Home / Srbija medj' šljivama / Umrl je naš Tito…

Umrl je naš Tito…

Na današnji dan pre 28 godina u KBC u Ljubljani umro je Josip Broz Tito (Slovenci objavili ’’Umrl je naš Tito’’).

Zvanična objava:

’’Dana 4. Maja 1980 godine u 15.05 časova u Ljubljani prestalo je da kuca veliko srce predsednika naše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, predsednika predsedništa SFRJ i vrhovnog komandanta oružanih snaga Socijalsitičke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita. Teški bol i duboka tuga potresaju radničku klasu, narode i narodnosti naše zemlje, svakog našeg čoveka, radnika, vojnika i ratnog druga, seljaka, intelektualcam svakog stvaraoca, pionira i omladinca, devojku i majku.’’

Tito je imao još nekoliko nadimaka – ljubičica plava, drug Stari, najveći sin i sve tako slično što ga je izdvajalo od nas običnih. Voleo je da puši tompuse, da šeta pudlice, da se farba i da nosi rukavice i svilene gaće. A voleo je i da se gradovi nazivaju po njegovom imenu pa smo imali Titograd, ostalim gradovima je častio svoje drugove saborce – Svetozarevo, Kardeljevo, Ivangrad… Voleo je da bude i kum naročito Albancima i naročito desetom detetu. Voleo je i da lovi. Skupe se lovci i nateraju životinje prema njemu, on pripuca iz pletene baštenske stolice i posle se slika sa ulovom i sa fazanovim perom na šeširu. Ma svašta je voleo, naročito da jaše na čelu kolone. Kud je on prošo raslo je cveće – ’’Drugarice, posadimo cveće kuda vojska druga Tita (Sa Titom na čelu kolone) krećeeee. Uglavnom ga nismo sadili, morali smo da posipamo put cvećem i da puštamo bele golube. Vi sad zamislite kako je nama, jadnoj deci bilo, da zadržimo te golubove dok on ne naidje a obično je kasnio.

Inače Tito nije priznavao nikakve sudove sem sud svoje partije pa je to nekako ostalo do dana današnjeg – svako ima svoj sud i svog sudiju.

Drug Tito je imao nekoliko ljubavi, voleo je žene, voleo da majstoriše i voleo je druga Staljina. Svi ostali su morali da majstorišu i vole druga Staljina a žene nisu smeli da mu diraju. Kad se posvađao sa Staljinom, to jes kad mu je reko istorijsko ’’Ne’’ a Staljin ga pogled’o k’o krava mrtvo tele, sve one koje je naterao da ga vole je poslao na dug oporavak na Goli otok sve dok nisu zaboravili i Staljina a i kad su majku za sisu ujeli. To se zvalo revidiranje. Koga su pitali: Jesi revidir’o? – a on odgovorio da jeste, puštali su da ide kući. Takvih Čvorovića je bilo koliko hoćeš.

Mi smo bili Titovi pioniri pa Titovi omladinci pa Titovi radnici. Mnogim omladincima tadašnje zemlje predsednik je bio Azem Vlasi tako da svi oni danas imaju u biografiji da im je predsednik bio jedan Albanac. Na ekskurzijama su nas obavezno vodili u Kumrovec, Titov ’’rojsni kraj’’.

Za vreme njegovog dugog i plodonosnog života govorilo se u šiframa – NOJ, OUR, OOUR, SIZ, AFŽ, SPJ, SOJ, SOKOJ, SFRJ, NR, AP – ko se snaš’o, snašo se.

I kao što rekoh, na današnji dan, umre čovek. Svi se šokirali pošto se mislilo da on ne može da umre, da će u najmanju ruku da živi k’o ona kornjača sa Galapagosa na kojoj je Darvin dokazivao teoriju evolucije. Zbog toga je njegov rodjendan proglašen Danom mladosti pošto je on bio mlad taman koliko i mi. On sto godina, ja 15 al’ to je nekako bilo isto. E, za njegov rodjendan smo mi svake godine vežbali za slet gde je nas milion moralo da igra k’o jedan dok Zdravko Čolić peva’’Druže tito mi ti se kunemoooo’’. Bilo svečano. Djordje Balašević, za rodjendan Titu spevao stih ’’Računajte na nas’’ posle poludeo i odrek’o se te pesme pošto je mnogo rabljena i kad treba i kad ne treba.

Ja na dan njegove smrti prvi put zaljubljena i sa dečkom u bioskopu. Šta smo gledali pojma nemam. Uglavnom ,svetla se popališe, upade milicija i istera nas napolje sa upozorenjem da ’odma idemo kući. Pravo! Tako ja ostadoh bez prvog poljupca. A i mlada sam bila. Izašli mi napolje, nigde nikoga, do kuće smo osmatrali jesu li Rusi i Amerikanci već krenuli u okupiranje mile nam domovine. Život stao. Svi plakali i cvileli čiji će sad pioniri i omladinci da budu.

Ja sutradan otišla u školu u klompama odakle su me vratili da se lepo i pristojno obučem u skladu sa tugom. Vratila se nisam a klompe nosim i dan danas pošto ja ne žalim nogama.

Na dan njegove sahrane održan je najveći samit nesvrstanih, svrstanih, neopredeljenih, kakvih god ’oćeš. Kenet Kaunda plak’o k’o kiša, ja se pojela živa što ne umem da plačem k’o on. Bilo me sramota. Pre sahrane je drug Tito bio izložen k’o muzejski eksponat i svi su morali u mimohodu da prodju pored njegovog odra. Mimohod vam je inače – milite u krug i takmičite se ko će više da plače i tužnije da izgleda.

Tih dana smo se upisivali u knjigu žalosti gde smo morali lepim rečima i vodeći računa o stilu da upisujemo kako nam više nema života, ’’I posle Tita – Tito’’, ’’Tito to smo svi mi’’, ’’Dok sam živ žive su i tvoje ideje’’, i da celom svetu objasnimo da je sa njim sve umrlo, sveće prestalo da cveta, ptice da pevaju i zemlja da se okreće.

Godinama posle toga smo morali svakog 4. maja, tačno u 15:05, čim zasviraju sirene da stanemo gde god smo se našli da se podsetimo trenutka njegove smrti. Ko se poradjao imao je da pričeka, kome se povraćalo morao je da prekine na pola, ako nas je neko snimao odozgo mora da je mislio da nas je neko začarao.

Posle njegove smrti odjednom više u prodavnicama nije bilo kafe, deterdženta i južnog voća. Ja došla do zaključka da je sve to on proizvodio i gajio čim nema. E, al’ toga je bilo na Kosovu koliko hoćeš i moj otac je sedao u kola i odlazio da nam kupi banane. Pričalo se da je to zato što se na Kosovu čuva mir. Ko je još mir sačuvao bananama i pomorandžama ja ne znam pošto se ni na Kosovu nije sačuvao.

Tito je sahranjen skromno, u Kući sveća. Neki su se nadali da će da nikne neki nov pa su svakog 4. maja išli tamo da mu grob zalivaju suzama.

Krajem osamdesetih godina, pojavio se nov Tito, al’ nekako loše kalemljen u liku i delu Slobodana Miloševića. I njega su, kad je umro, posadili u baštu s nadom da će jednog dana da nikne nov.

Ostalo je istorija.

Iz jednog od Titovih govora:

’’Mi danas imamo ono što mnogi nemaju. Mnogi imaju ono što mi nemamo. Ali to nije važno.’’

Pa vi vidite.

Pročitajte i

Kako nas je zajebala nepismena Srbija

Osvanulo postizborno jutro u Srbiji. Sunčano. Atmosfera međ’ intelektualnom elitom (bokte!) zgusnuta do pucanja. Juče …

35 komentara

 1. e, Rambo Amadeus uzeo Računajte na nas jer je Balašević odbacio, kao sad mu ne treba….a sećaš se kako je Sandro Pertini stavio ruku na sanduk, svi popadali od plača…a jes Kenet najviše plak’o, verovatno i cela Zambija…jbg, mnogo je godina prošlo, mnogo sam i zaboravila…kažu: neke priče se ispričaju pre nego se zaborave…primećujem da sam mnoge zaboravila 😐

 2. a jes, ti sa poljupcem u bioskopu…izvuče te Tile 😉

 3. m

  Jes, vala, ostado ja nepoljubljena još par meseci dok sam se oporavila od traume, kad god je trebalo da dodje do poljupca meni se prividjali panduri i sve sam mislila privešće me što se ljubim dok zemlja tuguje:P

 4. m

  Ako neko zna nek mi kaže otkud ovo kod mene:
  # Istok: Blog – Crna
  # Pljačkaši duša !

 5. Ha,ha, ha, sta tebe i Dedu spopade TitA danas?! 😀
  Bas sam se setila kako me minuta cutanja u 15 : 05 uvek zaticala sa kantom za djubre u rukama na sred ulice, pa sam se jadna, sve krisom gledajuci u ljude koji pognutih glava smerno stoje, pitala da l’da stojim ko kreten, il da prezrena od ostalih odem sa svojom kantom…

 6. videla, kliknula….pa ćutim, rek’o valjda ti znaš 😀

 7. m

  Ja nemam pojma pa ako neko zna sta da radim nek’ kaže šta da radim.

 8. m

  Baba, stvarnoooo!

 9. Koja trauma, bog te mazo??
  Ti sa ljubavnim jadima, a ja sa cirkuskim predstavama i majmunima 😀

 10. S

  Ako vam kažem da sam ja mirno nastavila da okopavam vinograd, kad su javili da je naš voljeni preminuo, odma’ ću u vašim očima da ispadnem izdajnik. :mrgreen:
  Dobro nisam baš kopala, ali sam bila tamo … nosila vodu 😉

  A za ovo, istok i džonson … pojma nemam. 😐

 11. m

  Kopa cura vinograd, vinograd, otud imde momak mlad… Ako je tako bilo oprošteno 😀

  Ima li neko da zna 🙁

 12. Ja od svega pamtim samo sletove, na jednom sam ponosno ucestvovao kao mladjan decak, i bacanje cveca po ulici kad je dolazila stafeta. Ne secam se ko je i dal je plakao kad je Tito umro jer sam bio mali. 🙂

 13. N

  a ovdj eu zhrvatskoj amnezija.. svi kao nesto nisu plakali kad je umro.. pa ko je to pobogu ispunio cijeli plato ispred kolodvora kad je bio ispacaj, koji to ljudi bili na stadionu hajduka ono kad je uro bas i pjevali druze tito mi ti se kunemo, njih samo 50 hiljada,, gdje odose svi ti ljudi.. a ova zadnja recenica iz nekog govora.. nisam je znao.. a mnogo dobra.. danas se vidi koliko je dobra… mda!

 14. m

  Waltere, nema veze, svi smo mi Walter!

  Neverovatni, ne mres bilivit! Sta ces, mnogo je onih koji se ponose svojom kratkom pamecu.

 15. Z

  kad me ti seti tih sletova,ja se samo secam da je pred svaki slte stigao kamion sa dzakovima para za putne troskove i obroke ucesnicima. Ja na zadnja 3 sleta bio neki predsednik omladine na nivou opstine pa se tih dzakova secam kao danas,steta sto to nisam znao iskoristiti 😛

 16. ja sam za svaki slet dobijala dres i gimnastičke patičice Elan….lepe bile, majke mi 😀

 17. m

  Ja sam tad nacula da pravim cvece od papirnatih maramica! Da posasavis sta sve znam da radim a ne treba mi uopste!

 18. Nevjerovatno daje proslo 28 godina.

 19. Uredno pratim serijal Crveno i crno, na Javnoj kuci, i ne mogu da se nacudim sto se taj nalupao, a da to nikome nije bolo oci. Strasno. Divna jedna recenica, izrecena prilikom lova :“ Majku ti bozju, mnogo sam ja toga pobio „…genijalno 🙂 mislim da nije mislio na divokoze i medvede. Mada mu se mora priznati majstorstvo da je znao da zivi kao car.

 20. d

  Tako je! On je kriv za sve! I za banane i za pudlice i za to sto se islo na more… nase…… Ova prosta istina oslobadja krivice… jer ako je on kriv za sve… onda mi nismo krivi nizasta… A Rusi i Ameri jesu krenuli tada… i evo.. stizu ovih dana…. spori su…

 21. O

  Ne bih ja dirao u istoriju. Lagali nas onda, lažu nas sada….tako da, isto mi dodje, i za vreme Tita, i posle Tita postoje lažovi i licemeri koji su tu da nam mažu oči. Kako su nekad u Titovo vreme prihvatali sve te laži naši roditelji, tako sada te iste laži, upakovane u lepši i bogatiji rečnik, prodaju ovi koji su svojevremeno bili članovi SKJ, AFŽ, SSRNJ, SKOJ, i završavali čuvene političke škole za koje su im diplome uručivane u, naravno, Kumrovcu.
  E, taj, Tito…koji je kako neko reče u komentaru, lupao razne gluposti a niko to nije primećivao, umeo je da državu sa 20 i kusur miliona stanovnika održava zadovoljnom, i da na svoju sahranu dovede preko 100 predsednika država.
  Nakon njegove smrti došli su „neki novi ljudi“ da bi šest malih država uveli u neko novo vreme i neke nove društveno-političke sisteme dajući gradjanima ono što im je u vreme Tita nedostajalo – političku slobodu…a uzimajući puno toga drugog. Opipljivog i neopipljivog.

 22. Bila sam mala, ali se sećam koliko su ljudi plakali za Titom i plašili se da će da počne neki rat ili tako nešto. Nikad mi nisu bili jasni oni koji su kukali za njim zato što su lagodno živeli na kredit u miru utemeljenom na strahovladi, dok nam je zemlja tonula u dugove, misleći da je on bio neki politički genije. Jednom je moj razred išao da čeka Tita kad se vraćao iz Havane i sećam se da su deca padala u nesvest od vrućine na nekom mostu i da smo se osećali kao onaj dečak iz božanstvenog filma ‘Tito i ja’.
  Čudan smo mi narod.

 23. d

  Lost, i danas zivimo na kreditima i poklonima, sarenijim i podmuklijim jer su namenjeni kupcima krpica a ne industriji. Tada smo imali osnova da ih vracamo radom a danas se od nas ocekuje samo da zalozimo ili budzasto damo golu imovinu za njih.
  Strahovlade nije nilo. Definitivno ne. Bilo je turbilencija i veoma surovih dogadjaja u post-ratno doba. Toga je bilo u svim sredinama za vreme i nakon revolucija. Kad se sistem smirio, bila je to standardna birokratska drzava sa elementima pametnih inovacija ali one su vremenom razvodnjene. Vise nije bilo energije da se dalje osmisljavaju i sprovode. Revolucionari su posustali i ostarili a novije generacije vise nisu imale taj motiv da grade drustvo. U mirna vremena forsira se licno a ne javno i drustveno.
  Danas se namecu varijante da se njegovo delo popljuje i sroza kako bi se nasao izgovor za danasnji fijasko i ublazila drasticna razlika u rezultatima.
  95% ljudi je istinski tugovalo za njim i sad treba da kozemo kako to nije bilo iskreno. Zasto? Za mene je to zavrsena prica od koje treba napraviti brend za turizam.

 24. Kako nije bilo strahovlade? Zar to nije bio Goli otok, kao i to što je mnoge ljude pojeo mrak. Bile su zabranjene mnoge knjige, pesme, ideje, mišljenja, vicevi… Zar to nije strahovlada – vladanje na strahu?
  A za brend nije ti loša ideja. Meni je jedan prodavac u Turskoj, u pokušaju da me fascinira svojim poznavanjem prilika u našoj zemlji, kada sam rekla da sam iz Srbije, rekao ‘ A Serbija, Tito, Brena, Legija’.

 25. serbija-tito, brena, legija! 😆 😥 😆 😥 trebalo bi ovo da izvezemo na zastavi! nego i danas mnogi imaju ono sto mi nemamo, nista se dakle bitno nije promenilo.

 26. ne bih legiju za brand 😕 ostalo može 🙂

 27. ja ne bih nijednog od njih, ali oni su se nametnuli 🙁 nadam se da će teniseri, A. Kovač ili zlatiborska pršuta da ih skinu sa trona.

 28. pa,to ti kazem! nisu se oni nametnuli, vec smo im mi to omogucili. nadam se i ja, mada…

 29. d

  Danas ubicu (i to politicki motivisanog) osudis a on postane medijska zvezda. daje intervjue, proziva, preti, izdaje knjige… Danas se svi plase po raznim osnovima (goli zivot, egzistencija, susret sa „navijacima“… O standardu necu da govorim bar jos 5-6 godina dok se ne vratimo na nivo strahovlade. Goli otok, koji svi potegnu, je bio zaostatak post-ratnih komesanja kojim se klatno odusevljenja Rusijom vratilo na drugu stranu jer je pretila opasnost da nas uzmu pod bratske skute a nije bilo vremena da se mnogo demokratski objasnjavamo. Alternativa tome je bila rumunski scenario pa vi razmislite sta je bilo vece zlo. To je ukinuto sezdesetih kad se uslo u birokratsku eru. Strahovladalac je cak uveo vladanje samoupravljanjem pa je cistacica mogla da postne clan uprave i odlucuje o kupovini opreme za fabriku sto je, naravno, glupost ali na teoretskom nivou ima smisla. I zaista su cistacice bile najglasnije i drmale i prozivale na sve strane… Ja pamtim tu strahovladu i tesko da cu da poverujem novinskim feljtonima narucenim da rehabilituju ovoga ili onoga. U svakom slucaju ljudi si za njim iskreno plakali i neka ih. Danas doticnog nema, vlada demokratija u kojoj mozemo da uzivamo i neka nas. Ne treba da mesamo te dve ere. 30 godina je bilo dovoljno da stvari usmerimo na bolje… da smo umeli, smeli i hteli.

 30. m

  Malo ste zakasnili sa brendiranjem jer je hrvatski deo potpmstva milog nam počivšeg predsednika već zaštitio njegov lik i delo. A i potpis.

  Ako sad hoćete svilenim gaćama, koje proizvodite, da date ime “Tito“ – ne može, zaštićeno je. Ja se naravno ne slažem pošto sam bila njegova pionirka a on moj sin, moraće tu nešto da se uradi. Imam i ja valjda prava. Neka.
  😛

 31. d

  Mahlat, neka njima brend… mi mozemo da napravimo T-fest ispred Kuce cveca… i da rokamo revolucionarni Hip-Hop pod potpunom ikonografijom… a da ugostitelji i maznu parice od ex-bratskih turista. 😉 (Idem da zastitim ovo…)

 32. I drnch i orphy mi zadovoljise dusu svojim komentarima. Bilo i bice, cini mi se, jos dugo istih sranja. I strahovlada i demokratija izadjose na isto. Mozda sam ja ipak glupa, a? Al’ najzalije mi /sada/ tih svilenih gaca. A znate zasto? Dok ih je on nosio, i ja sam. Mogla sam da ih kupim. Sada me zuljaju ove od „100%“ pamuka – kineske, indijske, turske…ke, a u vreme strahovlade mogadoh da kupim i pamucne, proizvedene kod nas, od najfinijeg i najmekseg, 100%, pamuka. Jebiga, bas sam nezahvalnica i namcor.
  nego, draga, spremas li se ti za kafanu?

 33. b

  Malo sam okasnela sa reakcijom na raspravu. Nije bas bilo lako, misliti svojom glavom u Titovo vreme. Mislilo se Kolektivnim mozgom, cinkarilo, svi su hteli da budu veci od boga samog, svako izdizanje glave se ocudjivala kao reakcionastvo. Tito je promenio sociolosku sliku makar Srbije, posle rata. 52.000 ljudi je nestalo od 1948-52. Uglavnom srednja klasa:Ucitelji, drzavni cinovnici, svestenstvo, burzoazija. Cela srednja klasa koja je bila definisana pre drugog rata, nevelika ali definisana, ni danas je nema u pravom smislu te reci, je nestala. Ko je zamenio? Seljaci brdjani, sa Like, Korduna, psi rata koji su krenuli za jedinicama i dosli u velike gradove. Postavio ih je mudro na rukovodeca mesta, jer ti ljudi su mu bili vecno zahvalni, odani, ne pitaju nista, sprovode naredjenja. Pljuju po bogatasima, pa se zene balerinama i operskim pevacicama, useljavaju se u iste te burzoske stanove. Definitivo Tito je promenio lice Srbije. Krediti koje je uzimao, a nije vracao, kostaju ovu zemlju i dan danas. Posle njegove smrti te ite pare bile su i uzrok ratovima. Nema para, u govnima smo ajd malo da ratujemo. Bar ja to tako vidim. Nije sve bilo crno. Nije. Bili smo mladji, putovali bez viza, za Jugoslaviju se znalo, verovali da ce san vecito da traje.A nije.

 34. К

  А мени баш правили рођендан (са неколико дана одступања) кад је умро. Погасише се и свадбе и музике и све па удри у плач, сећам се… А мени свеједно, ко оним клињама из „Лепа села лепо горе“.

Ostavite komentar