Home / Mislim, dakle postojim / Pokosovski ciklus

Pokosovski ciklus

Kad se ’’onomad’’ Kosovo ničim izazvano samoproglasilo, otcepilo, ili šta god, posebnom, novom državom osećala sam se prilično sludjenom, neobrazovanom i iznad svega izrodom roga svoga.

Prvo, nisam pojma imala šta je moleban, jedva saznadoh da je to zajednička molitva. Nisam joj prisustvovala, razloga mnogo, ne verujem u pravednost svevišnjeg a drugo, ko se sve molio tog trenutka bila sam ubeđena da će Hram Svetog Save da se sruši. Treće, da se neke stvari rešavaju molitvama gde bi nam kraj bio.

’’Politika’’ je u to vreme izdala knjižicu o Kosovu i svetoj srpskoj zemlji u kojoj sam pročitala da se basne o Nemanjićima prenose s kolena na koleno. Tako saznadoh da glavni likovi u basnama nisu životinje nego Nemanjići. U toj knjižici postoji slika ispucale autentične kosovske zemlje, original zemlja oko Nila. Dobro, znam da je to simbolika ali…

Tih dana svi mediji su se utrkivali da nam svima objasne kako nas je sve stari deka ’’ljuljao u krilu pa uz gusle pričao šta je nekad bilo’’, to jest, da smo svi od reda od kako smo belog danka ugledali uspavljivani i vaspitavani na junačkim pesmama pretkosovskog, kososvkog i pokosovskog ciklusa a da se na Vidovdan svi Srbi, na svim meridijanima osećaju uzvišeno, vidovdanski i kosovski.

Ako se sećate kosovski ciklus vrvi od krvavih junačkih podviga, što turskih što srpskih, odsecale su se glave, nabijalo na kolac, majkama su gavrani u krila ispuštali ruke sinova, sve u svemu strava i užas. To smo učili napamet. Morali.

Napravih uvod… malopre počeo film ’’Boj na Kosovu’’. Tradicionalno.

Pre nego što je počeo ona što saopštava za koga je film saopšti da nije preporučljiv za decu ispod 12 godina.

Mene, eto, interesuje zašto.

Mislim, ako je prepričavanje krvavog stradanja srpskog naroda na Kosovu, tradicija, ako se priča deci u kolevkama umesto uspavanki, zašto je gledanje filma problem? Pa zadojena su deca, šta sad tu ima da se ne gleda. Je l’ tako – tako je!

Ako i dete u kolevci zna kletvu – Ko ne do’šo na boj na Kosovo… a zašto pa da ne gledaju ono što im je u krvi, genski prenešeno.

Muka mi, bre, od svega u ovoj zemlji.

Manje krvi i zločina ima u ovom filmu nego danas na ulicama. To je istorijski film, koliko se ja razumem.

Ali, ogradjujem se, ja mnogo, mnogo, kudikamo manje znam od onog popa što gleda filmove pre nego što im turi broj.

Samo imam pravo da pitam.

Pročitajte i

Ne morate ništa i možete sve čak i ako nije društveno prihvatljivo i bogougodno

Radiš ono što ti se ne radi, kao želiš ono što ne želiš, misliš što ne misliš, samo zbog toga da bi te voleli. I mrziš sebe, a ne provaljuješ zbog čega.

8 komentara

 1. D

  Dobro ti je pitanje samo ne znam ko treba na njega da odgovori! To zabranjeno za decu ispod 12 godina bi trebalo da stoji na svakom zasedanju naseg Parlamenta! Sva sreca pa ni decu to ne interesuje!
  Istinu je bolje ne gledati!
  Apropro svega: Moja sestra nije deci ispricala Crvenkapicu kako treba, tj. nije im dugo rekla da je vuk smazao malu. Bilo joj zao da deca ne pate! 🙄

 2. Mahlat, da mi je keva živa zabranila bi mi da gledam Tv 🙄

 3. I da, još nešto: ja hteo šćeri zabraniti da gleda Tv 👿 i onda mi ona reče: Ćale, kako možeš zabraniti ono što ja ne činim? 🙄

 4. d

  Ma, bre… da se ne lazemo, nasilje nam je u predanjima…
  Il’ pripovedamo kako su nas satirali il’ se dicimo kako smo im vracali… Sad to nekako treba preokrenuti na ove moderne tendencije. Mukotrpan pos’o..
  Idemo iz faze kad ‘ocemo da svet naucimo pameti u fazu da pazimo da ne povredimo osetljivu dusu nekog agresivca koji prebije pola skole… O vaspitnim zauskama nema ni govora..
  Pazimo da ne pogleda neki agresivan istorijski film… Ko da bi ga taj gled’o… kad oko sebe ima toliko pucacine filmske i realne…

 5. A kome su onda namenjeni današnji crtani filmovi. Vidi li neko u opšte koliko tu ima nasilja, krvi, ubijanja i ko zna čega sve ne. Nas terali da učimo napamet i da znamo ko je kome kada otfikario glavu, još i pre 12-te godine, a sada kao treba deci zabraniti to da vide. U svakom slučaju televizija treba da bude zabranjena za gledanje, jer odavno više nema šta pametno da se vidi.

 6. Ima kada da saznaju, ne moraju u 12-toj ili mladja deca..

 7. Moda sestro, moda….
  To 12 u uglu, ili 16 ili ko zna koliko…. samo pratimo Evropu.
  Zabranjuju deci da gledaju ono sto u skoli moraju da nauce, a spanske serije mogu da gledaju.
  Sve kao nesto ljubavne, srceparajuce, a ovamo ko koga stigne…. Svako svakom i otac i majka, a mogu da gledaju taman oni koji nemaju pojma gde im je dupe a gde im je glava.

 8. O

  Ja, eto uspeo da svratim tek da se javim, citam, samo da se zna. 😀
  🙂

Ostavite komentar