Home / Politika je kurva / Pretucite i mene

Pretucite i mene

Teofil Pančić, kolumnista nedeljnika Vreme, napadnut je i pretučen metalnom šipkom sinoć oko 23 časa u gradskom autobusu u Zemunu.

Ne znamo zbog čega. Pretpostavljam da je zbog toga što misli pa se još i usudjuje da kaže ono što misli a i da napiše.

Razlika izmedju nas i Teofila Pančića je u tome što je on mnogo duže prisutan u javnosti odakle apeluje na zdrav razum a mi mnogo kraće na blogosceni odakle pokušavamo to isto, za njega se zna, za mene i slične meni se ne zna. Razlika je i u stilu. I dobro, ponekad u stavovima ali suština svega ovoga je ista. Nema da misliš!

Razlika je u tome što se istupanje Teofila Pančića ne može ignorisati, postoje zvuk, slika i zapisi a blogeri mogu iako i njihovi zapisi ostaju za ’’sva vremena’’.

Tragedija je u tome što srpski narod još uvek pet sati dnevno sedi i gleda u kutiju u kojoj veruje, što je najveći prosek u Evropi. Da ne sede toliko i sekiraju se ko koga, zbog čega, ko je koga ostavio i budno prate kad će da stigne naredba da uz ’’ura’’ krenu u osvajanje onoga što je srpsko a nije se znalo sačuvati, videli bi da postoji još ljudi koji nisu podlegli svesrpskoj euforiji – mi smo u pravu i kad nismo, nebeski narod zemlje Srbije, imamo potencijala da budemo Švajcarska, samo čekamo ko će da nam nabije, koliko god da je loše ima meste gde je gore, strpite se, lep predsednik, nije da mi nismo u pravu nego su oni tamo u Evropi glupi, ne razumeju nas.

Samo da vidim šta će sad uraditi policija policijske zemlje u kojoj živim.

Je li ovo odgovor na stav Ustavnog suda Srbije da su pojedine odredbe Zakona o javnom informisanju van ustavnog okvira i mogu ugrožavati slobodu štampe?

Ne možemo da vam sudimo ali možemo da vas bijemo.

Toliko puta sam napisala da mišljenje ume da boli. Ne onoga ko misli nego onoga ko očekuje da drugi misle umesto njega ali strogo po direktivama i nezvaničnim dekretima i koji van tog uskog mišljenja – ne može nam niko ništa – ne umeju da se snadju.

Više ne znam u kakvoj zemlji živim.

Još uvek se ne plašim.

Zgrožena sam.

Nisam od onih koje bi obukle majicu – Svi smo mi Seve.

Ali ću vrlo rado da obučem majicu – I ja sam Teofil. Zbog slobode.

Nemam mogućnosti, rekoh, sitna sam blogerka, da zatražim stav predsednika koji o svemu ima kategoričan stav, mislim, prozivaju ga da iznese svoj stav čak i prevareni turisti, ali me strašno interesuje da li bi rekao da on apsolutno ne podržava napad na novinare i da će učiniti sve da do toga više ne dodje.

Do sledećeg novinara.

Ili sledećeg zakona kojim će novinarima sačuvati život po sistemu – u se i u svoje kljuse.

A Srbiji ovakvu demokratiju!

Inače, vidim na Twitteru komentare da je Teofil neoprezan što se vozi gradskim prevozom, pa još ka Zemunu, pa još kao običan čovek… mnogo, bre, brkate stvari. Ispašće da je on kriv. Da se nije vozio, da ne priča to što priča ne bi mu se ništa desilo. Je l’ tako?

Dokle taj stav – adj’ mi da se sklonimo od budala.

Budale vam vladaju životom.

Pročitajte i

Spomenik Juriju Gagarinu – veliki postament, mala glava – sve isto kao u Srbiji

Sve ovo sa ovim spomenikom podsetilo me na to šta nam sve promiče, šta sve dozvoljavamo, za šta sve mislimo da ne možemo da promenimo. I kako razum građanima Srbije već par godina maše i govori – pa, pa... a građani odmahuju i ispraćaju ga sve misleći da će sedeći i zezajući se po mrežama nadjebati ovu ogromnu marketinšku mašinu. Dok im se bolji život smeši samo ko zna koji put kao repriza.

12 komentara

 1. m

  Užas!!!
  Bez komentara. Nema.
  ❓ ❓ ❓ 😯

 2. Pa jeste…šta mu je uopšte sve to trebalo? Užas nad užasima. Da bi ovde govorio i pisao šta misliš, moraš unapred da obezbediš obezbeđenje i da u startu budeš spreman da ne smeš da se voziš prevozom, da ne smeš da budeš običan građanin koji može u bilo koje doba dana da se prošeta gradom. Ma baš sam ljuta i nemam pojma šta pišem. Užaaas.

 3. Nema se šta reći. Šok !!! Još jedan primer demokratske slobodne Srbije. Da nije možda nešto pisao na temu Kosova ?

 4. Ma dosta mi je više sklanjanja pred budalama!
  Samo slušam: „Pusti budalu, ćuti, skloni se…“
  Kome?!
  Najstrašnije je što niko prstom mrdnuo nije da zaštiti ČOVEKA, ne Teofila Pančića, već čoveka koga mlate, da niko nije pozvao policiju, hitnu…
  Sve nas treba u obor.

 5. Ništa me od ovoga ne iznenađuje. Poštujem svačiji optimizam, al’ je moj istrošen. I ja sam umuknula, ne zato što se plašim da će me „prejaka reč“ dovesti u neprilku, nego zato što nemam za koga. Čak ni ja samoj sebi nisam dovoljan razlog. Pre nekog vremena sam shvatila da živim sa ljudima iz tog autobusa. I izašla na prvoj sledećoj stanici.
  Slušajući malopre Teofilovu izjavu za B92, rekla bih da ni on nije iznenađen. Sve nam je jasno. Kome nije, blago njemu.

 6. Htedoh, a onda procitah Dijicin komentar i ona to rece mnogo bolje nego sto bih ja, tako da je potpisujem.
  Btw, skoro u busu na ‘mojoj’ liniji umalo da pedofil odvede devojcicu, reagovala je samo jedna zena, nista novo, Bojanic Srbija-ende.

 7. I tako ćemo izlaziti iz autobusa…

  Na mnoga mesta više ne idemo.

  To je to valjda.

  Ostaće samo patriJote.

  Ako je tačno da je Pančić u toku dana napustio Srbiju bilo bi dobro da krenemo za njim. Tamo negde, bilo gde bismo takodje bili gradjani drugog reda ali bismo znali zbog čega.

 8. ocigledno je vreme za akcije…
  i treba mnogo nas, pa nece moci sve da nas stignu…

 9. Da su sve budale gde im je mesto (a zna se ko su, imaju i dosijee, poduže, što u policiji što u psihijatriji) niko nikome ne bi morao da se sklanja.
  Da nisu zakoni takvi kakvi su, znalo bi se kako sa tim da se izađe na kraj. Ali stojim pri tome da su naši zakoni pisani kao rupe za provlačenje pojedinaca. Pa šta onda..da krenemo mi svi da mlatimo te pojedince, možda promene nešto?

  Zgrožena sam na sve što vidim da se dešava proteklih dana, meseci, godina. Nikad ništa pozitivno. toliko je ovde moguće namagarčiti nekoga i niko nikada neće učiniti ništa da to ispravi.
  Koji đavo još ovde tražimo. A da… nemojte slučajno prevozom, možda nas neko prepozna… :(((

 10. electrasdreams

  Prebijeni smo mi odavno.
  I, da, ne cudi me vise nista.
  Gadi mi se bre i zemlja, i demokratija, i narod………………

 11. Izgleda da smo svi zgroženi ali ne dovoljno… čim ne činimo ništa.

Ostavite komentar