Home / Lepa Srbija / Balkan Tube Fest – festival sociološkog fenomena – YouTuberi Balkana!

Balkan Tube Fest – festival sociološkog fenomena – YouTuberi Balkana!

Način na koji koristimo Internet se stalno menja, uporedite ovo danas i ono od pre desetak godina kada smo počeli masovno da ga koristimo. Ponekad je brzina promena tolika da ih teško pratimo i skoro svi smo na neki način zavisni od Interneta. Kako god da koristite Internet, suština je da primate informacije, da li o svojim prijateljima na društvenim mrežama, poznatim ličnostima, čitate vesti, učite – primate informacije koje mogu biti prezentovane u različitim oblicima.

Kažu da budućnost Interneta leži u video sadržajima, a da će do 2017. godine 69% kompletnog Internet sadržaja biti video.

Pretpostavljam da znate da je treći najposećeniji sajt na svetu YouTube, posle Gugla i Fejsbuka. Svakog minuta, na YT se aplauduje 400 sati video materijala, ovaj sajt je preveden na 61 jezik i postoji u 75 zemalja. Prosečna dužina YouTube videa je 4 minuta.

Istraživanje sprovedeno ove godine, a koje se odnosi na digitalno reklamiranje i budućnost videa, pokazalo je da 65% trgovaca svih vrsta za oglašavanje preferira platforme na koje se može postaviti video, Fejsbuk, Tviter, Snepčet, Vevo, YouTube. Koliki značaj danas predstavljaju video sadržaji možete videti i po tome što je Fejsbuk uveo lajv video, trenutno testiraju mogućnost ubacivanja reklamne pauze u ovakav video u trajanju od 15 sekundi. Kratka video forma postaje sve popularnija, naročito je popularan takozvani mikro video u trajanju od 5 sekundi.

Kada postavite video na Fejsbuk, mogu ga videti vaši prijatelji, na Tviter vaši pratioci, a što se tiče YouTube, video koji postavite može videti ceo svet, odnosno bilo ko iz neke od 75 zemalja u kojima se koristi. Danas svako može postati YouTuber, to jest, YouTube zvezda, šta god da postavlja, video sa školskog časa, crtane filmove, naučne eksperimente, recepte, snimak iz teretane…

Trenutno, najpopularniji YouTuberi imaju između 7 i 37 godina. Nedavno sam slučajno nabasala na video devetogodišnje devojčice koja snima takozvane beauty forme, priča kako se neguje i predstavlja svoje recenzije kozmetičkih sredstava. Bila sam potpuno šokirana, prvo time da to radi devetogodišnja devojčica, zatim time koliko ona to ozbiljno radi za svoje godine. Nekako sam zaboravila da deca danas rastu sa Internetom i uz Internet i da je njima ovo samo jedan od načina komuniciranja, da su deca novog doba.

balkan-tube2016

Balkanska YouTube scena je treća po veličini u svetu, odmah nakon Američke i one Ujedinjenog Kraljevstva. Zemlje zapadnog Balkana su se kvalitetom svojih videa i brojem pregleda pozicionirale u sam vrh, a neke od YouTube zvezda imaju i do 600.000 ozbiljnih fanova čime ne mogu da se podiče mnoge „zvezde“ koje nam naturaju kao kraljeve ovoga ili onoga i koje nas zaskaču iz tabloida. Balkanski YouTuberi su veoma mladi i ukoliko vaše dete nije tinejdžer pa da slučajno od njega čujete šta prati, teško da znate ko su Yasserstain, Muđa, Cile, PC Axe, Kowalska, Marija Žeželj, Jana Dačović, Serbian i drugi. Oni su autori raznih komičnih, bjuti, edukativnih sadržaja i imaju veliki uticaj na svoje fanove.

Kako bi njihov rad bio predstavljen široj publici, ove godine će u Beogradu, u Sava Centru, 1. i 2. oktobra,  biti održan drugi po redu Balkan Tube Fest, regionalni festival koji okuplja ljubitelje YouTube kulture, Više od 80.000 tubera glasalo je koga žele da vide na ovom festivalu a organizatori su na osnovu toga izabrali 150 učesnika.

Veliki broj svetski priznatih brendova, prepoznao je kapacitet u oglašavanju, i sve svoje digitalne budžete upravo usmerio na ovaj događaj. Svi oni koji se bave stvaranjem sadržaja na televizijama ili u bilo kojim tradicionalnim medijima, znaju koliko je teško držati pažnju tinejdžerima. Ovom festivalu će to poći za rukom. Program u velikoj dvorani, amfiteatru, holu Sava Centra ispunjen je iz minuta u minut. Na galeriji SC u press centru, organizacija je posebnu pažnju posvetila roditeljima. Veliki broj zanimljivih sadržaja, filmova, radionica i prezentacija, dešavaće se upravo za roditelje kako bi bolje razumeli i mogli da prate šta rade njihova deca, šta ih interesuje i ko su im idoli.

Prošle godine, na prvom Balkan Tube Festu, u svet je otišla slika – najveći Fanta Selfi ikada.

Stigli su neki novi klinci, stižu neke nove tehnologije i neka nova interesovanja.

YouTube je jedno od retkih mesta koje pokazuje i uči mlade da vera i nacionalnost ne treba da sprečavaju ljude da se druže i zajedno rade ono što vole.

Foto u zaglavlju – vrbioscop.net

Pročitajte i

Hirurgija na Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije – raj u paklu zdravstvenog sistema Srbije

Ne znam kako bih vam rekla sem – ovo je jedno uređeno odeljenje i na to odeljenje treba da se ugleda kompletan zdravstveni sistem ove zemlje. Na to odeljenje treba voditi „ekskurzije“ medicinskih radnika da vide da se može, da nije sve do sistema, da nešto zavisi i od ljudi.

Ostavite komentar