Home / Lepa Srbija / Olovka, oklagija i halteri – Pro Femine 2013

Olovka, oklagija i halteri – Pro Femine 2013

Juče je u Beogradu, u hotelu Hyatt Regency održana regionalna konferencija Pro Femine u organizaciji magazina Lepota i zdravlje.

Kad prisustvujete bilo kom događaju imate dve mogućnosti – da gledate ili da slušate. Ili obe. O čemu se tamo pričalo možete videti ovde, mene je najviše interesovao panel – Ženska tastatura jer su na njemu učestvovale dve novinarke koje ne drhte pred „autoritetima“ koji dolaze iz političkog sveta, Danica Vučenić i Suzana Trninić, Vedrana Rudan bez dlake na jeziku, Biljana Srbljanović koju mnogi slušaju a retki čuju, Vesna Dedić , autorka emisije Balkanskom ulicom i književnica čije nijedno delo nisam pročitala i posebno Tanja Vehovec, poznata kao Mooshema, zato što je moja koleginica blogerka i zato što je bila jedina blogerka koja je učestvovala.

Na konferenciji se govorilo o svemu što muči i koči žene, ne danas nego kroz istoriju, od zlostavljanja do porođaja. Pošto sam ja žena koja misli da je žena ženi najljući neprijatelj, ne u smislu ženske ljubomore nego opet – viševekovni neprijatelj zbog vaspitanja – tvoje je da ćutiš i trpiš, nije to za ženu… i koja smatra da većina žena nije shvatila šta znači ženska emancipacija – da to nije da kažeš muškarcu šta nećeš, nego je dogovor sa sobom šta hoćeš i da se emancipacija ne uzima od muškaraca kao poklon, nego da se dešava u glavi, da ne znači – ratuj sa muškarcima, nego sklopi mir na obostrano zadovoljstvo, uvek me interesuje šta o tome misle žene, i one „javne“ a i one, mnogo više, koje su javnosti potpuno nepoznate.

Olovka

Ženama su vekovima osporavali školovanje i obrazovanje. Danas nam, iako se mnogi neće složiti, osporavaju da smo obrazovane.  I danas ženu, koliko god da je obrazovana, uvek prati i to kako izgleda, može biti obrazovana ali mora biti i lepa, inače joj obrazovanje ne vredi ništa. Pa opet, kada je lepa i uspešna, kažu da je uspešna jer je lepa a ne jer je obrazovana i sposobna. Poznato? A da li vam je poznato ono – ma ona jeste pametna ali ko zna sa kim je legla da bi – se pojavila na televiziji, izdala knjigu, dobila ulogu, dobila direktorsko mesto…? Nemojte mi reći da nikada niste čuli da neka žena to izgovara za neku drugu ženu.

Tokom trajanja prvog panela na kome je učestvovala Duška Jovanić, Vedrana Rudan, koja je sedela u publici, ustala je i rekla – Ma dosta nam više pričaš o emancipaciji a petnaest godina te gledamo golu, obuci se pa pričaj, a onda se obratila ženama – Obucite se i zavodite svojom pameću!

Apsolutno se slažem za ovo zavođenje pameću. Ne slažem se sa opaskom o oblačenju – oblačite se kako god vam se dopada a ne samo da biste time zavodile. Prema tome, Duška Jovanić neka i dalje drži olovku i oblači se kako se oblači, i jedno i drugo joj odlično stoji.

Jer, na kraju panela koji sam pomenula na početku, ustala je žena iz Podgorice koja je učestvovala na prvom panelu – Šta žene žele, o čemu sanjaju i čega se plaše i rekla, parafraziram – Dobra je ta emancipacija, ali i to mora da ima granice, ne treba preterati, muškarci to ne vole.

Život nekih žena će se još godinama, decenijama, vrteti oko muškaraca. I tako će vaspitavati svoje ćerke – aj’ ti, samo s merom i uzdržano, kad primetiš da se njemu to ne sviđa, ti stani.

Oklagija

Iliti – Vedrana Rudan je izvela još jedan performans. Njeno izlaganje se svelo na – otmite se, ratujte do konačne pobede, kad ih istrebimo ima da bude uživancija. Ne baš tim rečima. Uglavnom, skrenula je čitavu temu Ženska tastatura u neke druge vode a zbog odobravanja žena koje su sedele oko mene, da ne znam koliko nemaju hrabrosti da se izbore za dužinu svoje suknje, najbanalniji primer, pomislila bih da će svaka od njih kad ode kući da dohvati oklagiju i mlati muža dok ga ne nauči pameti. Zato Mooshema reče da se nada da je žene nisu shvatile ozbiljno.

Pre toga, zamolila sam Vedranu da poruči nešto ženama.

Volite sebe, rekla je, tada će vas voleti i drugi. Ovo sve znamo, ne odnosi se samo na muškarce, nego i na decu, druge žene, prijatelje, kolege. Duško Radović je o tome rekao – Da bi vas drugi mogli voleti, morate barem malo voleti sami sebe. Svaka ljubav je jedna vrsta cenjkanja. A kako da se cenjkate sa drugima ako
sami nemate cenu.

Halteri

Ili podvezice, oduvek smatrani sredstvom zavođenja, još od 16. veka kad prestadoše da ih nose muškarci. Dodir svile.

U mnogim kulturama pa i u našoj – sinonim za kurvu. Ako nam savetuju da ih nosimo, savetuju jer će on da padne na teme kad nas ugleda u tome i sve će mu biti jasno, i šta mislimo o seksu, i koliko smo napredovale, i slične gluposti koje čitamo u tekstovima osvoji-ga-u-tri-koraka-i-dva-bacanja.

Jedan događaj je juče na jednom mestu okupio mnogo žena različitih stavova, obrazovanja, iz različitih sredina, da razgovaraju o zajedničkim temama. Sa mnogim sam se složila, sa nekima nisam, predug bi bio ovaj post da o svemu tome pišem.

Sinoć sam, sređujući utiske pomislila – volela bih da je svaka od tih žena juče ispod suknje nosila te haltere a da kasnije nije morala da objašnjava zašto ih je obukla.  Zato što mi se tako dopada! Halteri nisu obeležje emancipacije, padoše mi na pamet, ali sve što radimo i oblačimo zato što tako volimo jeste, a da ne moramo da objašnjavamo zbog koga smo jer time objašnjavamo da je naše kompletno življenje zbog nekoga – roditelja, muža, dece, rodbine, pa nama šta ostane.

Zato, drage moje femine, emanicpacija nema granica. Ona je samo u našim glavama i strahu da nećemo biti voljene i poželjne ako pređemo onu granicu koju muškarci ne vole.

Moj utisak – svaka reč je vredela, iznad svega one koje su izgovorene u pauzama, potaknute pokrenutim temama, zato hvala

Tanji Vehovec, Snežani Luković, Sonji Martić, Suzani Miličić, Suzani Trninić, Mirjani Vladisavljević, i svim onim ženama kojima ne zapamtih imena, osvežite me kad god se sretnemo, i hvala Anji Stanišić koja nas je pozvala i pričinila nam ovo zadovoljstvo.

Do sledećeg, masovnijeg skupa, sa olovkama i halterima, bez oklagija.

Pročitajte i

Hirurgija na Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije – raj u paklu zdravstvenog sistema Srbije

Ne znam kako bih vam rekla sem – ovo je jedno uređeno odeljenje i na to odeljenje treba da se ugleda kompletan zdravstveni sistem ove zemlje. Na to odeljenje treba voditi „ekskurzije“ medicinskih radnika da vide da se može, da nije sve do sistema, da nešto zavisi i od ljudi.

7 komentara

 1. Hvala i tebi, kao i uvek, na lepom druženju i smehu.
  p.s. bolje nam ide vince od onog bejlisa 😀

 2. Aj sad napiši još jedan post, taj podugačak, da vidimo i šta se šuškalo toliko? 🙂

  p.s. Morala sam da radim, nisam mogla ni na netu da pratim 🙁

 3. G

  Hvala, kao da si u jednom dahu pisala, a i ja tako isto procitala!!! Sledecu necu propustiti!

 4. K

  Jedan par sisa sa velikom jezičinom napisao tekst, dva mlada para sisa komentarisala (izvinjenje Gordani i Ljupki). Plači, zemljo, plači. Ako ste vi žene kojima treba poveriti bilo kakve odluke, radije ću biti muškarac.

  Voli vas PRAVA feministkinja.<3

 5. I to je stvar odluke, biti žena ili biti muškarac. Svako nosi svoje: neko sise, neko muda, a neko i oba. To je nama naša borba dala.

Ostavite komentar