Home / Mahlat na sto načina / Ni obučena ni gola

Ni obučena ni gola

Žene su vekovima vaspitavane da moraju biti dobre domaćice, kuća mora biti kao apoteka, količina soli u ručku apotekarski precizna, veš uštirkan i prostrt „pod konac“ od najvećeg komada do najmanjeg, ko god prođe da se divi, kad ga ispeglaju i spakuju da možeš da se „isećeš“ na ivici. Svaka je morala da bude bolja od majke koja je morala biti bolja od svoje majke, jao bruke ako nekoj kažu da joj je baba bila bolja domaćica.

Uloga domaćice je bila i da njen muž bude uvek čist i ispeglan jer je, kako su ih učili, muškarac ogledalo žene. Kad vide muškarca znali su kakvu je ženu oženio, vrednu i urednu, ili aljkavu.

Danas kad imamo sve moguće mašine, za pranje, sušenje, peglanje, teško je zamisliti kako je proticao dan naših baka koje su veš prale „na ruke“, u koritima, a onda su taj isti veš peglale peglama na ugalj i koliko su ih posle toga bolele ruke jer su povremeno morale da raspaljuju žar u pegli. I kakve su umetnice bile da tek opran veš ne bi upropastile pepelom ili ga izgorele.

Bela košulja mora da je bila noćna mora svake žene, ali njega su, ujutru kad ustane, na stolici morale da čekaju pantalone ispeglane „na ivicu“, snežno bela košulja, i do visokog sjaja uglačane cipele, kad izađe da ne bruka ne sebe nego onu koja ga održava čistim i urednim.

Uredan i ispeglan muškarac izazivao je divljenje – kakvu je taj domaćicu oženio! Neuredan je izazivao sažaljenje – jadnik, kakvu li je aspidu oženio.

Teško je poverovati, ali žene su u to vreme umele da kažu – kuku meni, zamisli da ga pošaljem izgužvanog i prljavog, da se skine kod neke žene pa da me obruka, jer žene su u to vreme sudbinski podnosile činjenicu da će njihov muškarac kad tad otići kod neke druge, tako su ih učili. Kad ovo čujem odma’ mi dođe da mu izbušim sve gaće pa neka se svuče gde god hoće.

Današnjem muškarcu bela košulja nije obavezni deo dana, on ulazi u kupatilo, uklanja malje ispod pazuha, sređuje perfektno podšišanu kosu, sređuje obrve, stavlja na sebe nekoliko kapi omiljenog parfema, puderom prikriva posekotine od brijanja, proveri da nema zanoktice,  izađe, obuče roze košulju, pita svoju ženu – izgledam dobro? – i izlazi iz kuće.

Nestrpljivo trubi iz automobil jer ona kasni, ona izleće iz kuće i u trku obuva drugu cipelu, u retrovizoru pokušava da se naminka da joj oba oka izgledaju isto, parfem vadi iz tašne i prska ga po sebi pre nego što izađe iz automobila, a pre ulaska u kancelariju uleće u toalet da proveri da li je sve na njoj u redu.

Razmislite da li vam je nekada palo na pamet, kad ugledate urednog muškarca, da je muškarac ogledalo žene.

Više nije. Muškarci su danas ogledalo muške emancipacije.

Ali žena koja se šminka u kolima je ogledalo te emancipacije i onoga da su njene potrebe uvek na drugom mestu.

Njemu neće oprostiti neurednost, on danas mora da se sretne sa toliko važnih ljudi.

Izborite se za svoje kupatilo.

I ogledalo.

Mislim, kad god negde pođemo, izađem iz kuće kao u onoj bajci, ni obučena ni gola.

Pročitajte i

Svilene trepavice vs karcinom dojke

Ovaj post ima za cilj da mi kao nekoliko žena ovih dana javite da ste bile na pregledu i da je sve ok. A to ne morate, meni je samo drago što sam neke žene svojom pričom podstakla da odu.Ovaj post ima za cilj da jednog dana, kad vam padne kamen sa srca, makar vam oba stopala prebio, kažete – Moje dojke su OK!Nadam se da će i moje biti.

11 komentara

 1. 😀 Zato mi, blago nama, imamo 4 kupatila u upotrebi 😀 Jedno mi je samo za sminkanje 😉

 2. ja se uvek spremam poslednja jer ne volim da ga obucena i (eventualno) nasminkana cekam da se nalicka. on ceka. zvoca, ali ceka. ja zvizducem i ne cujem zvocanje. ali i dalje mislim da na neki nacin muskarac jeste ogledalo zene.

 3. G

  Hahha, „muskarci su ogledalo muske emancipacije“ :). Iskreno, kad vidim urednog , negovanog i namirisanog muskarca srednjih godina, prva asocijacija je da je svaler jer na zalost, mnogo vise ih je zapustenih, neobrijanih i sa stomacima… Mnogo je i zapustenih zena i one su ogledalo svog unutrasnjeg nezadovoljno-nezadovoljenog bica bas zbog prevelikih ocekivanja koje su pred njima o kojima ti Mahlat pricas…
  Apelujem na zene da se emancipuju u smislu doterivanja, lickanja i negovanog izgleda kako u kuci tako i van kuce 🙂

 4. ja se ne gledam u ogledalo!(-: elem, kako zamišljaš da muškarci pročitaju tekst na miru pored one animirane sličice?(-;

 5. upsss! *u ogledalu*!(-;

 6. Roze kosuljaaaaa!:bljuc:

 7. J

  …dodje mi da se ubijem. Svako jutro se dosminkavam u liftu, ali istovremeno, ovaj moj je daleeeko od tog iz price s roze kosuljom. Stvari stoje ovako: sredim decu za vrtic, odaberem sta ce on da obuce (prethodno oprano & ispeglano), odvedem decu u vrtic, vratim se kuci i oblacim sta prvo nadjem- jer samo toliko vremena i imam. I osecam se tako nesposobno… nesposobno za medalju.

 8. ja se ne šminkam, možda je u tome moja prednost 🙂
  zbog tog obuvanja cipele usput se uvek ja spremam prva
  radije ću gledati tv kompletno spremljena, nego lomiti noge da stignem to njegovo truuuuUUUUUUUUuu 🙂

 9. @Jelena_Misita nisi nesposobna, sve smo prošle tu fazu kad smo samoj sebi na poslednjem mestu i to ume da frustrira, ali vremenom naučimo da se organizujemo. Samo obavezama nikad kraja… postaneš vremenom mađioničar a da nisi svesna kako.

  Drž’ se 🙂

 10. Ja sam magična žena aždaja. Sve stignem i u auto udjem obuvena.
  Mada, ponekad mokra do gaća.

 11. S

  Teško da je ovo problem današnjih žena. Pre bih rekla upravo suprotno: one i previše pažnje posvećuju fizičkom izgledu. Zanimljiv je fenomen da žena izjednačava ,,brigu o sebi“ i ,,brigu o fizičkom izgledu“. To je tragičan pokazatelj šta žene misle o sebi. Ne vidim ništa problematično u tome da se žena „zapusti“, što se mene tiče, to je znak da ona ima neke više i ozbiljnije ciljeve od toga da bude lepa.
  Neka se žene izbore za vreme koje će posvetiti svojoj duhovnoj nadgradnji. Lako ćemo za ogledalo.

Ostavite komentar