Home / Mislim, dakle postojim / Ginekolog – važna osoba u našem životu

Ginekolog – važna osoba u našem životu

unnamedKad smo pre četiri godine počeli akciju o prevenciji raka dojke, „Moje dojke su OK“, ostala sam šokirana koliko žene malo znaju o ovoj bolesti, koliko nisu svesne važnosti prevencije i da većini žena nijedan lekar, nikada, nije preporučio preventivni pregled dojki. Ma nije ih ni pomenuo, kao da ih žene nemaju. S druge strane, bila sam pozitivno iznenađena reakcijama, što je pokazalo da je ženama i te kako potrebno da pričaju o ovome i samim tim budu informisanije.

To što malo vodimo brigu o svom zdravlju uopšte ne treba da čudi, generalno smo medicinski neobrazovana nacija, kada je zdravlje u pitanju neverovatno smo sujeverni, mislimo da pričom o bolestima iste i privlačimo, mislimo da se bolesti dešavaju uvek nekom drugom i kod lekara odlazimo samo kad nas nešto zaboli ili posumnjamo da nešto nije u redu, iako o zdravlju treba brinuti dok si zdrav. Kad svemu ovome dodate da se ženski portali i časopisi mnogo manje bave zdravljem nego estetskom hirurgijom, inovacijama u seksu i malim trikovima kako da u šezdesetoj izgledate kao da imate trideset, što je nemoguće taman da ne izlazite iz hirurških ordinacija, kozmetičkih salona i teretana, zaista ne treba da se čudimo.

No bez obzira kakvi smo mi, na svetskom nivou, svake godine je primetan pad preventivnih pregleda. Za ovo je optužen Internet, odnosno to što ljudi guglaju svoje simptome, rešenja pokušavaju da nađu na forumima, a leče se slušajući savete nekoga ko je prošao isto, u reč, zbog čega možete pročitati silne apele da nije loše proguglati, možda niste ni svesni da imate problem, ali da ipak morate da odete kod lekara.

Ako malo prošvrljate po forumima, možete videti kako devojke jedna drugoj nesebično dele savete kada je u pitanju pilula za dan posle, piju ih kao da piju vitamine, svakog meseca ili par puta mesečno, zbog čega već u nekim zemljama Evrope najavljuju da one više neće biti u slobodnoj prodaji već da će biti izdavane isključivo na recept.

Pre tridesetak godina, verujte mi, majke nisu savetovale svoje ćerke da odlaze na redovne ginekološke preglede, o tome se još manje pisalo, prevencija je bila nepoznata reč, verovalo se da je ginekolog lekar rezervisan za žene, da je sramota da devojka odlazi kod ginekologa, to je istovremeno značilo da je i seksualno aktivna. Moju prvu posetu ginekologu obeležilo je čuđenje doktorke zašto sam došla ako mi ništa ne fali, menstruacije uredne, šta mi to znači – samo na pregled. Sledeći odlazak je bio po recept za kontraceptivne pilule kada me pitala imam li vene, ja rekla nemam, iako pojma nisam imala šta me pita, i dobila sam ga. Sledeći put sam otišla kod ginekologa posle par godina, kad sam ostala u drugom stanju.

Srećom, vremena su se promenila, ali svest baš i nije.

Poseta ginekologu je jedan od važnih momenata u prevenciji zdravlja žena, ali je često praćen strahom, koliko god lekaru pregled bio rutinska stvar, kao da vam pregleda grlo, za žene je on zbog samog položaja pomalo unapred neprijatan i ponižavajući, praćen stidom.

Pravo vreme za prvu posetu ginekologu nije kad žena ima problem, čak ni kad se radi o veoma mladim devojkama, već kad dobije prvu menstruaciju, to ne podrazumeva i klasičan ginekološki pregled, da se razumemo, a naročto kad počne da ima intimne odnose. Ginekolog je lekar koji treba da odgovori na pitanja, objasni promene kroz koje žensko telo prolazi, savetuje o kontracepciji, neželjenoj trudnoći, polno prenosivim bolestima.

Sa ovako uređenim zdravstvenim sistemom, zakazivanje pregleda kod ginekologa, uostalom, kao i kod svakog drugog lekara, zvuči kao mission impossible, to može, i ovo mi verujte na reč, trajati i mesec dana. Dodatni problem je što za ginekologa treba da izaberete lekara kome verujete, u čijem se prisustvu osećate mirno a ne uplašeno, koji je raspoložen da vam odgovara na pitanjam, potpuno koncentrisan na vas, što u praksi uopšte nije tako, nemate baš puno izbora.

No, tu smo gde jesmo, ginekolog je lekar koji nam je potreban od puberteta do kraja života, koji se bavi poremećajima menstrualnog ciklusa, ginekološkim infekcijama, kontracepcijom i prevencijom polno prenosivih i ginekoloških bolesti, plodnošću, trudnoćom, menopauzom. Kako je preporučljivo da žena jednom godišnje odlazi na preventivni ginekološki pregled, naoružajte se strpljenjem i zakažite ga.

Foto: huffingtonpost.co.uk
Foto: huffingtonpost.co.uk

Koliko god svi bili besni u vezi sa zakazivanjem pregleda kada se pomene prevencija, mi smo ipak zemlja u kojoj možete voditi računa o svom zdravlju, u nekim zemljama su žene toga potpuno lišene, prevencija uopšte ne postoji. Pretpostavlja se da preko 200 miliona žena širom sveta nema nikakav pristup kontraceptivnim sredstvima što dovodi do velikog broja maloletničkih trudnoća, ali i bolesti koje mogu dovesti do steriliteta, a što se prevencije tiče, dva najčešća oblika raka koja pogađaju žene, rak dojke i rak grlića materice, svake godine odnose milione života.

Zdrava sam, ništa me ne boli – je stav koji nas može koštati života. Tumorima ženskih genitalija prethodi niz lezija (promena u strukturama tkiva) koje mogu trajati godinama, a da nemamo nijedan simptom. Preventivni pregled, odnosno, rana dijagnoza se postavlja jednostavnim metodama, bezopasno, a sprečava pojavu invazivnih tumora.

Ranije se verovalo, a i statistike su tako pokazivale da od karcinoma dojke, materice i jajnika oboljevaju starije žene, u predmenopauzi, menopauzi i postmenopauzi, međutim statistike poslednjih godina pokazuju da i mlađe žene, i one koje nisu rađale, oboljevaju sve više.

Jedan ginekološki pregled godišnje – za to morate imati vremena. Mislim, ako uzmemo u obzir da jednom mesečno idete kod kozmetičara, pedikira, frizera ili manikira, sramota je da nemate svest o tome koliko je ginekolog važan u vašem životu. I za vaš život.

I kad sam kod menopauze… Kako je pubertet “tranzicioni period” u životu mlade devojke u kome se njeno telo prilagođava novoj unutrašnjoj biologiji, tako je i menopauza isti takav period tokom kojeg se završava reproduktivni period, jajnici su sve manje aktivni, hormonski status se još jednom potpuno menja.

Sa menopauzom dolazi do hormonalnih, metaboličkih i fizičkih promena i nekada se ulazak žene u menopauzu smatrao nekom malom smrću koja je snažno uticala na kvalitet života. Tegobe su lečene uglavnom hormonima, skoro istim za svaku ženu. Danas, moderna ginekologija ima za svaku ženu odgovarajuću terapiju, skoro personalizovanu, što može uveliko da utiče na problem osteoporoze, prateći problem u menopauzi, kao i na kardiovaskularna oboljenja.

Prošle nedelje je bio Međunarodni dan borbe protiv raka jajnika.

Mediji su objavili podatak da u Srbiji godišnje od raka jajnika oboli oko 900 žena od kojih više od polovine izgubi bitku sa bolešću. A bitku sa bolešću ne gube zato što smo zemlja u kojoj je tu bolest nemoguće lečiti, već zato što je bolest otkrivena kasno.

A već znate, sve što smo u životu kasno primetili, šta god to bilo, naročito kada je bolest u pitanju, mnogo se duže i teže leči.

Ovaj post je podržala Specijalistička ginekološko-akušerska ordinacija Raović

Pročitajte i

A kako ću ja to da objasnim detetu

Svako malo na društvenim mrežama neko zavapi kako će nešto da objasni detetu, uglavnom nešto što se kosi sa njegovim vaspitanjem, pravoslavljem, seksualnim opredeljenjem, kad najave prajd, kad muškarac nosi roze čarape, najviše cvile kako će detetu objasniti zašto se dva muškarca ljube na ulici i ovo me fascinira jer, evo, sto godina imam i još nisam videla ta dva muškarca. A i da jesam, ponašala bih se isto kao i kad se ljubi strejt par, prošla i pomislila kako je ljubav divna.

3 komentara

 1. K
  Klasična Štreberka

  Ja sam prvi susret sa ginekologom imala sa 13 godina, odvela me mama. Dobila prvu menstruaciju koja je mojoj majci bila čudna i žena se uplašila i odvela me.
  Kada sam se jednom pojavila kod ginekologa sa rječima da želim samo pregled iako ne osjećam nikakve tegobe, čovjek je samo rekao: E neka sam i ovo dočekao!
  Idem redovno, svake godine. Prije 7 godina mi rezulati papa testa nisu donijeli ono olakšanje kao kada dobiješ uredne nalaze. Bilo je izvjesnih promjena na grliću materice koji su zahtjevali određenu intervenciju. I sve je na kraju bilo odlično, šest godina sam osjećala veliko olakšanje kad mi rezulatati nalaza budu dobri. Ove godine, nisam doživjela to olakšanje. Trenutno završavam još neke pretrage pa onda opet kontrola.Želim da kažem sljedeće: redovna kontrola je jednom godišnje, toliko vremena moramo izdvojiti za sebe, ne boli i ne traje dugo. Jedna kontrola godišnje je dovoljna da se reaguje na vrijeme, a pravovremena reakcija je ključna. Dakle samo jedna kontrola godišnje, to je OBAVEZNO. Nema izgovora!

 2. B

  Postoje misljenja da ovakav pristup opetercuje, da je svaki pregled stresan, pogotovo za zene koje su vec imale neke lose rezultate.Opetercivanje pregledima nije pozitivno. Lekari savetuju svakakve preglede koji su navodno preventivni. PREVENTIVNI??? Pri tome jako retko uz redovne „preventivne“ preglede (svega i svacega) pominju odgovarajuce preventivno ponasanje: Nemojte da silujete sopstveno telo nespavanjem, drogiranjem opojnim sredstvima, losom hranom, rizicnim seksualnim odnosima, trovanjem raznim legalnim otrovima…u ala sam se zanela… Hocu da kazem, ako zivite malo opreznije, izbegavate ono sto lekari zovu faktori rizika, vece su vam sanse da izbegnete bolest, a pregled vam te sanse ne umanjuje. On samo konstatuje zateceno stanje. Izvinjavam se, uvek me malo „izazovu“ tekstovi u kojima se mnogo insistira na pregledima, a da se ne pomene nijednom recju ono sto je vaznije: kako spreciti „los rezultat“ pregleda. 🙂 Naravno, to ne znaci da sam protiv redovne kontrole kod ginekologa, ako je to nekome potrebno da bude miran narednih godinu dana.

 3. B

  Mada taj rezultat, nazalost, moze da se promeni vec posle tri meseca, pa smo onda opet u zaostatku devet meseci…A za devet meseci i dete moze da se rodi 🙂

Ostavite komentar