Home / Mislim, dakle postojim / O kakvom je to silovanju govorila Madona

O kakvom je to silovanju govorila Madona

Za ženu 2016. godine u muzičkoj industriji, Billboard je proglasilo Madonu koja je, primajući ovo priznanje, održala govor koji su mediji nazvali dirljivim i veoma značajnim za žene, jer, nažalost, žene na ovoj planeti, u bilo kom kutku, žive u muškom svetu. A muški svet, kao što znamo, ne gleda baš blagonaklono na žene koje se trpaju u taj svet. Šta god da rade.

Mediji su pisali kako je ovaj njen govor važan i ohrabrujući za žene. Svi sem srpskih medija.

Juče sam krajičkom oka videla naslove – Madona potresla svet, silovana; Madona silovana na krovu zgrade – i sve u tom stilu, jer senzacija, jer glupost, jer dajte nam klik, jer srpski mediji ni ne služe tome da vam plasiraju nešto iole ozbiljno.

Kako traje na umetničkoj sceni preko trideset godina o njoj uglavnom sve znamo, to jest – ono što je ona htela da kaže i da nam pokaže, pa nije sad prvi put pomenula da je bila silovana da bi se to prosulo kao senzacionalistička vest.

Jeste, rekla je da je bila silovana na krovu jedne zgrade dok su joj držali nož ispod grla. Završavale su se osamdesete, Njujork je, kaže ona, bio strašno mesto i tih godina njeni prijatelji su umirali od AIDS-a, droge, ili su bili ubijeni.

Doživela je i preživela ono čega se sve žene ovog sveta plaše.

Ali… Madona je vrlo otvoreno govorila o jednoj drugoj vrsti silovanja koju trpe sve žene ovog sveta, koliko god da su poznate ili nepoznate, uspešne na javnoj sceni, čime god da se bave, apsolutno sve. Mi se samo pravimo da to nije tako.

Dakle, šta je rekla Madona…

Nema pravila ako ste muškarac. Pravila postoje ako ste žena.

Ako ste devojka, morate da igrate igru. Dozvoljeno vam je da budete lepe, slatke i seksi. Ali ne smete da budete previše pametne. Ne smete imati mišljenje koje izlazi iz okvira zajedničkog mišljenja. Dozvoljeno je da vas muškarci tretiraju kao objekat, da se oblačite kao kurva, ali ne izgledajte i ne ponašajte se kao kurva i nikako nikome ne otkrivajte svoje seksualne fantazije. Budite  ono što muškarci žele da budete, ali što je još važnije, budite ono što žene smatraju prihvatljivim.  I na kraju, ne starite jer starenje je sramota.

Svaka reč koju sam pročitala o sebi bila je osuđujuća. Nazivali su me kurvom i vešticom. Upoređivali su me sa Satanom. Rekla sam – Izvinite, ali Princ ide okolo u mrežastim čarapama, sa visokim potpeticama i sa karminom na usnama. Da, ali on je muškarac. Tada sam shvatila da žene  nemaju istu slobodu kao muškarci.

Ono što želim da kažem danas je da su žene potlačene toliko dugo da su počele da veruju u ono što ljudi govore o njima. One misle da moraju da stoje iza muškaraca i da igraju svoju ulogu. Kao žene, mi moramo da počnemo da cenimo naše individualne vrednosti, a naročito našu zajedničku vrednost.

Na kraju, zahvaljujući svima koji su je podržavali sve ove godine, posebno se zahvalila onima koji su je sputavali, saplitali, govorili joj da nešto ne može ili da nešto treba da uradi, koji su joj od života pravili pakao.

Vi ste me učinili jačom, što ste me jače udarali, bila sam veći borac.

It made me the woman that I am today.

ladygaga

Eto, o kakvom je silovanju govorila Madona.

Nju nikada nisu prestali da siluju. Kao ni sve ostale žene na ovom svetu.

Nisu prestali da je nazivaju kurvom.

Kao ni sve ostale žene na ovom svetu.

Govorila je o trajnom silovanju koje žene trpe.

Woman of the Year

Pročitajte i

Ne morate ništa i možete sve čak i ako nije društveno prihvatljivo i bogougodno

Radiš ono što ti se ne radi, kao želiš ono što ne želiš, misliš što ne misliš, samo zbog toga da bi te voleli. I mrziš sebe, a ne provaljuješ zbog čega.

Ostavite komentar