Home / Lepa Srbija / Budite OK na radost onih koje volite i koji vas vole

Budite OK na radost onih koje volite i koji vas vole

DSCN3430Danas je Međunarodni dan borbe protiv karcinoma dojke a, kao što znate, nadam se da znate, ceo oktobar je posvećen borbi protiv ove bolesti koja po statistikama… O statistikama malo kasnije.

Pre četiri godine, na ovaj dan, pokrenuli smo online akciju Moje dojke su OK sa ciljem da ukažemo na značaj prevencije kada je ova bolest u pitanju, apelujući na važnost redovnih odlaska kod lekara i na to da bolest treba preduhitriti ili je bar „zaskočiti“ na vreme, dok nije uzela maha što spasava život, s obzirom da je karcinom dojke izlečiv u više od 90 odsto slučajeva kad se otkrije na vreme.

Te prve, 2011. godine, većina vas koji ste online aktivni, uzeli ste učešća u ovoj akciji i tako uticali na širenje svesti o opasnostima od ove bolesti, na čemu vam srdačno zahvaljujemo, podjednako i ženama i muškarcima koji su i te kako svesni šta ova bolest znači i koji takođe od nje mogu da obole, samo procentualno mnogo, mnogo manje nego žene. Dakle, ovo je bila naša akcija, ne samo Milojeva i moja, mi smo je samo pokrenuli. Hashtag #mojedojkesuOK ima svoj život na šta smo izuzetno ponosni.

Sledeće, 2012. godine, u saradnji sa Trčanje.rs, održali smo na Adi „Trčanje za Ok dojke“, kako bismo ukazali na važnost fizičke aktivnosti za opšte zdravlje, ali i kada su bolesti karcinoma u pitanju.

Naredne dve godine bili smo fokusirani na online akcije a završavali smo ih TwitUpovima „Moje dojke su OK“, još jednom – hvala svima koji su prisustvovali i na taj i sve druge načine pomogli da se glas o ovoj bolesti, odnosno prevenciji, širi.

823386_10200719101803911_1997293737_o

Posle četiri godine, Miloje i ja smo se dogovorili da stanemo sa akcijom.

Ono što smo radili ostaje na netu, znate ono da internet sve pamtim, ko bude guglao, zbog bilo čega, naleteće na sve one naše tekstove o tome koliko je važan redovan odlazak kod lekara i koliko je važno otkriti bolest na vreme.

Ove godine ne bismo rekli ništa novo, voleli bismo da možemo da kažemo da su „crne statistike“ vezane za ovu bolest, a koje nas svrstavaju u sam vrh evropskih zemalja kada je smrtnost od ove bolesti u pitanju, manje, ali ne možemo, do tih podataka ne možemo da dođemo. Još uvek se vrtimo oko istih statistika, da u ovoj zemlji godišnje oboli OKO 4.500 žena od kojih OKO trećine izgubi bitku sa bolešću.

Apelujem na vas da vodite računa o svom zdravlju, pričate o prevenciji, da li ofline ili online, svejedno, da razbijemo onu famu da je karcinom dojke sramotna bolest, jer nije, jer može pogoditi svakoga, što više govorimo, veća je šansa da se nekoj ženi upali crvena lampica da ode kod lekara.

Još jednom, hvala vam svima koji ste na bilo koji način uzeli učešća u ovoj akciji, nadam se da smo uradili veliku stvar.

dojke 3

Neka vam dojke budu OK, tada ćete i vi biti OK, na radost onih koji vas vole i koje volite.

B0sHK0CCUAAZPmf

 

Pročitajte i

Hirurgija na Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije – raj u paklu zdravstvenog sistema Srbije

Ne znam kako bih vam rekla sem – ovo je jedno uređeno odeljenje i na to odeljenje treba da se ugleda kompletan zdravstveni sistem ove zemlje. Na to odeljenje treba voditi „ekskurzije“ medicinskih radnika da vide da se može, da nije sve do sistema, da nešto zavisi i od ljudi.

Jedan komentar

  1. H

    „Па мој утисак је то што се у Србији, колико чујем, видим и читам, уопће не прича о томе колико умире годишње Срба од рака након бомбардирања Србије и Косова, осиромашеним ураном од стране Американаца. Постоје код вас истраживања, то су учинили ветеринари београдски. Да, од кад сте бомбардирани, умире седам пута више паса него прије рата. Дакле, у Србији постоји податак колико умире паса више него прије рата, али не постоји податак колико умире Срба више него прије рата од рака, иако умирете у застрашујућим бројкама.“
    https://www.youtube.com/watch?v=lHMkEOaS4Qg

Ostavite komentar