Home / Mislim, dakle postojim / Nije nasilje samo udarac pesnicom

Nije nasilje samo udarac pesnicom

Danas je Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Obeležava se od 1981. godine u znak sećanja na sestre Mirabal iz Dominikanske Republike koje je ondašnji režim ubio 1960. godine zbog njihovog političkog i opozicionog aktivizma.

Nasilje nad ženama je osim onog najgoreg , fizičkog nasilja, i sve ono što ženu svrstava u niža ljudska bića.

Savet ‘’s kolena na koleno’’:

Pokaži joj ko je gazda u kući! Tresni šakom o sto! Izmlati ti to, neće joj više pasti na pamet da… dopišite šta god, obično nešto sasvim ljudski.

Narodne umotvorine:

Gori je ženski jezik, no turska sablja.
Opasala se jezikom ko kuja repom.
Prođi se kučke koja ne ošteni i žene koja ne rodi.
Podrta kabanica i lijepa žena svuda zapnu.
Devojka nije drugo do tudja večera za sudjenu kuću.
Ne vjeruj letini dok je ne metneš u ambar, a ženi dok je ne metneš u grob.
Ta je pa besnica od muškarca na muškarca.

(Prikupio, zapisao i sačuvao za pokoljenja Vuk. Karadžić. Još uvek se vode kao ‘’umotvorine’’.

Crtica iz književnosti:

‘’Čim smo se upoznali udario sam joj šamar i tako smo se sporazumeli pre nego što smo se razumeli.’’ (Pavić ‘’Poslednja ljubav u Carigradu’’)

Naučna tvrdnja:

“Ni u familiji ni van nje čovek i žena nisu istog prava. Samo je čovek uživao sva prava zajednice. Odnos izmedju čoveka i žene je onakav kakav je izmedju suverena i podanika.“ (Niderle)

Pre četiri godine, na nekim lokalnim izborima uočena je samo jedna nepravilnost, muž je oteo ženi olovku iz ruke i glasao umesto nje. Valjda misleći da je pametniji. To što je zakon ženama dao pravo glasa a svi znamo da ga žene nekada nisu imale, ne znači ništa. Ovde još uvek postoje ti veliki, svemoćni, bogomdani, muškarci koji ovakvim postupkom kažu: Kakav zakon, ja sam ti i zakon, i Bog i batina, i otac i majka, dok moj ’leb jedeš ima da bude kako ja kažem itd, itd, itd… Da ovakav primerak velikog muškarca ubeđuješ da nije u pravu ne vredi. I najverovatnije bi se onoj jadnici obilo o glavu.

Ovo što se desilo nije zlostavljanje. Šta je, ne znam. Pod zlostavljanjem se podrazumeva samo batinanje koje može biti obično, učinjeno nežnom muškom rukom a može biti učinjeno i uz pomoć svih priručnih sredstava koja se mogu naći u tom trenutku kad ženi treba utuviti pamet u glavu tj. naučiti je pameti. Psihičko zlostavljanje postoji u teoriji ali to je jedna od onih vrsti zlostavljanja koja se najteže dokazuju. I kao i kod svakog zlostavljanja, oni koji to zlostavljanje treba da dokažu, priznaju i žrtvi pruže pomoć najčešće čudom ne mogu da se načude što li je to ta, jadna, žena trpela.

Foto: .24live.it
Foto: .24live.it

Pre dve godine se ogromna gužva napravila oko jedne buduće mlade koja je pred samo venčanje, u emisiji nacionalne televizije ’’48 sati svadba’’, priznala da je budući suprug ponekad tuče. Sve ostale televizijske stanice i svi dnevni časopisi su objavili ovu vest, vodile su se polemike dotle da je, maltene, ispala kriva voditeljka pomenute emisije. Onda je u ’’Večernjim novostima’’ izašao članak o pomenutom, sad već bračnom, paru sa kretenskim tekstom o tome kako sve to nije tačno, kako su oni baš srećni i zadovoljni kao u svakoj bajci. Članak je bio začinjen još kretenskijim slikama kako On Njoj donosi kafu u krevet. I ja poludela. Ta priča sa kafom je zaista smešna. Neću da kažem da toga nema ali ko u današnje vreme ima vremena da pijucka kafu u krevetu naročito na selu gde kompletna kuća ustaje pre petlova da nahrani krave i ostale živuljke. I zamislite sad, svi poustajali a snajka se proteže i srče kaficu. Aha, malo, ne sutra nego, nikad. Al’ to u novinama može. Napraviše onu ženu ludom očas posla. Zataškaše stvar. Suprug je možda svakodnevno tuče.

Da sad neko ima vremena, kao što nema jer svi čekaju samo šta će predsednik da kaže i da l’ će uopšte nešto da kaže, pa potegao ovo pitanje što je onaj glasao za svoju ženu bilo bi isto. Ne bi se ona jadnica ni osvrnula a već bi je ubedili da je tog dana bolela ruka, da nije ponela naočare ili nešto treće. Samo bi učvrstili njeno uverenje da je sasvim normalno da misli kako ’’njen čovek kaže’’. Da li je to što on kaže normalno uopšte nije bitno. Bitno je to što je on njen čovek, kao što rekoh, njena savest, njene odluke, njen moral, njen opstanak medju poštenim ženama jer, da njega nema ona bi bila niko i ništa. A niko i ništa su vam reči koje pokazuju da neko ne postoji. Ovako, sa njim ona ima svoj identitet. Jeste da je to identitet jednog obespravljenog bića al’ šta ima veze. Bolje i to nego ništa.

Ako bi se ova žena što ne ume sama da glasa osvrnula već bi, sigurno, bilo kasno. Postoji 50% šanse da je ispod njenog krila rastao neki dečačić koga je ona ljubila i mazila a tata ga učio kako treba sa ženama. I šta su žene. I ko su žene. I da ženama ne treba verovati čak ni kad se bira predsednik ove zemlje.

Iz sveta:

U krajnjim zapadnim delovima Nepala žene za vreme menstruacije smatraju prljavim pa te dane moraju da provedu u štali sa kravama, ne smeju da ulaze u kuću i ne dobijaju hranu koju jedu ostali ukućani. Nas ovde ne teraju u štale ali nas uče da ne treba u vreme menstruacije da idemo u crkvu jer smo ’’prljave’’.

U Saudijskoj Arabiji ženama je zabranjeno da upravljaju automobilima. Nama ovde nije ali smo izložene stalnom podsmehu i podozrivim pogledima čim sednemo za volan.

U Libanu je muškarcima zakonom dozvoljeno da imaju seks sa životinjama ali one moraju biti ženke. Seks sa mužjacima se kažnjava smrću. Vi sami procenite kakav status tamo imaju žene.

U 28 afričkih zemalja i u nekim zemljama Bliskog istoka praktikuje se sakaćenje žena obrezivanjem. Preko 135 miliona devojčica u uzrastu od 4 do 12 godina podvrgnuto je ovom zahvatu. Za one koji ne znaju kako se to radi – odseca se vrh klitorisa ili ceo klitoris, negde se otklanjaju male i velike usmine i zašiva ostatak vulve najčešće žicom ili koncem. Ostavlja se samo mali otvor kroz koji može da otiče menstrualna krv. Da bi imale seksualni odnos rasecaju ih nožem prve bračne noći pa ih potom ponovo ušivaju da ne bi prevarile muža. Isto rade i za porodjaj. Svi ugroženi muškarci neka zamisle kako bi bilo da im neko po potrebi odseca i prišiva penis i da li to boli ili ne boli.

Razloga za ovo sakaćenje ima mnogo i svi do jednog leže u praznoverju i predrasudama. Jedan od njih je da je da se klitoris smatra prljavim i muškim organom. Ovo je još jedan dokaz da bi čovek mnogo bolje odradio posao od Boga ili prirode, zavisno od toga u koju teoriju o ljudskom postanku veruje. Još suludije verovanje je da klitoris može da ’’ubode’’ muškarca pa, jadan, od tog otrovnog uboda može da umre ili da klitoris može da ubije bebu ako je dodirne tokom porodjaja. Najjezivije verovanje je da muževi neobrezanih žena mogu da umru i sklona sam da verujem da se obrezivanje najčešće vrši zbog toga, poznato je da smo mi, žene, stvorene samo zbog muškaraca.

21. vek je.

Evo i jednog primera koji nema veze ni sa zapošljavanjem, ni sa platom, ni sa politikom, ni sa uobičajenim zlostavljanjem:

Zaštitnica Svete Gore je Presveta Bogorodica, devojka, a ženama je zabranjen pristup na Svetu Goru, ’’odvajkada po vladajućem redu’’. Vanredni dvadesetočlani sabor je 1980. godine propisao čak i to da brodovi na kojima ima žena moraju ploviti najmanje 500 metara od svetogorske obale. Ovim propisom nisu obuhvaćeni avioni u kojima ima žena a koji preleću iznad Svete Gore. Pokušalo se sa promenom ali je sve ostalo na pokušaju da se ne bi narušavala tradicija. I kad sam kod toga, ženama je u svim našim crkvama zabranjeno da udju u oltar.

U srednjem veku, u periodu od 400 godina ubijeno je više od 9 miliona žena na najsvirepiji način pod optužbom da su bile veštice, najčešće zato što su pokušavale da se bave nekim intelektualnim radom.

Za kraj vam poklanjam deo teksta jednog muškarca, naše gore list, koji se školovao u inostranstvu (to uvek nešto znači). Neću navesti njegovo ime, prosto ne dam da tako budem proguglana:

‘’No kakve su to patriote kojima nije jasno da su žene niža bića, da je njima mesto u kuhinji a ne u skupštini ili politici! Jer po svojoj prirodi žene su prevrtljive, emotivno nestabilne, neintelegentne, strašljive, na njih je lako uticati i njih je lako manipulisati! Samim tim njihov mentalni sklop ukazuje da one ne poseduju nikakve dublje intelektualne kvalitete pa samim tim da je pogubno davati im bilo kakvu značajniju ulogu u društvu! Zapravo, jedino u čemu su žene prirodno talentovane je da šire noge…
Lopove i kriminalce u zatvore
perverte u ludnice a žene u porodilišta i kuhinje!
Jer bilo kako bilo, njima nije mesto
na medijima ili na ključnim pozicijama u društvu…“

P.S. Razmišljala sam – šala je – nije šala – šala je… još uvek razmišljam…

(Ovo su delovi prikupljeni iz tekstova koje sam već objavila. Nije loše podsetiti na ove stvari, s vremena na vreme. )

Pročitajte i

Ne morate ništa i možete sve čak i ako nije društveno prihvatljivo i bogougodno

Radiš ono što ti se ne radi, kao želiš ono što ne želiš, misliš što ne misliš, samo zbog toga da bi te voleli. I mrziš sebe, a ne provaljuješ zbog čega.

8 komentara

 1. prvo da ti kazem da u oltar nije zabranjeno uci zenama vec onima koji tamo nemaju posla. ja bila, uveo me jedan svestenik da mi objasni kako se nesto zida i sta to predstavlja. drugo da ti kazem da sam ja stava da muskarci i zene nisu jednaki ni po svojo prirodi, ni po sustini. sto ne znaci da je neko bolji ili gori, manje ili vise vredan. pre neki dan se uhvatih kako razvrstavam ves za pranje i kako osecam ljubav dok to cinim. pade mi na pamet da li poznajem nekog muskarca koji bi to umeo da radi SA LJUBAVLJU. ne znam. ni jednog. i mislim da su hendkepirani zbog toga. vozim bre ko zmaj, ne sme ni jedan da mi stane na crtu, umalo se par puta ne razvedoh jer moj voljeni covek ne moze da prihvati u svojoj muskoj glavi da njegova mama nece da sedne s njim u auto vec insistira da je ja vozim. ne osecam se zlostavljanom zbog toga, smesan mi je. smesan je i sam sebi kad se ulovi u tome, ali sta ce. hendikep. dalje, ovo sto si ti sazela u postu je strasno, ono sto ja smatram problemom je manipulacija zenama koje se pokusavaju osvestiti. cini mi se kao da ih raznorazne nevladine organizacije osvescuju a onda se izmaknu i ostave ih na cedilu pred ludacima. a kao prilog ovim tvojim primerima dodajem dve stvari. ja nikad nisam cula kada se neki par venca da neko komentarise da li je doticni dobar domacin, da li ume da popravi nesto po kuci i tome slicno, a zene se uvek nadju pod lupom: kako kuvaju, da li su uredne… i cinjenicu da se u medicini polozaj koji telo muskarca zauzima prilikom spaljivanja naziva borbeni, a polozaj koji zauzima telo zene se naziva koitalni. rec je o istom polozaju, samo o razlicitim nazivima. u istoj stvari oni su borci, a mi kurve. ovo me prosto izvodi iz pameti.

 2. S

  Treba podsetiti da se ne zaboravi. I ja sam se često kao student arapskog jezika i književnosti susretao sa „lepim“ primerima zlostavljanja, kada recimo otac tek rođene zdrave kćeri 30 sekundi posle porođaja zakopava istu u zemlju pred majkom samo zato što nije dečak…
  Dodaću još jednu „umotvorinu“ tvom spisku, ako ne zameraš. Ona glasi : „Ne verujem nikome ko krvari 5 dana a ne umre.“
  Mada sam za to da se izbegne generalizovanje jer ima nas mnogo na ovoj planeti i ima nas svakakvih… I dobrih i zlih i ludih i lepih i ružnih i tužnih i nasilnih i nežnih i racionalnih i emotivnih i empatičnih i sadista i izopačenih i lažljivih… Svašta stane pod kapu nebesku… A nasilje… nasilje je deo istorije… setite se krstačkih ratova, konkistadora, pokolja nad indijancima u Americi, Hirošime i Nagasakija, Drugog svetskog rata, da ne pominjem vesele devedesete ovde, inflaciju i bombardovanje, nasilne video igrice, da ne ispadne da tražim opravdanje jer opravdanja često nema…ali sve to ostavlja posledice…
  Bojim se da toga ima oduvek i da će ga biti zauvek…na žalost… prosto zato što ljudi nisu sposobni da rečima iskažu svoje misli i svoja osećanja pa onda dolazi do „neverbalne komunikacije“.

 3. О

  а ја, припадник мушке популације, оних „чији ‘леб једете“ кажем јасно и гласно
  ДИВИМ ТИ СЕ!!! а малко сам и срећан што си међу мојим другарима. Због свега што мислиш и кажеш ,,, уместо оних који не смеју ни да помисле.
  Да Србија има још пе’шес таквих ко ти, где би јој крај био…
  п.с.
  качим те на фејЗбук да чита народ. Можда се неко почеше по глави уместо да се драпа за муда.

 4. Magi, meni su objasnili da je zabranjeno, nisu sigurni zbog čega ali otprilike zato što su žene “prljave“ .

  Vekovima oni jesu borci a mi kurve, ispoljava se svuda na različite načine. Onda dodje vreme kad su i žene borci, obično u teškim ratnim uslovima ali se brzo zaboravi, čim dužnost prestane da zove žene se smeštaju na mesto koje im pripada još od Eve.

  I da, mnogo muškaraca te obične stvari, rezervisane za žene, radi sa ljubavlju. Samo to ne pokazuju jer ih uče da je sramotno i da time pokazuju da nisu pravi muškarci, to jest, borci, ratnici… već obične p****…

  Soulstormer, ne zameram, naravno, naročito što ovo nikad nisam čula

  “Ne verujem nikome ko krvari 5 dana a ne umre.”

  i moram da ti zamerim ovo – jedno je nasilje i potpuno je različito od nasilja koje se na razne načine ispoljava prema ženama, razmisli o tome. Rat je rat, bitke su bitke, tući ženu samo zbog toga što je žena, to ne može da se uporedi.

  Žene dobijaju batine iz raznoraznih razloga, što su “glupe“, što su pogledale tamo gde ne treba, što ne znaju da kuvaju, što se sumnja da varaju, što su genske kurve, što su slabije, to je nedopustivo i nema opravdanja.

  Nije isto kad se dve pijane budale u kafani posvadjaju oko politike, pobiju i odu kući razbijenih noseva sa tim da jedan od njih ostane šmeker do kraja koji se ne da isprovocirat pa ode kući i svoj bes iskali na ženi. Neuporedivo!

  Orpheus, hvala 🙂

 5. ne smem ni da počnem…

 6. a

  U vezi onog dela sa Svetom gorom-indijski filozof Osho je imao teoriju da je Svetoj gori zabranjen ulaz zenama samo zbog njihove muske slabosti da iskontrolusu svoj polni nagon kad su u prisustvu zena

Ostavite komentar