju što mi je torba puna papirića, omota od čokolada i maramica, jer kad kante nema u blizini ja ih trpam u torbu, i često zaboravim da ih odmah bacim. Ali, znam da to što radim ima nekog uticaja jer je moje dete, pre neki dan, reklo čoveku koji je krenuo na crveno da je nevaspitan i da može jako da se povredi.

 3. Kada konobari budu imali dupeta ko konobarice, ko zna šta će sve da ih snađe.. 🙂
  Zezam se, naravno, godinama se pitam i ja zašto smo stoka, ona izostavljena iz natpisa i ne uspevam da odgovorim. Pešaci plaćaju kazne zbog slušalica na ušima dok prelaze ulicu uredno, na semaforu, uz zeleno svetlo, a neki mogu jednom rukom, na crveno svetlo kolima da projure pored 6 policajaca.. Primera je mnogo, a niko neće od sebe da krene. Kriv je sistem!? Svakako, da. Ali, ko je taj sistem izgradio…?

 4. S

  Konobar i konobarica nikada neće biti isto.
  Jedna od najvećih tuča u jednoj staroj novosadskoj kafani (po pričanju generacije mog ćaleta) je počela jer je jedno društvo konobaricu, koja je skoro sve vreme titrala drugom društvu i čak i sedela povremeno kod njih jer je očito imala prijatelja među njima, pozvala sa:
  „Brko, ‘ajde napalti šta smo imali“…. i nastala je opšta šorka….

  Priznajem da nisam siguran da li za sav ovaj naš javašluk ima leka, sem nekoliko generacija upornog vaspitavanja.
  Novčane kazne?!…. Pa sam Bbajic kaže da se u Bosni dogovora da li će za nešto platiti 10 ili 20 evra panduru i…. Zašto to ne bi važilo i za bacanje otpadaka i slično.
  Što se tiče Mahlatkinog (jesam li ovo dobro savladao s padeži?!) razmišljanja sa „Molim vas nemojte….“ …. nisam baš najsigurniji! Najveći broj komentara proceđenih kroz zube bi bio:“Mamu svoju moli pizda ti materina“…. i opet bi uradio upravo suprotno od onoga za čega je zamoljen.
  Ja sam jednom slučajno išao iza taksiste sa tablom TAXI – „Novosađani“. Na semaforu na Bulevaru oslobođenja je kroz prozor istresao pepeljaru i bacio praznu kutiju cigereta. Obišao sam ga sa desne strane, stao naspram njega i pitao: „Jesi ti Novosađan?“ (lokalizam… mi skraćujemo ono Novosađinin, Vojvođanin)…. Odgovorio mi je da jeste…. Onda sam ga pitao da li ga je mama naučila da baca govna kroz prozor, na šta je on odgovorio klasičnim srpskim „Šta tebe boli kurac šta je mene mama naučila“…. E, onda sam krenuo da izlazim iz kola da ga „pitam“ još par stvari o mami… jer bio je mnogo, mnogo mlađi od mene pa je postojala teoretska mogućnost, pošto je NosaĐAN, da sam s „mamicom“ bio…. negde…. na „Đavi“…. ili „Točku“… možda „Pipingu“, ili… šta ja znam gde… neke davne… ’83., ali je dečko smotao pun levi, prešao preko ostrva i zabo „crtu“ u suprotnom smeru…
  I… mislite li da je nešto naučio?! Ništa! Apsolutno sam siguran u to… Samo je nekoj svojoj ekipi pričao „Kako ga je neko kreten od „matorca“ drkao za jebenu pepeljaru?! Čoveče…. mis’im?!“

  Sve se više bojim da smo tako duboko potonuli, i to u živo blato, i da se iz njega još dugo, dugo nećemo izvući…
  Na žalost!

Ostavite komentar