Home / Mahlat na sto načina / Kad pođeš kod zubara, obuci čiste gaće

Kad pođeš kod zubara, obuci čiste gaće

http://www.natsabe.it/upl/magazine/169/menopausa_m.jpgIli – crtica iz života Mahlat

Kao što sam obavestila vaskoliku društvenoumreženu javnost, od skoro se redovno viđam sa zubarom ne bih li već jednom imala osmeh ko normalna žena a ne ko seljačka mlada i to sa udaljene planine, tri dana jahanja udaljene od onoga što pomalo liči na civilizaciju.

Kako sam skupila hrabrost, to jest, kako me izvataše na brzaka i stražarno sprovedoše, pričaću vam drugom prilikom, ali kad sam išla prvi put, išla sam samo na gledanje, ja da gledam njega, ko da ću da ga prosim a ne da će zube da mi radi, osmotrila ga više mrtva nego živa i sledeći put kad sam išla, na prvu intervenciju, išla sam sa mišlju da pobegnem, iselim se, zatražim azil, u najmanju ruku da se umešam među izbeglice, niko da me ne pronađe.

Pre nego što me namolio da sednem u stolicu, ja cvilela da mi radi dok stojim, ako prigusti da bežim ili skačem kroz prozor, evo majke mi, pitao me da li imam dijabetes, povišen pritisak i da l’ imam običaj da pandrknem u nesves’. Ja izdeklamovala da nemam ništa od pomenutog i da do sada u nesves’ nisam padala, ni kod lekara, ni od ljubavi, ni inače. Al’ znajući sebe, pomislim – a šta sad ako počnem da padam. I tu se oko te nesvesti totalno ufrkišem.

E sad, da vam napravim uvod. Kad sam ja bila majušno stvorenje, na pragu puberteta, i kad sam počela sama  da izlazim, sama da se oblačim i, obaška, sama da se kupam, bez da mi iko upada u kupatilo da me opomene da izribam leđa i uši, kao što se dešava malim jadnim bićima, majka mi stalno govorila da uvek moram da budem čista. Čista je podrazumevalo svaki dan oribana, u tri vode isprana, u omekšivač stavljena, namazana, namirisana i s čistim gaćama na dupetu. I kad je dosadila više s tim čistim gaćama, ko da prljave oblačim, a ja pitala koji joj je đavo, šta stalno to isto predavanje drži, ona rekla – Zamisli, onesvestiš se negde, dođe Hitna pomoć, a ti prljava. Obaška ti valjda prljave i te gaće, pošto je njih stalno pominjala. I tako ja od detinjstva vučem traumu da će ovi iz Hitne, ako pandrknem u nesves’ prvo da provere da li su mi čiste gaće, pa tek onda da mi daju veštačko disanje, šamaraju me ili nešto treće, iako, kad god sam prisustvovala nekoj njihovoj intervenciji, nisam videla da proveravaju gaće.

Čiste gaće moraš da imaš, ni manje ni više, u slučaju padanja u nesvest, tako mi usađeno. U svim ostalim slučajevima koji su meni padali na pamet, nije uopšte važno da imaš gaće. Samo za Hitnu pomoć.

Kako me zubar upita za to padanje u nesvest, u meni proradi trauma vezana za te čiste gaće i ja sad kad god idem kod njega, taman da sam se sat vremena pre toga tuširala i čiste gaće oblačila, skidam te, oblačim čistije, uparujem ih sa brusom, šta znaš, mož’ se desi da pobrljim, da se ne obrukam, što bi rekla moja majka.

I tako, gleda mene moj muž kako se deset minuta pre polaska kod zubara kostimiram ko za švaleraciju i pita:

Je li, gde ideš ti?

Kod zubara?

Pa što se presvlačiš svaki put, majke ti, kodaćetamodatejebeanezubedatisređuje?!

Iz cuga se iznerviram, pitaj me kad se vratim, bokte, šta me sad zapitkuješ kad nemam vremena i kad sam isprepadana, ko sad da ti objašnjava o majci, padanju u nesvest, čistim gaćama, traumama, batali me, a mislim se…

Evo, toliko se plašim, da bih da me zubar pita – ošjebanjeildaradimozube, rekla – ja bih ovo prvo, ako mogu da biram, pa kud puklo da puklo. A i šteta da ne vidiš kakve gaće imam, specijalno ih oblačim samo zbog dolaska ovde.

Danas, sedimo zubar i ja, pijemo kafu i pušimo, sve u cilju da se ja opustim, tako svaki put i svaki put ja pitam:

Hoće da me boli?

I kako sam mu valjda dosadila, on mi danas odgovori pitanjem:

Dobro, majku mu, jel te do sad nešto bolelo?

Nije kažem ja, ali je l’ ti gledaš tenis? Si video kako Nadal pre meča i serviranja ima one rituale, nos, desno uvo, levo uvo, izvlačenje gaća iz dupeta? E, tako i ja, imam svoje rituale, kaži mi da neće da me boli i da ćeš da staneš ako me bude bolelo, inače imam unapred da presvisnem od straha. Ispoštuj, bre, proceduru.

Poče on da se smeje, ja se mislim, ovo o gaćama ne smem ni da ti ispričam, al’ da znaš kako sam kostimirana, mislio bi da sam blesava više nego što inače misliš.

Šta u stvari htedoh da vam kažem – vratim se danas i skontam da sam jedan totalni ludak, ali da sam samo tako luda mogla sve ovo da preživim a da ne počnem da trzam glavom i da stvarno jednog trenutka ne pobegnem iako me niko niti juri, niti tera.

I kad sve ovo za par dana bude gotovo, ima da skinem gaće i da ih ne oblačim najmanje mesec dana. Toliko sam opterećena, ko da sam ih na glavi nosila a ne na dupetu.

Pa nek ide život!

 

Pročitajte i

Nije to za Vas

I mi preko pedeset imamo seks. Još uvek, iako to ove od dvadeset ne veruju. I volimo kad se svučemo da izgledamo kao da smo u večernjoj haljini. I da našem muškarcu zacakle oči jer smo porasle velike i više se ne svlačimo u mraku jer nas boli uvo da li imamo celulit, i da li će on da se frapira što naše grudi kao Njutnova jabuka streme ka zemlji, nisu naučile da se odupru gravitaciji i godinama. Mi uživamo bez briga. To ide s godinama.

3 komentara

 1. ahahahhahahahahha ok najbolji tekst ikada 🙂

 2. h

  „…i da do sada u nesves’ nisam padala, ni kod lekara, ni od ljubavi, ni inače. Al’ znajući sebe, pomislim – a šta sad ako počnem da padam….“

  Kaže se: „…a šta sad ako počnem da se nesvestim…“ 🙂

  btw, odlična priča!

 3. m

  baš me slatko nasmeja 😀 😀 😀

Ostavite komentar