Home / Srbija medj' šljivama / Zemlja porekla S.P.C

Zemlja porekla S.P.C

Kao što rekoh na fejZbuku, bejah sinoć božićno raspoložena a onda me djavoli spopadoše pa odgledah završnicu liturgije, direktan prenos, jelte, sve bilo, od nabijanja na kolac do vadjenja organa s osvrtom na masovne komunikacije i crkveno korporativno nešto. A onda onaj reče: ‘A sad svi radosno zapevajmo.’ Još razmišljam šta da pevam.

A vi ako ne znate šta da zapojete, što bi rek’o majstor Lale, evo vam, možda sine neka ideja.

Iz poslanice leta gospodnjeg dve ‘iljade devetog:

“Strašno je i pomisliti – a kamoli prihvatiti i ozakoniti za nešto normalno, obesvećenje svetinje rađanja – čedomorstvo, ono što se, nažalost, događa u mnogim savremenim brakovima, koji ubijaju svoju decu. Tako postaju ne samo decoubice nego i bogoubice, jer je svako ljudsko stvorenje po prirodi bogonosno i hristonosno. Navešćemo potresno tužan primer jedne majke koja je rodila nekoliko ćerki, i zajedno sa mužem beskrajno želela da rodi muško dete. Kad je ponovo začela, budući da je lekar pogrešno procenio da opet nosi žensko dete, ona je i protiv svih molbi, pa i svog muža, izvršila pobačaj. Ispostavilo se, avaj, da je nosila dva dečaka blizanca! Šta može, dakle, utešiti i zaceliti duboku ranu ove nesrećne majke?! Neka joj se Gospod smiluje, kao i svim majkama čedomorkama koje, svojoj samoživosti ili bilo čemu tome sličnom, žrtvuju ono najsvetije što im Bog daruje. Ne pretvaraju li time roditelji materinsku utrobu – tu radionicu života – u radionicu smrti i ništavila?!“

Iz poslanice leta ovog, tek otpakovanog:

“Šta je drugo sida, ta strašna bolest i pošast našeg vremena, ako ne, u najviše slučajeva, posledica obesvećenja svetinje braka i zloupotreba polnosti i polne ljubavi, a veoma često i posledica njihove protivprirodne upotrebe? Kao što zloupotreba bogodanih psihofizičkih sila izaziva mnogobrojna čovekova oboljenja, isto tako i zloupotreba prirode i prirodnih dobara oko nas, čovekova nezajažljivost i pohlepa, ugrožavaju samu prirodu, zagađuju vazduh i vodu, biljni i životinjski svet, a time i samog čoveka, koji živi i diše u takvom, zagađenom svetu.

Mnogi su i divni darovi kojima je Bog obdario čoveka. Čovek je prizvan da te darove upotrebljava na pravi način, ne da ih zloupotrebljava. Plod tih Božjih darova i stvaralačkih sposobnosti datih čoveku jesu i savremeni čovekovi izumi – na primer sredstva masovne komunikacije: elektrika, radio, film, televizija, novine, Internet. Ta i mnoga druga moderna sredstva opštenja među ljudima i prenošenja duhovnih, naučnih, životno praktičnih, moralnih, estetskih, kulturnih i drugih vrednosti i svečovečanskih iskustava, pored ne malih dobara koja donose čoveku i čovečanstvu, takođe mogu biti i bivaju zloupotrebljena. Korišćenjem reči, slike, igre i melodije ova dragocena sredstva doprinose čovekovom prosvećenju, duhovnom i moralnom preobražaju, negovanju i usavršavanju zajedničkog življenja ljudi, njihovom objedinjavanju i svečovečanskom sazrevanju u slobodi i u dobru, u vrlinskom uzrastanju prema bogodanoj bezmernoj meri čovekovog dostojanstva.

Ali, ako se ti darovi i sredstva zloupotrebe, kao i sve drugo u čoveku i oko čoveka kada se zloupotrebi, u opasnosti su da se pretvore u izvor čovekovog pomračenja i propasti. Namesto da budu izvor čovekovog prosvetljenja, preobraženja i ozdravljenja, u opasnosti su da se pretvore u pomračilište i trovačnicu ljudske svesti i savesti. Svođenje čoveka na nagonsko, raspaljivanje slikom, rečju, igrom i muzikom čovekovih slepih instinkta, propagiranje nasilja, zla i surovosti, ne vodi li sve to porobljavanju čoveka umesto njegovoj slobodi, umnožavanju zločina među ljudima umesto umnožavanju dobra i dobrote, jačanju samoljublja umesto istinske ljubavi? Tu se sve podređuje beslovesnom nagonu i profitu, trgovini; sve postaje roba za prodaju: Bog i čovek, otac i majka, očinstvo i materinstvo, dete i otadžbina!“

Napomena blogerke:

Ako ne znate ko rasrprodaje Boga – crkva, bre! Ona ima monopol i kao svaki monopolista povremeno napravi akciju – šokantna cena! – sale! – sconto! Rasprodaja dok traju zalihe! – vikend akcija! – kupiš jedno, dobiješ dva! Zemlja porekla S.P.C

‘’Sirotinja’’ nagrne, šta će.

Pročitajte i

Kako nas je zajebala nepismena Srbija

Osvanulo postizborno jutro u Srbiji. Sunčano. Atmosfera međ’ intelektualnom elitom (bokte!) zgusnuta do pucanja. Juče …

9 komentara

 1. I ne samo Boga. Rasprodaju oni i veru, i dušu, i srce…sve! Evro je njima vera i molitva. Fuj!
  U crkvu idem samo kada znam da ću biti sama i sigurna da neću sresti ni jednog popa.

  I naravno, čast izuzecima.

 2. Ne mogu uopste da citam ovakve stvari. Kad se natjeram da procitam na silu, bude mi muka. Danas sam cula jednog uzvisenog svestenika koji je na danasnji dan dozvolio sebi da izgovori nesto ovakvo: „Ko sruši taj hram, bog ga srušio, i njega i njegovo potomstvo i časni krst mu sudio“…i zabezeknula sam se. Ljudi sebi stvarno svasta dozvole, a strasno je kad pritom prizivaju Boga..

  Sto kaze Elektra volim da budem u crkvi kad nema nikoga. Cas izuzecima, ali administrativni radnik je administrativni radnik. Mantija ga ne cini covjekom.

 3. Ti mi produzavas naelektricet?
  Ovo stvarno ne mogu da citam, preletela sam tekst i da ne dizem si pritisak u po` noci.

 4. Iskreno da ti kažem, ne znam šta je meni, al’ ja tako svaku poslanicu pročitam u nadi da ću u njoj naći samo ljubav, jer mi rekli da je Bog ljubav i obrnuto, pa jadna tražim tako da vidim hoće li se neko setiti svojih prvih lekcija iz katihizisa, poručiti možda ovom narodu da treba da se nauči trpeljivosti, toleranciji, da se podseti kako je to nesebično davati, voleti, brinuti o drugom…čekam tako uzalud da pročitam, i onda posle besnim i kuvam…nikad ništa ne nađem. Ili skoro ništa. Ima izuzetaka, ne kažem, ali se oni ne bave politikom.
  A nije da ne bih volela da čujem ili pročitam nešto što bi mi dalo nadu da će se Crkva baviti Bogom i čovekom, i ničim više.
  Mene je izulo ovo:
  (Izvor – Blic)

  „Patrijarh Irinej je rekao da je Božić praznik mira i ljubavi, praštanja i mirenja, sloge i jedinstva i u ime tih vrednosti pozvao narod da živi i dela u duhu vernosti svojoj Crkvi i njenom jedinstvu.“

  Pa onda patrijarh, valjda da zapečati „ljubav“, „praštanje“, „mirenje“ i „slogu“ kaže dalje:

  – Nemojte dozvoliti da ikog od vas zbunjuju neistine i zablude, grube klevete pojedinaca i grupica koje vođene svojim sektaškim zabludama svesno ili nesvesno, služeći neprijateljima crkve pokušavaju da ospore duhovni autoritet crkve i njene zakonite jerarhije i da ga zamene lažnim autoritetom samoproglašenih vođa – rekao je patrijarh Irinej.

  Toliko o tEm. Baš puno ljubavi i praštanja…

 5. Sapke za preCednika!

 6. l

  Što pljuješ po nečemu o čemu očigledno nemaš pojma? Mislim,pljuj. Ali prosipaš se.

 7. U, izgleda da sam debelo povredila tvoja verska osećanja.

  Ne sekiraj se ti za mene, stići će me kazna tvog boga, garantovano, ja sam sa svojim ok.

 8. l

  Pa ne, nisi me povredila, ne može niko da povredi moja verska osećanja. Niti Bog kažnjava na način na koji ti to izgleda doživljavaš. Komentar sam ostavila dobronamerno, jer ti je tekst jadan.

 9. Reći da je tekst jadan je ništa, ako već nešto hoćeš da kažeš argumentuj, ovako tvoj komentar ne znači ama baš ništa.

  Inače kad mene ništa ne takne i smatram ga jadnim i bezvrednim bilo kakvog svog komentara samo preskočim, prema tome… Ili reci ili ne davi.

  I kad ti nešto nije jasno čitaj do razumevanja.

  Želim ti lep dan.