Home / Politika je kurva / Partizanka Mara

Partizanka Mara

Preporučena muzika

Te 1999. godine, u Rambujeu je održana Konferencija o rešenju kosmetske krize, u Požarevcu je rastao zabavni park ’’Bambilend’’ pod pokroviteljstvom preduzeća ’’Madona’’ a sve pod budnim okom gazde koji je pio sok od višanja koje je skupio lično i personalno, održana je premijera filma ’’Nož’’ a struju smo imali po grupama ili je nismo imali po grupama, tako nešto. U Zagrebu je zabranjeno prikazivanje partizanskih filmova. U Subotici je osnovan Organizacioni odbor za doček novog milenijuma. Savezna vlada je prodala dva aviona. Nisu nam ni trebali pošto nismo nigde putovali, onaj iz inostranstva ko je hteo da pošalje garantno pismo Srbinu morao je da položi kao garanciju malo bogatstvo sa sve ženom, decom i užom familijom.

Tog 23. marta 1999. godine ja sam spakovala dete, fotografije i ličnu kartu i krenula put tate pošto sam živela u naselju okruženom kasarnama a nisam umela da letim.

24. marta u 20 časova nestala je struja. Pola sata smo mislili da je došao red na nas da štedimo dok u onom mraku nismo došli do nekog radija i čuli da su ’’svetski agresori izvršili napad na teritoriju suverene Jugoslavije’’. Nismo se ni snašli kad je pola zgrade naletelo sa ćebićima i kesama sa lekovima a u onom mraku nismo uspeli ni da se prebrojimo, bilo nas ko Vilotića od 12 do 120. Tek ujutru smo videli da nas ima devetnaestoro. Kreveta nismo imali ni upola.

Sutradan su javili da su ’’operativna spremnost i borbena gotovost na najvišem mogućem nivou“. Svi smo bili spremni da gledamo napad. Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je ’’očuvan javni red i mir na teritoriji cele republike i da se život gradjana odvija normalno uz visok stepen svesti i discipline.’’

Što se mene tiče ja sam bila svesna da smo najebali i disciplinovano sam se svake večeri tuširala i pedantno oblačila da bežim u šumu ako pripucaju po nama. Nije imalo šansi da me neko natera da se svučem. U kući počela organizacija spavanja i raspored ispijanja tableta za smirenje.

Posle dve, tri večeri, po mrklom mraku u selo je stigla vojska. Jedva me sprečiše da se vratim u grad. Ujutru došli da traže smeštaj, ja ih gledala belo i imala osećaj da snimamo partizanski film. Tata bio spreman njih da primi a mene valjda da proda pod izgovorom – Jebi ga to je narodna vojska. Jedva ih ubedismo da pored nas devetnaestoro nema mesta, ionako se više nije znalo ko sa kim spava.

Stražu davali ispred naše kuće. Objasnili mi da lozinke za smenu straže i ono što kažu kad naiđe agresor pre nego što mu viknu – Stoj pucaću! – prave – vojni termin i grad, primer Četa – Čačak. Ja ljubazno zamolila da jednom i ja odredim lozinku, sva srećna što sam ukapirala, da i ja doprinesem borbi za otadžbinu. Ajd, kažu oni a ja sva srećna rekoh – Gas maska – Gornji Milanovac. Htedoše da umru od smeha.

Bilo ih preko 200, ako nisu lagali. I svih preko dvesta su pokušavali da me ubede da sam žena njihovog života što je valjda sudbina svake žene koja je neudata i jedina u čitavom vikend naselju a koja ima manje od 100 godina. Pošto su mene naučili da se fine devojke ne bakću sa vojskom branila sam se svim mogućim verbalnim i neverbalnim sredstvima i ostala fina. U ostalim slučajevima sam bila fina partizanka, kuvala im kafe, pravila palačinke i vadila im krpelje za koje mi ni danas nije jasno gde ih nađoše.

Gde god sam krenula za mnom je išao bar jedan vojnik pa mi zabranili da izlazim iz dvorišta. Otac reko – Ti gde god se pojaviš neki problemi – pa je majka rešila da ona ubuduće ide po mleko i jaja.

Život u kući se odvijao normalno ako izuzmemo spavanje. Sirene se nisu čule pa smo morali da vodimo računa kad će se pojaviti avion u uglu ekrana. Kako se pojavio avion tako tata oblači pižamu i odlazi u krevet. Odatle je nabijao majci kome je stigao i drao se na sve redom – Majke im ga nabijem agresorskoj – Majke mu ga nabijem ko opet pušta vodu u kupatilu (kao da oni odozgo prisluškuju kad puštamo vodu) – Gasi svetlo, pobiće nas ko govna – Ko je sad na’šo da se vozi majke mu ga nabijem – Ja sam zapamtio rat, majke vam ga nabijem, i sve tako. Meni se obraćao sa ne seri, ja kažem – Gađali RTS, on – Ajd’ ne seri, gde smeju da gadjaju RTS, pa onda – Majke im ga nabijem stvarno gadjali RTS, i tako za sve što su pogodili. Majka se ozbiljno bavila razmišljanjem o ubistvu koje je htela da provuče kao kolateralnu štetu. U neko doba je rešio da skine pižamu i obukao je maskirno odelo s kojim ide u lov. Majka zamolila boga da vojska kad krene povede i njega. Greškom.

Noću smo izlazili na terasu da gledamo napad i odbranu, decu ubedjivali da je vatromet a oca da ovo nije bombardovanje iz ’41. Kako se čuju detonacije, tako je vikao mom bratu – Beži pod kajsiju, beži pod kajsiju! Kajsija s tri grane i dva cveta, s korenom da je izvadiš lakša je od mog brata. Posle bismo se bili oko frižidera i tako nekol’ko puta noću – napad – odbrana – frižider.

Brat je bombardovanje proveo pijan, rešio valjda ako mora da umre da to bude bezbolno, da bude anesteziran. Tako pijan je umeo da zaspi dijagonalno i sa svojih dva metra i stotinak kila zauzme četiri parking mesta. Mi jadni ga budimo, budimo, i na kraju spavamo za stolom. U neko doba se probudi i objasni nam kako smo ludi, koji đavo spavamo k’o u kafani.

Ko god nam je svratio tih dana bili smo pod stresom da će ostati i na spavanju.

Posle mesec dana smo svi bili ludi i svajdali smo se u krug i što nas bombarduju i što nas ne bombarduju, i što mene spopadaju rezervisti, i što je mraz sjeb’o kajsiju, i što je uzbuna i što kasni uzbuna, i što nije niko luk, što nema struje, što neko pušta vodu, što je neko nekoga pogledao, nije nam trebao razlog.

I onda sam ja rešila da se vratim kući. Ako ginem, da ginem sa živcima a ne gore da se vodim kao luda.

I tog dana bombarduju kasarnu. Jedna detonacija, izleće kvaka. Druga detonacija otvaraju se vrata i komšinica iz stana preko puta leti u moj zagrljaj, pada preko mene i kaže –  Bog te mazo, da ova detonacija ne otvori vrata morala bi da ti ih kupim. Ekspresno sam se vratila među vojsku. Ako ginem, da ginem ispod vojske a ne ispod komšinice.

Al’ završi se bombardovanje. ’Oću reći, ne pogiboh. Ni ispod koga.

’’Posle 78 dana bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije – kraj agresije. Sinoć oko 22 časa potpisan je Vojnotehnički sporazum za mirno rešenje kosmetske krize. Pola sata kasnije, sastao se Savet NATO u Briselu i posle kraćeg većanja prihvatio obustavljanje bombardovanja na našu zemlju. Rano jutros Havijer Solana obavestio je Kofija Anana da je sve srpemno za donošenje Rezolucije SB UN o raspletu kosmetske krize.

U većini gradova Srbije, pošto je RTS javila da je agresija NATO protiv SRJ završena, građani su masovno izašli na ulice, pucajući iz pištolja i automatskog oružja, bacajući petarde a čuli su se i zvuci truba i pištaljki.’’ – ’’Večernje novosti’’ – 10. jun 1999.

Ostalo je istorija.

Pištolji i automatsko oružje su još uvek kod građana.

Petarde su zabranjene.

Pročitajte i

Spomenik Juriju Gagarinu – veliki postament, mala glava – sve isto kao u Srbiji

Sve ovo sa ovim spomenikom podsetilo me na to šta nam sve promiče, šta sve dozvoljavamo, za šta sve mislimo da ne možemo da promenimo.I kako razum građanima Srbije već par godina maše i govori – pa, pa... a građani odmahuju i ispraćaju ga sve misleći da će sedeći i zezajući se po mrežama nadjebati ovu ogromnu marketinšku mašinu. Dok im se bolji život smeši samo ko zna koji put kao repriza.

122 komentara

 1. Zaboravila si da napises kako smo pobedili mnogo jaceg neprijatelja od nas samih…
  Ostalo ne zelim da se prisecam , jer mi se cini da je agresor mogao i moze sa nama da radi sta hoce a da je nase jedino oruzje kad izadjemo ispred kuce i vicemo:
  “ ce sidjes dole, jebacu ti majku i sve po spisku!!!“
  Tuga i jad, ali kad ga ti napises, nekako setno , sve razmisljam : lepo nam bilo…. 😛

 2. Sjajan tekst! Ne znam kako, ali prva asocijacija mi beše- pa, ovo k’o Dnevnik Ane Frank, samo komična verzija. Rodjena si za pisca. Genije si! Ne sumnjam da će se po tvojim tekstovima jednog dana režirati pozorišne predstave…
  24. marta , 1999. u večernjim satima sedela sam pored spakovanih kofera, van Srbije i sa kartom ka Beogradu. Trebalo je sa sinom, (tada dvogodišnjak) da krenemo kući oko 24h …otac je posle prvih vesti na TV, oko 21h , samo prokomentarisao: propade ti karta…kući smo se vraćali skoro dve godine…
  8)

  Da, proglašenje pobede si zaboravila da pomeneš…ne sumnjam da ćeš dodati i taj detalj, u svom stilu…

 3. D

  Maro, lepo si me nasmejala, do suza! Mislim da svako od nas ima svoje price iz tog perioda, tragikomicne! Tog 10.juna sam ja rekla mojima u stanu, da ce za moj rodjendan 11.juna, prestati bombing, pa tako i bese! I mi svi bili prvih par dana pod bensedinima. Cim zavitlaju sirene, prvo psima pola tablete, a ostatak nama i deci, pa pravac u veskujnu, sa sve cegerom punim hrane. Tamo sredili, grejalicu upalili i navalili na klopanjac. I tako sat vremena, pa onda gore u stan (SESTRIN), da gledamo tv. Deca konstatovala, kako su nas ispalili, svaki put kada nisu nista roknuli! Njima je bilo najlepse jer je smo im posvecivali puno vremena i igrali sa njima raznih drustvenih igara. 🙄

 4. Deda, nisam zaboravila to cu tek da pisem na godisnjicu pobede 😀 dotle moram kako znam da nadjem one vesti koje su pocinjale sa “agresorsko fasisticko imperijalisticke Amerike, tako nekako a u vezi toga ces da sidjes, dosao otac moje cerke sa ratista jelte, pitam ja sta radite tamo, on kaze Nista, izlezavamo se po ceo dan sam o nas ujutru postroje da nam kazu koliko smo aviona oborili prethodnog dana :mrgreen:

  i sta ti meni setno, vidis da sam htela da poginem :mrgreen:

  Rado, u poverenju kad su hteli da postave jedan moj ispovedacki tekst pa mi pokazali glumicu koja bi igrala mene ja se umal’ nisam slogirala tako da od ta posla nema nisa dok ja ne naucim nesto o reziji :mrgreen: ali svakako ti hvala.

  I nisam zaboravila proglasenje pobede nego nisam htela, kad pomislim kako su onog sto je proglasio pobedu posadili u bastu i koliko se jos nadaju da ce da im nikne nov nekako mi je muka 😕

  Dudo, sve te razumem ja iz tog vremena imam kolekciju nacrtanih patuljaka, izlozbu mogu da priredim. I za pse te razumem, mi smo naseg jednom morali da samaramo da bi ga vratili medju zive 🙂

 5. Ajoj,ja sam nekako s pocetkom bombardovanja shvatila da sam na smrt zaljubljena u svog hazbnda. Dzabe bombe, bensedini, otrovi, mrtvi, ranjeni, umalo ranjeni, podrumi…ja se jos kezim kad se setim tog vremena,a sve mi nesto toplo oko srca 🙄 😳

 6. Setila sam se svega i tuzna sam i smejem se….ali to je sve zbog tvog teksta i divim ti se sa kakvim humorom ti opises sve te jadne i teske scene, dane i godine…
  Bila sam sa mojom devojcicom tek na pocetku trudnoce…sedela sam daleko od kuce i buljila u tv, zvala, ali onda vise nisam ni mogla nikoga da dobijem telefonom. Brat klinac na frontu u Smederevu… strasno, rodbina i svi vi dobri ljudi … bila sam bespomocna, nikkavog glasa a ja jos „invalid“ nisu mi dali da se maknem i krenem ka domovini…
  ja bi po svemu sudeci bila bolnicarka Mara… 🙁

 7. Vidim, tela si kao i ja… A sto se meni govno u dupetu zaledilo od sra’ to necu nikom da kazem…

 8. d

  Draga kurirko Maro nasmijah se od srca zamišljajući situacije koje ovako životno opisuješ. I nekako se sjetim skloništa, sirena… haosa, pa ponovnog preživljavanja istog kad su bombardovali vas u Srbiji. Život nam je tada, u svim sferama bio skoro paralisan, samo smo gledali vijesti i strahovali za vas.
  Draga Maro, da sam tada znala da ti se nabacuje cijeli izviđački vod, ne bih brinula za tebe:)))

 9. Draga Mahlat, ne verujem ja da tebi treba da učiš o režiji, nego skupi društvo, iznajmi kameru i kreći!!! Kakav Kusturica, bre begaj!

 10. I da…prijavljujem se unapred za Clap Board Sheficu!!!

 11. d

  I ni jedan od tih 200 nije nas’o password za tebe!?? 😯
  Mahlat, ti si zena-stena! :mrgreen:

 12. Magi, si vid’la kako je tačno ono da svako zlo ima svoje dobro 😀

  SAro, bila bi bolničarka, garant, ovi su se samopovredjivali samo tako, sve smo strahovali šta će biti ako im neko da puške u ruke, pošto sam ja jel’te bila medju vojnom policijom, njih su samo doveli onako, da imaju koga da hrane :mrgreen:

  Deda, ja odavde vise nisam sigurna čega sam se plašila 😆

  Donna, bona, nisu bili izvidjači nego drugovi vojni policajci, kad ne umreše od dosade preživeće još dva tri bombardovanja 😆

  Draga Rado, primljena si, raspisujem konkrus za onoga ko će glumiti druga koji je objavio pobedu, samo mora da ima onaj čežnja pogled, čim se javi raspitaću se gde se skupljaju pare i organizovaću akciju 😀

  Drnch, kad neko u baci princezu medju dvesta zelenih kako ona da proceni ko će se od njih od poljupca pretvoriti u princa. Nije baš da sam žena stena samo izbegavam žabe :mrgreen:

 13. E sve sam to prosla samo malo juznije i malo ranije, tako da nisam bila tu kad je bila repriza… 🙁
  Pa sta su oni dosli vas da hapse ako se zabunite pa na sirenu istrcite napolje umesto u podrum… :mrgreen:

 14. d

  Draga Maro, jal narodna, jal vojna policija nikad nije besposlena. Vazda nekog kibicuje:)))

 15. Pa da… iako je bilo i lepših dogadjanja. U stvari, ja sam pre deset godina (ne samo u martu) radio na svojoj izložbi koja se zdesila u novembru, ako se dobro sećam. Znaš ko je otvorio izložbu? Onaj tip kome si poslala komentar na vetrenjače, čini mi se. (Ajd’ da ostane medju nama, imam brdo pseudonima, a maternji mi nije srpski). Slažem se sa Dedom da je bilo baš kako on kaže (moja šćera stanovala takodje okružena kasarnama) i ja sam se katkad derao na nebo – ma takvi smo kakvi smo, i da da dovršim u stvari da citiram Dedu: ti si nekako baš fino napisala. Inače tog 23 uveče (buraz je dogradjivao kuću) nije nam se više radilo pa očli mi u kafanu, popili jedno, pa drugo pivo, onda ode struja, zavijaju sirene a mi tražimo još piva i dobijemo, popijemo i tražimo još, tada stiže gazda i kaže nam: „Marš, majku vam jebem! Ne vidite da nas bombarduju! I onda danas ne znaš šta je bolje, onaj idiotski mazohizam od pre deset godina, ili ova fatamorgana koja oponaša demokratiju.

 16. Saro, mene su mogli da hapse iz raznoraznih razloga, u podrum ili skloniste ne bi usla nikako. Znas ti kakva su sklonista bila u vreme bombardovanja, trebala ti ronilacka oprema da udjes u njih i da se nadas da nema belih ajkula. Idi, bre! To se cistilo posle za zlu ne trebalo 😆

  Drugr’ce Donna, pa jes’, njih za to skoluju, da kibicuju, ‘vataju na uniformu i silu i da prekoracuju ovlascenja. Nit manje zemlje nit vise milicije, sto narodne, sto vojne, jedan i po milicajac po glavi stanovnika i 200 na partizanku Maru :mrgreen:

  Stevo, da l’ je bilo bolje u vreme bombardovanja ili je bolje sad u demokratiji, aiiiiiii fatamorgana :mrgreen: ne znam, znam samo da i jedno i drugo covek moze da prezivi samo konstantno pripit. A mazohisti smo inace, uvek 😈

 17. Bombarodvanje ne moze niko od nas koji smo tih 78 dana slusali sirene i detonacije da zaboravi…
  Ja sam na poslednjem spratu svoga stana slusala avione, gledala Pvo, i pitala se kada cu da budem kolateralna greska. A smejala sam se kao nikad do tad i nikad od tada, svi smo se smejali i pevali kao ludi, tako smo se branili.
  A ja sam imala ‘bombardera’ tada i nije bilo lose 😳

 18. S

  Tog 20.marta sam ušla u 4. mesec trudnoće. Suprug bio na odsluženju vojnog roka, na dedinju, kraj bolnice „Dragiše Mišović“.

  Dete mi je OK, čemu se nisam nadala, a ja od tad nisam … baš … sasvim … popustili nervi 🙁

 19. d

  U bre Suske… 🙁

 20. d

  Zelena, mogli smo da ih satremo, da nam nisi zamajavala bombardera! 😆

 21. Zelena opremljena si, bre, za sve vandredne situacije :mrgreen:

  Suske, odmah mi proradise slike na mnogo toga sto je bilo zastrasujuce i ponizavajuce…

  Drnch, si vid’o, sram je bilo 😆

 22. Nista nas ne sme iznenaditi :mrgreen:

 23. Draga Mahlat, ovaj film će imati nevidjen sadržaj, cenim po komentarima. Počni ti , blago meni, da pišeš scenario …za pomoć oko svega, tu smo svi …
  @Suske, tvoje mezimče će u glavne uloge, predlažem..

  Odo’ ja da tražim klapnu…

 24. d

  To ce biti film za starije od 22 godine, zbog brutalnih scena gde glumi bombarder!! :mrgreen:

 25. Suske rece bila u cetvrtom mesecu trudnoce. i ja sam. A moj Dragi bio u partizanima. Jedno dete 6 godina, drugo koprca a jos ni ne zna za sebe a ja sama u kuci.
  Kad sad razmisljam stvarno sam bila zmaj. Kad pocne da puca, ja sa sinom pogadjam gde su gadjali. Kao nije to nista, ko pogodi sutra dobije cokoladu. Na nedelju dana pre kraja moja devojcica krenula napolje u sestom mesecu, morala sam u bolnicu, sa sinom u istom krevetu, i nikakvom sansom da mala prezivi.
  Ali eto, uspeli smo, mada je ona i sada pravi mali agresor:))))

 26. Zelena, nema odmora dok traje… mislim dok nas bombarduju :mrgreen:

  Rado, treba mi pomoc oko naslova, ja uvek prvo pisem naslov pa razradjujem temu, dakle… nesto kao Mahlat medju policajcima i Zelena medju bombarderima 😆

  Drnch, ja sa tim scenama nemam nista, ja sam samo vadila krpelje :mrgreen:

  nesto ‘vako

  boop

  Zelena nek pise taj deo scenarija za +22 :mrgreen:

 27. Casper, vala neka je, nek’ je ziva i zdrava 🙂

 28. Naslov? Ma ide begaj, zar ima boljeg od Partizanka Ma(hlat)ra 😉 ok…to nek bude radni naslov…sad guglanje sa pitanjem: forma scenario…ondak ide guglanje: pisanje projekta za traženje novaca…sledeći mission za Čika Gugla : Fond ispuni želje ili :trebaju nam novci 😀

 29. Ne, ipak BAR za radni naslov predlažem: Mi, pobednici NATO-a … 🙄

 30. Mahlat, hvala. Ja to svim roditeljima zelim.
  Vrlo je ziva, a na moju srecu i zdrava… i bleskasta. Mada kod mene kazu „brini za dete kad je mirno“, a moje se nikako ne ubraja u tu kategoriju 😀

 31. d

  Draga Maro kažeš policajci bili?:)
  E pa oći u ja u film, deder me utefteri.

 32. Kakav izdajnicki tekst. Zar nisi mogla napisati kako smo srusili nevidljivi avion, kako smo prkosili NATO soldateski i NATO kurvi na mostovima i trgovima, kako smo nosili one bedzeve ‘svi smo mi meta-target’ (sa obaveznim meta-target; kako bi razumeli i nasi i njini), kako je komandant Arkan zvao onu prokletnicu sa CNNa na obracun. Sve si to zaboravila…

 33. Rado, fala za naslov, samo malo da odmorim posle rucka i krecem na googlanje s ciljem obezbedjivanja sredstava 🙂

  Casper, ocigledno je takva da ne treba da brines.

  Donna, utefterena si samo jos da ti nadjemo ulogu za medj’ drugove policajce :mrgreen:

  Aleksandre, ja sam po opredeljenju izdajnik, sta cu pa i pisem izdajnicke tekstove 🙂

  nevidljiv je srusen slucajno (i corava koka ubode neko zrno) a na mostovima nisam stajala, tetosila sam vojsku i pravila palacinke, to je moj doprinos, pa nemam uspomene na to izazivanje – pucajte, mi stojimo postojano…

  Evo ima jos dva dana ko hoce neka obelezi godisnjicu jednim patriJotskim tekstom.

  pospite me katranom i perjem

  Nezasluzeno i nicim izazvana Mahlat meta – target :mrgreen:

 34. Draga, laganica…ova priča, pretočena u film, treba za ove naše nedorasle, da nauče da je život teret, ali da kroz tvoju priču nauče više- kako se odnositi prema teretu… uf, kako sam sve ozbiljno shvatila, još ću stvarno početi da klapćem…

 35. Evo ja cu 😀

  Kadar prvi, prvi put!

  Rada i Mahlat u sceni “Mirko i Slavko“

  Rada – Mahlat, pazi ubacen elemenat!

  Mahlat – Hvala Rado, spasila zi mi zivce :mrgreen:

  klapa

 36. d

  meščini ću da bidnem target međ policajcima:P
  da stavim bedž ili ne?

 37. Aha, ovaj
  bedz

  :mrgreen:

 38. d

  Maro Maro
  ja bona volim policiju, pa sam se odlučila za ovaj bedž, ali de uklopi kadar, lijepo.
  Ono ja izlazim međ drugove policajce, sa sve zakačenim bedžom:

  blim

  I tu je rez:)

 39. Donna, nema sad off topic…mora onaj što Gazdarica reče, u skladu je sa tekstom…i sa samim ratom…

 40. d

  Rado bona nemoj da si takva, pusti me u kadar sa ovim bedžom, ionako je napravljen od komada F 16 😉

 41. Rado, sa snimanjem ovog filma ce biti kao sto se inace radi u ovoj zemlji – svako vodi svoju politiku, tj. svoj rat, tj. snima svoj film 😆

  Donna, je l’ to bese oinaj nevidljivi sto su ga cerupali na onoj livadi za uspomenu i dugo secanje 😯

 42. d

  Jeste bona, to je taj je, ja od komada napravih sebi ovaj bedž, pa pravo u kadar. Nego Rada antiprotivna 😥

 43. Nije Rada antiprotivna nego ‘oce da se zna ko kosi a ko vodu nosi, to jest, ko rezira , ko glumi a ko statira. I najvaznije ko su bombarderi :mrgreen:

 44. E, odoh da pišem Ustav i proglašavam svoju državu na teritoriji svojih kvadrata tj. stana. Pa kud puklo. Oformićemo o’ma’ stranku SFPM ( snimanje filma Partizanka Mara) i delovaćemo interdisliplinarnomultikolateralnoneoastrogenetički! Jbg. Ako ne uspemo, šišam se do glave. Film će biti snimljem, a sve bedževe koje imate i poželite okačite … …smanj’te doživljaje , ostajete na terasi, koja se ne računa u državnu teritoriju, jerbo kada pljusne kiša to se pretvara u Jadransko more, (=nema na’strešnica) …i tako…druga tačka Ustava : snima se samo jedan film ! 8)

 45. zna se koji…SFPM, i nema više izvoljevanja..mož’ eventualno pošalješ svoj CV i da komisija za HR SFPM odlučuje…(HR = Human rights)

 46. @Mahlat, ovo već na startu svi imaju svoje kosačice i cisterne…još će nam i bombardere dovući…nema preko veze ništ’…uloge se dele prema ulogu, to je treće tačka Ustava.. ček da se samoproglasim… odo’ do špajza da uzmem oklagiju… 😀

 47. Draga Rado u snimanju SFPM ucestvovace samo clanovi SSB – Stranke Slobodnih Blogera.

  Za vreme snimanja k’o i u svakom ratu zabranjen alkohol, seks i da se kradu sljive.

  Drugovi partizani moraju da postuju drugarice partizanke.

  Sto se tice ostalog, moram da molim Zmaja da vidi sta ima tamo u fundusu il’ da pocnem da pletem carape :mrgreen:

  Deda ce biti zaduzen za kulturno umetnicki program – Sve nesto lepo , da radi na podizanju morala drugova blogera :mrgreen:

 48. d

  Rado bona, pustider me u kadar da zaklepećem nanulama, maksuz. Ionako sam ja ubačeni elemenat 🙂

 49. Donna, bona sram te bilo
  spijun

  :mrgreen:

 50. d

  Što sram da me bude, ja sam u funkciji posmatrača jerbo sam stranac.

  Nemo’ samo ko da mi lozinku provali.
  Soko zove orla….

 51. Nemo’ da je pa’nuo orao :mrgreen:

 52. d

  Sta je bre ovo?? :mrgreen:
  Lepo kaze tvoj cale…
  Obucem lepo pidzamu… i u rat!

  Otkud mi sad krpelj?!? 😯

 53. @ Mahlat: Dedu sam danas posetila, snima uuuuveliko, njega sam već pozvala za glavnog snimatelja…kako snima i vozi, moći će i da snima i da diže moral, on je kao Napoleon, deluje na tri stvari istovremeno…nema jeda!
  @Dona, mož’ da klepećeš, ali tiho…ššššš….za onaj of topic bedž zaboravi… eto, usaglašeno

 54. @drnch : odmah bež pod kajsiju i stresi te krpelje pokupljene u livadi…šta si bre tamo radila? 😛 mora da nosiš baby-doll pidžamu, cccc!

 55. d

  Rado bona, bedž mi se slaže sa nanulama i jedno bez drugog ne ide. Il bedž i ja u kompletu sa sve nanulama, il …ću biti pristrasan posmatrač :mrgreen:

 56. Drnch, sta ces da obuces ne znam al’ vidim da ne znam jos stosta, ti si, bre, ubaceni element, zensko pod muskim nickom, ima da budes k’o ona sto je probijala Solunski front i niko nije znao da je zensko, da l’ se bese Milunka zvala :mrgreen:

  jal pidzamu, jal spavacicu, ti vidi sta ces :mrgreen:

  Rado, deda i da peva i nemo’ mi diras Drncha, on je musko. Bar mislim :mrgreen:

  Donna, de ces bona u rat sa nanulama, ima da nas cuju, ne trebaju im prisluskivaci 😆

 57. Š

  Pošto sam iz svega navedenog vid’la da je zabranjen seks za vreme snimanja filma 😯 , ja ću da odustanem od učešća…a taman sam se radovala, vizuelizovala sam sebe sa pletenicama u narodnoj nošnji kako u torbici nosim veknu ‘leba i pismo Glavnom štabu…i onda me sretnu agresori a ja progutam pismo k’o prava…ihhhh…šteta. 🙁 Il’ menjaj pravila il’ se javljam da vi donosim ladni soci i sendviči. Se to beše ketering viče? :mrgreen:

 58. Š

  I rekni mi deder kako ubacuješ trol-sličice u komentare, duše ti?

 59. Idi ženo bestraga 😆 ako dozvolim seks, moram i alkohol a onda će svi i šljive da kradu, totalna anarhija al’ dobro nek’ ti bude 😀 gde da propadne ta vizualizacija s pletenicama i gutanjem pisma kad naidje agresor, majku im agrasorsku :mrgreen:

  za ovo drugo, ja to imam u adminsitraciji a kako ti to da uradis pojma nemam, ja sam ti za to tupava, cu da pitam nekoga pa da ti kažem

 60. d

  Nemoj me samo optužiti da u nanulama nosim lokatore…
  Nanule, a i jeleče mi trebaju zbog 1001 noći i tako to.Gledaj samo i uči se :mrgreen:
  Da mi još Rada ne oduze bedž….

  Ej, ko rek’o nema sexa?
  Majku im agresorsku, ima da ga bude:)

 61. @drnch mi je miljenik/ca, žao mi beše zbog krpelja, pa rek’o da obuče dedinu pidžamu a ne da se švrćka u negližeu ( bože, kako se to piše, mrzi me da chachkam dictionary)…

  @šapke, a pro-po fotki, i ja se malopre namučih sa svim mogućim tagovima, i ništ…već pomislih da sam u onoj 5. fazi što objavi Dedabor…sad bih rado ubacila taj njegov gif…

  ps. ako je ispala žvrlja, molim Admina da dilituje , fala


 62. nema žvrlje, ne prihvata html kod bez Admina..šteta..
  evo bar linka …
  deda

 63. @Šapke, nemoj da se vizualizuješ u tako daleku prošlost, reč je o filmu po scenariju Partizanke Mare, dakle ovaj poslednji, pobedonosni rat 😉

 64. Rado, pise se negligee , evo ubiacih sliku :mrgreen:

  Donna, bona, ne pratis radnju, odobren sex na insistiranje kurirke Šapke, odma’ se bunila

 65. Od ovoga ce agresor brže da se vrati nego što se iskrc’o :mrgreen:

 66. @Mahlat says:
  23. mart 2009. u 01:09

  Od ovoga ce agresor brže da se vrati nego što se iskrc’o

  sad će umrem od smejanja…

 67. netche ni taj linak..

  baba

  isprobano, izvini zbog ove gimnastike..odoh da spavam, možda budem sutra pametnija… :mrgreen:

 68. Rado, ja ti postavih ovu babu da ne zaboravis sutra sta si ‘tela da kazes al’ emoj molim te vise da me traumiras nocas, ‘ocu i ja da spavam 😆

 69. d

  Dobro jutro Maro, jel’ smo pobedili? 🙂

 70. d

  Prepado’ se od ove babe! 😯
  Ima dobre gace.. partizanske…pet kila sljiva moz da stane garant!
  Mada.. bolje gore po dva kila da rasporedi. Dole bi kilo ionako negde zapalo 8) … kaliralo.

 71. Dobro jutro druze Drnch!

  Ja sam pobedila, Zelena pala za slobodu :mrgreen:

  Babu ne diraj ona je ovde u cilju rasterivanja neprijatelja.

  Sta se ti prepadas, ona je nasa :mrgreen:

 72. Ja tek sad stizem i opet umirem od smeha. Ja se ako moze javljam za strazu. Ionako imam iskustva od onomad kad smo pili kuvano vino.
  Jel moze ❓

 73. d

  Triput ura za kurirku Šapke!!!

  A da i ja opletem pletenice bona, a?

 74. Ja sam ondaK herojica 😛

 75. Casper, ma može, samo da ne piješ na straži 😆

  Donna, opleći i opanke da nabaviš :mrgreen:

  Yelena,more kakva herojica, da nisi zamajavala onog bombardera ko zna koliko bismo ih mi još oborili :mrgreen:

 76. d

  Uz moju nošnju ne idu ba opanci, đe si to vidila?
  Nanule, bose noge i da opletem kike. To može.

  Biću k’o „lijepa Mara kći starog krčmara….“
  a da ti nisi baš ta Mara, a?

 77. d

  Vi’s ti Mahlat, ovu nasu! Prvo herojica, posle spomenica.. Ne preza ni od cega samo da udje u citanke! 😆
  Donna-bonna, 🙂 nemoj jos te bose noge, da ne nazebes pa posle ne mozes poruke u kike da krijes, moracemo mailom.

 78. d

  Drnch ba prati radnju, ja sam posmatrač :mrgreen:

 79. d

  Voajer? 😯
  Idi kod herojke. Tamo je najzesce bombardovanje! :mrgreen:

 80. d

  Eno ga sad, voajer?
  Kao stranac mogu biti jedino objektivni izvještač sa liceta mjesta, ba, zar ne 🙂

 81. Obecavam, necu da pijem.
  Samo da ugovorimo lozinku, da ne pripucam na nase…
  Mozda Nanula… :mrgreen:
  Ti imas iskustva sa lozinkama pa kazi da znam

 82. d

  Dobro, dobro! Posmatraj… 🙂
  Al’ nema pipanja… i da se obujes! Zima ne pita za pasos.

 83. Donna, ako su nanule onda moraš i maramče da privežeš i da nabaviš mantil, bele sportske čarapice pa obuješ na to crne salonke, nemoj da mi mešaš uniforme :mrgreen: i samo objektivno :mrgreen:

  Drnch, kakav mejl, odma’ će da navale hakeri. A ti da se konačno izjasniš kog si pola i kakve gaće nosiš. Mislim, nije da meinteresuje nego zbog šljiva :mrgreen:

  Casper, dogovoreno, lozinka

  Ne može nam niko ništa!

  Mitar MIrić!

 84. d

  Ma nema šanse da obujem te bijele čarape, samo bosonoga u nanule, a za prehladu ne brinite, vakcinisana sam :mrgreen:
  O objektivno;)

 85. Tebe maljem čovek da udari ne može ti ništa, bona, je l’ ima nečega protiv čega nisi vakcinisana :mrgreen:

 86. Pa šta je, crna ti, govori, da obezbedimo vakcinu :mrgreen:

 87. d

  ma ne mogu 😳

 88. Jel’ to neko spomeno da trebaju gaće?

  rada

  i koja ono vakcina treba? 😯

 89. ❓ ❓ jel ovo poslednja scena, da ne klapćem više? 😯

 90. Ma nije, Rado, samo klapci, nego ponedeljak, prvi radni, dan, faza teskog prilagodjavanja a i svi rade ponaosob na scenariju 🙂

 91. klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap

  nema više….otpala klapna 😐

 92. Š

  Puf, puf, puf…….ja stig’la. Prvo me srela dva pandura na kontrolnom punktu, tražili lozinku, ja rekla „Mitar Mirić“ oni meni „Eeee, drugar’ce, zaj’bala si se, dok si ti stigla ta je istekla, sad je Mile Kitić“. 😛
  I što meni molim niko nije javio dve stvari: prvo, da ne napadaju samo agresori nego i naši,
  drugo, da je seks dozvoljen ne bi se onoliko namučila, stiskala sam se da sačuvam torbicu s porukom i gaće, pa drž za torbicu, drž za gaće, ne znam mučena de ću pre! 😯 Ovako bi pustila gaće, jebeš gaće, poruka Štabu bitno da ostane. :mrgreen:

 93. Ko ti je kriv što nisi na ratnom rasporedu nego se smucaš okolo pa kasniš.

  A ja bi, vala, predala poruku, pustila gaće i posle lagala da su me mučili :mrgreen:

  sad treba Rada da klapće 😆

 94. Rado, sad te iscupa iz spama, fala za ove gace sa rol kragnom 😆

 95. A ja vidim nema me…svugde sam se tražila 😯 …dobro je da si mi javila gde sam bila…uff, ko zna kad bi se pronašla…hvala što si me izvela iz tih mračnih odaja!

  još samo da me obučiš kako da se ovde natrukujem, jer se bolje odražavam slikovnim i klinastim pismom…a možda si ta vrata zaključala, da ne uleti neka bomba.. 🙄 .ako, ako…ti kad imaš volje ubaci me u vizualnom stavu…ne marim ni da sedim u spamu, naucila sam da zivim sa nesvetom, pa mi mnogo lepo kad me iščupaš i staviš ovde kod tebe, nekako sam svoja međ svojima…
  8)

 96. RAdo, ja htedoh da te obucem al mi ne daju, daj ti normalan link ja cu da ti psotavim ovo ne radi

 97. a i ne moraš da lepiš te moje tapete, nemo’ da se smaraš, ko ‘oće, nek se zakači na link, pa fijukne do tapetare…mani se , samo ti piši, ne dangubi… 8)

 98. S

  Jebote, ja u onoj polukomi propustih odbranu zemlje! 😯
  Sta cu sad kad ste sve dogovorili i podelili ratne zadatake? Moze sve, samo me nemoj u kuvare, necu polse da me proglase za ratnog zlocinca. :mrgreen: Mada… u ratu se zadaci ne biraju. 😛

 99. Tebe4 cemo da radis na podizanju morala drugova partizana :mrgreen:

 100. sanja, ja te predlažem za kurirku…onako, intuitivno…pa da lepo obilaziš celu domovinu…

  http://www.sofacinema.co.uk/guardian/images/products/3/45023-large.jpg

 101. S

  A jel? To zato sto sam prva kad se prica o sexu, il onako? 🙄 :mrgreen:

 102. e sad mi tek niš nije jasno…sanja linkuje ka dedaboru…ko je deda a ko sanja… 😯 ne, ipak ja sve ovo sa- nja-m…au, odoh ja da prespavam dalji tok podele uloga, i da lepim klapnu 😕

 103. ako si prva kad se priča o sexu, onda mi je intuicija bila na mestu…definitivno te predlažem za kurirku-spasiteljku ! aje sad na glasanje…nek diže nogu ko je za

 104. S

  @Rado,
  to je vrlo jednostavno. Ja sam ti jedna obicna iskoristavalica Dedinog bloga, mail-a, adrese, budjelara…ostalo zamisli sama. :mrgreen:

 105. @Sanja, hvala ti za details, to sam pomislila…cepaj samo i izljubi posledice! 🙂

 106. Predlog: jutros vežbam da pravim mrežu…Partizanka Mara napreduje, pa ko velim, ae da je umrežimo…
  Ovo je samo test kako se pravi mreža…
  http://mama-mami.ning.com/profile/MamaMia

 107. s

  Dobro bre , vi niste normalni, majke mi.
  Sa takvim pijetetom govoriti o nekakvim šugavim vremenima, stvarno niste normalni. Jedino Suske je normalno videla to vreme.
  Samo cekam da neko kaže kako je milošević bio ok i da puknem od muke. Čist mazohizam,
  Suske, molim te napiši im šta sve nije bilo u redu u to vreme da se ja ne trošim na tome. Reći ću im samo da to vreme danas ponovo veličaju oni isti koji su sve to izazvali.
  To vreme treba da zaboravimo ili makar da se secamo sa gnušanjem. Lepe običaje, kao što je druženje, iz tog vremena treba da upražnjavate bez obzira na situaciju. A ne juriti za parama i nemati vremena za najmilije.
  Na kraju kada budete svodili račune biće vam žao za svim propuštenim trenucima u životu vaših najmilijih, a ne drago zbog zgrnutog materijalnog.
  i još posle će drugi da vam budu krivi za to :mrgreen:

 108. Ko, bre, s kojim pijetetom prica o vremenu kad je Srbijom vladala Velika Porodica 😯

  uturi smajlije da znam da ne mislis ozbiljno.

  I ne pominji mi ga na blogu, zabranjeno :mrgreen:
  mozes da ga opisujes odma’ cemo da znamo o kome se radi samo mu ime ne pominji, sva sam pod stresom da moze da nikne nov ispod one lipe gde su ga zasadili :mrgreen:

 109. @soska 413: nisam baš ukapirala tvoj komentar, imam ponekad slabo paljenje…šta i kome drago zbog zgrnutog materijalnog ❓ 😐

 110. ps. nemoj samo da je ono što naslućujem…ali , objasnićemo ako mi intuicija radi valjano…

 111. s

  Sorry na pomen zabranjenog, ali u afektu prsti kucaju sami.
  Utisak mi je bio da su se pojedini lepo provodili u to vreme i da im nedostaje.
  Ubedite me da grešim, pišite o ružnim stvarima a ne kao javni servis.
  Ponovo kažem, Suske je pogodila temu, bar iz mog ugla.
  Izvinjavam se svima koji su se našli uvredjeni.
  Od sada ovakve postove zaobilazim jer izazivaju bujicu negativnih emocija koje ne mogu da kontrolišem. Mrzim to vreme, te dogadjaje i te ljude i to je tako.
  Od sada čitam samo postove o sexu.
  Još jednom se izvinjavam zbog brzih prstiju 😳

 112. s

  Rado, zgrnuto materijalno se odnosi na one koji zaboravljaju svoje drage zarad sticanja materijalnog. Izgubili smo se u lavirintu novog društva i zaboravili šta su prave vrednosti. Ne treba mnogo novca, treba mnogo ljubavi i pažnje onima oko nas. Ko ne veruje neka proveri 🙂

 113. @soska 413: grešiši…nikom ne nedostaje to vreme, ja nisam stekla taj utisak niti u tekstu niti u komentima…Vreme je opisano na veoma satiričan način, i Domanović bi se poklonio Mahlat.

  I nemoj da ideš odavde, svi imamo brze prste, ali svi se razumemo i najvažnije, praštamo …ne, nemoj da odeš ! 😥

 114. s

  Sorry još jedared, migriram na postove o sexu, bolje me opuštaju.
  Jebeš politiku, zbog nje ni sex više nije ono što je bio 🙂

 115. @soska 413: nama treba novaca da snimimo film po scenariju Partizanka Mara… nećemo zgrtati …ja sam na taj deo mislila da ti misliš…..još uvek ne kapiram …ja se nisam izgubila u materijalnom, a niti većina u Vagonu koji stoji na zadnjem koloseku, na koga si mislila, nemam pojma…jbg. baba šumom deda drumom..ajd uzdravlje…ni’ ni važno…teramo dalje…

 116. Soska, ma daj, ja imam brzi jezik od pameti i brze prste od jezika pa ponekad u nastupu sprsko nemocne agresije napisem svasta, nije ovo bilo zameranje nego se osetih licno prozvanom, da mogu da izbrisem deo biografije gde mi je onaj bio predsednika odma’ bi to uradila nego ne mogu iako sa time ni tad nisam imala nikakve veze. Slobodno ti sta god ti dodje, komentari valjda i sluze tome d ase nadjemo il’ da se ne nadjemo a cini mi se da ti nisi od onih koje bi ja svrstala u one sa kojima ne umem da razgovaram.

  Tako da sam ja samo razjasnila situaciju sto se mene tice.

 117. A za uticaj politike na sex si u pravu, mi tako na pola skocimo i setimo se da, jebote , moramo tol’ke poreze da placamo i tako se pogubimo sta smo ono ‘teli :mrgreen:

 118. di taj sex, Soska, da svrnem malo i ja 😯 …makar ću da gledam, ne mora da učestvujem, ionako me klinex raspalio, pa i nemam želju za fizikalisanjem…odo ja po naočare i vraćam se…

 119. s

  Ponekad je sex bez naočara bolji, bolje da zamišljaš nego da vidiš.

Ostavite komentar