Home / Život piše romane / Oporaviću se do Nove godine, nadam se!

Oporaviću se do Nove godine, nadam se!

Kad sam ja bila mala, Deda Mraz je bio mnogo drugačiji nego danas. Imao je bradu od vate, dolazio je dok spavam i uvek mi ispod jelke ostavljao baš ono što sam želela. Vremenom je počeo da me nervira, jer sam ga čekala, čekala, klimala pospano glavom, a on je uvek kasnio i dolazio baš onda kad ja zaspim. Ujutru bih neutešno plakala što me nisu budili da ga vidim, a toliko sam ih molila. Ukapirala sam onda, kad su drugi mislili da sam prerasla Deda Mraza. Saopšteno mi je na najgori mogući način, tek tako, da on uopšte ne postoji, ali tako je, valjda, sa svakom prevarom. Ne može da vam bude lepo kad saznate.

U međuvremenu, saznala sam mnogo toga, a Deda Mraz se puno promenio.

Rođen je u Laponiji, a živi u Finskoj. Nije oženjen. Ona baba sa kojom ga povremeno uslikaju je samo u svrhu očuvanja tradicionalnih porodičnih vrednosti a i da ne bi počeo da ga bije glas da je matori usamljenik. Obožava da pije Coca-Colu, pa zato stalno uzvikuje “O-ho-ho-ho-ho!“ Sva sam pod stresom, čekam kad će da podrigne pa da mi se definitivno smuči. Navija za Crvenu Zvezdu, a kladi se isključivo telefonom marke “Nokia“ što mu ne ide baš najbolje, jer još cima one jadne irvase, nikako da pređe na neko savremenije prevozno sredstvo. Zbog toga što zlostavlja irvase u najskorije vreme će mu neko udružđenje za zaštitu ugroženih životinjskih vrsta poslati tužbu. Postoje indicije da će biti optužen i za izrabljivanje patuljaka, neuplaćivanje penzionog i socijalnog kao i za neisplaćen višegodišnji topli obrok. Što se brade tiče, toliko mu je lepa i svilena da prosto poželim da i meni izraste jedna takva.

Živi od novca dobijenog za snimanje reklame za coca-colu. Povremeno se pojavi u nekom porno filmu mada postoje sumnje da je to njegov dvojnik i da pravi Deda Mraz sa tim nema ništa.

Dok nije počeo da radi za Coca – colu u jednoj ruci je nosio korpu sa jabukama i orasima koje je delio dobroj deci a u drugoj prut za nevaljalu decu. Sa razvojem svesti o dečijim pravima morao je da se odrekne pruta kao vaspitno popravne sprave

U Srbiju je stigao posle Drugog svetskog rata i ušao u otvorenu borbu sa Svetim Nikolom u kojoj je pobedio jer je Srbima rečeno da je religija opijum za narod pa su jedno vreme prestali da primaju Svetog Nikolu.

Ima neverovatnu moć da se umnožava, pa tako pred Božić svaki zgubidan u Americi postaje Deda Mraz. Ovde, kod nas, pojavljuje se u obliku devojaka u mini suknjama koje zovu Deda Mrazice. I eto, mi smo zemlja u kojoj je vrlo lako da od devojke postanete deda. U ostalim zemljama možete samo da postanete baba, ali nismo mi toliko napredovali. Zauzeo je mesto Baba Roge, mnogo ga koriste kao pretnju i žešći je baksuz, hoću reći, stalno nešto morate da mu se uvlačite da bi ste nešto dobili. Meni nisu hteli godinama da ga pokažu, a sad guraju malu decu, koja ga se plaše, da se slikaju sa njim, tako da svi imaju bar po jednu sliku svog zacenjenog deteta sa Deda Mrazom. A kakav će poklon dete dobiti, ne zavisi uopšte od toga da li je bilo dobro, ni od dobre volje Deda Mraza, već od uspešnosti firme u kojoj roditelji rade.

Kod mene se godinama pojavljivao prerušen u brkatu komšinicu koja je uvek znala šta mi treba sledeće godine, nova ljubav, više para, manje glavobolje, sve ono što ja nisam poželela.

Ove godine stig’o ranije, tj. danas popodne, beemveom.zimnicaDon’o svašta. Da vam nabrajam, sramota me. Bilo od pršute preko sira i kajmaka, rakije, do ‘’Milka ‘’ čokolade. Uš’o sav baldisan kol’ko se natovario. Alkohol ne pije. Ja odma’ drmnula malo od one rakije.

Ja alkohol realtivno dobro podnosim sem domaće rakije. Od jedne postajem razroka pa sam ga tako sve vreme posmatrala iz dva ugla i čekala k’o lovac na čeki da kaže nešto pogrešno pa da ospem paljbu.

On se pravio lud, ja se pravila luda, obraćali smo se jedno drugom sa Vi. Tol’ko sam bila živčana da sam sad ko izduvan balon. I kad mi se slegne ovo odmeravanje s Deda Mrazom možda napišem nešto pametno.

Trenutno ližem rakiju i pokušavam da opustim sve mišiće koji su bili u pripravnom stanju.

Ljubimac već zaspao, iscrpljen.

A ja sam vas malo lagala.

Ona što nije pristajala da mi bude svekrva bila i otišla.

Saplela se dabogda! 433

Pročitajte i

Priča o mami koja mora dugo da živi

Adam i Jovana su moja sreća, tuga, radost, moja krivica.Ja sam im dala tu bolest i celog svog života se nadam da moja ljubav to može nekako da ispravi, pomogne, izleči.Nikada nisam ni pomislila da odustanem od njih.

17 komentara

 1. Zato tebe nije bilo, svekriva bila.
  To moras da nam pricas.
  E, ziveli bre! 🙂

 2. a

  Imas ti srece sto Deda Mraz dolazi samo jednom godisnje i to pod uslovom da si dobra.

 3. Sto da se saplete? Nek’ je ziva i zdrava, otisla je. I ne lizi bre tu rakijestinu, bolece te glava sutra.

 4. Zelena, prezivesmo 😛

  Atol, uopste nisam bila dobra, sta mu bi ne znam 😉

  Magi, tek sam sad normalna 😀

 5. Ja mora da upadoh u onih 180 spam comments 😯

 6. S

  Vidim, ona što nije htela da te prizna za snaju, nije uticala na tvoje „razmišljanje“ … a to je mnoogo dobro, još ćete postati i prijateljice 😀

  Što misliš da je to nemoguće? Pojma nemaš šta je ona poželela za NG od Deda Mraza :mrgreen:

 7. Zivela ti meni! Daj malo rakije, stipso. A da se slikam s deda mrazom, necu. I onako nece da dodje, uopste nisam bila dobra.

 8. Crna Mahlat, pa ti si neobaveštena. Imaš kod mene post šta se desilo Deda Mrazu. Moglo mu se to desiti i kod tebe, vidim ja. 😀
  Došla, bila, videla, otišla… ma ko je … 😀

 9. P

  Blago tebi…svekrva ti Deda Mraz… 😀

 10. Ma nema veze, drugi put, sad i ne znam sta sam tacno ‘tela 😛

 11. Mislim se nesto, prsuta, sir, kajmak, rakija, Milka, malo li je od Deda Mrazice? :mrgreen:
  Koliki je sneg pao od jutros do sada, ne mogu da verujem! 😯 😛
  Kako li cu na pos’o da stignem?

 12. D

  Aaaa, zato se ti nalivas, da lakse svaris matoru vesticu! Uz rakijicu ce ti biti bolje, garant. Sve i meni mirise. To o Dekici si ti samo mastala da ti se pojavi on, umesto one brkate i isfolirane dublerke! Uf, ne kuni je, da ti se ne vrati! Samo kad je otisla!

 13. Da krenem na vreme..
  sve najlepse u Novoj godini
  a najvise ljubavi i zdravlja
  zeli ti Naivna! 😛

 14. Nekome Deda a nekome Baba Mraz???,lol…

 15. Otsla i odnela brkove 🙂 Ebi ga. Ajd, ziveli!

 16. Jel tebi opet (pu, pu, daleko bilo) dosla deda Mrazica? 😯

Ostavite komentar