Home / Pamet u glavu i dupe uza zid / Jao, jao, čula sam novu Cecinu pesmu!

Jao, jao, čula sam novu Cecinu pesmu!

Nisam mogla da odolim, ja obožavam te pesme što su hitovi pre nego što ih je iko čuo, isto kao knjige bestselere pre nego što su izašle iz štampe. Šta ću.

Elem, Ceca, srpska majka, miljenica nacije, izbacila novi “hit” za svadbe, rođenja, krštenja, patnju, padanje pod sto, sečenje vena, čestitanje prvog rođendana tatinoj princezi, zabole ga što ova peva o nekoj muškoj krpi, ne razmišlja, voli čovek Cecu i hoće princezu na vreme muzički da usmeri, napijanje i za “pa kaže!”.

Unapred vas upozoravam da je tekst pesme kontroverzan ko što je inače naša muzika, a gđa majka nacije ovu tužbalicu peva s osmehom oko glave ko da ženi sina i peva onu – Danas majko, ženiš svoga sina, ženiš svoga sina (ne znam dalje) umesto…

Hiljadu i jedan put
za sebe sam se uplašila,
ljubili su me a ja ništa nisam osetila,
od tih ološa postala sam i ja loša.

Ovo vam je ono – bio seks, orgazam nije bio, on je pitao – jel ti bilo lepo, ona prećutala jer nije lepo da laže čoveka, ili joj je rekao – ti ćeš sutra i tako se nadala, nadala, dok nije prevrnula hiljadu i jedan put i ukapirala da je od tih ološa postala i sama loša što može da znači ili da više nije dala, ili da je u presudnom trenutku rekla – odo’ ja kući a ti ovo završi sam.

Volela sam jednom ja
i prevarena ja sam bila,
iz te bolesti i najjači se ne izvuku,
sada smejem se kad o moje srce slome ruku.

Od tih hiljadu i jednog, jedan joj se uvuko pod kožu i taj jedan je prevario, oni ostali ološi nisu, samo nisu umeli da je nateraju da nešto oseti. Iako sebe smatra jakom, more, najjačom, ne izvuče se, al’ ne reče koje su je muke morile. Ovo vam je najkontroverzniji deo pesme – najjača je al’ se ne izvuče. Ovo da se smeje kad o njeno srce slome ruku znači da je najzad naučila nešto iz onih kretenskih tekstova – zavedite ga u pet koraka, osvojite ga u dva koraka i tri bacanja, da je išla okolo, zavodila al ostala srca kamenoga.

A sad ide ono – pa kaže, ‘oće reći, refren.

A onda si se ti pojavio
kao da si magija,
i za noć uradio da se opet rodim ja,
a od sebe sam bila starija.

Žene za svakog muškarca, prvih nedelju do mesec dana misle da je magija, gde god da su ga srele, ispred izloga, na parking, u crkvi, u redu u pošti, nema veze, uvek misle da je bog namestio da se ona baš tog trenutka nađe na tom mestu na kome je i on. I to prepričava drugaricama kao junačku pesmu koja traje letnji dan do podne a ne znaš ko je koga pobedio na megdanu, to jest, ko je koga odvuko u kreveet. Pošto je već udarila hiljadu i prvu recku a nije bilo ništa, mrzelo je da se femka i bi šta bi – obnoć se preporodila i podmladila duhom.

Nemam ja godine,
nemam ime ni prezime,
s tobom krv sam promenila,
sebe sam pobedila.

Ovo je toliko glupo da ne znam šta da mislim, zaboravila koliko ima godina i kog je roda, i dok je sa njim mešala znoj, uzdahe i njegovu spermu, da prostite, ona je, u stvari promenila krv, što bi Njegoš reko – stotinu će promijeniti vera da učini što joj srcu drago, šta je obična krv.

Nek’ mi se smeje svet,
lepo biti je razapet,
kada se telo ne protivi,
s tobom živim i kad mi se ne živi.

Opet kontroverzni deo – svet joj se nije smejao dok je reckala po zidu tužne joj devojačke sobe do hiljadu i jednog, nego baš zbog ovog magičnog, zloban svet kao inače, na licu joj se lepo vidi da je razapeta, ovaj je preporodio, obnoć, sećate se, ali njoj se i dalje ne živi, samo eto, žao joj da premine kad je s njim. A možda joj se svet zbog toga smeje, što ne zna dal bi da mre ili da živi, a lepo trljali ruke nadajući se da će da skonča pa da o njoj pričaju sve najbolje, sve ono što nisu za života.

Neka vreme prolazi
ja verovaću u trenutke kad smo zajedno,
kad pogledaš me iz sve snage
i vratiš licu mom tu besmrtnu lepotu lutke.

Iz ovog stiha vidimo da oni nisu u vezi nego da su ad hoc, uglavnom kad se njemu digne, a naučili smo i nešto novo – da neko može da pogleda iz sve snage, ono da trnu zubi a noge klecaju, ali da u tom trenutku treba da ličiš na onu italijansku lutku koju su naše babe držale na onom metalnom krevetu što je napred imao nacrtane paunove, što je treptala kad je prevrneš naglavačke al druge emocije nije pokazivala.
Sad opet ide ono – pa kaže, i tako do kraja, dok ne poludiš slušajući.

Šta da vam kažem, satiraće se klinke letos na splavovima, što od alkohola, što od pevanja. I skupljajući najnovije sise u one simbolične majice. Kad može Ceca, što one da ne mogu.

Ovoliko blesave kao ova u pesmi, valjda neće da budu. Nadam se.

Fotku uzela odavde.

Pročitajte i

No smoking

Veliki problem u sprskim vezama i brakovima predstavlja neprihvatanje da je jedno od njih imalo …

4 komentara

 1. Ovo je divno, TAKO lepa pesma na[e DRAGE MAJKE , a neko bi da se sprda!…

 2. S

  Al’ si je izanalizirala… svaka ti čast… k’o nekad kad smo na srpskom to radili sa pesmama srpskih pesnika, obično s kraja XIX veka i „shvatali“ šta je pesnik hteo da kaže.
  Odakle ti živci da se uopšte zamajavaš s tim?
  To bi pored mene prošlo k’o visok vodostaj Dunava… ako mi nije pokvasio noge, i ne primetim ga.
  Lepa „obdukcija“. Sad znam da ću je voleti još manje… (pristojnije je od verzije „mrzeti još više“, jer se zaista trudim da nikoga ne mrzim).

 3. Pa ko kaže da OVO nije dooobra pesma? To je baš iz srca! Njenog! Ona je nacionale…i to! Pali brate u svetsku književnost!

 4. V

  Nadam se da se Miroslav sali.

Ostavite komentar