Home / Lepa Srbija / Od dobrote svi rastemo

Od dobrote svi rastemo

dedamrazOvih dana, dok decembar užurbano vuče ovu godinu u prošlost, ulice sijaju obasjane prazničnim svetiljkama, iz skoro svakog izloga nam se smeši Deda Mraz, deka u koga mi odrasli ne verujemo, ali kome se setno osmehnemo jer nas vrati u ušuškane dane detinjstva, dok smo još verovali da je dolazio dok smo spavali i pored uzglavlja nam ostavljao ono što smo poželeli, jer smo bili dobri, poslušni dobri đaci…

Kao što znate, mnogu decu Deda Mraz nije nikada posetio jer svet, nažalost, ne funkcioniše pravedno čak ni kada su deca u pitanju. Mnogo je dece kojoj oči nikada nisu zacaklile dok otvaraju paketić koji su dobila, mnoga nikada nisu sela Deda Mrazu u krilo. Da bi ih posetio ovaj deka, deca moraju da imaju, pre svega, dom u kome živi ljubav.

Nažalost, mnoga deca nemaju dom, lišena su roditeljske ljubavi i staranja, žive u domovima za nezbrinutu i napuštenu decu, ili leže u sterilnim bolničkim sobama koje nimalo ne podsećaju na njihove sobe. I ta deca, iako ista kao sva ostala, ne raduju se isto, ne očekuju isto, na nadaju se istom jer jednostavno tako mali znaju da žive u nekim drugim uslovima.

Srećom, postoje ljudi i društveno odgovorne kompanije koje odvoje deo svojih prihoda, zarada ili proizvoda kako bi obradovali ove mališane, priuštili im radost praznika, izmamili osmehe i bar malo im nadoknadili sve ono što nemaju i čega su lišeni.

Vođena humanošću, IDEA je okupila svoje radnike, te je više od 1.000 zaposlenih učestvovalo u pakovanju poklona namenjenih deci koja se nalaze u 22 različite institucije širom Srbije. Kamioni puni paketića u kojima se nalaze slatkiši, igračke, školski pribor, krenuli su put domova za nezbrinutu decu, decu ometenu u razvoju, ka prihvatilištima i klinikama kako bi mališanima priredili novogodišnju čaroliju.

Samo u jednom danu, podeljeno je 1.700 paketića koje im je darivao lično Deda Mraz, a čaroliji su doprineli i glumci sa novogodišnjom predstavom koju su o odigrali u svakoj ustanovi koju su posetili.

Kamioni IDEA karavana krenuli su još 13. decembra kako bi na vreme stigli do svih mališana i pored toga što su obradovali decu koja žive u domovima, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će podeliti još 2.000 paketića deci koja se nalaze u hraniteljskim porodicama.

Sreća, ljubav, toplina zagrljaja nikada nikome ne mogu biti mnogo, čak ni onima koji su neprekidno okruženi ljubavlju i pažnjom i koje neko svakoga dana zagrli. Kao što znamo, kad dajemo, ne usrećujemo samo one kojima smo dali već i sebe same, od davanja i širenja radosti rastemo svi.

Nadam se da su deca koje je ovaj karavan obradovao Deda Mrazom i novogodišnjim paketićima, te večeri zaspala sa osmehom, čvrsto ih grleći i sa saznanjem da i na njih neko misli, da će se tih trenutaka, jednog dana kad porastu, sećati kao najlepših trenutaka kojih su ih lišili oni koji su ih napustili.

S nadom da će se još neko ovih prazničnih dana setiti napuštenih i usamljenih, širite radost i dobrotu, kako rekoh, od nje svi rastemo.

(Sponzorisan post)

(Foto u zaglavlju: vitadamamma.com)

Pročitajte i

Hirurgija na Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije – raj u paklu zdravstvenog sistema Srbije

Ne znam kako bih vam rekla sem – ovo je jedno uređeno odeljenje i na to odeljenje treba da se ugleda kompletan zdravstveni sistem ove zemlje. Na to odeljenje treba voditi „ekskurzije“ medicinskih radnika da vide da se može, da nije sve do sistema, da nešto zavisi i od ljudi.

Ostavite komentar