Me and she

Ja sam žena u postmenopauzi. Po mišljenju ovog zatucanog društva, naročito onih koje misle da neće nikada ostariti, ne treba da se bavim seksom, pa baka sam bokte, treba samo da vitlam oklagijom i čučim uz šporet, još manje smem da izgovorim reč seks, kako me nije sramota, more, treba da zaboravim da imam vaginu i da ne brinem o njoj, nego o srcu, pritisku i žučnoj kesi. Ginekolozi me odavno ne pitaju za seksualni život, biće da i oni podrazumevaju da ga nemam. Kao da sam baba samoj sebi.

Kad odem kod lekara bilo koje vrste, obavezno mi preporučuju melatonin, kad pitam zbog čega, onako, da bolje spavam iako me nisu pitali imam li problema sa spavanjem. Dakle, moja menopauza je puna tuđih podrazumevanja i prema mojoj menopauzi se ponašaju kao da je hronična bolest, a ne sasvim prirodan period života. I treba da prespavam život dok ne prođe.

Ja sam žena u postmenopauzi. Moji jajnici su atrofirali, prestali da rade. Samim tim, ne proizvode udarnički ona dva čuvena hormona – estrogen i progesteron. Nedostatak estrogena može, a i ne mora, izazvati bol i suvoću vagine, da prostite što je pominjem (pomenuću još par puta pa računajte da je ovo „da prostite“ za sve), ali i poremećaje sna i raspoloženja. Svakoj ženi u postmenopauzi će lečiti taj poremećaj sna, recimo, melatoninom i poremećaje raspoloženja nekim sedativima i niko, nijedan lekar, neće joj „lečiti“ vaginu. Kao što rekoh, ne računaju da je ženama u menopauzi vagina potrebna – sram te bilo, idi pravi unucima krofne!

Da utvrdimo gradivo – postmenopauza je normalna promena, nije patologija ili neka nesrećna kob koja nas je zadesila. U menopauzi žena ne treba samo da spava kao medved koji se uplašio svoje senke. Imamo vaginu i koristimo je. I to je koristimo nikad rasterećenije jer se više ne bojimo trudnoće, ne natežemo se s nekim nedokazanim oko sigurnog seksa – paziću, jel ti to meni ne veruješ, ako se prevarimo pa mu poverujemo, ne pijemo tablete za dan posle, mozak nas više ne boli. A kad te tokom seksa ne boli mozak, seks je bolji, majke mi. Slobodno se prekrstite.

Ja sam žena u postmenopauzi koja je pročitala milon tekstova specijalno pisanih za žene – kako da ga zadovoljiš, kako da ga izludiš, kako da učiniš da vidi udaljene galaksije, kako da provališ da li voli neiskusne ili iskusne pa da se shodno tome i ponašaš da mu slučajno ne padne, šta ćeš posle, šta da radiš ako mu je mali, kako da preživiš ako mu je veliki, kako da ga tešiš ako zakaže (nikako da kažeš – svakome može da se desi, da se ne šlogira) i nisam pročitala ni stoti deo tekstova namenjenih intimnoj nezi tokom celog života, a naročito u zrelom dobu, odnosno menopauzi i postmenopauzi.

Pre mnogo godina, kad je kod nas bilo moguće kupiti par vrsta sapuna, šampon od koprive i kamilice i nijedan gel za tuširanje, kupila sam u Italiji specijalan tečni sapun za intimno pranje. Gledali me ovde ko da sam sumanuta – šta, bre, izmišljaš, opereš to sapunom! O PH vrednosti kože se nije govorilo, a o PH vrednosti vagine da ne govorim. A što se vaginalne PH tiče, svaki poremećaj vrednosti izaziva iritaciju, peckanje, svrab i krči put infekcijama. I sad, ako ne znate ništa o tome, kao što onda nismo imale pojma, jedino što pomislite i odmah počnete da se davite u panici je da ste zaradile neku polnu bolest. Dok raščivijate, presednu vam i život i seks.

E, sad jedna priča iz ženskih ćaskanja. Najžešće vreme pandemije, nema putovanja, partneri koji su živeli odvojeno morali su da čekaju vakcinu da bi se videli i imali seks. I jedna moja prijateljica, isto u postmenopauzi, konačno dočeka vakcinu, a samim tim i priliku da otputuje kod svog partnera. Ode i da malo bogatstvo za sredstva za negu i regeneraciju vagine – „Da je malo ponegujem pre nego što otputujem.“ Po onoj – vidiš s kakvim se predznanjem ide u kafanu – jel vidite s kakvim predznanjem treba da se pripremite za seks posle iks meseci da vas ne bi bolela vagina, a njega glava.

Sve vam ovo ispričah jer nema ko drugi i jer se na tržištu pojavila mala kolekcija me&she za intimnu negu – Moisturizer gel krem, Yogurt prebiotic gel krem i Seven herbs za intimno pranje. Probale ja i moja vagina.

Ako koristite tečnosti za ispiranje usta koje daju svežinu dahu, da možete ko Mister Bin da se poklonite kraljici, posle upotrebe ovih gelova, osećaj je isti, samo vaginalno.

Ovi proizvodi su namenjeni ženama svih uzrasta, ali sam ja bacila akcenat na nas za koje  misle da im to nije potrebno i da je sramotno. A i da ne treba o tome da pričamo.

Neki marketinški stručnjak bi rekao – osvežite svoju vaginu.

Ja bih rekla – volite svoju vaginu, ko će, ako nećete vi.

Ako volite nju, volite sebe, volite svoje godine, volite svoj život.

 

Pročitajte i

„Kakve su ti misli, takav ti je život“

Sreća nije planina na koju se popneš, pobodeš zastavu i gotovo. Sreću čine trenuci. I ako u trenutku, ili danima, ili mesecima, nema ničega zbog čega ste pomislili – jao, kakva sreća – to iopšte ne znači da ste nesrećni.I ako je tačno ovo gore o mislima, a ja sam sigurna da nije, ali hajde, ako jeste, razboleće vas više potraga za srećom, pritisak da budete srećni, nego to što se danas nije desilo ništa zbog čega biste pomislili – jao, evo je sreća, izvolte, sedi, raskomoti se!

Ostavite komentar