Redosled

Govorili su:

– završi školu
– zaposli se
– vidi sveta
– udaj se
– rodi decu
– stavi prst u uvo i pevaj dok ne crknes
– nemoj slučajno da pobrkaš redosled!

Ona koja me je rodila govorila je:

– kaži im da ne seru
– nema pravog puta
– gledaj svoja posla
– Propao plan A! Odmah razrađuj plan B! Ima i drugih slova!

Malo sam u međuvremenu pobrkala redosled. Ta pesmica mi uopšte nije išla, šta ono beše prvo, kad smem ovo, kad ono beše treba da stavim prst u uvo… kad treba da zapevam… koja ono pesma beše… koga da izaberem za bek vokale, koliko puta treba da ponovim refren, koji uvod da izaberem –u antičku tragediju sa žrtvovanjem razjarenim lavovima, dramu u tri čina s osvrtom na tuđe oči ili uvod u komediju.

U životu imaš samo dva izbora – da pratiš sebe ili da pratiš druge. Da svet posmatraš svojim očima i osluškuješ svojim ušima ili kroz čula onih drugih. Vremenom naučiš da budeš selektivno gluv i slep da ne bi morao da govoriš ljudima – aj’ ne serite. Vremenom naučiš da hodajući ulicom sa tobom hoda i tvoj nevidljivi, neprobojni, zid. Vremenom te proglase za naopaku, baksuza, glupaču koja ne vidi da nije najpametnija na svetu. Sve samo zbog jednog pobrkanog redosleda. I vremenom počnu da ti se uvlače u dupe sve u nadi da će prodreti u tu veliku tajnu – a što, bre, mimo sveta, otkriti šta je to posebno u tvom životu. A tvoj život sasvim običan. Samo tvoj. I ostanu razočarani što ne uspevaju da se uvuku, prosto sludjeni što postoje dupeta u koja je nemoguće ući, ne znajući da postoje i drugi putevi. Ali oni ne vode korz tudje guzice nego kroz sopstvenu pamet.

Nemam pojma zašto sam ovo napisala, valjda zato što mi nikada neće biti jasno.

Juče je ljubimica napunila dvadeset jednu godinu. Posmatram i pitam se, bog te, mazo odakle ti tolike godine!

Na današnji dan su mi je doneli prvi put i sećam se kako sam neutešno plakala očarana time kako je savršena. I sećam se kako sam isto tako neutešno plakala kad sam ispod prozora ugledala majku kako dole neutešno plače i kroz suze pita – Je l’ te bolelo – kako počinje da paniči – Zašto toliko plačeš, je l’ sve u redu… I kako sam tako gušeći se napisala na papiru – Ona je savršena… a onda odozdo navlači plačljiv osmeh i kaže – Nisam uspela noćas da se napijem a htela sam i da se napijem i da umrem.

Sećam se kako je neverovatno bilo stajati na tom prozoru izmedju one koja me je rodila i one koju sam rodila ja.

I sećam se mnogo toga o čemu ne mogu da pišem da ovo ne bi postao dan koji guši.

Da li je to bilo predvidjeno redosledom koji sam pobrkala ne znam, ali danas je, od onog dana kad sam plakala na tom prozoru prošla dvadeset jedna godina od kako se nisam naspavala, od kako imam osećaj da u stomaku nosim olovnu kuglu kad god moja ćerka izađe iz kuće, od kako svaku njenu temperaturu pratim svojom, od kako se bojim pogrešnih koraka…

Ali sve je to pesma. Moja lična.torta Ne umem baš da je prepričam… valjda bi bilo mnogo lakše da je tužbalica ali nije…

Kad sedneš, zapališ cigaretu i zagledaš se u daljinu saznaš da je daljina nešto nesagledino, ne možeš je opipat, da život i nije život ako treba da ga provedeš trčeći do cilja.

Sve je sad.

Ispunjenost.

Trenuci. Jedinstveni, nepromenljivi, neponovljivi.

Ispunjenost. Ta ispunjenost… Kakve to veze ima sa redosledima, tuđim očima, pričama…

Nemam ni plan A, ni plan B, ni jedno drugo slovo.

Nikad nisam računala, projektovala, precrtavala…

Iako ne spavam više mirno…

Imam sve.

Pročitajte i

Priča o 55 godina

Tvoje godine tebi ne znače ništa.Znače samo drugim ljudima koji te po tome procenjuju i ocenjuju.Šta nije za tebe.Šta je sramota da radiš.Šta je sramota da kažeš.Gde je sramota da se pojaviš.Uopšte, ovi što misle da je njihova mladost samo njihova privilegija, tvoje godine procenjuju kao neku sramotu, kao da ti nikada  nisi bila mlada, kao da oni neće ostariti.

10 komentara

 1. L

  Svaka cast. Isto tako i ja mislim. Nema puta, nema plana i sta ima veze ako pobrkas vec ne postojeci redosled?
  Citam ovo i cini mi se kao da sam ja pisala, setim se kad je se rodio moj sin, isto tako sam se i ja osecala i sad polako pratim svaki njegov korak i uzivam u trenucima. Trudim se da uzivam sto vise u tim neplaniranim trenucima, jer to mi niko nece moci da vrati.

 2. Pozdravi ljubimicu i kazi joj da ponekad procita ove redove….
  Srecan joj rodjendan!!!
  Kad bi se drzali nekog reda, verovatno bi bili super idealni… bez greske… zadovoljni….Kad bi.?
  Ovako , bez reda, opet pronalazimo sve nesto lepo da bi bili sve gore navedeno…

 3. Red je za one koji nikada nece ukapirati da se sve u zivotu desava preko reda.
  Za one koji imaju milion rezervnih planova i strategija, i ni jednu priliku u zivotu da bilo sta od toga primene.

  Ti lepo stavi prst u uvo i pevaj…. raduj se!
  Imas i cemu!

  Tu kuglu u stomaku je imala i tvoja majka dok je stajala pod tim prozorom, a imace i ljubimica kada svoju savrsenu bude drzala u rukama. Jedino taj redosled je ispravan….

  Sve ostalo je zivot…

  Srecan Vam rodjendan!

 4. Uvjek sam bio pametno dijete, tako kažu… prao zubiće prije ručka ručice…
  dalje ćemo zajedno, horski

  srećan joj rođendan

 5. Stvarno, odakle joj tolike godine? Još malo pa će da te stigne.

 6. S

  Ti sto sve po redu rade nikad zivot ne prozive ljudski, nego sve nesto u grcu. Zato, neka si bez reda.
  Zelim ti da proslavite jos 80 ljubimicinih rodjendana u sreci i zdravlju, da budes baka kakve nigde nema (sta li ces ti to sledece savrsenstvo da naucis tako naopaka?! 🙄 :mrgreen: ) i… sve naj, naj, najbolje na svetu! 😛

 7. Moj pokojni ćale je hteo da budem automehaničar i da popravljam njegova kola koja on nikada nije imao i naravno ja sam nešto deseto od onog mekaničara, nekoliko godina sam stariji od tebe i imam šćeru koja je šest meseci mladja od tvoje ljubimice i pojma nemam šta bi ona zaista htela da postane, zato joj i ne zvocam a nadam se ni njena majka, i mislim da uopšte nije važno šta će sa nama biti u sledećih 150 godina, važno je da se ne damo jebenom životu: bolje mi njega da zajebavamo no on nas 😉
  I srećan joj rodjendan 😀

 8. Ma nema redosleda, sve ide i bez njega…
  Srecan joj rodjendan 😀
  A tebi, sta da ti kazem, rekla si sve u ovom tekstu…i hvala ti na tome.
  pozz

 9. Ti si ispunjena zena, majka, cuti i kenjaj 😀
  Srecan rodjendan devojcici koja te je ucinila majkom!

 10. Srce moje, obozavam je, moju blizancicu. A ti? Zivce u futrolu, kuglu pod krevet i uzivaj. Imas vala u cemu. A to sto ce te isterivati iz mozga i kada bude imala svoju savrsenu-nog /bolje/, ko te sisa. Sto nisi birala tajming za pravljenje savrsene nego, cap, pa blizancica?
  Srecan rodjendan.

Ostavite komentar