Home / Mislim, dakle postojim / Kako da se osećate dobro u drugom stanju

Kako da se osećate dobro u drugom stanju

Iskreno se nadam da pretpostavljate da ja nikada ovako glupo ne bih naslovila svoj post, niti bih ovo izgovorila, ali upravo sam pročitala tekst sa ovim naslovom u kome objašnjavaju ženama da je drugo stanje jedan vrlo zeznut period u životu žene koji traje devet meseci tokom kojih žena gubi samopouzdanje jer se njeno telo promenilo i ona više nije seksi i poželjna, da koža ima da joj se razvuče ko kod šar peja i nikada se više ne vrati u originalno stanje, da će joj se grudi opustiti a lice dobiti fleke, ali da nema toga što organska kozmetika neće srediti, samo ako počnu na vreme. Od sredstava koja će pomoći koži da bude elastična i sprečiti one odvratne strije koje užasavaju muškarce, do nekih gelova za grudi koji će ih, kad budu pune mleka, učiniti otpornim na zemljinu težu. I obavezno da koriste organsku šminku jer sve neorgansko što stave na oči uticaće na bebu. Pomenuše i bebu, najzad.

Foto: vanityfair.it
Foto: vanityfair.it

Pomenuše i neke muškarce koji će biti isprapadani, nešto u fazonu – ček, uz’o sam neku vitku, kakva je ovo debela spodoba pored mene, ali i da je žena ta koja s njim treba da bude strpljiva, gleda da ne pretera s tim drugim stanjem i dok sam u sebi ponavljala – bokte!bokte!bokte! šta je ovo, definitivno mi se digla kosa na glavi kad videh koliko lajkova ima ova glupost. Znači, nije svima glupo.

Poslednjih godina imamo udarničku akciju – žena je objekat, jes’ malo zadrla u muški svet, ima ih među menadžerima i na listi sto najuticajnijih ljudi na svetu, ali džaba to ako ne izgledaju kao Viktorijini anđeli, nemoj slučajno da se opuste, džaba sve to ako muškarcima na njih prestane da se diže, ako im pamet zakaže, uvek mogu da prekrste noge i prodube dekolte, more tih tekstova koji ponižavaju žene a većina u tome ne vidi ništa loše, kako i da vidi kad je tako vaspitavaju od kako se rodi – nemoj ovo, nemoj ono, muškarci to ne vole, mnogo žena koje su sebe napunile svim i svačim, da ih ubodeš špenadlom mislim da bi se izduvale kao luft baloni, samo da bi bile poželjne. Obaška što mnogima to pumpanje poklanjaju roditelji za osamnaesti rođendan, što znači da ni roditelji nisu načisto rašta su ih rodili.

Pa da krenemo redom.

Trudnoća se ne naziva tek tako drugim stanjem. Jednostavno to je drugo stanje. I fizičko i hormonsko i emotivno. Ne možeš da budeš u drugom stanju da da sve ostane isto. Ne može u tebi da raste nov život a da se to ne primeti na struku i kuku. I, iako je drugo stanje, trudnoća je najnormalnije stanje u životu žene.

Još nisam srela muškarca, a ni ženu, koji su prokomentarisali izgled neke trudince drugačije nego – kako je lepa. Trudnoća je specifičan period u životu žene tokom kojeg žena zrači, blista, bez obzira kakva joj je boja kose ili očiju, bila niska ili visoka, ni ja sama nikada nisam srela trudnicu a da nisam pomislila kako divno izgleda, jer od svega što vidim to je samo njen stomak u kome raste novi život.

Seks nije samo pusti seks koji je rezervisan za zgodne devojke i nabildovane muškarce, imaju ga i oni za koje bi neko pomislio da sa njima ne bi nikada, i stariji ljudi, i debeli ljudi, seks je, znate, pored onog prostog fizičkog zadovoljenja i veliko pitanje emocija. Imaju ga i trudnice mada je nenormalno sugerisati im da moraju da ostanu seksi, ili, sve češće naletim na naslove – Budite seksi i u trudnoći.

Meni inače ovo – budite seksi, imperativno upućeno ženama, uopšte nije jasno. Kome seksi? Svim prolaznicima? Celom svetu? Muškom svetu?

Biti seksi, kad već toliko insistiraju na tome, nije pitanje veličine grudi, oblika zadnjice, ravnog stomaka i kilograma, to je pitanje pogleda, reči, spoja, kombinacije, pravilo ne postoji, obaška, što bi rekao Momo Kapor – Nije sve u seksu, ima nečeg i u držanju za ruke. Život nije seks. Seks je samo sastavni deo života.

Elem, posvetila sam ovaj post tom odvratnnom sugerisanju da žena u drugom stanju gubi samopouzdanje, zamisli, žena koja je u drugom stanju, koja devet meseci, bez obzira na sve mogućnosti medicine, da joj kaže čak i pol deteta, utvrdi da li je sa bebom sve fizički i mentalno u redu, ipak pomalo drhti da li će biti sve u redu, na koga će njeno dete ličiti, kakvo će biti, kako će ga u ovoj zemlji podizati i ima nebrojeno snova vezano za to dete koje će se tek roditi. Kako žena u drugom stanju može da izgubi samopouzdanje?

Ovo vam je slično onome kad pitaju ženu koja je ugradila silikone kako se posle toga oseća, a ona kaže kako ima samopozdanja. Ma, ’leba ti? Imaš veće sise. I veruješ da će ti one otvoriti sva ona vrata za koja su nama, dok silikoni nisu bili u modi, pričali da ih samo lepa reč može otvoriti. I s njima se probijaš kroz život. I u seks. I u tabloide. I na splavove. I ti si u stvari samo hodajući par sisa, eto toliko interesuješ svet oko sebe.

Kao bivša trudnica –

trudnoća je bio jedan od najlepših perioda u mom životu, prepun optimizma, radosti, iščekivanja, boleli su me i uvo i dupe da li sam nekome seksi ili nisam;

osećala sam se najlepšom na svetu;

jesam brinula da ne dobijem strije i koristila sam svakakve „lekove“ najčešće bapske, mazala sam stomak čak i najbočnijim jestivim uljem, neorganskim.

Da ne dužim, verujem da se isto osećala svaka žena, isto kao što verujem da nijedan muškarac svojoj ženi u drugom stanju, ili devojci, nije nijednom rekao da mu više nije lepa ni seksi.

Zato, ako vas povuče ovakav naslov, znajte da samo pokušavaju da vam uvale organsku kozmetiku koja je danas u modi isto koliko i seks. Samo što je ona za razliku od seksa skupa kao sam đavo.

Verujte da nikada više u životu nećete biti same sebi toliko lepe kao kad ste bile u drugom stanju.

A ni svojim muškarcima. Ako su normalni. A ja čvrsto verujem da jesu, za razliku od toga kako sugerišu u ovom tekstu da su idioti kojima ćete biti ružne, isprepadani od vašeg stomaka kao da nećete roditi dete nego Osmog putnika.

Pročitajte i

Telma i Luiz

Ti si, draga moja, IPAK, samo žena u svetu koji se organizovao i iskrojio prema muškarcima.I muškarci brane taj svet. Ništa čudno, odvajkad je poznato da svako brani zauzetu teritoriju, raznoraznim sredstvima, pa i onim najsramnijim, ko te pita. Nijedan rat ne bira sredstva pa ni rat polova. Ali to ni po jada.Jadno je što postoje horde žena koje brane taj muški svet. Od kojih je teško biti glasniji.Koje ne interesuje zbog čega su se borile od Klare Cetkin do danas, žene na svim kontinetnima, svih boja kože, svih godišta.

5 komentara

 1. G

  Ako mi je bilo zbog čega žao u životu je što više nikad neću biti u drugom stanju. I žao mi je što sam samo dva puta bila, što nisam bar jedno petoro dece rodila. Osećala sam se najlepšom i najsrećnijom na svetu. I nije me bilo briga za strije na stomaku ni za vreme ni posle porođaja. Pogled na njih me zauvek podseća na taj blaženi osećaj kada je beba u stomaku.

 2. B

  Ja sam se u trudnoćama osećala divno, stanem pred ogledalo i mislim se „Bože kako sam lepa!“ Ne šalim se ? muž mi je stalno govorio da sam mu seksi i prelepa, a sad npr. iako mi je stomak i dalje pun rastegnute kože on ga pomazi i kaže kako mu je divan jer su tu bile naše dve ćerke, naše dve radosti. I ja kad god vidim trudnicu oduševim se, uvek mi natera na lice osmeh i sve mi trudnice blistaju. Eto, samo htela da napišem da se sa tvojim tekstom u potpunosti slažem!

 3. J

  Meni je bilo toliko lepo da nikada vise necu biti trudna. Ne bih ponovila to iskustvo, a briga me i za strije i za poglede muskarca/muskaraca. Neka hvala, divno je da se deca radjaju ali za mene je to proslost.

 4. d

  Meni je muz govorio, mada sam bila sitna trudnica, i lepa, da sam kao bova na koju moze da sleti jato galebova. I nikad vise posle toga nismo imali dobar imtimni zivot. Da sam prase koje zeli jaja za dorucak a dobre ribe doruckuju kafu i sok od pomorandze. I ostala sam mu zauvek malo gadna jer sam se porodila.

Ostavite komentar