Home / Mislim, dakle postojim / Zbog čega se žene kaju

Zbog čega se žene kaju

Foto: youngmanblog.com

Znate ono kad se devojka namontira i krene u provod a isprate je sa – Lepo se provedi i budi dobra! Jedno s drugim ne ide, kako lepo da se provede a da bude dobra, e tako vam je sa životom žena uopšte – budi srećna i budi dobra. I ne mrdaj! To jest – ima, bre, da budeš srećna, po onoj „Sve što sam željela, to sam imala, sve što sam imala, to sam želejla“.

Elem, juče osvanu tekst – Deset stvari u životu zbog kojih se žene kaju.

Kao što znate, kajanje uglavnom ne gine, ili zato što ste nešto uradile, ili zato što niste, češće zbog ovoga što niste, nisu babe za džabe rekle – Eh, da su mi ove godine a ona pamet. Jer, znate, kako god se žene pravile da su prevazišle neke stvari, i dalje ih guši ono – da l’ da zadovoljim njih (roditelje, decu, muža, komšiluk), ili sebe. Pritisnuta sa svih strana, uglavnom zadovoljava njih, normalno je da će se kajati kad joj iz dupeta dođe u glavu. Ali nije sve tako prosto.

Odmah da vas upozorim da postoji opasnost da se žešće iznervirate kad pročitate ovih deset stvari zbog kojih se žene kaju jer sve one vode ka zaključku da su sve žene, šta god radile, promašile život i da će, šta god rade, promašiti. (Link ka originalnom tekstu na kraju)

1.Nisam provela dovoljno vremena sa svojom decom dok su bila mala

Rodiš ga, hraniš, neguješ, učiš da hoda, trči, priča, peva, čitaš mu bajke pred spavanje, valjate se po podu, pravite kolače, crtate, ali ponekad odeš na posao, na kafu sa prijateljicama, na pilates, živ si čovek, jelte, a uvek se nađe neko ko će reći da si samoživa krava kojoj majka čuva dete dok ona ladi dupe u nekoj bašti. Ne d’o bog da dete bude malo nestašno, odmah će ti nabiti na nos da si samo jedan zadatak imala, da ga vaspitaš, pa ni to nisi umela. Zaključak – on da radi, ti da sediš sa detetom.

     2.Mogla sam da budem bolja mama ili mogla sam da imam decu

Kažu – teško je ispratiti svaki događaj u životu vašeg deteta ako ste uspešna poslovna žena. Recimo dok gradite karijeru u nekoj pekari, kod Kineza, za kasom, dobro, ovo nije za vas, ovo je za menadžerke, ali nema veze, svodi se na isto kao u tački 1 – ne mož’ da radiš i imaš decu. Tragično je što i ovde satanizuju žene koje su odlučile da nemaju decu, pa im se toplo preporučuje usvajanje, to je tako “lepo o plemenito”, da ne živi za džabe. To je u stvari sumanuto – ako nije htela da rodi, njen problem, neće ni da usvoji.

    3.Trebalo je da budem bolja ćerka

Ćerke nikada nisu dovoljno dobre, one se, znate, rađaju da ispune roditeljske snove. I toliko ih dave da one kasnije misle da nisu bile dovoljno dobre. Dobra si samo ako misliš, radiš i živiš onako kako su drugi zamislili, ako su, normalno, od te fele koja misli da najbolje zna kako ti treba da živiš i ponašaš se.

    4.„Misliću o tome sutra.“

Pazi šta piše u tekstu – “Ukoliko nešto želite da uradite, bilo da je to skakanje sa „bandžija“ ili skakanje sa padobranom, uradite to odmah.” Kao da ne možeš da provedeš život bez da skočiš sa bandžija. Aj’ kaži, recimo – hoću da vodim ljubav sa dva muškarca, što, šta fali, ako mogu muškarci sa dve žene, zašto da ja ne mogu sa dvojicom. Ima da te pogledaju ko Staljin Tita i ne da ti kažu da o tome misliš sutra, nego da ti ne padne na pamet da pomisliš, nisi muško, bokte.

Inače, nije loše ponekad u životu glumiti Skarlet. Eto, ja sam par puta pomislila kako ću da crknem zbog neke budaletine pa sam ostavljala da na to mislim sutra. Sutra sam i zaboravila.

     5.Nisam rekla šta zaista osećam

Drage moje, ne ustručavajte se da kažete šta osećate, tati ili partneru, oni mnogo vole to da čuju, ali isključivo ako volite, umirete od ljubavi i zbog iste hoćete da se besite. Ali ako ne volite, ne dopada vam se, nešto nećete, e, pa to nije lepo.

    6.Trebalo je da vodim više računa o svom zdravlju

Ovo je jedino sa čim sam se složila, žene stvarno malo vode računa o svom zdravlju. Zasraše ga samo sa napomenom da posebno treba voditi računa o zdravlju pre trudnoće što opet vodi ka onom da smo samo stvorene za trudnoću i majčinstvo. Ove što su odlučile da ne rode ne moraju toliko da vode računa. One se ni ne računaju.

   7.Odabir pogrešne karijere

Jebi ga, toliko stvari si htela a oni ti rekli da to nije – ili za tebe ili za žene. Ili recimo, htela si da budeš glumica, ali su oni hteli da budeš prvi lekar u familiji. Opet – jebi ga. Doduše, kad ona deca kojoj nisi posvetila dovoljno vremena porastu, možeš ponovo da upišeš faklutet. Ako imaš para. I razumnog muža. I ako ne živiš u Srbiji.

   8.Žalim što nisam putovala više pre braka

Kažu – porodična putovanja su noćna mora za žene, ceo odmor prepovijaš pelene, meriš temperaturu, arlaučeš da ne idu u duboko, zevaš u koga ti zeva muž. Zato proputuj pre braka sa drugaricama, akumuliraj putovanja valjda. Posle kažeš – naputovala sam se, sad mogu da vam glumim robinju.

Foto: blog.alfemminile.com
Foto: blog.alfemminile.com

   9.Odnos sa drugim muškarcima

Šta da vam kažem kad oni kažu da žene u braku često sanjaju nekog nedostižnog muškarca i da se kaju što pre braka nisu bile slobodnije. Kako da budeš slobodna kad ti kažu da te sve preko dva muškarca čini kurvom, da su svi penisi isti pa kad si videla jedan ko da si sve videla, dok njih valjda uče da su sve vagine različite, da smeš da imaš samo jednog muškarca, evetualno dva. Toliko oprašta onaj što ‘oće da te ženi.

I, konačno –

 10.Mogla sam da budem bolji đak

Ove stvari uvidite tek na razgovorima za posao ili u razgovoru sa obrazovanim ljudima. Često ćete shvatiti da pojedine teme opšte kulture ne znate dovoljno. Takođe, često se javlja žaljenje za tim što nismo upisale fakultet i dobile zvanje ili bolje radno mesto.”

U prve dve tačke te ubeđuju da si rođena da budeš mama, ne da učiš i gradiš karijeru, u zadnjoj da upišeš fakultet da ne bi ispadala glupa u društvu. A bar u našem sistemu to dobar đak i obrazovanje nemaju baš neke veze.

I to vam je to. Meni se od ovakvih tekstova diže kosa na glavi. Teško mi je da se pomirim sa tim da žene provode najlepše godine kajući se što u prvoj fazi najlepših godina nisu ukapirale da je život samo jedan nego su puštale da ih dave, gnjave i sjebavaju ih na svakom koraku. Obaška što mislim da ovakvi tekstovi služe i tome da žene konačno ukapiraju da su mnogo zašle u svet muškaraca i da treba da se vrate u svoj mali svet šporeta, pelena i dobra majka-ćerka-supruga da bi bile srećne. Obaška što i ovde žene koje odluče da ne rađaju, ne mora svako da rodi, aman, a ima i onih koje ne mogu, proglašavaju očajnicama koje su promašile život.

Tekst iz kog preuzeh naslov i ovih famoznih deset tačaka – ovde.

Vi sad budite dobre pa se sutra kajte.

Ili se lepo provodite pa se sutra kajte.

Ne znam šta da vam kažem, samo gledajte da nikako ne propustite skakanje sa bandžija.

 

Pročitajte i

Telma i Luiz

Ti si, draga moja, IPAK, samo žena u svetu koji se organizovao i iskrojio prema muškarcima.I muškarci brane taj svet. Ništa čudno, odvajkad je poznato da svako brani zauzetu teritoriju, raznoraznim sredstvima, pa i onim najsramnijim, ko te pita. Nijedan rat ne bira sredstva pa ni rat polova. Ali to ni po jada.Jadno je što postoje horde žena koje brane taj muški svet. Od kojih je teško biti glasniji.Koje ne interesuje zbog čega su se borile od Klare Cetkin do danas, žene na svim kontinetnima, svih boja kože, svih godišta.

Ostavite komentar