Home / Mislim, dakle postojim / U susret 8. martu. S’ oproštenjem…

U susret 8. martu. S’ oproštenjem…

Češki naučnik Niderle je pisao: “Ni u familiji ni van nje čovek i žena nisu istog prava. Samo je čovek uživao sva prava zajednice. Odnos izmedju čoveka i žene je onakav kakav je izmedju suverena i podanika.“, a Vuk Karadžić je zabeležio: “Kad Srbin pred kakim uglednim čovjekom mora pomenuti svoju ženu, to najčešće reče: S oproštenjem moja žena.“

Prema važećem zakonu u Iranu žena vredi kao pola muškarca koji vredi 150 miliona riala ili 18 750 dolara. Zašto su Iranci procenjivali sebe u novcu stvarno mi nije poznato al’ mislim da je samo zato da bi rekli da žene vrede upola manje. Isto tako su procenili i krv koja im vredi 100 kamila, ili 200 goveda, ili 1000 ovaca što se menja zavisno od inflacije. Da li muškarac koji primi žensku krv vredi manje, takodje mi nije poznato. Iranke moraju da nose tradicionalan dugačak crni veo a nepoštovanje ove obaveze plaćaju ili idu u zatvor od 10 dana do dva meseca.

U krajnjim zapadnim delovima Nepala žene za vreme menstruacije smatraju prljavim pa te dane moraju da provedu u štali sa kravama, ne smeju da ulaze u kuću i ne dobijaju hranu koju jedu ostali ukućani. Nas ovde ne teraju u štale ali nas uče da ne treba u vreme menstruacije da idemo u crkvu jer smo ’’prljave’’.

U Libanu je muškarcima zakonom dozvoljeno da imaju seks sa životinjama ali one moraju biti ženke. Seks sa mužjacima se kažnjava smrću. Vi sami procenite kakav status tamo imaju žene.

U Bahreinu doktor muškog pola po zakonu može pregledati ženske genitalije ali mu je zabranjeno da gleda direktno u njih već pregled vrši gledajući odraz tih genitalija u ogledalu. Šta može da mu se desi ako pogleda u genitalije direktno mogu samo da nagadjam, valjda bi ga opseli djavoli. Isto tako mogu da nagadjam na šta liči taj pregled.

U 28 afričkih zemalja i u nekim zemljama Bliskog istoka praktikuje se sakaćenje žena obrezivanjem. Preko 135 miliona devojčica u uzrastu od 4 do 12 godina podvrgnuto je ovom zahvatu. Za one koji ne znaju kako se to radi – odseca se vrh klitorisa ili ceo klitoris, negde se otklanjaju male i velike usmine i zašiva ostatak vulve najčešće žicom ili koncem. Ostavlja se samo mali otvor kroz koji može da otiče menstrualna krv. Da bi imale seksualni odnos rasecaju ih nožem prve bračne noći pa ih potom ponovo ušivaju da ne bi prevarile muža. Isto rade i za porodjaj. Svi ugroženi muškarci neka zamisle kako bi bilo da im neko po potrebi odseca i prišiva penis i da li to boli ili ne boli.

Razloga za ovo sakaćenje ima mnogo i svi do jednog leže u praznoverju i predrasudama. Jedan od njih je da je da se klitoris smatra prljavim i muškim organom. Ovo je još jedan dokaz da bi čovek mnogo bolje odradio posao od Boga ili prirode, zavisno od toga u koju teoriju o ljudskom postanku veruje. Još suludije verovanje je da klitoris može da ’’ubode’’ muškarca pa, jadan, od tog otrovnog uboda može da umre ili da klitoris može da ubije bebu ako je dodirne tokom porodjaja. Najjezivije verovanje je da muževi neobrezanih žena mogu da umru i sklona sam da verujem da se obrezivanje najčešće vrši zbog toga, poznato je da smo mi, žene, stvorene samo zbog muškaraca.

21. vek je. Kao što vidite još uvek u svetu postoje žene kojima se osporava najosnovnije pravo.

A ako se pitate od kada traje obespravljenost žena, nevažno gde i nevažno na koji način, odgovor je – još od onda kad je neandertalac u jednoj ruci nosio toljagu a drugom vukao ženu za kosu i tako krčio sebi put ka civilizaciji.

I evo nas u civilizaciji gde primećujemo blagu evoluciju u mišljenju ugroženih muškaraca. Ne proglašavaju nas za veštice ali nas proglašavaju za strane plaćenike čim pokažemo da o nečemu imamo svoj stav.
E, u ovom 21. veku, žena koliko god bila pametna nije baš normalna. Kao što ste gore videli stav mnogih zajednica je da se normalna nije ni rodila nego da je potrebno doradjivanje.

U ovom istom 21. veku kakvu god glupost da napravi muškarac, njemu se prašta.

Pre par meseci, na Baliju sedamdesetogodišnjak silovao kravu. Mesecima. On je u stvari sa njom vodio ljubav al’ krava nije imala pojma i to joj nije bilo dovoljno nego je švrljala levo-desno pa ostala bremenita.
Seljani se živi isprepadali da je krava ostala trudna sa ovim što je silovao i da će se roditi hibrid krave i čoveka, poveli kravu na izlet, tj. izvezli je na otvoreno more i udavili je, tj. krava nije znala da pliva pa potonula.

Dok se ona davila ovaj se brčkao u pličaku i ritualno okajavao grehe.

Ako se pitate kakve veze ima ovo davljenje krave sa ženama ima i te kakve. Šta mislite da bi uradili da su posumnjali da je neka trudna žena ostala trudna sa samim nečastivim ili nekim sličnim.

Mislite da je ne bi udavili?

Pročitajte i

Ne morate ništa i možete sve čak i ako nije društveno prihvatljivo i bogougodno

Radiš ono što ti se ne radi, kao želiš ono što ne želiš, misliš što ne misliš, samo zbog toga da bi te voleli. I mrziš sebe, a ne provaljuješ zbog čega.

20 komentara

 1. K

  Obozavam kad vidim zene kako nipodastavaju ono u sta se osmi mart pretvorio…

  Sto rece neki komicar, „Ne verujem nicemu sto krvari sedam dana, a ne umre“. 😀

 2. Strasno 😆

  ono jes’ nelogicno :mrgreen:

 3. d

  Napreskok, posto ima puno toga..
  U Libanu zane mogu da opaljuju – muske zivotinje.
  Da li u Bahreinu i tucaju na retrovizor?
  Ne verujem u tu pricu o neandertalcu. Svedoka nema a na pra-fotkama su svi dugokosi, i oni s motkom i oni drugi.
  Zenama se vise prasta nego muskarcima ali to prastanje je pojedinacno. One trepnu – mi oprostimo.
  Ovaj sedamdesetogodisnjak… gospode boze! :mrgreen: Mora da je bio mnogo ruzan kad je i kravu mor’o da siluje. Prijavila ga ljubomorna zena.

 4. d

  E sad, 8. mart.

  Drzavne praznike slavim jer je to moja drzava.
  Postujem slave moje porodice i mojih prijatelja.

  Slavicu ceo dan 8. mart praznik svih zena sveta.. mojih? 😯
  Srecom, ne! 🙂

  Osmog marta treba da nas zanimaju zene koje realno jesu nase (dvosmeran odnos) a ne svetske i kompanijske proslave.
  Nemam nista protiv da se u medijima uvek na pomene sta se to „dogodilo na danasnji dan – 8.mart.“

 5. Drnch, u Libanu žene ne opaljuju ništa, one su objekti.

  U Bahreinu nemam pojma da l’ i to rade na retrovizor al’ svakako ne smeju da je gledaju “pravo u oči“ da ne ostanu začarani 8)

  ZA neandertalce sam prihvatila priču zdravo za gotovo, da su žene u to vreme imale rep vukli bi ih za rep, neandertalac je prvenstveno bio lovac, mislio da tako treba s plenom 😀

  Meni na treptanje još ništa nije oprošteno, debelo moram da se iskupljujem al’ naučiću 😉

  a ovaj ludak s kravom možda i nije bio ružan, to je tamo deo folklora, vidiš da veruju da je krava ostala bremenita s njim 🙄

 6. d

  Ustvari, ni ove drzavne praznike bas ne slavim. Prestao. Mozda cu neke nove, realnije.

 7. Drnch, bre!!! Tvoja žena ili tvoje žene, koliko god da ih imaš 😯 😀 treba da te zanimaju uvek a ne 8. marta.

  Žene su onda izašle u protestan marš da traže osmočasovno radno vreme, da budu plaćene isto kao muškarci kad već obavljaju isti posao i slično, tražile su da prestane rodna diskriminacija prema ženama. Ovo danas nema blage veze sa tim protestom i tim zahtevima. Obesmišljeno je.

  Kakav dan žena, ja sam žena čitave godine, samo osmog marta sam ludak. Kad ih vidim ondulirane sa upandrčenim buketima sve bi ih rasturila. I frizure i bukete. Da pitaš neku ženu zašto je dobila cvece, ubio me bog ako zna. Uglavnom misle da je to zato što su žene.

 8. Pa nema tu šta da se slavi.

 9. Ogadili mi karanfile za ceo zivot! :mrgreen:

 10. d

  Ko je sa zanama pazljiv tome ne treba praznik… ali..
  ako jednog dana u godini odlucimo da ipak napravimo praznik koji cemo posvetiti bas zenama (ne narodnim herojima, bitkama, crkvama…) onda treba pre svega da ih posvetimo svako svojoj zeni ili projateljici, komsinici…a ne zenskom rodu onako pausalno. To je bila moja poenta.
  Ne treba izbegavati paznju od onog kome je stalo do tebe, samo zato sto je dosla osmog marta. Mozda je nekom tako lakse se pokrene. Ako onda naleti na kontru od „ludaka“ onda nastaje papazjanija.

  Zasto zene u Libanu kukaju a ne opaljuju?

 11. S

  Jao Sanja i meni, karanfil ne mogu očima da vidim.

  Scena danas
  -u kom si ti sindikatu, da ti kažem …
  -Čekaj.
  -Što
  -Nisam član ni jednog sindikata!
  -Šteta, ima sveće, karanfili …. 👿 A je l’ ideš na zabavu?

  I one slave! To što ne mogu da budu Smenski majstoi, poslovođe zato što su ženskog pola /tako piše u rešenju/, a mogu da rade teške fizičke poslove.

  Ali, kolko sam skontala 8.mart slave svi kojima „LIČI“ da ga slave 😀
  O plastičnoj ruži od pre par godina neću ove godine da pominjem … i mnogo sam srećna što nije radni dan :mrgreen:

 12. d

  Jbt. o cemu ja pricam!!! 😯

 13. Sanja, pa karanfili sluze za otaljavanje osmog marta i sahrane :mrgreen:

  Drnch, ako je osmi mart samo jedan dan isti kao i drugi onda je u redu, ali kod mnogih nije tako i to mi se gadi. A za ove zene pojma nemam, neko im tako rek’o. Valjda…

  Suske, steta sto je radni dan, mogla si da upotpunis kolekciju plasticnog cveca :mrgreen:

 14. Kako te nije mrzelo sve ono da pises, mene mrzelo da citam :mrgreen:
  `ebe mi se za 8.mart.

 15. d

  Nadam se da ste danas spremile dobre ruckove, da pocastite vase jace polovine povodom praznika!
  Sa’ce oni, sa isukanim cvetnim ki..buketima. 😆

 16. d

  Grineta, ne znam kako se pravilno kaze:
  ZA praznik ili NA praznik?
  „`ebe mi se za 8.mart.“ ili „`ebe mi se na 8.mart.“? :mregreen:

 17. Drnch, drage zene mozda jesu, ja nisam. Ja kuvam svakog dana 😀

 18. S vremena na vreme nam se smuči što smo rođene u Srbiji. Posle ovoga mogu samo da kažem, sreća naša. :mrgreen: Odavno bi me spalili na lomači da sam rođena tamo negde ili bi me u najmanju ruku kamenovali. 🙄

 19. Bi, a i mene s tobom 😀

Ostavite komentar