Home / Srbija medj' šljivama / Moje ognjište će i dalje goreti, vi svoje ugasite

Moje ognjište će i dalje goreti, vi svoje ugasite

I tako, dok nam se dešava Kosovo a predsednik, ministri i pasijans poslanici uglavnom misle da o tome nema šta da se priča, ima ko će, u skupštini su donosili zakone za bolje sutra, u korist svih nas, da sutra budemo Evropljani kako dolikuje a ne seljačine kakve jesmo.

Sigurno znate da je tamo na modernom zapadu odavno sasvim normalno da svako gleda svoja posla, da žena muža ne mora da “primi” natrag u kuću posle moždanog udara jer ima pravo da živi a njega smešta u sanatorijum, da je normalno da dobiju unuke a ne vide ih godinama, da ne shvataju zašo biste išli na sahranu muža rođene sestre, da ne posete baku godinama i sve tako jer svako živi svoj život i na njega ima prava. A znate sigurno da su ljudska prava zadnjih godina strašno u modi pa ih tako imaju svi, i pedofili, svi sem običnog čoveka. Sve jer ljudska prava nisu izmišljenja za sve ljude već uglavnom za graniče slučajeve – jeste da je silovao ćerku ali i on je čovek, ili bar liči, ko nama daje za pravo da sudimo.

Moja srpska strana je vaspitana tako da brine i pazi na svoju porodicu, užu i širu familiju, da ih zivka, obilazi, voli i umire sa njihovim problemima. U mojim genima je zapisano okupljanje oko ognjišta, i jeste da ga nemam ali imam rernu, užasava me sve što preti da bi nas udaljilo, da jedni drugima budemo stranci, i da ne bude zabune, svako treba da ima samo svoj deo života, ne mislim da treba da se prostiremo jedni pred drugima i zadiremo u sve i svašta, ali da moramo biti prisni – moramo. Inače, čemu sve?

Dakle, juče je poboljšan Zakon o zdravstvenom osiguranju koji dozvoljava da dete sa navršenih 15 godina zabrani roditeljima uvid u svoju zdravstvenu dokumentaciju, ako je sposobno za rasuđivanje. Ima prava na svoju zdravstvenu intimu, a lekar će biti obavezan da obavesti roditelje o zdravlju deteta samo ako je ono ozbiljno ugroženo. To znači da sutra mogu da vas zaustave na vratima školskog dispanzera, to se kod nas još uvek tako zove i pitaju vas – ‘De si poš’o?!

A sad, da rezimiramo neke stvari, u zemlji Srbiji je huligan, koji ma 21 godinu, mađi punoletnik i kada napravi neku glupost svi mediji, njegovi roditelji, sudstvo i država se trude da nam dokažu kako je nezreo, nesrećan življenjem u Srbiji i da nije bio svestan toga da je bejzbol palicom mogao da ubije onoga koga je udarao dok je imao snage. I da ima prava da razbija izloge i krade šta stigne jerbo se rodio devedesetih, nije on kriv nego Milošević, i da može molotovljevim koktelima da pali cigare i sve tako. Nije kriv jer je mlađi punoletnik, još nije sazreo kao čovek.

Isto je tako normalno da u 40 godina muškarac bude mamin sin, živi kod mame, od njene penzije, da imamo horde neudatih i nezaposlenih žena koje umesto da rade i rađaju decu sede sa mamama i uče da heklaju jer su u istim godinama otpisane od strane ove države, sve je normalno, Srbija bato! Ako nisi u politici, nemaš prava na dostojanstven život a oni koji su te rodili moraju i da te izdržavaju i u zrelim godinama.

I onda ovaj zakon po kome jedno petnaestogodišnje dete može da zabrani roditeljima uvid u svoje zdravstveno stanje. Onima koji ga najviše vole.

Inače, ova zemlja sa zdravstvenim prosvećivanjem naroda, naročito ženskog dela populacije nigde nije stigla. Abortus je i dalje kontraceptivno sredstvo, obolele od teških a neprenosivih bolesti okolina i dalje posmatra kao da su zarazni, ljudi koji su se, na nesreću rodili sa nekom anomalijom  su i dalje niža vrsta, kad odete kod lekara teško da će vam reći od čega bolujete, nažvrljaće neku šifru jer nema vremena za razgovor a i veličina mu ne dopušta da se spušta na taj nivo  da razgovara sa pacijentom, zdravstveno smo neobrazovani i potpuno neopremljeni.

Možda ste pročitali da u južnom delu Srbije jedan aparat za mangetnu rezonancu “pokriva” oko milion ljudi, možda znate da se u Kragujevcu  ortopedske operacije zakazuju za dve hiljade dvadeset i neku, možda znate da se hitni pregledi zakazuju za mart iduće godine u najboljem slučaju, i možda ne znate da naši lekari zbog nemanja para nemaju mogućnosti da se usavršavaju u inostranstvu, da smo medicinski potpuno zastareli, da nam se bolnice ruše, da je moj otac ležao u šok sobi u kojoj je na njega padao malter a zid pretio da se uruši, da su nam bolnice jad i beda. I možda ne znate da su donirana kola hitne pomoći, bogznakako opremljena i poklonjena nekom odeljenju tu samo dok se svi slikaju za novine a onda netragom nestanu i niko ne sme da pita šta bi sa njima. Sve to ne spada u poboljšanje zdravstvene zaštite.

Ako niste znali, pogoljšanje zdravstvene zaštite znači – sad znate koja su vam prava. Da li ćete ta prava moći i da ostvarite, e to je nešto drugo.

A u vezi ovog europskog poboljšanja za koje je predsednica parlamenta rekla da misli da se ipak neće striktno primenjivati, mislim, opet foliramo da se približavamo Europi, vi sutra nećete smeti da pitate svoju petnaestogodišnju ćerku da li su joj uredne menstruacije jer može da vam obrusi da je to njena lična stvar. Isto tako nećete smeti reč da joj kažete ako uzima pilulu za dan posle, običan otrov, jer je to takođe njena stvar i stvar onih koji joj za debele pare, letovanje i još veće poklone od farmaceutskih kuća savetuju da ih pije.

Vašim petnaestogodišnjim ćerkama više neće trebati vaša saglasnost da odu na abortus, vi to ne morate ni da znate, njih će ovo društvo naučiti koje opasnosti sa sobom nosi abortus, naročito u tim godinama, i da ništa ne brine jer ako sutra ne bude mogla da ima decu uvek može da usvoji tuđu.

Ako vaše dete bude narkoman, nećete imati pravo to da znate, sve dok se umereno drogira, a kad ga budu pronašli predoziranog u nekom haustoru, ima ko će vas obavestiti.

Zato vas molim, sačuvajte svoje “ognjište”, učite decu da ste im vi najbolji prijatelji, setite se kako ništa niste znali u 15 godina, deca toliko toga ne znaju, u petnaest godina se još uvek jede sve što leti. Deca jesu pametna ali su uglavnom neobaveštena, naročito o tome šta sve može da im se desi. Ništa ne znaju o bolestima, ni kako se te bolesti dobijaju, ni kako se leče, ni koje su posledice. Niko o njima neće brinuti kao vi, za sve sem vas, vaša deca su samo statistički podatak. Bar u ovoj zemlji.

Učite ih da vas obaveste o svakoj promeni na svom telu, i u svom telu.

Ako ih volite.

U državi u kojoj pred zakonom punoletan huligan može da se brani nezrelošću, maloletno i stvarno nezrelo dete ne može da donosi odluke o tome da li treba i ko treba da ga leči.

Predsednica parlamenta to mnogo bolje zna od mene i ne bi smela da daje izjavu da se nada da se neće primenjivati Zakon kome je lično aminovala. Sramotno!

I da: Predviđeno je i uvođenje zdravstvene kartice sa čipom poput onih u zemljama EU, a prema rečima ministra Zorana Stankovića, realan rok za uvođenje tih kartica je tri godine kada će informatički biti povezan zdravstveni sistem i kada će u Srbiji postojati elektronski karton i elektronski recept.

Ovo je za rubriku – Ne lipši magarče…

Pročitajte i

Kako nas je zajebala nepismena Srbija

Osvanulo postizborno jutro u Srbiji. Sunčano. Atmosfera međ’ intelektualnom elitom (bokte!) zgusnuta do pucanja. Juče …

15 komentara

 1. Odličan. Znaš da mrzim da ostavljam ovakve komentare, ali odličan. Toliko

 2. Vest o „poboljšanju“ već skoro idealnog Zakona o zdravstvenom osiguranju sam primio paralelno sa šturim vestima o događajima na Kosovu i izjavom Premijera o tome kako su „sredili Srbiju“, pa sam kolegi rekao kako će baš ta vest proći skoro neopaženo pored svih ostalih. Sada su se strasti malo stišale i bilo bi dobro da se ovoj temi posveti mnogo veći značaj.

  Kao roditelj ženskog deteta, mnogo me brinu moguće posledice ovog Zakona, a siguran sam da je ovo tek početak. Do trenutka kada ona napuni 15 godina, prava roditelja više niko neće ni pominjati, jer ih, bojim se, neće ni biti. Ne d’o Bog da lupiš pedagošku ćušku detetu, što na primer ne gleda kad pretrčava ulicu, odma’ stižu socijalni radnici, pa se ti slikaj posle. Devojčica sa 15 godina, mala maturantkinja, kao što kažete, nema apsolutno nikakvu predstavu o životu, iako misli da sve zna, da može da leti i da je pametnija od svih. Neke to ne saznaju ni mnogo godina kasnije.

  Okupljanje oko ognjišta, podne lampe, ili rerne, svejedno, najbolji je, ako ne i jedini, način da se zaštitimo, pošto nas niko ne čuje kad lajemo…

 3. N

  Pravo u EU, po svaku cenu, bezalternativno… nećemo u valjda mračnu prošlost 🙄

 4. Znači pravimo biznis, hakerska obuka za roditelje dece mlađe od 12 godina. Taman da se stigne.

  Naučite da hakujete na vreme, kad vam dete napuni 15 vi lepo upadnete u podatke i čitate sami

 5. Libelarilzacija, prava pojedinca i „zapadizacija“ do imbecilnosti. Da se naša Moderna Zapadna Inteligencija pita, bili bismo Zapadniji od Zapada. Gade mi se.

 6. Vladimire, pitanje je dana kad će nam zabraniti da budemo tate i mamei, moći ćemo da budemo samo roditelji, muški i ženski

  Nenade, naravno, kroz iglene uši, ali i to je prolazak

  Ivane, kreni ti, ima ovo da zaživi pre svega ostalog

  Sad, i meni. Gade mi se!

 7. Uvek kad se uvede neki novi zakon ili desi poboljšanje starog ili je reč o nekoj reformi mislim da ne mogu više od toga da me šokiraju koliko me u tom momentu šokiraju i opet takve budale nađu ono što me iznova šokira. Šokirana sam i zgrožena, šta drugo da kažem, strašno i što mi ćutimo, a kao što kažeš pitanje je dana…

 8. R

  Procitah ovaj blog sa tel jos jutros! Sad kad sam na kompu moram da ga pohvalim. Jutros sam imala mnogo vise da kazem, sad mu se samo divim! Odlican post! 🙂

 9. S
  Sasa Stojanovic

  Odličan osvrt na naše kontroverzno društvo, dat u odnosu zakonodavstva i medicine. izložene prave paralele u zakonodastvu koje dokazuju sve apsurde.
  Ukratko, BRAVO

 10. D

  „ljudska prava nisu izmišljenja za sve ljude već uglavnom za graniče slučajeve“
  Nedostajala si mi, Mahlat 🙂

 11. Bravo za tekst! Orvele, gde si? A što se čipovanja tiče, tek tu smo na „zavidnom“ nivou.
  U ovoj zemlji, gde se ne zna broj mesta koja nemaju ni struju, o kakvoj „bazi podataka“ da pričamo?
  Pomozi nam, Bože…

 12. Sjajan tekst povodom postavljanja još jednog paketa TNT sa sporogorećim fitiljem u temelje ove zemlje.

 13. Na kraju… ova država će više brinuti o našoj deci od nas samih. Moja pamet u to nikada neće poverovati, prvo jer je ova država nesposobna, drugo jer to nije normalno…

  I treće, bili smo sasvim u redu dok nisu počeli da nas „popravljaju“…

 14. B

  Zelim da Vas pozdravim, citam ova pisanija i lepo Vi to obradjujete.
  Onako ljudski iz roditeljskog ugla.
  Zakoni se pisu za one bogate, koji mogu i da ih lako krse. Bogati roditelji (ili mame i tate)
  ce uvek lako uceniti svoje dete i saznati sve o njemu ako to zele. Naglasavam ako to zele.

  Mi obicni mozemo samo da gledamo i nadamo se da nasi potomci imaju snage da drze oci otvorene. A nas posao je da u tome radimo kao u rudniku po celi dan.
  A ako dozivim da mi sin ili cerka zabrane da pogledam u njihov karton (pa mozda i u djacku knjizicu, eto jos jednog predloga, sto da ne) samo za rucicu pa pred skupstinu i policiju. Ovo je vase, jel da, uzmite, malog janicara. Naravno da se „malo salim“ i ironican sam. Mi smo tu da sve to platimo i cipovanje i primenu i nase je izgleda da samo cutimo… Ovo sadasnje vreme je moderno robovlasnicko drustvo, koje malo ima dodira sa feudalnim… Pa nije daleko od uvodjenja kojekakvih serijatskih ili diktatroskih zakona… Ali hajde da se ja samo malo varam i da je ovaj moj post trenutna slabost. Roditeljska… Eto, pozdrav

 15. B

  Bravo! Najiskrenije bravo za svaku zapisanu rec. Osecam se probudjeno, ali kao da sam i dalje u košmaru.

Ostavite komentar