Home / Mahlat na sto načina / Kako iz Beograda stići u Beograd

Kako iz Beograda stići u Beograd

Pre dva dana sam morala iz Beograda da stignem u Beograd. Nekim autobusom sa Trga Republike. Zvala ljubimca da ga pitam gde da stanem i u koji da se ukrcam. Posle pola sata ukapirala da to što je on rekao ne funkcioniše. Zvala jednog što mi nije ljubimac, čekala da se ismeje pa da mi kaže kako ću. Ušla u to što mi je rekao.

Uvalila se iza vozača i pitala neku devojku ide li ovo do tamo – ide. Ona silazi ranije pa da pitam nekoga. Usput razmišljala kako da prepoznam neku zgradu da bih od nje brojala i sišla na petoj stanici.

Vozila se, vozila, vozila, ubeđena da ću da završim u Leskovcu. Ode devojka. Ja se okrenuh da pitam nekoga zna li… autobus prazan. Ostali ja i Šumaher u pokušaju. Nema formulu al’ ima autobus.

Pitah – je li, ima li ovde zgrada ta i ta – ima, kaže, eno je – super, odgovorim ja, a je l’ ovo ulica ta i ta – pojma nemam, kaže Šumaher – treba da siđem na petoj stanici odavde – pa siđi, reče Šumaher i nastavi da zavija, što u krivine, što pevajući.

Krk! Druga stanica odatle kraj. Nema više. Je li, gde su ovde još tri stanice??? Nema, kaže, ovo poslednja, ajd’ napolje. Izadjem ja, napolju samo milion autobusa, šuma i brda. Gde god se okreneš pošumljeno brdo.

Pozovem ljubimca i počnem da cvilim, po njegovoj instrukciji potrčim za onim vozačem, pitam gde sam, prenesem ljubimcu, on odgovori da pojma nema gde sam i kako sam dotle stigla, da nađem nešto da se vratim. Opet pitam onog vozača – kako, brate, ja odavde da se dočepam civilizacije – nikako, kaže on, odavde ti ne ide ništa. To u ovoj zemlji normalno, negde možeš da stigneš, al’ odatle ne možeš da se vratiš.

Onda me zvao onaj što mi nije ljubimac pa se ponovo smejao i saopštio da ni on ne zna kako sam stigla tu gde sam stigla, da on nikad nije čuo. Pita je l’ ima tu neka crkva – nema, bre, da ima odma’ bi uletela da se pomolim. E, onda ne znam gde si. E, fala ti!

Trčkala sam za onim vozačem – kad si me doveo ovde ima da me vratiš, što me nisi upozorio da izađem kad i svi normalni ljudi, bre! Šta ti je, kaže Šumaher, ja odavde idem u garažu, gde živiš – ja odgovorim – on se počeše po glavi i kaže – jebem mu mater, nije mi usput.

Znaš šta, kažem ja, smisli način da ti bude usput inače ću sad da se onesvestim, samo mi to preostalo pa da me hitna pomoć odbaci do kuće. I šarmiram Šumahera od dvaesipet – ajd’ ulazi, al’ ako mi uleti kontrola odma’ da kukaš! Što, bre i za šta da kukam? Za šta ‘oćeš samo kukaj, ne smem da te vozim kad pođem u garažu. U’vati me panika za šta da kukam i kako krenusmo popusti, zakukah iz sveg glasa – napuštene fabrike, zarasle pruge, šuma, šuma, brda, brda, pa opet isto. Dušu dalo za neki film sa zombijima.

Si ti siguran da me voziš tamo gde sam ti rekla, ‘leba ti, ako planiraš da me tranžiraš u sitne komade, ka’te molim pusti me da izađem pa ću pjehe, preko brda, pa kad stignem. Uhvatim se za telefon – nema mreže.

On poče da plače i tako on plačući, ja kukajući, stigosmo do prvih zgrada, ja izletoh, uletoh u kuću, ljubimac pod punom ratnom opremom – ‘de si ti sad po’šo?

Kad je raspalio da se dere – da te tražim, gde si bila, s kim si bila, što si nedostupna… More, jebo li te tvoj Beograd sa sve prigradskim opštinama, niti znam gde sam bila, niti s kim sam bila, ni zašto sam bila nedostupna! Šta se, bre, dereš! Onaj što mi nije ljubimac i što me takođe navodio pogrešno, ko na đavola pozvao da pita jesam li se spasla, što je ovog što mi je ljubimac dodatno razgoropadilo – šta njega boli dupe gde si!

U roku od odma’ smo došli do razvoda. Jedno drugom saopštismo da se ne volimo i da se nikad nismo ni voleli, da smo se zajebali kad smo uleteli u brak, naročito ja, mlada i neiskusna, ljubimica izlete da vidi gde gori, nastade opšta pometnja.

Posvadjasmo se još crnje i gore oko toga ko će da podnese zahtev za razvod i legosmo dupe u dupe, čvrsto rešeni da se nikad više ne okrenemo jedno prema drugom.

Ujutru se izljubismo i ljubimac me zamoli da nigde više ne idem dok ne iznađe način da mi ugradi GPS. Da me ima u vidu.

I sad moram da upoznajem Beograd. Gde da dozvolim da me ima u vidu. Lociraće me i kad treba i kad ne treba. I samo će da mi skoči za vrat.

Pročitajte i

„Kakve su ti misli, takav ti je život“

Sreća nije planina na koju se popneš, pobodeš zastavu i gotovo. Sreću čine trenuci. I ako u trenutku, ili danima, ili mesecima, nema ničega zbog čega ste pomislili – jao, kakva sreća – to iopšte ne znači da ste nesrećni.I ako je tačno ovo gore o mislima, a ja sam sigurna da nije, ali hajde, ako jeste, razboleće vas više potraga za srećom, pritisak da budete srećni, nego to što se danas nije desilo ništa zbog čega biste pomislili – jao, evo je sreća, izvolte, sedi, raskomoti se!

49 komentara

 1. Sad se lepo raspitajte kako može da se zakupi jedan satelit koji će samo tebe da prati. Proglasi se za krvoločnog Srpskog teroristu i pošalji zahtev Amerikancima da te prate i nikad više nećeš da se izgubiš. :mrgreen:

 2. Jes’ pa da dojave ljubimcu šta radim :mrgreen: nisam bre blesava, ću da upoznam Beograd 😆

 3. M

  Dobro.. sad, lepo priznaj sto si iskljicivala mobilni.
  Necemo da mu kazemo. 😉

 4. MM, bila zona sumraka, majke mi :mrgreen:

 5. A što je šumaher plakao?

 6. Gotovo je, sad ima da priznaš i što jesi i što nisi uradila :mrgreen: :mrgreen:

 7. A što je šumaher plakao?

  zato što sam ja kukala i zapevala – Gdeee me, breee, vooodiššš 😆

  ne priznajem ništa :mrgreen:

 8. Moram da podržim Mercy_mood ovog puta.
  Ovoliku priču si napisala da zavaraš trag. Nisi ti blesava, znaš da će muško u sve da poveruje.
  I, ako si napisala, a i on treba da poveruje. Tako se i živi u zajednici. Jedno laže, drugo veruje. Važno da ste se ujutro izljubili.

 9. Sto znaci da ce on sutra da laze a ja da verujem :mrgreen:

 10. Ovom Mercy_mood -u cu ja da pomrsim konce 😆

 11. Hm, uopste mi ne izgledas tako da bih pomislila da mozes da se izgubis :mrgreen:

 12. Ama, izgubila sam se, sta vam je 😯 😆

 13. M

  Sreca te se, u suzama, nas’o:

  Shu-shu, Shu-shu
  Shuma-Shuma-Shuma-Shuma
  Her-Her-Her-Her!

  da pripomogne!

  copyright Olivera Vuco! :mrgreen:

 14. Necu nikad vise nista da vam ispricam 🙄

  od danas strajkujem 😕

 15. E jadan ti bog kud se zaputi, gde se to izgubi zeno? 😯
  Doduse i mene da ostave na Novom Beoradu ne bih znala da se vratim kuci, majke mi! ❗

 16. Spasavaj, sestro slatka, vidis da ‘oce da me ubede da sam radila i ono sto nisam, uleti li mi ovde ljubimac samo ce da mi pokaze vrata :mrgreen:

  posle ce da me udomljavaju oni sto mi mute bistru vodu, sve cu ih pokoljem :mrgreen:

 17. Evo ja se javljam dobrovoljno da te upoznam sa Beogradom. A ka’ce se vratimo…ne zna se.

 18. Mislim ako te upoznam sa svim visoko obrazovnim ustanovama.
  Jel’da skolski? 😉

 19. Nego, bojim se da obe mozemo biti preklaTe,a?

 20. Ja pristajem, narocito na upoznavanje tih visokoskolskih ustanova :mrgreen:

 21. DogovoreTo!

 22. Š

  Slušaj vamo: ja kad se izgubim ne vraćam se dok ne omrkne il’ ne osvane, u zavisnosti od doba dana kad je primećen moj nestanak. :mrgreen:
  Kad se vratim on već utrnuo od stra’, prestao i da se razvodi i sve. 8) To ti k’o ono kad bežiš sa časova: il’ lepo pobegni sa svih, il’ sed’ na dupe. 😆

 23. Š

  A kad se izgubim u Beogradu ne vraćam se po tri dana. :mrgreen:

 24. @školksa: da igramo žmurke, vi se sakrijete a ja vas tražim. Al kad vas nađem imam pravo na tri želje.

 25. Šaptava, znači da počnem sa celonoćnim treningom dok se ne navikne 😆

  Rain, i koje će to želje biti – pivo, pivo, pivo il’ nešto drugo :mrgreen:

 26. S

  Lele, lele, sto se ovaj Rain rasprico od blogopena! Lepo sad da priznas sta si mu radila, a bio je miran covek. :mrgreen:
  Kako se ne izgubi sa nekim matorim, nego sa Sumaherom od dva’es pet?
  :mrgreen:

 27. Rain, jes’ bre, ja zaboravih, ništa onda ja obično pojma nemam šta muškarcima može da padne na pamet, kad nas pronadješ ti kaži 😆

  Sanja, ništa majke mi, samo sam mu vikala – opusti se, priroda sve dalje radi sama :mrgreen:

 28. m

  Dobitna kombinacija: pocketPC+TomCat Navigator, ja probala, izvlacio me sa Miljakovca, Mirijeva i Cerak Vinograda (doduse odavde iz 2. pokusaja i dva usputna prolaznika)

 29. Razmislicu, ne bi da me niko vodi nit’ da budem locirana, nista 8)

 30. E luda si 100%. :mrgreen: Šta bi bilo da živiš u Njujorku, sunce ti blesavo? Odeš i nema te po 15 dana. 😀

 31. S

  Ja ti sve verujem, majke mi 😆
  Kad odem u BeliGrad „pri nozi“ uvek imam nekog, inače se izgubim i u Knez Mihajlovoj 🙄 … razmisli ti o tome 😉

 32. Ma ti stigla u Negotin, kakav Beograd 😉

 33. Vazi skolski, imas pravo na 3 zelje, ali, imamo i mi ako nas nadjes. Veliiiiiiiiiiiki Beograd,ja znam sve budzake,a skola mnoooooooogo…

 34. A i Ljig blizu. Tamo ima jedna skola da se smrznes koliko je skolovanje na visokom nivou.
  Mahlat, sestro, ne brini, to je predgradje Beograda, mora sve da se upozna.

 35. Vazi skolski, imas pravo na 3 zelje, ali, imamo i mi ako nas nadjes.

  Pošteno.

 36. Carobna, da zivim u Njujorku uFatila bi one cetiri i samo zivela u seksu i gradu, sta ce mi vise :mrgreen:

  Suske, to “pri nozi“ je l’ moze neko poznat il’ moram sad i kucu da kupim 😛

  Reminder, nisam, kako Lale opisuje Negotin, nema sanse da sam bila u Negotinu, mozda tu negde 😆

  Elektra, sto osnovnih, sto srednjih sto visokih :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  ne idem bas na tu stranu prema Ljigu iz porodicnog inata al’ ako je dobar predavac cu da zazmurim 😆

 37. Vazi skolski, imas pravo na 3 zelje, ali, imamo i mi ako nas nadjes.

  Pošteno.

  Ja vec smislila, moj ti je savet da nas ne tražiš :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 38. I ja. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 39. Nema coveka :mrgreen:

 40. s

  Ma, gde si bila, crna zeno????????????E moram svom muzu da dam ovo da procita.On tvrdi da u Beogradu nikada ne mozes da se izgubis!!!!!!!!!!!Ja sam ovde dosla iz inostranstava, zbog ljubavi, i moj dragi mi je tada uporno govorio da nema sanse da se izgubim.Sramota me samo da pisem ovde o mojim avanturama Beogradom i okolinom!!!!

 41. Jel da vežbam da pevam?

 42. Ma jok, bre, ne znam sta ce Elektra reci al’ zbog mene ne moras, cu da platim pevaca :mrgreen:

  Sandra, nemam pojma gde sam bila, znam sta su mi rekli.

  U Beogradu mozes da se izgubis ocas posla samo ako ti popusti paznja 🙄

 43. ja se nikad nebih sjetila da isključim mobilni.
  Pametnica moja 😀

 44. E, dabogdapalasastoliceizdajnikunadizdajnicima 😆 😆 😆

 45. Znam da je ovo mator tekst, ali TAKO sam se nasmejala da moram da ti to stavim do znanja. Savršeno!

 46. Mator, mator al’ ja se još povremeno gubim idući iz Beograda u Beograd :mrgreen:

 47. I ja. To sam shvatila kad sam išla sedamdesetsedmicom do kraja, pa onda šipčila do Hiper Corta i psovala sve srpske tajkune odjednom.

Ostavite komentar