Tuposlava

Ili majka sina jedinca. Bila normalna majka al’ vremenom, kako joj je sin rastao, mutirala i sve pobrkala a najviše kakva joj je uloga u životu sina jedinca.

Ona svoje jedinče uči da je najlepši, najpametniji, najjači, sve naj ali samo zato što mu je ona majka. Inače bi propao. On sve radi najbolje na svetu al’ malo nedovršeno tako da ona uvek mora da umeša prste i stvar dovede do savršenstva. Nekim nepoznatim forama ume da ga ubedi da je njena sarma najbolja, da mu ona najbolje pegla košulje i da nikome u životu ne sme da veruje a naročito nekim drugim ženama jer sve koje mu se budu približile to rade sa samo jednim ciljem da ga prevare. Prevare će vršiti na raznorazne suptilne načine, dok se bude osvrnuo već će neka da joj zakuca na vrata sa stomakom do zuba, pokušaće njoj, mučenici, koja ga je od pelena i ’’kilo mesa’’ podigla da uvali kukavičje jaje. Sin jedinac vremenom postane totalno nebitan, svaka druga žena, to jest, devojka koja se bude pojavila je direktan atak na majku. Najbitnije postaje da li će se svideti njoj a neće joj se svideti ni jedna.

Lepeza mana koje može da registruje i samim tim eliminiše opasnost je široka a kreće se od velikog stopala do boje očiju. Sin jedinac počne da živi sa ubedjenjem da je njegova majka najlepša na svetu iako u najvećem broju slučajeva ne brije brkove.

Kad završi neke škole i postane koliko toliko svoj čovek mama jedinca nikad ne propusti da ga podseti da on sve to nije uradio zahvaljujući svom trudu nego samo zato što je ona trpela njegovog oca ’’tolike godine’’, da belog boga nije videla dok je on bančio po kafanama i jurio kurve, da se svega odricala da bi njega izvela na put na koji mu je sad stala i neće da se makne. Kako jedinac zine tako ona zacvili – To mi je hvala za sve!

Kako sin započne neku vezu tako ona razvija špijunsku mrežu i u roku od odma’ sazna ono što jeste ali sinu jedincu, u najstrožem poverenju, saopštava uglavnom ono što nije sa ciljem da eliminiše uljeza. Precizno zna ’’koliko muškaraca je prešlo’’ preko devojke pre nego što je on ’’budalo moja, ništa ne znaš, mnogo si glup’’ naleteo da od nje pravi poštenu devojku i eventualno joj pokloni svoje prezime s čim se majka nikad ’’dok je živa’’ neće pomiriti.

Ako sin baš bude uporan da majka upozna devojku da vidi kako je super, u stvari hrabar da devojku dovede kod mame, mama joj se i ne obrati, nema potrebe, već sve zna o njoj. On uglavnom prilikom takvog susreta liči na retardiranog majmuna, pojma nema šta ga je snašlo i kako da povadi stvar. Sve uglavnom liči na tvrdoglavo odmeravanje dva ovna na brvnu gde se svaki nada da će onaj drugi da omakne i strmekne se u nepregledne dubine.

To traje i traje i mama sina jedinca jednog trenutka reši da nadvlada situaciju i krene s pričom. O čem’ drugom nego o voljenom sinu. Da lepo uljezu objasni sa čim ima posla. Samo, ne priča o njemu kao o zrelom čoveku od tridesetak godina nego o njemu kao svom detetu koje još iz pelena nije izašlo. Sve redom i potanko. Kako ga je rodila, pa da l’ je hteo da sisa, kolk’ko je puta imao proliv, kako je vuk’o nokšir po dvorištu, kako je bio zaljubljen u neku slinavu devojčicu, kako je plakao za majkom kad je krenuo u školu, kako se upiškio na rekreativnoj nastavi, namaže ga od glave do pete i završi sa sobom mučenicom.

Devojka blago sludjena al’ računa majka je, šta ćeš, nije njoj lako, al’ obeća sebi da je sad videla i nikad više.

I zezne se pa ode još neki put. Šta će kad sin jedinac insistira. Svaki put dobije istu priču obogaćenu detaljima – jeo pastu za zube, upiš’o se do grla, ne da je dobio po guzici sve mu dupe bilo plavo… Vremenom sazna sve detalje kako postupati sa sinom jedincem koji piša u gaće iako nije došla da ga usvoji i lepo joj dodje da, pre nego što otperja iz njihovog života, obeća ucveljenoj majci da će voditi računa o sinu jedincu, da ne jurca i ne pije znojav vodu, da ne jede sladoled dok spoljna temperatura ne dostigne milion stepeni, da oblači džemper i ne pije gazirano ni pod razno. I da će pažljivo da mu briše dupe i vodi računa da se ne ojede.

I tako je Mahlat otperjala iz jedne priče u kojoj se nije znalo ko je u pelenama, ko koga voli a ko se sa kim nadmeće, prestala da obara ruku sa voljenom mamom i čvrsto sebi obećala da će ako ikada reši da udruži život sa nekim taj neko morati da bude siroče.

I vremenom je ukapirala da većina majki ima svoju priču koja veze nema sa pričom sina ali da retko koji sin ume da se iščupa iz kandži mame kojoj ni jedna ne može ni da prigviri. Ipak se na tome radilo godinama. Pomoći nema.

A Mahlat je juče, prvi put, ušla u stan iz koga je ponikao njen muž, da vidi njegovu sobu, naravno dok tu nisu bili oni koji sa njom neće da se druže. I dok joj je on objašnjavao gde je šta stajalo Mahlat ugleda na počasnom mestu uramljenu sliku sa koje se blaženo smeše njen muž ljubimac i bivša žena mu sa kojom već tri godine nije u braku nego je u braku sa Mahlat.

Sa mnom, bre!

I stropoštam se na dupe. Bukvalno. Ne verujući u toliku tvrdoglavost. Drmnem jedan veeeliki viski i predložim tako anestezirana da se mi svi lepo skupimo, odemo kod frizera, lepo se obučemo, kupimo cveće i odemo da je ponovo prosimo. Za majku Tuposlavu.

Ja ću mog muža da zadržim. Što iz ljubavi, što iz inata.

Pročitajte i

Priča o mami koja mora dugo da živi

Adam i Jovana su moja sreća, tuga, radost, moja krivica.Ja sam im dala tu bolest i celog svog života se nadam da moja ljubav to može nekako da ispravi, pomogne, izleči.Nikada nisam ni pomislila da odustanem od njih.

16 komentara

 1. Ti, ko ja na Fatimu :mrgreen:
  Sta da ti kazem, kad sve znas…

 2. A ja u prvom delu posta sve mislio da gledas moju komsiku i njenog sina, kad ono viski, lepa odela, prosnja bivse drage..
  Sta sve moz’ inat u Srbina da uradi, to ni najveci naucnici svetski i belosvestki ne mogu !!!

 3. Sta ces, Zelena, svaka veza ima svoju Fatimu. To u kombinaciji a Tuposlavom daje nevidjen spoj 😯

  Deda, svako ima po jednu tak’u komsinicu i njenog sina jedinca, ljubi ga majka

 4. Da si se lijepo najavila slike ne bi bilo,sklonila bi je garant, ali ovako.. 🙂

 5. Ma…..more…..Viski ti tu najbolja ideja!

 6. S

  😛 😛 😛 😛 😛
  Naplasi me bre, ko zna u kakvo cu cudoviste da izrastem kao majka sina (doduse, nije jedinac, al sin). 🙄
  I sta gviris po tudjim kucama, pa posle svi da imamo traume od Tuposlave. :mrgreen:

 7. Kako Deda ima tvoj avatar? 😯

 8. Dolly, ma garant bi stavila jos neku :mrgreen:

  Ivana, da ne popih neko bi pao mrtav 🙄

  Sanja, nije to tudja kuca nego od svekra i svekrve mi :mrgreen: taman k’o da je moja :mrgreen:

  Zelena pojma nemam, valjda mu se svidja moje dupe 😆

 9. Ček ček svekrva ? Zar se ne piše svekriva ili beše svekrava ? 😉

 10. Pojma nemam. ja tu rec retko koristim, uglavnom na blogu

 11. Moj nije imao bivsu, ali i sada posle sto godina braka Roditerlji uporno govore, namerno necu staviti citate,
  Samo ti nju najuri mi vec imamo zenu za tebe. I to kakvu!

 12. Pa ucini im, neka je dovedu i neka zive srecno do kraja zivota.

 13. Vrlo rado bih, ali mi zao njega.
  Mozda se ne snadje sa „Takvom“ posebnom! 😯

 14. Uh! Srecom, brijem brkove.

 15. A je l’ depiliras noge 😆

 16. I „gospodju“, dabome.

Ostavite komentar