Home / Život piše romane / Kragujevac in my mind

Kragujevac in my mind

Ponekad samo me obuzme tuga…

Pre više od dvadeset godina jedan gospodin, pesnik, koji više ne živi u Kragujevcu, rekao je da bi voleo da se ponovo rodi kao ulica Branka Radičevića pa da po njemu, u jesen, dok puca kora zrelog kestenja i ono, kao kiša, pada po trotoaru, neprekidno gaze lepe devojke dok se vraćaju iz Prve gimnazije.

Nekome, ko nikada nije prošao tom ulicom, teško je objasniti koliko je bila lepa kad je neko poželeo da se rodi kao ulica.

Ja sam bila jedna od devojaka koja je gazila Ulicom Branka Radičevića i taj gospodin je, odjednom, u mojim očima, porastao dvadeset santimetara. I danas mu se duboko klanjam jer nikada više nisam čula takav kompliment upućen Kragujevčankama.

Onda smo se tadašnjom Ulicom Maršala Tita spuštale do prvog kafića u gradu. Bogatstvo tog kafea je , danas, nemoguće zamisliti. Onaj u koga smo bile zaljubljene, morao je tu da se pojavi, kad tad, u toku večeri. Nije imao gde da ode. I ni jedan nam nije ostao neuhvaćen. Danas to devojkama već ide malo teže, dok im uhvate red vožnje već se ukrcala neka druga. Osamdesete su u svom onom nemanju imale neku svoju čar.

Uveče smo se skupljali na platou kod „Centrotextila“ gde se tačno znalo gde ko stoji a veče smo završavali u diskoteci Hale „Jezero“ koja je postala aktuelna tek kad smo debelo otpatili zatvaranje „Prodora“. Kasnije smo se prepoznavali pitanjem: „Jesi li zakačio (la) Prodor?“

U „Jezeru“ sam se zauvek oslobodila straha od zemljotresa, u trenutku kad je gramofonska igla kliznula preko ploče, ali taj zemljotres nikada nisam zaboravila.

Onda smo, leti , odlazili u diskoteku na Gradskim bazenima posle čega smo se ljubili po klupama, oko fontane, u Velikom parku. U pivo za najduži poljubac! Uglavnom smo ga zaboravljali, kome je do piva kad se ljubi! A onda to više nije bilo in.

Rodjendane smo proslavljali u „Ferijalcu“ gde su nas služile konobarice koje su nosile „borosane“. Iz škole smo bežali dostojanstveno, u Beograd na ajs kafe. Nezamislivo je koliko su onda Kragujevac i Beograd bili blizu.

Kad su naši školski drugovi počeli da dobijaju vozačke dozvole, sedali smo u kola, obilazili krug oko Šumarica i bezobrazno farovima osvetljavali parkirane automobile kladeći se ko je unutra.

Tada je u čuvenim „Pogledima“, čiji prvi broj još uvek čuvam, jedan Kragujevčanin, koji je umeo lepo da misli i piše, napisao kako se u tim kolima pravi budući kulturni život Beograda. I on je otišao da lepo misli i piše sa nekim drugim ljudima.

U to vreme, početkom osamdesetih, otvorila se „Akademija“, kafić u kome smo svako veče pili mleko sa rumom . Bilo je prosto nezamislivo piti nešto drugo, bilo je to hit piće jedne zime. Tada sam se poslednji put zaljubila, onako kako više nikada nisam uspela. Ni jedno kasnije zaljubljivanje mi nije mirisalo na mleko. I ni jedne zime više nije čarobno škripao sneg pod nogama, jer na Kragujevac više ne padaju onakvi snegovi.

Nekako sa zatvaranjem te „Akademije“, mi smo se rasuli po glavnim gradovima bivše nam domovine, i tako smo polako prestali da se vidjamo i poznajemo. A onda smo se rasuli i po svetu.

U medjuvremenu Kragujevac se izgradio, po kafićima i diskotekama se sluša neka druga muzika, neki čuveni gradski uglovi su prestali da postoje.

Ulica Branka Radičevića još uvek stoji tamo gde je bila, ali na stepeništu kod Doma omladine godinama ne sedi više niko.

I tako, ponekad zažmurim i zamislim kako koračam ulicom Branka Radičevića, ka  Balkanu, kako me tamo neko čeka a ja hodam kao da nogama okrećem čitavu ovu kuglu.

I tako, ponekad me unutra nešto boli… onako...

Pročitajte i

Priča o mami koja mora dugo da živi

Adam i Jovana su moja sreća, tuga, radost, moja krivica.Ja sam im dala tu bolest i celog svog života se nadam da moja ljubav to može nekako da ispravi, pomogne, izleči.Nikada nisam ni pomislila da odustanem od njih.

17 komentara

 1. Ja sam kraljevčanka, ali najlepši period studiranja me vezuje za Kragujevac. Nije me držalo mesto, pa sam otišla u Niš, ali biti brucoš u Kragujevcu je priča za sebe, nešto me stegne u grudima kad se setim. Volim ga.

 2. E o Kragujevcu bi i ja mogla napisati poduži post. Nekad…..posao…uspomene…dobar prijatelj (al’ zaista prijatelj)….
  Ostao mi je u sećanju kao predivan grad sa još boljim ljudima u njemu.

 3. S

  Sad se osecam k’o kad sam gledala „Lajanje na zvezde,“ bas onako lepo, al’ tuzno. 🙂

 4. Znam tu tugu. Al’ bar imaš čega da se sećaš….ljubim te

 5. Mahlat.. 😀

  super si ovo napisala, čak ne mogu ni da te zafrkavam zbog promjene stila 😉

 6. Moja majka je iz Kragujevca. Imam mnogo bliske rodbine u Kragujevcu. Kao klinac često sam boravio kod bebe i dede u KG-u. I bilo mi je super. Sada, kako su me pritisle obaveze, ređe odlazim, ali uvek volim tamo da odem i budem sa meni mnogo dragim ljudima.

 7. Svakom svoj grad, mesto, selo, cuva najlepse uspomene iz mladosti, a tvoje su bas lepe.
  Nego `leba ti kakvo je to mleko s rumom, nikad pila, da probam, necu mrem? 🙄

 8. Vi koji imate svoju pricu, napisite je 😉 ili o bilo kom gradu

  Sanja, ne pade mi Lajanje na pamet, a taj film jeste onako, prosto da zalis za tim vremenima…

  Milko… slobodno, mene samo povremeno hvata tuga…

  Zelena, to pice se zvalo ‘Gusar’ , kad dodjes napravim ti 😉

  Aj’ sad, svako svoju priču…

 9. Izem ti slova 😆 😆 😆

 10. Firstname Lastname

  Kragujevac je in my mind too. Ne kao tebi, to mesto zauzima Bor 🙂 ali je za KG zauvek rezervisano posebno mesto i u mind i u heart 🙂

  Kragujevacke kafane (neke od gore pobrojanih + neke druge, aktuelne u drugo doba, npr Underground)… mmmmmhhhmmmm… 6:30 AM kad posten svet krece na posao a mi se, posle bezbroj borotki (borovnica+votka), vucemo do one burekdzinice zaboravihjojime… Veliki park i neko pivo (jbg, studentski standard) pre koncerta na PMF-u… Glavna ulica i besomucno setanje dole – gore od Geta preko Bahusa do Odiseja…
  Ma odo’ da gledam slike 🙂

 11. FLname, Geto, Bahus, Odisej i jos neka mesta su ya neku drugu pricu 😉

  Zelena, ispravila sam, brzi prsti 😆

 12. Neću, danas si bila fina djevojčica, i imaš samo cmokić 😉

  Sutra, kad opet zagalamiš, onda opet po starom :mrgreen:

 13. Super! I meni su uspomene na Kragujevac iz školskih dana izuzetne, ali danas se osećam kao da živim u nekom drugom gradu. Da li zbog godina ili zbog Kragujevca, ne znam. Najviše mi se čini da je kombinacija ova dva u pitanju…

 14. mileusna, jeste kombinacija ta dva, malo smo sepromenili mi, malo Kragujevac… susret je kao sa davnom ljubavlju, prepoznaješ ali to više nije to…

Ostavite komentar