Home / Mahlat na sto načina / Deda Mraze, Deda Mraze, ne skreći sa staze

Deda Mraze, Deda Mraze, ne skreći sa staze

Kad si mali čovek možeš da veruješ da vukovi jedu bake, da prasići prave kuće, da princa možeš da nadješ samo ako nosiš staklenu cipelicu, da će da ti poraste nos ako lažeš i da velika sreća u životu može da te strefi samo ako si siroče.

Odmah te nauče da je car u pravu šta god da uradi i ako se slučajno usere na sred ulice ti treba da se praviš lud i da to posmatraš kao delo nekog goluba a da je nevidjena sreća ako ti kojim slučajem ugaziš u to govno ili bilo koje drugo, da ne lažeš ni pod razno jerbo mogu kao caru Trojanu da ti izrastu kozje uši, on je još i dobro prošao, tebi će garant’ da izrastu magareće.

Da se ne bi svojim životnim učiteljima peo na glavu posade te ispred televizora da gledaš crtane filmove i učiš o pravdi i nepravdi, da vidiš kako mali i slabiji uvek na kraju pobedi većeg  jačeg al’ uvek uz pomoć čekića, testere, dinamita i sličnih stvari i da se najsladje smeje onaj ko se poslednji smeje, isto kao Džeri kad god zavrne Toma ili Duško kad god je Elmeru nešto palo na glavu.

U to vreme te obaveste da postoji i Deda Mraz koji živi na suprotnom kraju sveta al’ koji godinu dana vreba da l’ sekiraš roditelje i koji će ti doneti baš ono što želiš ali samo ako ne ideš bos, jedeš spanać i sve ono od čega ti se povraća, spavaš kad ti se ne spava, ne plačeš kad ti se plače, primaš injekcije kao da ti daju bonbone, ćutiš kad stariji govore, sve u svemu ako ukapiraš da nemaš pravo glasa i pristaneš da budeš kreten samo zato što si dete i što ti treba bicikla.

Kad ti se sve smuči, i da budeš dobar, i da čekaš Deda Mraza jer se godina otegla do nikad, stigne ta Nova godina, Deda Mraz ti obavezno promakne jer baksuz uvek dolazi kad ti spavaš, svi ga vide sem tebe i lepo ti opišu kako je izgledao, da je pitao jesi li bio dobar a da su te oni nahvalili na sva usta i ostavio ti poklon ispod jelke, popio rakijicu i poručio ti da i nadalje budeš tako dobar. Napomenu da se setio kako si ono upao u blato kad su te poveli na svadbu pa još izdrao kolena i da te zamolio da se ponašaš kao kip kad god te negde povedu da im ne bi kidao živce.

Svi se okupe da vide kako ćeš da umreš od sreće kad vidiš šta ti je doneo Deda Mraz, baš ono što si želeo, ti lagano otvaraš poklon i ukapiraš da to nije ni blizu onoga što si sanjao godinu dana. Tog trenutka saznaš da si nevidjen i nezahvalan baksuz koji ne ume da se raduje, da su ti želje nenormalne i da treba da budeš zahvalan jer druga deca nemaju ni to. Sediš, jadan, buljiš u ono što nisi želeo i ne možeš da se načudiš kako druga deca nemaju ni to kad su ti lepo rekli da Deda Mraz svoj deci na svetu nosi poklon. I dobroj i onoj koja nisu bila dobra, njih podmićuje za sledeću godinu.

Tu nekako počneš da kapiraš da te zajebavaju samo što to ne umeš da kažeš.

Godinama te lažu da nisi lepo napisao pismo Deda Mrazu jer pišeš kao nogama, da je on svemoguć al’ kad si ti u pitanju nije, da ga nisi video jer ako ga vidiš nećeš dobiti ono što želiš, da nisi jedini na svetu, ima još dece i godinama otvaraš poklone očekujući električni voz ili lutku koja govori a dobijaš patofne. I još treba da budeš srećan. Sve dok sam od sebe ne ukapiraš da Deda Mraz ne postoji a da si ti sve vreme ispadao glup.

S godinama, kako postaješ veći  dobiješ nekog drugog Deda Mraza. Dečka koji ti umesto parfema kupi privezak za ključeve ili muža koji bi ti možda kupio parfem al’ ga ispitivači ženskih želja i snova obaveste i ubede da  ti umireš za novim šerpama.

Sve u svemu, koliko god da se trudiš, želiš, pišeš pisma, na kraju ispadne da dobiješ ono što nisi sanjao a onaj ko glumi Deda Mraza može silno da se uvredi što nisi pao u nesvest od sreće. Ispadne da treba da budeš srećan zato što neko nema ni običnu loptu a kamoli fudbalsku, ni krpenu lutku a kamoli onu koja govori, ni šerpu na tufne a kamoli od nerdjajućeg čelika, ni sapun a kamoli parfem.

Rasteš i živiš kao sumanut – srećan što neko tamo nema ono što imaš ti.

Mislim… imam te neke godine i odavno znam da Deda Mraz ne postoji. I godinama buljim u njega kao da je stvaran i godinama sam ljubomorna na onu decu što mu sedaju u krilo iako znam šta ih čeka, lepo mi dodje da se zaletim, rknem mu u krilo i kažem mu –

Ko god da si, jebemti i ocaimajku! i patuljke! i babu! i irvase i Rudolfa! i sve one poklone zaključno sa šerpama! dabogda se sve gume na onom CocaCola kamionu izbušile! dabogda zalutao kad se budeš vraćao kući! dabogda se zaglavio u odžaku! znašbrekolikosumezbogtebezajebavali!

Prenesi svim ostalim Deda Mrazevima na svetu!

Dabogda se svima vama neko usrao u odžak!

Pročitajte i

Svilene trepavice vs karcinom dojke

Ovaj post ima za cilj da mi kao nekoliko žena ovih dana javite da ste bile na pregledu i da je sve ok. A to ne morate, meni je samo drago što sam neke žene svojom pričom podstakla da odu.Ovaj post ima za cilj da jednog dana, kad vam padne kamen sa srca, makar vam oba stopala prebio, kažete – Moje dojke su OK!Nadam se da će i moje biti.

17 komentara

 1. … и обе ноге да поломиш кад будеш излазио из санки,
  и дабогада те наши пандури дркали због бахате вожње,
  и да Бог да те ухватили на спавању и обријали браду,
  и да Бог да…

 2. :rolleyes:

  se zagrcnuo dok piješ Coca Colu 😀

 3. Posalji ga kod mene, ja cu da sve da mu verujem i tako to :kiss:
  Volim ga, to je jace od mene :kiss:

 4. Ma doci ce on i sam, sta i ma da ga saljem, u dupe bi ga sutnula 😛

 5. U bre nadzakuso?!
  Ja ga jedva cekam! Donece mi kartu za put u Lisabon.

 6. Bas cu da pitam Sanju da li hoce za NG da se igramo Deda mraza… pa da mi sedne u krilo a ja da je lazem …malo samo 😛 😀 🙂

 7. Šaptava, tako i ja arlaučem pred svaku Novu godinu :rolleyes:

  Deda, da je lažeš, sram te bilo, dreši kesu bre 😀

 8. 😆 pravi dedamrazoFski post! trebala sam mu svu onu bradu pocupati svaki put kad je dolazio u vrtic i donosio mi laznu barbiku! >:<

 9. D

  … i da bog da GA deca raskrinkala, ŠTO PRE! Zao mi dece što ih zajebavamo tim debelim dedom! Ali, šta je tu je, neću ja da budem ta koja će im „ubiti“ deku! 😮

 10. Alta, da, cuveno, u paketicu su uglavnom neuspesne replike :undecided:

  Dudo, samo ga ne reba koristiti kao vaspitno sredstvo.

 11. s

  Joj, nemoj mi Deda mraza dirati!!!!Deca imaju mene, a nesto moram i ja da verujem.Porucila sam cizme sa „stiklu“, farmerice,krem prekrivac za francuski lezaj,sokovnik, ……………..Ako Deda mraz ne postoji, ko ce sve ovo da mi donese??? :rolleyes:

 12. Sinoc sam videla reklami za coca colu, Deda mraz rece: „Caroliju pokreces sam“.
  Konacno je priznao da nista ne zavisi od njega.
  Eto. 🙂

 13. Sandra, nece niko a ni Deda Mraz al’ nije lose d se nadas, bude ti lepse 😛

  Casper, ne mogu da verujem 😮

 14. Majke mi moje, kad ti kazem.
  Doduse trebalo je da pise reklamu umesto reklami, ali to ne menja njegovo priznanje 😀

Ostavite komentar